un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Premiile nwradu pentru 2020

4 Jan 2021  ·

FOOD & LIFESTYLE, GÂNDURI, TEHNOLOGIE, TURISM  ·

52 comentarii

Este a 12-a ediție a premiilor nwradu, adică acel moment când spun ce-a fost mai bun (și uneori rău) în anul anterior. Categoriile urmăresc subiectele predilecte ale blogului, precum tehnologie, mâncare, băutură șamd, iar anul acesta am mai adăugat câteva în listă.

ENTERTAINMENT & NEWS

Cel mai bun film al anului: 1917. Am văzut prea puține filme în acest an, dar 1917 probabil că ar fi fost oricum numărul unu, mie îmi plac mult filmele de război.

Cel mai bun serial dramatic: The Crown, pe Netflix. Toate sezoanele sunt mișto. Cine ar fi crezut că un astfel de subiect poate fi atât de interesant? Locul doi: Queen’s Gambit.
Matilda: The Crown.

Cel mai bun serial de comedie: Parks and Recreation, pe Amazon Video, că în acest an l-am văzut. Extraordinar, printre cele mai bune seriale de comedie făcute vreodată.
Matilda: Parks and Rec.

Cel mai bun documentar/reality show: Tiger King, care parcă mi-a prezentat o altă lume. Locul doi: Somebody Feed Phil, pe Netflix. Locul trei: Flavours of Romania, pe Netflix, cu un englez care ne vizitează țara pe motocicletă.
Matilda: Fixer-upper de pe HGTV.

Show-ul la care m-am uitat cu interes: România în Direct, la Europa FM, cu Cătălin Striblea. Eu îl văd pe YouTube și cred că m-am uitat la 80% dintre emisiunile acestui an; mi se pare fascinantă opinia diverșilor oameni despre subiectele zilei.
Matilda: The Degenerates pe Netflix.

Best stand-up: Michael McIntyre – Showman. Apropo, să vă uitați la Ari Eldjarn – Pardon My Icelandic pe Netflix.
Matilda: Dave Chappelle Sticks & Stones.

Cea mai bună carte citită în 2020: A Memory called Empire, de Arkady Martine. O lume construită cu multă imaginație, cu intrigi la cel mai înalt nivel al unui mare imperiu galactic. A luat și premiul Hugo în acest an și îl merită, că am citit și restul nominalizărilor, iar A Memory called Empire este cu o treaptă deasupra lor.
Matilda: Seeker de Jack McDevitt. Dacă vreți să o citiți, începeți totuși cu A Talent for War, prima din serie. Nu au legătură între ele, dar prima mie mi s-a părut cea mai bună și în plus prezintă și personajele, că e prima.

Canalul YouTube cel mai urmărit: Babish Culinary World. Prezentare bună, rețete mișto.
Matilda: Yoga with Adriane.

Melodia anului: Blinding Lights – The Weeknd. Locul doi: Darkness – Eminem.
Matilda: Midnight Sky – Miley Cyrus.

Jocul anului: Microsoft Flight Simulator, desigur. Mi-am luat joystick pentru el, citesc forumurile oficiale, am instalat mod-uri, am făcut primele mele clipuri pe YouTube cu un joc și am adunat 180+ ore de joacă până acum.

Subiectul anului în lume: dincolo de coronavirus, alegerile prezidențiale din SUA.
Matilda: Black Lives Matter.

Subiectul anului în România: coronavirusul, dar voi alege de aici bucata care se referă la amenzi, carantină și măsurarea temperaturii. Acestea au generat cele mai multe discuții, multe de pomană, multă energie consumată degeaba.

Apropo, nu știu dacă mai țineți minte ce se dezbătea fervent înainte de covid: rețele 5G, taxa de poluare ZACA, tramvai vs BMW, doborârea unui avion de pasageri de către iraniei, CTP vs Moise Guran.
Matilda: alegerile legislative și locale.

Cuvântul anului: “mască”. Coronavirusul a fost subiectul general, dar “masca” mi se pare că a stârnit cele mai multe discuții.
Matilda: “mască”, dar presată să zică încă unul a ales și “izolare”.

Cel mai bun politician: Clotilde Armand, pe care aș vota-o peste 4 ani la Primăria Generală. Comunică bine, se bate de la egal la egal cu oricine, iar acum a devenit primarul sectorului cu buget mai mare decât orice alt oraș din România.

Cel mai slab politician: Ludovic Orban, care a declanșat două crize. Prima demisionând la începutul anului, pentru a forța alegeri anticipate, a doua demisionând acum de curând, deși putea face o tranziție curată spre un nou guvern.

FOOD & LIFESTYLE

Cel mai bun restaurant la care am mâncat: Noua. Locul doi: Bistro Voila. Sper ca ambele să treacă bine prin situația curentă, că abia aștept să revin.
Matilda: Noua și Bistro Voila.

Cel mai bun burger mâncat în acest an: Zvetto Burger. Cu siguranță voi mai comanda, mai ales că sunt aici aproape de mine.
Matilda: Switch.eat.

Cel mai popular fast-food: KFC, mai ales de când am descoperit că pot fi încălzite perfect la grill-ul din cuptor. De la KFC am luat de cele mai multe ori în acest an. Mențiune specială: McDonald’s. Cândva prin aprilie, după vreo lună de stat în casă și mâncat doar ce găteam noi, am comandat prin Glovo un meniu Big Mac și mi s-a părut cel mai bun Big Mac mâncat vreodată, orgasm pe cerul gurii.

Cel mai bun street-food: pastele Gattini, care sunt excelente. Am comandat de câteva ori cu livrare, am și mâncat o dată la terasa de la Timpuri Noi pe vremea când exista.
Matilda: Gattini.

Cel mai bun sushi: neacordat. Am comandat de câteva ori de la ZenSushi, dar mi se pare că s-au scumpit prea tare pentru ce oferă. Inclusiv supele au sărit rechinul, 39 de lei una ramen care totuși este destul de mică și banală.

Cea mai bună pizza: Pizza Volare. Blat italienesc, câteva ingrediente bune, exact cum trebuie. Fac și risotto și vinete la cuptor excelente.
Matilda: Camionetta.

Cea mai bună cafenea: Claro. Adică la cafenele nu prea am ieșit, dar de la Claro am cumpărat tot anul cafea de specialitate pentru acasă. Cafeneaua lor s-a închis sau poate se mută, dar prăjitoria merge.
Matilda: Origo.

Cel mai bun bar: cel de la Linea Closer to the Moon, pentru cocktailurile lor speciale. Locul doi: cele speciale de la Origo by night.
Matilda: Pâine și Vin pentru lista de vinuri.

Cea mai bună cofetărie: Cupcake Philosophy. Am și comandat de la ei mini-prăjituri, iar în decembrie am luat chiar prăjituri care s-au dovedit excelente. O să scriu un articol mare, că-l merită.
Matilda: Cupcake Philosophy.

Cel mai bun brunch: Simbio.
Matilda: Cava Bistro.

Cel mai mișto local în care am fost: Linea.
Matilda: Grădina Eden.

Cel mai bun vin băut: Smerenie de la Oprișor (roșu) și Petit Sophie de la Gitana (un cupaj alb).
Matilda: Cuvee Grandiflora de la Avincis (roșu) și Maletine de la Petro Vaselo (alb).

Cel mai bun whisky sau bourbon normal: Kavalan Sherry Oak, că-i în continuare în topul meu și de Crăciun am primit o sticlă din partea familiei.

Cel mai bun whisky afumat: Caol Ila, care-i catifelat, mieros, gustos și ține aroma de fum la nivelul acceptat de mine.

Cea mai bună bere artizanală: Sturion de la Zăganu, găsită în Mega Image de la Piața Gemeni.

Ce-am mâncat inedit anul acesta: papanași cu brânză din belșug, la o pensiune pe lângă Făgăraș. Rupeai gogoașa și se întindea brânza în ea ca în reclamele de pizza.
Matilda: colecția mini-bites de la Cupcake Philosophy.

Rețeta făcută de mine care a ieșit cel mai bine: fac paste carbonara excelente, cu guanciale și toate celelalte ingrediente clasice, dar cel mai bine mi-a ieșit o altă rețetă de paste cu prosciutto și mazăre. La un moment dat am luat niște paste orzo și am făcut un concurs cu Matilda, fiecare a preparat ce rețetă a vrut cu ele. A mea a fost bazată pe cea de aici și vine cam așa: am copt prosciutto (folosesc unul marca 365 din Mega, că e “curat”) tăiat fâșii ca să devină crocant. Am călit ceapă până a devenit translucentă, am pus peste ea smântână de gătit și brânză (parmezan ras, ca să îngroașe sosul), apoi pastele orzo fierte. În paralel am luat o mână de mazăre congelată (nu era proaspătă atunci, iar cea din borcan/conservă cu apă nu merge bine aici) și am blanșat-o un pic de tot în apă fiartă. Am pus aproape toată mazărea în sos, peste paste. La final am adăugat bucățile de prosciutto (dar la final, ca să nu se moleșească de la sos, ci să rămână crocante) și am mai presărat câteva boabe de mazăre pentru culoare. Really good!
Matilda: oatmeal cookies cu ciocolată.

Ce-am învățat nou: lăsând la o parte ce-am învățat despre virusuri, alcool, măști, strategii de vaccinare șamd, o să zic că renovarea balconului m-a învățat multe. Am dat cu glet, am văruit, am cumpărat un ciocan rotopercutant, tăiat rigips șamd. Locul doi: Am aflat și informații bune despre fericire și ce o determină din cursul gratuit despre Happiness de la Yale.
Matilda: rețetă de pâine fără frământare de la Jamila și vopsit/finisat pereții în renovare.

TURISM

Cel mai frumos oraș vizitat: Alba-Iulia, le-a ieșit bine cetatea.
Matilda: Alba-Iulia.

Cel mai mișto obiectiv turistic: zona Gârda de Sus pentru liniște.

Experiența inedită a anului 2020: baie în mare noaptea. Era cald afară, luna plină a răsărit pe la 22 noaptea din largul mării, apa era încă plăcută, plaja era goală, nici o lumină artificială în jur, iar în clondir încă aveam o gură de Caol Ila ca să mă încălzesc după ieșire.
Matilda: plimbare cu motocicleta (ca pasageră) pe un drum pe la țară.

Locul văzut în 2020 și unde vreau să revin: Gârda de Sus și în general în Munții Apuseni.
Matilda: Vadu și Gârda de Sus.

Cel mai plăcut moment ca turist: weekendul la Casa Timiș.
Matilda: noaptea la Hotel Medieval din Alba-Iulia, când am stat seara pe terasa lor cu aspect medieval, la un vin bun, cu priveliște la fortificații.

TEHNOLOGIE

Telefonul anului: Samsung S20 FE. Fan Edition este best buy-ul anului pentru mine. Face compromisuri în zonele neimportante, este performant, fotografiile sunt bune, prețul este corect.

Gadget-ul anului: Huawei Watch GT 2e, care-i un smart watch de 450 de lei care face tot ce trebuie la un preț excelent și are autonomie de 2 săptămâni.

Tehnologia pe care am început să o utilizez în 2020: Google Pay, dar deja am renunțat la ea pentru că nu aduce nimic în plus față de aplicația băncii, ci doar adaugă un intermediar către ea. Așa că voi spune cloud gaming și trading pe eToro, unde mi-am făcut cont acum o săptămână.

Tehnologia care a crescut masiv în lume: video-call-urile, că până acum nu era la fel de populare.

Tehnologia care a rămas neutilizată: contact tracing, în special parteneriatul Apple-Google în această privință. Startul n-a fost bun, iar după un timp s-au înregistrat atât de multe cazuri încă deja nu mai era timp de urmărirea lanțului îmbolnăvirilor.

Surpriza serii: Digi oferă routere Wi-Fi 6.

Cea mai utilă aplicație: Google News. Cu ceva fine-tuning și după ce-ți învață preferințele, este un agregator bun de știri.
Matilda: Messenger.

Cea mai utilizată rețea socială: YouTube.
Matilda: Instagram.

Știrea tech a anului în România: Orange a cumpărat o parte din Telekom.

Știrea tech a anului în lume: Xiaomi ajunge pe locul 3 în topul vânzătorilor de telefoane mobile.

Cea mai importantă lansare a anului: noile procesoare Apple M1 (care sunt foarte bune). Este un moment important pentru hardware în general și piața laptopurilor în particular. Locul doi: PlayStation 5, desigur.

Cea mai importantă lansare pentru România: Facebook Dating, deși încă e prea devreme ca să-mi dau seama cum merge. Locul doi: eMAG Genius. S-au mai lansat Stadia și Google Pay.

    52 comentarii

  1. Pentru un an cu pandemie si carantina, te-ai plimbat ceva.

      (Citează)

    • Da, am mers prin țară câteva zile și de două ori la cort la mare. Slab față de alți ani, din păcate. În 2019 am stat 3 săptămâni în Thailanda și 3 săptămâni la New York.

        (Citează)

  2. “Locul trei: Flavours of Romania, pe Netflix, cu un român care ne vizitează țara pe motocicletă.”

    Ceva e gresit aici. Cred ca era englez.

      (Citează)

  3. S20 FE a primit prea multe reclamatii de probleme la touch screen ca sa mai fie tentant.

      (Citează)

  4. Îmi place mult articolul.

    Eu unul, la lucrurile care pot fi mai detaliate (filme, muzică, poate restaurante), aș prefera să fie mai multe exemple. Mi-au plăcut majoritatea recomandărilor, și m-aș bucura să nu fie doar 3 melodii prezentate în articol, ci, poate, mai multe.

    Unde se poate. :)

      (Citează)

  5. “Cel mai bun politician: Clotilde Armand“

    Si eu am folosit firma pentru optimizări fiscale, sa am mai multi bani la sfârșitul luni.. tăind facturi pe munca prestata ca si angajat dar plătind mult mai putin impozit dar eu nu sunt in politica/USR si nici nu imi bat tot la 5 minute moralitatea si etica mea de masa voastra.Deci Clotilde e defapt doar o frantuzioca dupa 2 luni in Vaslui.

      (Citează)

  6. Cred ca ai nevoie de o degustare de bere artizanala:)
    Mi se pare ciudat ca lumea considera messenger aplicatie utila, este unul din cele mai proaste chaturi pe care le-am utilizat vreodata.

      (Citează)

  7. Ca locuitor al sectorului 1 de abia am votat-o pe Clotilde la alegeri pentru că era singura alternativă la Tudorache. In primul rând echipa ei au scos consilierii locali din mandatul trecut care chiar au făcut treabă si au ținut legătura cu comunitatea locală de pe locurile eligibile. Apoi la jumătatea mandatului s-a dus la Bruxelles si acum s-a întors iar la sectorul 1.

    Si acum am stat o lună cu munți de gunoaie pe străzi in mijlocul unei pandemii. Modul in care a gestionat această problemă a fost dezastru.

      (Citează)

    • e o femeie….

        (Citează)

    • corect. trebuia sa dea banii si gata. ca erau mult prea multi bani si ca fostrul primar e deja cercetat penal, asta e mai putin relevant. vorba aia: are balta peste.

        (Citează)

    • N-a făcut treaba cu gunoaiele cu cea mai bună strategie, dar măcar nu acceptă contractele făcute acolo manevră cu Tudorache, care-și lua diamante din procentul luat din ele.

      Vedem peste 4 ani ce-o fi în sectorul 1.

      Oricum stă mai bine decât Nicușor Dan, care n-a comunicat nimic. Nu știe nimeni ce-a făcut vreo două luni la primărie, de exemplu.

        (Citează)

  8. Crezi ca anul asta faci ceva cu pozele? E aiurea sa fac click pe ea, sa se deschida o pagina noua si apoi sa dai back ca sa ajungi iar la articol.

      (Citează)

  9. Alin:
    Crezi ca anul asta faci ceva cu pozele? E aiurea sa fac click pe ea, sa se deschida o pagina noua si apoi sa dai back ca sa ajungi iar la articol.

    In apararea lui Radu, are un plugin pentru poze care merge cand vrea el https://ro.wordpress.org/plugins/wp-imagelightbox/ .
    In momentul de fata arunca erori ca nu gaseste jQuery, sugestia mea ar fi sa il schimbe, mai ales ca nu pare a fi compatibil cu ultima versiune de WordPress si aia cred ca este problema lui.

      (Citează)

    • Funcționează fără probleme pe toate dispozitivele mele, logat sau nu. Asigură-te că nu blochezi tu ceva prin AdBlock sau altceva de genul acesta.

        (Citează)

    • E hit and miss, dupa cum se poate vedea in video https://youtu.be/FLMiSx6ipeg
      Click 1 si 2 pe imagine – se deschide imaginea
      Click 3 – se deschide galeria
      Captura e facuta in incognito pe Chrome. Testat si pe Firefox, face la fel. Banuiala mea e ca se incarca tarziu scriptul galeriei.

        (Citează)

  10. Anda:
    corect. trebuia sa dea banii si gata. ca erau mult prea multi bani si ca fostrul primar e deja cercetat penal, asta e mai putin relevant. vorba aia: are balta peste.

    Nu. Dar înainte sa intre in conflict deschis cu prestatorul de servicii putea să se pregătească. Sa aibă o analiză juridică a contractului, o modalitate de a ridica gunoiul lăsat aiurea, și eventual o campanie de informare a celor care aruncă gunoiul așa (și după o perioadă să înceapă să dea amenzi).

      (Citează)

  11. Zi-ne cum te cheamă pe eToro, să te urmărim.
    Am aflat de eToro demult, și mi-am făcut cont să mă joc cu banii virtuali.
    După vreun an, pierdusem 50K din cei 100K virtuali. Cam tot pe-atunci introduseseră ei posibilitatea să “cumperi” acțiuni.
    Era începutul lui 2019. Am șters toate CFD-urile și ce mai aveam pe-acolo și am luat acțiuni de 50K virtuali – chestii uzuale: Google, Amazon, Tesla, Facebook…

    Acu’ am 220K virtuali și mă gândesc cum era să fi avut atunci vreo zece mii bani reali cu care să pot să mă joc…

      (Citează)

    • M-am pus privat, nu vreau să mă urmărească lumea. Sunt și eu în perioada de învățare și testare, nu vreau să copieze nimeni trade-urile mele și apoi să spună că a pierdut banii.

      Poate scriu mai mult despre eToro și Tradeville anul acesta, depinde de interes.

        (Citează)

    • Dar CFD-urile mi se pare utile doar când știi ENORM de multe despre industrie sau compania respectivă ca să poți estima ce parcurs va avea. De aici e greu să te informezi apropo de asta.

        (Citează)

    • De acord cu CFD-urile.
      Am sapat si eu dupa chestii din astea in perioada asta, pana la urma mi-am facut cont pe Trading212.
      Din cate am vazut impreuna cu IB (Interactive Brokers) sunt singurii care taxeaza dividendele la actiuni US cu 10%. (au acordul ala de evitare a dublei impozitari.

      eToro baga din start 30% si aia e.

        (Citează)

  12. nwradu:
    La chat-uri cred că este după cum s-a obișnuit fiecare. Mie nu-mi place deloc WhatsApp, de exemplu.

    De ce?

      (Citează)

    • Pentru că inițial Messenger funcționa bine pe mobil și apoi continuam discuția pe PC, într-o vreme în care WhatsApp nu avea variantă de web. Îmi este foarte util să continui discuția de pe orice dispozitiv.

      Tot Messenger au fost primii care au introdus share location, exista și un search bun în conversații.

      A revenit acum WhatsApp și a pus funcțiile acestea, dar nu-mi place pentru că:
      – este legat de numărul de telefon și eu vorbesc des cu persoane al căror număr de telefon nu-l cunosc
      – funcționează doar pe un dispozitiv, dacă nu mă înșel, cel cu numărul de telefon. Eu vreau să meargă și pe telefoanele pe care le testez în diverse zice, pe tabletă șamd.
      – interfața nu m-a prins așa bine.

      Îl am instalat, dar nu-l folosesc uzual, intru eu din când în când.

        (Citează)

  13. @radu: de unde iei guanciale?

      (Citează)

  14. Cel mai bun sushi -Kanpai anul acesta , calitate excelenta la fiecare comanda
    Cea mai buna cafenea -Steam si o nota speciala au tinut aproape tot timpul deschis
    Cea mai buna pizza -Centocitta si locul doi Animaletto pizza bar

      (Citează)

  15. nwradu:
    Da, votează PSD, sunt mai buni.

    Nu ma asteptam sa sari asa… eu nu am nici o treaba cu PSD-ul sau cu politica. Eu doar imi expriman opinia mea despre doamna care a castigat premiul Politicianul anului aici pe blog. Nici macar nu incercam sa iti schimb parerea ta despre ea.

    An nou fericit.

      (Citează)

  16. nwradu:
    Da, votează PSD, sunt mai buni.

    Si daca e pana acolo de ce sa fiu fericit ca o sa ma fure un USR-ist plusit in loc de un PESEDIST ? USR-isti nu au prieteni cu firme ? Niste eșuați profesional care aleargă dupa functi si bani. (Nu votez PSD)

      (Citează)

  17. nwradu:
    M-am pus privat, nu vreau să mă urmărească lumea. Sunt și eu în perioada de învățare și testare, nu vreau să copieze nimeni trade-urile mele și apoi să spună că a pierdut banii.

    Poate scriu mai mult despre eToro și Tradeville anul acesta, depinde de interes.

    Eu personal, as citi cu interes!

      (Citează)

  18. dafuq is translucenta?

      (Citează)

  19. Apropo de Caol Ila, ca am intrebat mai multi scotieni: se pronunta “cheil ila” ;)

      (Citează)

  20. Pur si simplu nu pot sa accept ca blatul de la Volare se incadreaza la “italienesc”….
    As zice totusi ca Mamizza/Camionetta, Fomizza, Latin, PizzaMania/Tudi’s (cu mentiunea ca, intr-adevar, ultimele doua sunt cu maia)…..acelea ar fi italienesti….

      (Citează)

  21. subscribe

      (Citează)

  22. Doar la beri iti recomand sa te extinzi in afara hypermarket-ului (berero.ro, la100beri.ro sau fizic la The Beer Institute), sunt atatea beri ce te vor uimi mult mai mult decat Sturionul (ce e “very average”)

      (Citează)

    • + 1
      Iar pe langa cele metionate mai sus, gasesti la hopsclub (care sunt tot berero) si altmarkt bere craft de prin strainatate la preturi decente.

        (Citează)

    • La 100beri mă duc de fiecare dată când sunt în București. Acolo am băut cea mai mișto bere românească, un Oriel barrel aged. Aproape cea mai bună bere pe care am băut-o ever, dar e greu să dai jos Westvleteren 12.

        (Citează)

    • Și totuși nimeni n-a zis vreun nume de bere, ci doar “caută tu”…

        (Citează)

    • nwradu:
      Și totuși nimeni n-a zis vreun nume de bere, ci doar “caută tu”…

      “Oriel barrel aged“…

        (Citează)

    • Universul berii artizanale e un rabbit hole costisitor. Pe Radu l-am intalnit la Hangar Ground Zero si ma mir ca nu l-a prins “patima” IPA-urilor.

        (Citează)

  23. bogdan: guanciale

    Buna intrebare … si pe mine ma intereseaza :D

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus