un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cum se vinde cărbunele românesc pe nimic

24 Feb 2015  ·

GÂNDURI  ·

8 comentarii

Societatea românească alege să se implice în doar câteva bătălii È™i mie mi se pare că le alege aleator, fără vreun discernământ real. Pur È™i simplu li se pune unora pata pe ceva È™i încep să urle “asta nuuuu!”, iar alÈ›ii îi urmează. De ce alte cazuri similare nu sunt mediatizate È™i nu-i pasă nimănui de ele, eu nu înÈ›eleg. Suntem revoltaÈ›i de nedreptăți, dar cu o limită de vreo două în fiecare an, deÈ™i în jurul nostru pot fi arătate sute de exemple?

La Roșia Montană, de exemplu, se vorbea de stricarea potențialului turistic al zonei, ignorându-se faptul că în partea cealaltă a muntelui era deja un lac plin cu cianuri. Nu se mai exploatează aurul de acolo (și foarte bine, rămân la părerea că ar trebui să-l exploatăm noi sau în condiții mai avantajoase), oare cei care băteau cartea mediului și a turismului s-au dus acolo în concediu?

La Pungești a fost tămbălău la fel de mare pentru că voia Chevron să caute gaze de șist. Doar la Pungești. Aproape întreaga suprafață a țării este deja concesionată unor diverse companii pentru același timp de prospecțiuni, iar platoul Mării Negre este împărțit de giganții petrolului, dar problema reală era la Pungești.

Iată harta concesiunilor din România. Luați orice gaze doriți, dar nu și cele de sub Pungești!
harta-perimetre_concesionare-fracturare-sist

Să ajungem la subiectul principal. Iată cum se vinde cărbunele românesc: în loc să încheie un contract de livrare cărbuni în Serbia direct cu autoritățile de acolo pentru 36 de euro/tonă, Complexul Energetic Oltenia, cei care au cărbunele, au preferat să-l vândă unui SRL constănțean înființat acum 3 săptămâni pentru 13 euro/tonă, SRL care apoi îl vinde în Serbia.

Încă nu se știe clar dacă nu cumva cărbunele este vândut în pierdere. Anul trecut C.E. Oltenia avea un cost de extracție de 14,5 euro/tonă, iar acum îl vănd cu 13. Ei susțin că au mai micșorat costurile, dar analiștii se întreabă (și pe bună dreptate) dacă nu cumva asta înseamnă că vor da afară oameni și vor tăia alte costuri pe motiv că nu merg bine afacerile.

În caz că nu v-ați prins, cărbunele este o resursă naturală a țării noastre vândută de trei ori mai ieftin pentru că așa au hotărât niște manageri cărora li s-au dat aceste posibilități. De ce n-au vândut direct sârbilor? Pentru că ar fi trebuit să transporte cărbunele până acolo, ceea ce C.E. Oltenia nu știe cum să facă; poate ar fi știut CFR Marfă? Sau, nu știu, orice altă firmă?

Acum întrebați-vă și cum vom exploata noi cândva aurul sau gazele și cum le vom vinde și cui.

Povestea pe lung o găsiți pe Hotnews.

    8 comentarii

  1. Mi se pare ca primii care ar trebui sa protesteze ar fi minerii, nu? Ei sunt cei mai afectati, munca lor este batjocorita.

    Sa ii vedem pe ei cu tarnacoapele scandand in fata conducerii care ii fura. Dar, se pare ca minerii ies la proteste doar la ordin, nu cand trebuie.

      (Citează)

  2. Privatizarea extractiei direct e singura alternativa, desi sunt sanse sa se inscrie in lunga lista de privatizari ratate, doar ar fi privatizata tot de aceiasi oameni care ingroapa incet aceste companii.

      (Citează)

  3. Chestiunea cu Serbia e relativa. Am impresia ca si partea sarba e corupta, deci e o combinatie intre cele doua parti. Cu alte cuvinte, daca n-ai relatii nu vinzi nimic.

      (Citează)

  4. Minerii muncesc, nu citesc articole pe net. #doarzic

      (Citează)

  5. Bine ca lumea se supara numai cand e data afara. Cat timp compania la care lucreaza este capusata inclusiv de sindicat nu zice nimeni nimic. Mi-e greu sa fiu empatic dupa aia cand ies in strada ca se fac disponibilizari.

      (Citează)

  6. cartus:
    Minerii muncesc, nu citesc articole pe net. #doarzic

    Asta voiam și eu să zic.

      (Citează)

  7. add:
    Bine ca lumea se supara numai cand e data afara. Cat timp compania la care lucreaza este capusata inclusiv de sindicat nu zice nimeni nimic. Mi-e greu sa fiu empatic dupa aia cand ies in strada ca se fac disponibilizari.

    Așa se întâmplă mereu. Oamenii de multe ori se bucură că nu-i de muncă, prima vine la sfârșit de an, nu se mai uită nimeni că pe total se duce în jos afacerea.

    Teoretic, nici n-ar trebui să se uite minerii la asta. E treaba ministerelor, SRI-ului, ANAF-ului șamd.

      (Citează)

  8. add:
    Bine ca lumea se supara numai cand e data afara. Cat timp compania la care lucreaza este capusata inclusiv de sindicat nu zice nimeni nimic. Mi-e greu sa fiu empatic dupa aia cand ies in strada ca se fac disponibilizari.

    Daca antenele sau rtv-ul nu dau imagini, nu inseamna ca protestele nu exista.
    Sunt 3 saptamani de and peste 5000 de mineri cer demisia lui Ciurel si injura la Ponta in draci.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus