un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Zvonuri despre noul Samsung Galaxy S6

2 Feb 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

21 comentarii

Noul Samsung Galaxy S6 va fi prezentat la MWC Barcelona, probabil pe 2 martie, iar eu probabil că voi fi acolo să-l văd. Până atunci, să facem un rezumat al zvonurilor despre acest nou model.

Hardware: după ce Qualcomm a anunțat pierderea unui client important, cel mai probabil noul SGS 6 va folosi un chipset Samsung Exynos octa-core, arhitectură big.LITTLE, ceea ce înseamnă că are 4 nuclee rapide și 4 lente și comută între grupuri în funcție de situație. Viteza? Cel mai probabil un 2-2,5 GHz.

Ne putem aștepta ca noul procesor pe 64 de biți să ruleze alături de 3 GB de memorie RAM sau chiar 4 GB, ceea ce ar fi o veste excelentă.

Design: eu pariez pe noua linie de design arătată prin Galaxy Alpha și Note 4, adică laterale de metal, poate și un spate metalic, poate chiar o carcasă în întregime din aluminiu, așa cum HTC One și iPhone fac de ceva vreme. Era și timpul, Samsung. În rest, mă aștept la margini mai subțiri în jurul ecranului, la o carcasă subțire și la layout-ul uzual Samsung pentru telefoane de top. Nu mă aștept ca senzorul de amprentă să fie rotund – ar fi mai eficient așa, dar ar semăna prea mult cu iPhone; câteva zvonuri vorbesc însă despre un senzor pe care nu trebuie să treci întreg degetul.

Totuși, cred că ar fi o greșeală din partea Samsung să facă o carcasă închisă din aluminiu, fără a avea acces la baterie. Știu mulți oameni care au preferat Galaxy S în detrimentul HTC One tocmai pentru că pot înlocui bateria.

Alte zvonuri vorbesc despre un spate de sticlă plasat pe structura de metal a cadrului telefonului, a la iPhone 4, ceea ce din nou mie nu mi-ar plăcea prea mult.

Ecran: se bănuiește un 5,1-5,5 inchi și cu rezoluție 2560 x 1440 pixeli, QHD, la fel ca la LG G3 și noul Note 4. Sper să nu crească prea mult diagonala ecranului, totuși.

Camera foto: S5 avea 16 megapixeli și a fost primul telefon văzut de mine care fotografia fără lag de procesare în modul HDR. Fără îndoială că S6 va păstra acest principiu și probabil vor adăuga noi moduri software și efecte, dar senzorul în sine ar putea rămâne de 16 megapixeli sau ar putea crește spre 20 megapixeli.

Software: Android 5.0 și cu interfața TouchWiz a celor de la Samsung. Nu-i rea, pe SGS 5 oferă suficiente avantaje, dar ocupă mult spațiu. Adăugați la asta faptul că SGS 6 va trebui să includă software pentru compatibilitatea cu ceasurile Gear și cu Gear Fit, plus tot felul de accesorii dezvoltate de Samsung, și ne putem aștepta la 10 GB ocupați de sistemul de operare.

Ceva nou: toate cele de mai sus sunt relativ ușor de ghicit sau estimat, dar eu sunt mai curios ce va aduce Samsung nou în noul SGS 6. Au nevoie de unul sau mai multe puncte care să dea bine în reclamele pentru acest telefon. Anul trecut a fost rezistența IP67 la apă și praf, plus senzorul de ritm cardiac; anul acesta ne putem aștepta să le vedem din nou, dar care va fi noua inovație? Încărcare wireless? O cameră foto mult îmbunătățită în condiții de noapte? Selfie panoramic? Un Galaxy S Edge cu ecran curbat, pentru cei cu și mai mulți bani?

Vedem la MWC în martie, apoi se va lansa probabil în aprilie. Vă zic totul de la fața locului.
Samsung-Galaxy-S6-metal-nowhereelse-650-80galaxys6_prototype_back-650-80

    21 comentarii

  1. Vezi ca s-ar putea sa te intalnesti cu marele analist si expert IT, realizator si prezentator de emisiuni Buhnici pe acolo. Take care!

      (Citează)

  2. nu stiu ce ar trebui sa aiba telefonul asta incat sa ma faca sa-l cumpar ! adica sa vorbesc , mail , jocuri …. se poate cu orice telefon peste 400 de lei

      (Citează)

  3. Daca arata precum in poza, nu pot sa zic decat: GG Apple! Eu am S4 si-mi place tare mult design-ul. Daca l-ar pastra si l-ar face metalic, ar fi genial. :)

      (Citează)

  4. lateralele la Note 4 nu-s metalice :)

      (Citează)

  5. eBogdan:
    lateralele la Note 4 nu-s metalice :)

    Really :)))

      (Citează)

  6. ideea cu telefonul monobloc e una dintre cele mai proaste ever si nu ar fi avut succes daca nu ar fi fost atat de multi snobi pe planeta.

      (Citează)

  7. gogu:
    ideea cu telefonul monobloc e una dintre cele mai proaste ever si nu ar fi avut succes daca nu ar fi fost atat de multi snobi pe planeta.

    De ce e o idee proastă? Eu n-am avut telefon și nici nu am văzut în jurul meu telefoane care să necesite piese înlocuite în primii 2 ani – fiind în garanție, probabil că aparatul îți va fi înlocuit dacă piesele defecte nu pot fi schimbate.

      (Citează)

  8. @gogu: eu sunt unul dintre acei snobi. Spune-mi te rog pe ce te bazezi cand spui ca e o idee proasta?

      (Citează)

  9. AdrianG:
    Vezi ca s-ar putea sa te intalnesti cu marele analist si expert IT, realizator si prezentator de emisiuni Buhnici pe acolo. Take care!

    Slabe sanse , ca o sa fie la “shopping pentru prieteni”. Rafie FTW!

      (Citează)

  10. dam167: De ce e o idee proastă? Eu n-am avut telefon și nici nu am văzut în jurul meu telefoane care să necesite piese înlocuite în primii 2 ani – fiind în garanție, probabil că aparatul îți va fi înlocuit dacă piesele defecte nu pot fi schimbate.

    Poate la inceput ar parea mai greu de crezut dar telefoanele monobloc sunt mai sensibile la socuri. La cadere, spre exemplu, la telefoanele cu spate detasabil, energia socului se disipa prin desfacerea carcasei afectand mai putini electronica. In cazul telefoanelor cu carcasa unibloc, majoritatea energiei se transfera electronicii.

    In plus, poate mai vrei sa schimbi o culoare, o carcasa in doi ani de zile. Poate se mai zgaraie, alea-alea. Plus avantajul bateriei interschimbabile. De exemplu, la Galaxy S5, o a doua baterie _originala_ m-a costat 75 de lei (de la eMag) – o nimica toata comparand cu pretul telefonului. Avantajele fata de o baterie externa cred ca nu mai trebuie mentionate.

      (Citează)

  11. @nashu:

    Nu cred ca poti compara o carcasa metalica unibloc cu una de plastic la capitolul durabilitate si nici la rezistenta la soc.

    Faza cu bateria e discutabila, pe o parte ai dreptate. Pentru cei care nu au acces la o priza de curent pentru mai multe zile, da. In rest mi se pare incomod sa incarc si sa plimb doua baterii dupa mine. Si nici nu am simtit vreodata nevoia, dar, e strict din punctul meu de vedere. Sa fim realisti, exista incarcator de masina, incarcator la munca, acasa…

      (Citează)

  12. AdrianG: Nu cred ca poti compara o carcasa metalica unibloc cu una de plastic la capitolul durabilitate si nici la rezistenta la soc.

    Pentru ca? Studii sau credinta?
    Gandeste-te la o casca de motociclist! Este facuta sa se zdrobeasca la impactul cu corpurile dure si sa preia din socul care altfel ar fi preluat de capul motociclistului.

    Altfel, tinand cont ca bateria tine cam 4-6 ore de utilizare (nu stand by), nu cred ca e vorba aici de acces la priza pentru mai multe zile. Iar cand vine vorba de carat a doua baterie, stii ca incape in portofel, nu? Iar un dispozitiv mobil conecatat la un incarcator nu mai e, de fapt, mobil.

      (Citează)

  13. Pai, da sunt de acord cu tine referitor la exemplul dat. Dar in acelasi timp spune-mi ce se poate strica la un soc in interiorul unui telefon mobil? Ca doar nu e hard-disk sa ii sara capul de citire…

    Si acum zi-mi tu cum e plasticul mai dur decat metalul. Si zi-mi cum e telefonul proiectat sa se sparga in bucati? Analogia ta cu casca unui motociclist nu merge aici. Chiar si telefonul de plastic nu e proiectat sa se faca bucati. E doar un side-effect.

    Practic nu e proiectat sa il scapi deloc pe jos sau sa-l supui socurilor. Dar daca e sa se intample raman la parerea mea ca e mai bun unul unibloc metalic decat unul de plastic cu spatele detasabil.

    Referitor la baterie, in mediul in care ma invart eu nu tine bateria doar 4 ore. Probabil ca noi nu folosim atat de intens telefonul, nu stiu ce sa zic. Plus ca se incarca in 20-30 de minute suficient cat sa te mai tina jumatate de zi. Cei care lucreaza la birou nu cred ca au probleme de genul asta. Cred ca cei care folosesc o a doua baterie sau o baterie externa cred ca fac parte dintr-o minoritate.

      (Citează)

  14. AdrianG:
    Vezi ca s-ar putea sa te intalnesti cu marele analist si expert IT, realizator si prezentator de emisiuni Buhnici pe acolo. Take care!

    Și dacă mă întâlnesc ce? O să-l salut și ne vedem de treabă. Mie nu-mi place modul în care a pus problema acolo, nu am ceva cu el sau cu activitatea sa în restul timpului.

      (Citează)

  15. AdrianG: Pai, da sunt de acord cu tine referitor la exemplul dat. Dar in acelasi timp spune-mi ce se poate strica la un soc in interiorul unui telefon mobil? Ca doar nu e hard-disk sa ii sara capul de citire…
    Si acum zi-mi tu cum e plasticul mai dur decat metalul. Si zi-mi cum e telefonul proiectat sa se sparga in bucati? Analogia ta cu casca unui motociclist nu merge aici. Chiar si telefonul de plastic nu e proiectat sa se faca bucati. E doar un side-effect.

    Cel mai bun exemplu este că sare capacul spate, adică o parte din forța mecanică se disipă prin elasticitatea capacului. Altul ar fi că se sparge plasticul.

    Și asta înseamnă o disipare a energiei mecanice a impactului. Altfel acea energie s-ar transfera ecranului și acesta s-ar putea sparge, plus că în interior pot sări sau rupe diverse componente precum antene șamd.

    La baterie nu-i vorba să porți una de rezervă cu tine, dar măcar să o poți înlocui după un an, când se uzează. La un telefon monobloc trebuie mers la service și demontat totul.

      (Citează)

  16. AdrianG:
    Pai, da sunt de acord cu tine referitor la exemplul dat. Dar in acelasi timp spune-mi ce se poate strica la un soc in interiorul unui telefon mobil? Ca doar nu e hard-disk sa ii sara capul de citire…

    Si acum zi-mi tu cum e plasticul mai dur decat metalul. Si zi-mi cum e telefonul proiectat sa se sparga in bucati? Analogia ta cu casca unui motociclist nu merge aici. Chiar si telefonul de plastic nu e proiectat sa se faca bucati. E doar un side-effect.

    Practic nu e proiectat sa il scapi deloc pe jos sau sa-l supui socurilor. Dar daca e sa se intample raman la parerea mea ca e mai bun unul unibloc metalic decat unul de plastic cu spatele detasabil.

    Ai dreptate, nu e proiectat, insa avantajul este implicit. Nu era necesar sa fie proiectat in directia asta. Cat despre ce se poate intampla la un soc – pot sari diversi conectori in puncte sensibile la conexiunile intre placi sau diverse componente. De exemplu, Radu a avut la HTC One X problema cu conectorul antenei. Mai pot exista probleme la conexiunea conectorului USB. Iar asta nu a fost o enumerare exhaustiva.

    AdrianG:
    Referitor la baterie, in mediul in care ma invart eu nu tine bateria doar 4 ore. Probabil ca noi nu folosim atat de intens telefonul, nu stiu ce sa zic. Plus ca se incarca in 20-30 de minute suficient cat sa te mai tina jumatate de zi. Cei care lucreaza la birou nu cred ca au probleme de genul asta. Cred ca cei care folosesc o a doua baterie sau o baterie externa cred ca fac parte dintr-o minoritate.

    Eu am zis 4 ore de utilizare, adica ecran deschis, nu tinut in buzunar. Sunt destui utilizator de baterii externe, mai putini de doua baterii, dar asta din cauza acestei mode a carcasei monobloc. In momentul asta cred ca sunt doar doua flag shipuri care permit schimbarea bateriei, S5 si LG G3.

      (Citează)

  17. mircea (primul)

    02/02/2015 la 2:00 PM

    deja devine ridicol, 4gb ram si 2.5 ghz ca sa imi pice aplicatia de telefon ca e androidu bine scris

      (Citează)

  18. Sunt sigur ca si acest model de telefon va avea un real succes, insa nu stiu pana unde se va ajunge cu marimea telefonului. Daca iPhone se lungeste Galaxy ce face ? Se mareste in continuare? O sa ajungem sa purtam telefonul ca pe un accesoriu. :)
    Voi ce parere aveti ?

      (Citează)

  19. Tare faza cu carcasa de plastic mai buna ca absoarbe socurile. Din fericire componentele din telefoane sunt suficient de usoare si rezistente incat inertia sa aiba in cuvant mic de spus. In peste 90% din cazurile de defectiune in urma unui soc mecanic vorbim de display spart. Display-ul la fel ca si placa logica se defecteaza foarte usor la forte de torsionare/presare, ceea ce insemna ca o carcasa unibloc este mult mai sanatoasa (atunci cand telefonul nu cade in display).

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus