un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

De ce nu avem un muzeu al Revoluției mare și bine dotat?

21 Dec 2015  ·

GÂNDURI  ·

14 comentarii

26 de ani de la începutul Revoluției în București. La ora 11 Ceaușescu ținea un discurs în fața unor oameni aduși la miting pentru a-l aplauda, în Piața Palatului din centrul orașului. Mitingul a ieșit prost, mulțimea a început să-l huiduie pe Ceaușescu și discursul său de analfabet, iar acel loc se numește acum Piața Revoluției. Știți deja ce-a urmat.

Vă spuneam, ca și în alți ani, că imaginea de mai jos mi se pare uimitoare (nu cunosc sursa, sorry). O scenă cum n-a mai fost văzută de atunci în București și sper nici să nu mai fie văzută. Piața Revoluției este un loc al monumentelor, al turiștilor, al skaterilor, nu al tanchetelor.

tancuri

Asta mă aduce la un alt subiect important legat de Revoluția din 1989: cum se face că până acum nu avem un muzeu al Revoluției? Unul mare, bine făcut, bine popularizat, unul care să devină un punct de atracție nu doar pentru români, ci pentru turiștii care ne vizitează țara.

Am avea ce pune în el. Fotografii precum cea de mai sus și sute altele de la Revoluție. Fotografii din perioada “de aur” a comunismului, gășiți exemple prin acel link, care acum mi se par atât de amuzante când analizez cum erau îmbrăcați toți oamenii de atunci, cât de puține mașini erau pe stradă, cum se călătorea cu ITB-ul cu ușa deschisă și oameni agățați pe scară.

Niște fotografii cu cozile lungi de la alimentare. Un ou, o pungă de făină și două pâine, expuse acolo pentru a arăta cât era rația săptămânală dată pe cartelă. O astfel de cartelă. Una de benzină. O Dacie din ’89, ca să vedeți la ce nivel era industria auto sub comunism, când în același an străinii aveau de mult aer condiționat, servodirecție, mașini sport și tot restul. Țevi de cornete când alții aveau Nintendo. Televizoare Elcrom și cea mai de preț posesiune secretă, un video player. Obiecte de-ale lui Ceaușescu și apropiaților săi, imagini cu paradele și manifestațiile impresionante din acele vremuri, când mii de studenți sau muncitori erau scoși la aplaudat. Ziarele de atunci.

libertatea_nr_1_revolutie

Să vă dau un exemplu: după Revoluție s-au deschis pentru vizitare casa de vacanță pe care o avea Ceaușescu la Olănești, cred, iar coada a fost uriașă. Se minuna lumea la robinete suflate cu aur și la faianță de calitate și la mobilă de lux. Să nu-mi spuneți că la un astfel de muzeu, cu totul centralizat, nu s-ar sta la coadă.

Apoi poți trece la lucrurile și mai nasoale. Arhivele Securității, dosare cu filajul efectuat de ei. Mărturii ale prizonierilor politici, date despre închisori, despre canalul Dunăre-Marea Neagră. Am făcut screenshoturile de mai jos dintr-o știre Digi de acum câțiva ani. Asemenea lucruri nu trebuie uitate. Chiar este nevoie de un loc unde să-i duci cu forța pe cei care spun, cu nostalgie, despre cum era mai bine pe vremea comuniștilor, să le dai un șut în muzeu și să le spui “hai, arată-mi cum era mai bine atunci”.

Ar fi etaje întregi de umplut. Ar contribui lumea cu fotografii, că mulți sigur au pe acasă unele de atunci de la mare, munte sau din oraș, construind o imagine a societății comuniste. Ar fi, probabil, cel mai vizitat muzeu de către turiștii străini.

26 de ani și încă nu s-a putut face așa ceva, nici măcar nu-i în lucru. E drăguț și monumentul din Piața Revoluției, atunci când niște proști nu mâzgălesc cu spray-ul peste numele celor morți la Revoluție, dar e important întâi să înțelegi pentru ce a fost construit acel monument.

    14 comentarii

  1. păi cum să îşi mai justifice stângiştii ideologia furtului? Cum să nu mai vină tot felul de proşti pufoşi care să ne prezinte statici măsluite că mari realizări măreţe. Să rămână Antenele sau Realităţile fără audienţe. Ştim noi că doar ‘înainte era mai bine’.

      (Citează)

  2. “oameni aduși la miting pentru a-l aplauda” asta a fost teoretic, practic a fost ca in cazul recentului protest al ciobanilor, unde l-a negocieri s-a descoperit ca a ajuns un acoperit deghizat in cioban.

      (Citează)

  3. Nu trebuie sa mergi la muzeu pentru a sti cum a fost, poti lejer sa revii in timp daca:
    – pleci la mai mult de 15km de la orice resedinta de judet & nu pe un drum national;
    – intri intr-un sediu al postei sa stai la coada cu toate babele;
    – mergi la “fasole cu ciolan” gratis de 1 decembrie;
    – participi la o adunare de propiretari dintr-un bloc din anii 50′-’60;
    si exemplele pot continua…

    Cred ca trebuie sa treaca ceva timp pentru a exista un interes, sa creasca generatia de copii a caror parinti s-au nascut deja dupa revolutie (azi mai curand intrebi parintii / bunicii cum a fost, decat sa mergi la muzeu).
    Si nu e nevoie de muzeu separat, caci avem deja Muzeul de Istorie.

      (Citează)

    • Unde ai vazut matale fasole cu ciolan si inca gratis inainte de 90 maestre ca nici pe bani nu gaseai. Cam amesteci cutumele pre si post revolutionare.
      Mie mi se pare chiar o idee foarte buna.Peste inca o generatie nu o sa mai stie nimeni.Ar fi necesar un astfel de demers.

        (Citează)

  4. pana la muzeul comunismului, vilele alea ar putea fi transformate in mini-muzee, ca sa si genereze niste bani, nu doar sa consume…
    si daca se degradeaza in timp, asta e…

    desi aveam doar 7 ani in ’89, imi aduc aminte de vizitarea vilei (sau a uneia din ele) de la Olanesti. exact asta mi-a ramas in memorie, cada/baia cu faianta “mozaic” (nu mozaicul cu pietre, ci placi mici de faianta) si tot aurul pus pe orice: dus, baterie, chiar si capacul de WC, rame, detalii la mese, scaune, obiecte vestimentare sau de decor (gen cuvertura de la pat) cu fir de aur…

    pe de alta parte, un muzeu ar trebui sa includa cumva si pe cei care “se descurcau”, ca astia sunt cei care acum spun ca inainte era mai bine…

      (Citează)

  5. Cred ca ideea este excelenta si se poate extinde la perioada comunismului in Romania si Revolutia.

    Material didactic si recuzita exista din belsug iar lumea ar putea experimenta “pe viu” o farama din perioada de atunci fara filtrele subiective ale unor matusi,unchi, bunici,etc.

    Am putea invata de la polonezi care au Muzeul Insurectiei din Varsovia – https://en.wikipedia.org/wiki/Warsaw_Uprising_Museum

      (Citează)

  6. Exista unul in Timisoara: http://www.memorialulrevolutiei.ro/

      (Citează)

  7. andrei:
    Unde ai vazut matale fasole cu ciolan si inca gratis inainte de 90 maestre ca nici pe bani nu gaseai. Cam amesteci cutumele pre si post revolutionare.
    Mie mi se pare chiar o idee foarte buna.Peste inca o generatie nu o sa mai stie nimeni.Ar fi necesar un astfel de demers.

    Probabil ca se referea la imbulzeala de la “fasole cu ciolan gratis” asemanatoare cu imbulzeala de la cozile comuniste, asemanari si deosebiri exista intotdeauna.
    Si are ceva dreptate, crezi sau nu dar am mai vazut sloganuri comuniste ramase de acum 26 de ani pe ceva cladiri vechi, daca nu ma insel una chiar prin Tusnad.

      (Citează)

  8. Muzeul memorial de la Sighetu Marmatiei acopera o parte din ideile tale. Doar ca e foarte, foarte departe.

      (Citează)

    • …. si e aproape pustiu. Am fost, am vazut, mi-a placut ideea…. desi sunt peste tot in Maramures panouri care ii fac reclama, nu e foarte cautat.

        (Citează)

  9. A fost facut un muzeu al holocaustului in mijlocul Bucurestiului, la parcarea de langa fostul sediu al primariei generale, vis a vis de Cismigiu.
    Daca in directia evreilor au fost bani si interese, in directia comunismului sunt contrainterese. Se cam bat cap in cap si nu se doreste acest lucru.

      (Citează)

  10. Pentru ca nu exista interes. Pentru ca inca se vrea sa se creada ca “era mai bine inainte, aveai casa si slujba asigurata, maica”. Daca s-ar fi vrut, ar fi fost an de an mii de documentare ca sa nu uite nimeni cum era inainte, cum este la nemti (unde comunismul nu a fost asa greu, dar ca au murit niste oameni incercand sa treaca zidul) si am fi avut deja un muzeu cum este DDR Museum din Berlin.

      (Citează)

  11. offtopic: Radu, pregatesti un articol despre cei 30 de senatori care contesta legea Anti Fumat la Curtea Constitutionala? Doar ce vazui acum pe digi 24 niste declaratii ale distinsilor si sincer, sunt o mandrie a tarii si eu zic ca merita “respectul” tau intr-un articol. N-as vrea sa dam atentie la toti idiotii, dar la ce prostii debiteaza si mai rau, la ce prostii incearca sa faca, nu trebuie trecut cu vederea asa usor.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus