un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cetățeni de rangul doi

12 Jan 2015  ·

GÂNDURI  ·

21 comentarii

Șocante întâmplările din Franța, mai ales cu urmările lor, ostateci morți, magazine atacate șamd. Să mori că te-ai dus la supermarket la momentul nepotrivit? Asta în condițiile în care Franța a fost împotriva războaielor din Afganistan și Irak și o țară care a acceptat cu brațele deschise imigranți de toate tipurile?

Totuși, se vede încă o dată diferența între diversele state. Se văd diferențele între cetățeni, unii de prim rang, alții de ordinul 3 sau 4 sau 5.

CNN a transmis 5 zile în continuu din Franța. Se fac mitinguri mari, vin în Paris premierul Marii Britanii, cancelarul Germaniei, chiar și președintele Iohannnis, toate știrile comentează întâmplările din Paris, se scriu articole peste tot, se spun păreri pe toate blogurile. Nous sommes tous Charlie.

Pe 16 decembrie, acum mai puțin de o lună, 132 de copii cu vârste între 8 și 18 ani au fost uciși de teroriști în Peshawar, Pakistan, atunci când 9 oameni înarmați au intrat în scoală și au împușcat tot ce le-a ieșit în cale. 132 de copii, majoritatea împușcați în cap. Supraviețuitorii au povestit că au fost siliți să privească mai mulți profesori fiind arși de vii în față lor.

A fost o știre pe CNN în ziua aceea. Mass-media românească n-a preluat știrea decât cu 2-3 excepții și acelea fiind de fapt scurte mențiuni. Era 16 decembrie, începeau știrile cu unde petrec fotbaliștii Crăciunul. N-au fost marșuri, n-au fost mitinguri, n-au fost hashtag-uri, toate vocile oripilate de astăzi n-au zis nici “pâs” atunci, că deh… nu s-a întâmplat în orașul turnului Eiffel.

În aceeași zi cu atacurile din Franța, aproape 40 de oameni au murit în atentate în Nigeria și Yemen. Pe 9 ianuarie, grupul jihadist Boko Horam a omorât vreo 2000 de oameni și a distrus mai multe orașe din Nigeria, alți 10.000 de oameni refugiindu-se în țări vecine. De acestea ați auzit pe undeva?

    21 comentarii

  1. Cum? nu ti a placut marsul ipocriziei de ieri?

      (Citează)

  2. sunt complet de acord si sincer desi suna a conspirationism, din treaba asta au avut de castigat, de aia s-a bagat la greu in mass media.

    Afganistan si tarile africane nu sunt o miza, miza a devenit un control mai bun al cetateanului european.

    Mi s-a parut penibila toata treaba cu teroristii care uita buletine in masina, nu mai au benzina si merg la Peco si desi par profi sunt prinsi de zeci de mii de politisti.

      (Citează)

  3. ” o țară care a acceptat cu brațele deschise imigranți de toate tipurile?”

    ma faci sa zambesc, Radu, zau asa.

    Da’ colonizarea Algeriei, de asta ce zici? 17 ani de bataie sangeroasa, pana au reusit sa-i colonizeze. Apoi, acum, in istoria recenta, as mentiona razboiul de independenta sangeros, la finalul caruia in 1962 Franta se vede nevoita sa cedeze Algeria, mai mult la presiunile internationale…

    asta e Franta de care vorbesti tu, pacifistii Europei? :)

      (Citează)

  4. Presa internationala a vorbit foarte mult despre atacul din Pakistan. Problema e ca nici in randul populatiei cazurile nu au prins, si nu au aprins aceleasi discutii ca si atacul din Paris. Una e cand simti ca iti arde tie casa, in schimb daca “maimutele sa omoara intre ele in tarile lor inapoiate”, ce conteaza?

    Pana la urma vorbim de reactia din media vestica.

      (Citează)

  5. cu morții ăia nu se face rating, motii ăia nu vând, nu se pot da legi pe spinarea lor

      (Citează)

  6. scuze pentru typo

      (Citează)

  7. Marsul nu a fost funebru pentru comemorarea victimelor, ca nu s-a impartit nici coliva si nici nu s-au aruncat monezi la intersectii. Marsul a fost pentru demonstrarea solidaritatii si a apararii modului de viata “civilizat” de tip vestic (si implicit a libertatii de expresie).

    Ar fi fost o ipocrizie majora sa defileze atata lume pentru victimele din Nigeria.

      (Citează)

  8. Nigeria și Pakistan au fost prietenoase cu teroriștii atunci cand le-a convenit. De-aia Vestului nu-i pasă așa de mult de țările astea două.

      (Citează)

  9. la 6 august 1945 au murit 557.478 de persoane, majoritatea civili, in urma bombelor de la hiroshima si nagasaki… acum, in zilele noastre, cei care au detonat atunci bombele, sunt “marii aparatori” ai drepturilor omului si al dezarmarii nucleare… ironic, nu?

      (Citează)

  10. “Era 16 decembrie, începeau știrile cu unde petrec fotbaliștii Crăciunul.”
    Pai daca toti jurati pe protv si doar la ei va uitati…

      (Citează)

  11. @Deplictis
    Baaaaai, esti nebun?! In razboi mor civili?

    Aproximativ tot atea victime s-au inregistrat si in urma bombardarii Dresdei, asa ca referinta.

      (Citează)

  12. @deplictis Pearl Harbor iti spune ceva?

      (Citează)

  13. @MIhai: și câți civili au murit la Pearl Harbour ?

      (Citează)

  14. Nu ca ar conta, războiul e nasol indiferent cum o pui. În Irak de exemplu, se estimează că între 800.000 și 1 milion de copii sunt orfani. Și îmi și imaginez peste vreo câțiva ani, când or să înceapă ăștia să omoare americani, englezi, francezi români sau mai știu eu ce, o discuție între tâmpiți dacă islamul este o religie violentă.
    Dacă ai omorât-o pe mă’sa, oi vrea să te pupe.

      (Citează)

  15. eh.. totusi putem intreba franta ce facea cind oferea azil tuturor arafatilor si dictatorilor latini, doar asa sa dovedeasca cit de tare e muschiul lor.

      (Citează)

  16. Salut,

    Pai e una sa se intample lucruri rele in lume, acolo unde oamenii sunt diferiti si valorile sunt altele si alta sa se intample la tine acasa, nu?
    Adica eu pot sa inteleg, fiecare face ce vrea la el acasa iar noi putem sa ne dam cu parerea de pe margine. Dar daca vii la mine acasa cu obiceiurile si credintele tale, atunci imi vine asa… sa fac cumva sa nu mai am grija ta niciodata…

    merci

      (Citează)

  17. Eu cred ca faci o eroare majora, Radu. Conducatorii si cetatenii sunt responsabili in primul rand pentru ce se intampla in tarile lor. Europa este un pol major de civilizatie la nivelul planetei: democratie, (relativa) prosperitate, oameni care calatoresc liberi, care au un stil de viata in mare similar (chiar si romanii sunt mult mai asemanatori cu un neamt sau un spaniol decat cu mare parte din populatiile Africii si Asiei). Ei bine, e normal ca acesti oameni sa fie in primul rand solidari intre ei si incerce sa-si protejeze mediul de viata.
    Pakistanul si Nigeria, exemplele tale, nu sunt si nici nu vor sa devina Europa. Da, e o tragedie ca sunt omorati copii, dar sa nu uita, o parte din populatia lor crede ca asta e bine, conducatorii lor probabil ca sunt corupti si nu fac mare lucru ca nu se mai intample tragedii. In Franta vin niste dezaxati si fac ravagii, dar 99.999% din populatie si lideri gandesc si vor sa traiasca altfel.

      (Citează)

  18. Ii zice proximitate spatiala.

      (Citează)

  19. Je ne suis Charlie

      (Citează)

  20. Diferența dintre cazurile menționate de tine este că în cazul Nigeriei și al Pakistanului sunt cetățeni cu aceeași limbă, etnie, obiceiuri și religie atât agresorii cât și victimele, în timp ce în Franța nu a fost cazul. Culmea că și incidentul Boko Haram (grupare islamistă) s-a petrecut în localități musulmane, nu în sudul țării unde populația e predominant creștină. Iar între timp au fost multiple alte incidente de care n-a auzit nimeni.

    Practic aici este problema: un stat occidental cu anumite standarde de viață devine pradă unor atacuri similare cu țări subdezvoltate, iar marșul solidarizării asta simbolizează, speranța că astfel de incidente nu se vor repeta și în alte țări europene.

      (Citează)

  21. Ti-au preluat din articolul tau cei de la gândul: gandul.info/international/in-saptamana-atentatului-de-la-paris-gruparea-boko-haram-a-masacrat-2000-de-oameni-in-nigeria-de-ce-presa-favorizeaza-anumite-tragedii-13761805

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus