un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Tu l-ai vota pe Iohannis?

2 Jun 2014  ·

GÂNDURI  ·

30 comentarii

Crin Antonescu a anunțat oficial sâmbătă că nu va candida la președinție în noiembrie. În acest moment, mai mult ca sigur Klaus Iohannis va fi candidatul PNL-ului (și al aliaților lor PDL), cu excepția situației în care vor face vreo surpriză cu Mugur Isărescu (care e apropiat de PSD) sau Ungureanu sau altcineva.

Acestea fiind spuse, vă întreb direct: l-ați vota pe Iohannis în turul 1 sau 2, când probabil se va întrece cu Ponta?

Dacă da, de ce? Dacă nu, de ce nu?

Tare mi-e teamă că soluția Iohannis vine prea din scurt în scena politică. O fi Iohannis preferat de sibieni, dar în restul țării este practic necunoscut. Se exprimă lent, nu ține discursuri înflăcărate, nu are un nume românesc (oare faptul că-i neamț îi va apropia o parte din electoratul de origine maghiară?). Nu zic că nu l-aș vota eu, ci doar că are o campanie dificilă în față. Poate dacă merge pe o linie “țara are nevoie de un neamț la conducere” va avea succes, dar în același timp nu țin minte să fi văzut vreodată o campanie bună din partea PNL.

În plus, să analizăm puțin cazul Antonescu. Omul era preferat în toate sondajele, apoi a ajuns la putere prin USL și a avut parte de și mai mult timp în lumina reflectoarelor, iar lumea a descoperit că-i cam antipatic. Țin minte toate glumele acelea cu “Antonescu doarme”, când mă întrebam de ce un om politic cu pretenții la președinție nu face ceva să schimbe acest “meme” dezastruos; eu în locul lui aș fi făcut conferințe de presă doar la ora 9 dimineața, ca să arăt contrariul și să resping orice “mișto” la adresa mea.

Este doar un exemplu, însă este cert că aparițiile mai dese la televizor pot face poporul să descopere că ești antipatic, cum spunea Orban. Și s-ar putea ca în următoarele luni România să descopere lucruri neplăcute și despre Iohannis.

Cu cine ați vota în turul 2?

(vedeți direct rezultatele)

Loading ... Loading ...

Cine ați fi preferat să candideze din partea liberalilor?

(vedeți direct rezultatele)

Loading ... Loading ...

Fac acum un sondaj cu gândul să vedem în viitor și o evoluție, că mai e timp până în noiembrie.

    30 comentarii

  1. Poate mă insel, dar daca este ales Iohannis nu o sa fie in postura lui Băsescu din acest moment? (cu partid la guvernare din opozitie). Ce putere are pana se schimba guvernul? Chiar asa, cand sunt alegerile parlamentare?

      (Citează)

    • @Mihai: ba da, ceea ce-i va face să se țină în șah și să nu închidă ochii la tot felul de abuzuri și manevre.

      În plus, un președinte poate trage după el partidul. De exemplu Băsescu a fost suspendat prin 2006-2007, deci Parlamentul i-a fost potrivnic, iar la următoarele alegeri poporul a votat PDL-ul la putere, tras în sus de Băsescu.

        (Citează)

  2. Pai nu se imperecheaza PNL cu PDL? a, da, stai ca amandoua partidele sunt liberale. Dada.

    S-au lamurit destui ce rahat au votat ei la referendum incat acum cred ca aproape oricine candideaza impotriva lui Ponta respectiv a PSD-ului va primi neasteptat de multe voturi, dar asta nu inseamna neaparat ca va si castiga alegerile. Din pacate contracandidatii PSD-ului vin sa ne scape de PSD si atat, ca la referendum, sa ne scape de Basescu si am vazut ce a iesit.
    Ar merita si PNL-ul taxat pentru aducerea la guvernare a pesedistilor, dar ma rog…

      (Citează)

  3. Cred ca daca PNL il desemneaza pe Iohannis face o treaba foarte buna.

      (Citează)

  4. Dora Vulpescu

    02/06/2014 la 9:40 AM

    Se stie de influenta enorma pe care o are biserica ortodoxa la alegerile din Romania. In acest context, mi-e greu sa cred ca Johanis (luteran) va iesi presedinte.

      (Citează)

  5. Ar merge ca in cazul femeilor urate, insa nu cred ca ma lasa astia sa intru beat in cabina de vot.

    Mai e totusi timp pana la alegeri sa modifice legea.

    Proiectu’…

      (Citează)

    • @nashu_mare: nu te lasă beat, dar întâi trebuie să-și dea seama că ești beat. Poți însă să mergi un pic luat și în cabină să mai iei o dușcă.

        (Citează)

  6. @Mihai – Are o putere foarte mare si anume ii impiedica pe PSD-isti sa puna laba pe justitie si sa ajungem ca pe vremea lui Nastase.

      (Citează)

  7. mircea (primul)

    02/06/2014 la 10:58 AM

    @thundermar da, de parca ai lu basescu au facut numa bine cat au avut justitia, lol

      (Citează)

  8. @Mihai: Basescu nu e premier ca sa aibe nevoie de sustinere in Parlament. El e doar presedinte-jucator ceea ce e cam anticonstitutional.

      (Citează)

  9. Salut Radu,
    Ce nu înțeleg eu de ce toată lumea il ridica in slavi pe Iohanis , ce a făcut el de fapt ? (recunosc ca si eu , înainte , il credeam mare si tare )
    Sa conduci o primărie ca Sibiul nu cred ca e ceva extraordinar de greu, nu e București .
    Părerea mea ca nu are nici o șansa la alegeri , deja si-a băgat piciorul in imaginea lui atunci cand s-a alăturat lui Antonescu .
    Ii posibil ca nici Ponta sa nu candideze , poate il baga in fata pe Oprescu .

      (Citează)

  10. Suprinzator e poll-ul facut aici, insa pariu ca daca maine ar fi alegerile, Ponta ar castiga detasat.
    Mai este insa timp ca lumea sa isi schimbe optiunile.
    Eu unul cred ca o sa candideze si Oprescu si Isarescu, iar daca lucrurile o sa mearga prost in sondaje pentru PSD cu Ponta, atunci Oprescu va fi candidatul lor.

      (Citează)

  11. nu. in cel mai bun caz, imi misc fizicul sa anulez votul.

      (Citează)

  12. Nu stiu ce vi se pare surprinzator la rezultatele sondajului de aici. Este un sondaj dedicat in mare masura simpatizantilor PNL. Mie, spre exemplu, nu imi pasa cine candideaza din partea PNL (a doua intrebare din sondaj) pentru ca ii consider un partid de lepre, care au sustinut un gargaragiu cu gura mare (Crin) si un mincinos patologic (Ponta), deci candidatul lor, a PNL in sine, ma intereseaza mai putin. Daca vorbim de un candidat sustinut si de ei dar si de altii parca e altceva dar tot mi-ar fi greu sa il inghit.

    Altfel, nu, Iohannis nu este ala cu care defila Ponta pe steag acum cativa ani, e altul, deci e ultra-frecventabil.

      (Citează)

  13. Prefer sa nu ma gandesc de acum la asta, mai ales ca nu s-a anuntat nimeni oficial.

      (Citează)

  14. Totusi e destul de naspa situatia asta cu turul 2.
    Eu spre exemplu as vota la prezidentiale cu un independent sa zicem, fiindca consider ca partidele sunt naspa si nu vreau sa le votez. Merg totusi la vot sa imi fac “datoria de cetatean”, cu toate ca statul nu isi face datoria de stat.
    Ce fac in turul 2 daca ies 2 candidati cu care eu nu am votat si cu care nu rezonez? Cacofonic.
    Nu mai merg la vot sau merg sa votez cu “raul cel mai mic”?

      (Citează)

    • @iCiolac: în principiu da, alegi răul cel mai mic. Sună și cel mai logic.

      Dacă ți se pare că toți sunt răi și cel mai mic rău oricum nu-i așa mic, bănuiesc că poți și să nu votezi deloc, la modul “cel preferat de mine n-a ajuns în turul 2, iar din aceștia nu-mi pasă cine iese”.
      Despre anulatul votului ca metodă de protest am mai zis ce părere am, este o măsură inutilă.

        (Citează)

  15. mircea (primul)

    02/06/2014 la 4:21 PM

    ar trebui ca in cazul in care nu se obtine majoritate in primul tur pentru niciun candidat, sa se refaca alegerile cu total alti candidati.

      (Citează)

  16. iCiolac: drumul spre mai bine incepe cu alegerea raului cel mai mic :)
    Si asa si continua….

      (Citează)

  17. @Nashu – Da, PNL s-a compromis, dar in mare masura din cauza lui Antonescu. Acum cu Antonescu plecat si multi dintre baroni eliminati de justitia lui Basescu, PNL ar avea sansa sa redevina un partid votabil. Iohannis nu a avut de a face prea mult cu Ponta. Doar Ponta a incercat sa-l foloseasca pentru a obtine guvernarea imediat dupa alegeri. Mai mult Ponta l-a refuzat in guvern si astfel i-a oferit pretext PNL-ului sa iasa de la guvernare.

    Daca Iohannis e un om puternic, ar putea curata PNL-ul si mai mult. Oricum el pare a fi tipul de politician din (Nord-)Vest care incearca sa faca treaba si chiar daca mai ia si el ceva, ia ceva gen 5-10% si nu 80% ca politicienii de la est de Tisa.

      (Citează)

  18. “Deocamdată scăderea salariilor bugetarilor cu 25 la sută va avea două efecte: nemulţumirea profundă a bugetarilor va fi primul şi o diminuare substanţială a veniturilor la bugetul de stat va fi al doilea. Aceasta fiindcă toţi bugetarii plătesc impozite la bugetul de stat şi sunt o sursă sigură. Dacă vor apărea şi alte efecte vom vedea după”

    Am citat din marele matematician si economist Johannis. As vota cu el la fel cum am votat cu Iliescu ca sa nu iasa Vadim. Sincer, nu vad pe cine ar putea propune viitoarea alianta de dreapta ca presedinte sa poata contractara succesul prim-plagiatorului, dar ma gandesc ca trebuie sa existe o optiune mai buna decat neamtul idiot.

      (Citează)

  19. Despre anulatul votului ca metodă de protest am mai zis ce părere am, este o măsură inutilă

    ——–
    depinde. in cantitati mici e corect ce spui.
    in conditiile in care 80% isi anuleaza votul, se schimba perspectiva umpic. (vorbim de un caz ideal, nu se va intimpla asta in romulania)

      (Citează)

  20. @Dora V. -michteau observatia. sint curios, in cazul asta, s-ar “cobori” puie monta la “demonizarea” lui pe criterii religioase? :)

      (Citează)

    • @fish: Ponta nu direct, dar ar apărea niște reclame FB, ar avea grijă biserica să-și spună părerea, s-ar găsi unul comandat de la putere care să ridice problema și să întrebe încă un “domnule Iliescu, credeți în Dumnezeu?”

        (Citează)

  21. @rumbu

    Pai nu e el candidatul Dreptei unite? Ce dovada mai buna pentru asta vrei in afara de citatul ala?

      (Citează)

  22. Salut. Ai mers langa mine in metrou azi. A fost bun covrigul ala? :)))

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus