un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Dispare ștampila de pe acte, dar numai în relația cu statul

23 Jul 2015  ·

GÂNDURI  ·

8 comentarii

Obligativitatea de a ștampila actele a dispărut… oarecum. Cred că suntem ultima țară din Europa care se încăpățânează să utilizeze ștampile pe acte, asta fiind ceva rămas din vremurile în care nu existau comunicații rapide, email sau scannere, ca o metodă suplimentară de autentificare a unui act.

Acum, majoritatea actelor circulă digital, iar în caz de nedumeriri e mai simplu să scanezi un act, să-l trimiți cuiva și să întrebi “bă, ăsta e de la voi?” decât să te bazezi pe faptul că e ștampila sub nume și este semnătură, dar nu total, cu mușcând un pic din fiecare, după cum le pun cei cu experiență.

De ce oarecum? Ordonanța elimină obligativitatea prezenței ștampilei pe documentele depuse la autorități. Firmele private, între ele, își pot solicita în continuare ștampila. Contratele ar putea fi în continuare ștampilate. Tot felul de memo-uri interne, avize de expediție, procese verbale de predare-primire, certificate de garanție șamd ar putea fi în continuare ștampilate, dacă erau și până acum, din simplul motiv că a intrat în obișnuință să ceri asta, chiar dacă puțini știu dacă au nevoie de respectiva ștampilă. Am văzut și curieri care cer ștampilă pe AWB, dacă iei pe firmă, deși nu știu unde le-ar putea fi necesară.

Multe o fac sub pretextul că, ulterior, acea factură ar putea ajunge la autorități odată cu depunerile periodice de acte sau la vreun control. Faptul că oamenii nu vor să renunțe de tot la ștampilă duce doar la imposibilitatea de a trimite și mai multe acte digital, așa că pierdem timp și benzină prin oraș.

Din când în când îmi spune cineva “te așteptăm cu factura ștampilată, în original”. “-Dar știți că s-a scos din 2007 obligativitatea ștampilării și semnării facturilor, nu?”. “-Da, dar așa vrea contabila noastră, vino cu ele ștampilate că altfel nu putem face plata”. Ce să mai zici?

seal_approval

sursa: Hotnews, unde sunt descrise și alte modificări legate de datoriile firmelor către buget.

    8 comentarii

  1. Citit legea?

    De asemenea se prevede faptul că persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, precum și entitățile fără personalitate juridică nu au obligația de a aplica ștampila pe documente sau orice alte înscrisuri emise în relația dintre acestea.

      (Citează)

  2. Stampila nu mai era obligatorie de foarte mult timp. Nu stiu de ce se excita lumea acum cand defapt legea exista de foarte multi ani.

      (Citează)

    • Doar pe facturi nu mai era, din câte știu.

      Eu, de exemplu, mă duc periodic la contabil să pun ștampila pe declarațiile ce vor fi depuse.

        (Citează)

  3. Art. V.
    (1) Persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, precum şi entităţile fără personalitate juridică nu au obligaţia de a aplica ştampila pe declaraţii, cereri sau orice alte documente depuse la instituţiile sau autorităţile publice.

    (2) Persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, precum şi entităţile fără personalitate juridică nu au obligaţia de a aplica ştampila pe documente sau orice alte înscrisuri emise în relaţia dintre acestea.

    (3) La data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe se abrogă toate prevederile legale referitoare la obligaţia aplicării ştampilei de către persoanele şi entităţile prevăzute la alin. (1) şi (2).

    Si citat direct din lege, ca jurnalistilor de la hoțnews le e lene.

      (Citează)

  4. nwradu:
    Doar pe facturi nu mai era, din câte știu.

    Eu, de exemplu, mă duc periodic la contabil să pun ștampila pe declarațiile ce vor fi depuse.

    semnatura electronica nu mergea? intreb.

      (Citează)

  5. Asa cum imparatul are sceptrul si coroana, patronul are stampila. Ai stampila, inseamna ca esti patron, “jmeker da jmeker” :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus