un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

În anul 2015 vom avea o secundă în plus

2 Feb 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii

În anii bisecți se adaugă o zi anului calendaristic pentru a compensa o aproximare a măsurării anului, iar cu ideea asta ne-am obișnuit deja.

Nu știam însă că uneori se adaugă câte o secundă unui an. 2015 este un astfel de an, iar organizația care se ocupă cu studiul rotației Pământului (nu glumesc, se numește International Earth Rotation Service) a decis ca acest lucru să se întâmple pe 30 iunie la momentul 23:59:59, când oficial ceasurile vor avea și momentul 23:59:60 înainte de a trece la 0:00.

Chestia asta pare a fi genul de știre care nu ne afectează deloc (petrecem mai mult în acea seară!), dar mi se pare fascinant felul în care o astfel de corecție ce ține de astronomie solicită modificări masive ale sistemelor informatice din jurul nostru.

De exemplu în 2012 mai multe servere s-au blocat după ce n-au știut ce să facă în momentul în care protocolul Network Time Protocol le-a transmis o oră care nu ar trebui să existe, cea cu secunda 60.

Și poate că vă gândiți de ce ar conta așa ceva, mai bine nu modificăm nimic și toate serverele din lumea asta vor fi în urmă cu o secundă față de timpul “oficial” al planetei. Nu-i așa de simplu, mai mult ca sigur unele servere vor face modificarea de secundă și altele nu, ceea ce va duce la desincronizări masive în tot felul de servicii bancare sau baze de date ce necesită precizie mare. Ce facem cu GPS-ul, care depinde ce niște ceasuri atomice foarte, foarte precise, întrucât poziția ta este calculată bazat pe timpul în care semnalul de la sateliți ajunge la telefonul tău, mărimea fiind de ordinul nanosecundelor?

Pot apărea tot felul de probleme, de la blocări la desincronizări sau erori de scriere a datelor. Poate că nu vă gândiți ce s-ar putea scrie atât de important fix în acea secundă a anului, dar probabil că atunci Amazon înregistrează, ca de obicei, sute de comenzi, Google procesează mii de emailuri, Twitter mii de mesaje șamd. Cum vor reacționa programele banale din calculatorul tău atunci când sistemul de operare le va informa că este ora 23:59 și 60 de secunde?

În caz că vă întrebați de ce se întâmplă asta, mărirea zilei cu o secundă are loc pentru că a încetinit rotația Pământului în jurul proprie axe. Asta se întâmplă din cauza cutremurelor puternice și a fluxului și refluxului, unde apa nu doar se ridică datorită atracției Lunii sub forma unui val gigantic, ci mișcarea acelui val pe scoarța terestră generează o forță de frecare ce încetinește un pic planeta.

feat_ceas_shutterstock_128104610

Mai multe detalii: The Verge. Sursa foto: Hand holding stopwatch de pe Shutterstock.

    5 comentarii

  1. Din cate stiam dup anul 3300 va fi si o problema cu anii bisecti, care nu vor mai fii bisecti, pentru ca se decaleaza. Sa vezi atunci panica daca nu se vor adapta toate sistemele informatice. De exemplu in momentul de fata bazele de date Oracle nu recunosc treaba asta, dar SAS recunoaste. Deci, daca te apuci acum sa faci teste in viitor, cam cu 1000-2000 de ani in viitor, o sa ai ceva surprize :-)

      (Citează)

  2. Danyzus:
    Din cate stiam dup anul 3300 va fi si o problema cu anii bisecti, care nu vor mai fii bisecti, pentru ca se decaleaza. Sa vezi atunci panica daca nu se vor adapta toate sistemele informatice. De exemplu in momentul de fata bazele de date Oracle nu recunosc treaba asta, dar SAS recunoaste. Deci, daca te apuci acum sa faci teste in viitor, cam cu 1000-2000 de ani in viitor, o sa ai ceva surprize :-)

    http://ro.wikipedia.org/wiki/Calendarul_gregorian

      (Citează)

  3. Încă o “problemă” inventată de presa de senzație. Au mai fost adăugate secunde din astea în 2012, 2008, 2005 etc. și nu s-a prăbușit lumea. Soluția nu este să bagi o secundă în plus, ci să “lungești” câteva secunde: “Instead of inserting a leap second at the end of the day, Google servers implement a leap smear, extending seconds slightly over a time window prior to the leap second”

      (Citează)

  4. Astept cu interes Y2k38, cand sunt sigur ca desi mai sunt inca peste 20 de ani pana atunci, va fi cu ceva batai de cap (din fericire probabil putine, ca linux/unix-ul nu e windows)

      (Citează)

  5. O secunda nu inseamna absolut nimic :))

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus