un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday: eMAGOtterDysonFlipFashion DaysFinestorePC GarageevoMAGAltexFlancoVodafoneOrangeSevensins ◄◄

asus s5507

Orange preia oficial compania de servicii fixe a Telekom în România

9 Nov 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

17 comentarii

Zvonurile care cred că aveau mai mult de  doi ani vechime s-au dovedit astăzi adevărate: Orange a anunțat oficial că preia pachetul majoritar de acțiuni (54%) al Telekom Romania Communications, adică firma sub care sunt grupate serviciile fixe ale Telekom în țara noastră. Este cea mai importantă schimbare în telecomul românesc de la preluarea UPC de către Vodafone.

În caz că nu mai știați de la transformarea Cosmote de acum câțiva ani, Telekom operează de fapt în România prin două companii separate:

  • Telekom Romania Communications (TKR) este compania prin care sunt oferite servicii fixe de televiziune, Internet de bandă largă și telefonie fixă.
  • Telekom Romania Mobile Communications (TKRM) oferă serviciile de telefonie mobilă, incluzând date și voce.

Ambele au aceeași conducere, sunt reunite sub același brand Telekom și ofereau clienților o factură consolidată cu toate serviciile la un loc, așa că pentru puțini oameni conta de fapt organizeaza în două companii din spatele umbrelei Telekom. Eu nici nu mai țin minte de ce s-a ajuns în situația asta, am impresia că avea ceva de-a face cu originea Cosmote plus Romtelecom, cu statul român acționar la partea “de fix” șamd.

Orange România preia 54% din acțiunile TKR. Compania a fost evaluată la 497 de milioane de euro, iar Orange va plăti 268 de milioane de euro pentru pachetul majoritar de acțiuni. Celelalte 46% din acțiuni sunt deținute de statul român.

De ce îi cumpără Orange? Pentru infrastructura fixă, în primul rând. TKR are cea mai mare infrastructură fixă din România, kilometri întregi de fibră optică și toate conexiunile necesare de obicei până la ușa potențialilor clienți.

Vodafone are propria infrastructură similară construită în timp și apoi mărită considerabil prin achiziția UPC finalizată în martie 2020, iar acum pot oferi servicii convergente fix-mobil mult mai bune. Digi/RCS-RDS are de asemenea o infrastructură proprie de amploare (în special fixă, dar cea mobilă s-a dezvoltat și ea) și poate oferi același tip de servicii.

Orange avea anterior doar ce-și construise prin forțe proprii și ce închiria de la Telekom printr-un acord între companii. Cu achiziția TKR, Orange preia dintr-o dată cea mai mare infrastructură din România și va putea oferi servicii convergente mult mai eficiente.

Uitați niște cifre despre TKR:

  • al doilea jucător din piața de servicii fixe, cu afaceri de 622 de milioane de euro în 2019
  • 3 milioane de gospodării sunt conectate la o rețea de fibră optică de aproximativ 90.000 km
  • are 5 milioane de clienți pe servicii fixe și alți 881.000 de clienți la servicii convergente fix-mobil, adică abonamente ce includ și telefonie mobilă pe lângă internet sau televiziune.

Toți acești clienți vor fi preluați de Orange. Tranzacția va fi finalizată la mijlocul lui 2021 și până atunci companiile vor opera în continuare independent, ca până acum.

Mi se pare important de reținut acest amănunt: Orange nu a cumpărat doar rețeaua de comunicații fixe a TKR, ci compania în sine. Pachetul de 54% de acțiuni era deținut de grecii de la OTE, care sunt deținuți de Deutsche Telekom. OTE și deci Deutsche Telekom ies de tot din acționariatul TKR, care va fi o companie deținută 54% de Orange România și 46% de statul român.

Asta ridică niște implicații foarte interesante. În primul rând, mult succes Orange în lucrul cu statul român ca acționar minoritar. Dacă aș avea un leu pentru de câte ori i-am auzit pe cei de la Telekom spunând că ei ar vrea să modernizeze sau să investească mai mult în rețea, dar statul român nu vreau sau nu poate să vine cu o contribuție pe măsura acțiunilor deținute, aș avea vreo 12 lei acum. Dar na, acesta nu-i un motiv să nu faci afaceri și să nu încerci.

Mai interesant este ce se va întâmpla cu Telekom în România. De fapt, cu Telekom Romania Mobile Communications, că acum chiar rămâne o singură companie “Telekom” în România.

Telekom pierde dintr-o dată rețeaua de fibră optică și pierde o mulțime de abonați la servicii fixe. Ce-i drept, piața de servicii fixe era în scădere ușoară pentru că oamenii renunță la telefonie fixă, dar TKR stătea bine în ofertele de Internet fix, mai ales de când au introdus acel Smart Wifi, și pe televiziune.

Telekom pierde și cei 881.000 de clienți ai serviciilor convergente fix-mobil. Sunt o pierdere și pentru compania de servicii mobile TKRM, care rămâne momentan în piața noastră, dar cu mai puțini clienți. Vor mai pierde apoi și alți clienți ai serviciilor fixe, dacă Orange va veni cu oferte convergente mai bune pentru aceștia? E posibil.

Am putea asista de fapt la un fel de destrămare a Telekom în România. The beginning of the end. Partea de fix e vândută. Partea de mobil, compania TKRM în sine și clienții ei, ar putea fi de asemenea vândută în viitor către Orange sau Vodafone (bănuiesc că Digi nu are bani) și Telekom ar putea face un exit din România, așa cum se zvonește de câțiva ani că s-ar putea întâmpla. Asta n-ar fi de fapt o veste bună pentru nimeni, că scade concurența din piață și se pierd joburi.

N-au fost niciodată mesaje oficiale într-o direcție sau alta. I-am auzit însă pe oficialii Telekom spunând cândva că Deutsche Telekom nu-i obișnuită să fie altundeva decât pe locurile 1 sau 2 în piețele în care activează. România, cu un ARPU (venit mediu per utilizator) de vreo 5 euro/lună, nu-i o piață atât de profitabilă încât să merite să te lupți foarte mult pe ea.

CEO-ul Telekom în România, Miroslav Majoros, a declarat recent că anul următor nu va mai fi aici. Mandatul i se va încheia în 2020. Să vedem dacă nu se încheie cu încă vreo mare tranzacție și un exit.

Update: de astăzi există de fapt un nou CEO Telekom.

Grupul de companii Telekom Romania anunță numirea lui Vladan Pekovic în poziția de CEO, începând cu data de 9.11.2020. Vladan Pekovic, Director Executiv Tehnologie și Informație, Telekom Romania, va prelua conducerea operațiunilor din România, înlocuindu-l pe Miroslav Majoroš care își încheie mandatul cu succes.

Cred că puțini știau că Telekom este și cel mai mare integrator IT din România. Au participat și au câștigat de-a lungul timpului tot felul de proiecte importante, de exemplu digitalizarea actelor de stare civilă ale MAI. Telekom conducea proiectul și folosea o rețea de parteneri “premium” (Microsoft, Cisco etc) pentru a îmbina toate cele necesare în astfel de proiecte. Sunt curios dacă respectivele contracte erau pe compania vândută acum spre Orange sau pe cealaltă.

BTW, cu 46% dintre acțiuni în continuare ale statului român, mă îndoiesc ca Orange va putea integra în propria companie ce-a cumpărat de la TKR. Probabil că în viitor Orange va opera în România prin mai multe entități juridice.

asus s5507

    17 comentarii

  1. Tranzacția trebuie aprobată de autorități din cauza unui posibil monopol?

      (Citează)

  2. Nota: Romtelecom (TKR) si Digi au retea proprie de fibra considerabila, dar toti operatorii inchiriaza de la Electrica. Mai are si CFR fibra, dar din ce stiu nu prea inchiriaza. Orange va detine acum o infrastructura de firba optica considerabila prin achizitia TKR, iar Vodafone au si ei ceva prin achizitia UPC.

      (Citează)

    • Compania se cheama Teletrans. Aveti aici harta cu fibra https://zupernews.files.wordpress.com/2011/06/retea-fibra-optica-teletrans.jpg

        (Citează)

    • Mai sunt și cei de la directone care tot de rețeaua de înaltă tensiune se folosesc.

        (Citează)

    • Ce aratati voi aici e fibra de backbone, de transport. Orange nu are problema cu aia, o inchiriaza sau o are.
      Fibra metropolitana si cea de acces sunt valoroase. Impreuna cu baza de clienti, sa zicem. Dar nu pentru serviciul de telefonia fixa, ci pentru TV, in principal. Apoi si aia 800 de mii de abonati mobili sunt valorosi, ca-i consolideaza pozitia de lider in fata Vofafone.

        (Citează)

    • @Octav in afara de Romtelecom, Digi si UPC nici o alta companie nu detine fibra de acces/last mile. Comentariul era referitor la afirmatia lui Radu ca si-au construit retele de fibra companiile de telecomunicatii. Ceea ce pentru companiile mobile nu este adevarat (mai putin pentru Digi, dar ei au evoluat dintr-o retea fix). Nici pe partea de core/backbone transport, nici pe partea de acces. De aceea au si facut achizitiile

      Ambele zone de retea sunt la fel de important, la fel de costisitoare si greu de construit.

      Ca sa rezumam. Toti operatorii mobili au acum si retea de fibra pe partea de acces, iar pe partea de core, transport intre orase, majoritatea inchiriaza.

        (Citează)

    • @Octav, nu a preluat abonatii mobili, doar partea de servicii fixe.

        (Citează)

  3. Inca mai sper ca au cumparat-o doar ca sa ii dea foc, eventual cu angajatii inauntru, cum sugera alt comentator.

      (Citează)

  4. Din punctul meu de vedere (adica din ceea ce am “trait” personal interactionand cu Telekom) nu partea tehnica e marea lor problema, ci oamenii si organizarea lor in cadrul firmei. Mi s-a parut absolut absurd ca cei de la suport nu stiau ce am vorbit cu cei de la tehnic sau cei de la ofertare. M-am simtit ca intr-o institutie ceausista, trimis de la un ghiseu la altul pana la disperare. S-a rezolvat, schimband totul cu Digi.

      (Citează)

  5. Ce se intampla cu operatorul Nextgen ? Telekom Romania Communications (TKR) este actionar 100% la Nextgen. Daca Orange a preluat TKR, inseamna ca au preluat si Nextgen ?

      (Citează)

  6. Telekom pe lângă servicii proaste vor fura abonații la bani va Orange. Match made in heaven.

      (Citează)

  7. Cea mai mai retea de fibra optica din Romania este cea a Digi | Rcs-Rds, nu a Telekom.
    https://www.zf.ro/business-hi-tech/digi-dus-reteaua-fibra-optica-6-milioane-gospodarii-atacam-ultimele-redute-rural-serghei-bulgac-ceo-ajuns-25-ani-retea-fixa-egala-romtelecom-cumva-i-depasit-18670373

    Abonamentele de Smart Wifi cred ca raman la Telekom Mobile, nu stiu daca au vreo legatura cu infrastructura fixa in conditiile in care se bazeaza pe reteaua 4G.

      (Citează)

  8. Cica statul roman devine actionar la Orange, deci cred ca cele 2 companii vor deveni una singura.

      (Citează)

  9. Orange va trebui sa accepte bugetarasii pusi de politicieni.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus