un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Delivering Life: despre Andrei Tudose și momentele fericite din viață

9 May 2014  ·

GÂNDURI  ·

4 comentarii

Miercuri după-amiază, pe la ora 17, în stația de metrou Piața Unirii 1 răsunau aplauze și urale, adevărate chiote de bucurie. Am văzut uimirea pe fețele celor ce așteptau metroul în stație, neștiind ce se întâmplă și de unde se aude distracția.

Eu știam; de asta mă aflam acolo. Călătorii care veneau prin tunelul ce unește cele două stații de metrou Piața Unirii aveau parte de un spectacol neobișnuit, dar făcut chiar în cinstea lor: sus, la ieșirea de pe scările rulante, sunt așteptați cu un covor roșu întins pentru ei, iar oameni ce țin pancarte pe care scrie “Tu ești vedeta!”, “Te iubim” sau “Ești un erou!” îi aplaudă, le strigă “Bravo” și le zâmbesc cu mare plăcere.

De ce? Este Gala Oamenilor, un eveniment organizat de Andrei Tudose prin Delivering Life, și își dorește sa smulgă un zâmbet oamenilor ce se întorc acasă după o zi obositoare. Este o mică manifestație făcută pentru a le arăta că un zâmbet, o simplă bucurie sau încurajare din partea altora, chiar dacă sunt oameni necunoscuți, îți poate face viața mai frumoasă.

Recunosc că m-am dus acolo cu gândul că reacțiile cetățenilor vor fi negative, că majoritatea vor spune “mă grăbesc să prind metroul și voi îmi blocați calea!”. Spre bucuria mea, n-a fost așa, dovadă că eu sunt prea pesimist când mă gândesc la ceilalți oameni.

80% dintre cei ce erau aplaudați acolo ieșeau zâmbind. Am nenumărate fotografii cu oameni râzând sau măcar zâmbind la final, semn că cei de la Delivering Life și-au atins scopul, semn că oamenii obișnuiți apreciază momentele care îi destind un pic.

Am văzut oameni care s-au oprit și au început să fotografieze amuzați totul, oameni care au dat bătut un “high five” cu cei care-i aplaudau, ba chiar și câteva îmbrățișări. Unii oameni se amuzau atât de tare încât se opreau apoi ca să râdă copios. Un tip care vorbea la telefon a început să-i spună celeilalte persoane “vai să vezi ce au făcut ăștia la Piața Unirii…”

După 15 minute de stat acolo, timp în care voluntarii cu pancarte nu s-au oprit niciodată din aplaudat și strigat încurajări, a început să-mi pară rău pentru ceilalți 20% dintre oameni, cei care nu schițau nici măcar un mic zâmbet, care nu dădeau semne că remarcă ce se întâmplă în jurul lor. Chiar așa stresat să fii încât să nu uiți de asta nici măcar pentru o secundă?

M-a mirat și pe mine acest gând propriu, dar așa am simțit acolo, privind pe cât de mulți îi atinge bucuria momentului, astfel încât cei insensibili la ea se făceau imediat remarcați. Mi s-a părut realmente imposibil ca privind bucuria, râsetele și aplauzele de acolo să nu te simți imediat și tu un pic mai bine, mai relaxat.

Am dat și eu o tură pe scara rulantă și am filmat clipul de mai jos, ca să vedeți cum te simțeai trecând pe acolo.

A doua zi am stat de vorbă cu Andrei Tudose, cel care a organizat totul și al cărui scop declarat este să provoace și altora câte mai multe momente frumoase în viață. El este și unul dintre cei patru ambasadori Samsung Galaxy S5 [review-ul meu, pagina oficială] prezentați la lansarea telefonului în România și de altfel prin Samsung am ajuns la acest eveniment și la discuția cu el, în cadrul unui proiect numit Shadow Project.

“Viața este exact atât de frumoasă cât îi dau eu voie să fie”, îmi spune în cadrul discuției noastre. Oamenii trăiesc, merg la muncă, se întorc acasă la familie, dar în societatea de astăzi parcă nu se mai bucură la fel de mult de viață.

L-am întrebat cum a ajuns aici, cum s-a gândit la Delivering Life. Îmi spune că a crescut, probabil ca toți dintre noi, cu cineva spunându-i ce trebuie să fie în viață. “Trebuie să te faci doctor, este o meserie bună!”, li se spune unora. Lui i s-a spus că trebuie să fie IT-ist și a crescut convins că asta îi este menirea.

Evident, a devenit IT-ist. A lucrat inclusiv în Germania ca system administrator pentru o foarte mare companie. După un timp, a simțit că poate ceva mai mult, că vrea să dezvolte propriile sale idei. S-a întors în România și a înființat o companie în industria IT, unde era managing partner.

Delivering Life. Deși conducea propria firmă și reușise ceea ce-și propusese, Andrei a început să se gândească la ce anume îi place de fapt cel mai mult să facă în viață, cum poate să se dezvolte ca om pentru o viață cât mai fericită. A vândut acțiunile, a ieșit din business-ul IT și a început să se bucure de viață, de micile lucruri care-l făceau pe el fericit și să vadă partea bună în ceea ce-l înconjoară.

Îmi spune că fiecare dintre noi trebuie să-și seteze mintea ca să vadă mereu lucrurile bune, frumoase, din jurul său. Să iei viața prin filtrul lucrurilor bune, nu să te lași copleșit de stres, job, necazuri. Altfel spus, să vezi mereu partea plină a paharului, că sigur există una pentru majoritatea dintre noi.

“Știi cum, atunci când conduci o anumită marcă de mașină parcă vezi mai multe astfel de mașini pe stradă? Nu sunt nici mai multe și nici mai puține decât înainte, dar tu devii mai receptiv la acel model”, îmi spune Andrei. Îi dau dreptate, țin minte că de când am luat Mondeo-ul am început să observ cât de multe modele identice sunt pe străzile noastre.

“Așa descoperi și că viața poate fi frumoasă. Trebuie doar să fii atent la acele momente și să le apreciezi”, îmi mai spune. Ulterior, a căutat alți oameni care gândesc ca el și a creat Delivering Life, cu numele inspirat de la cartea Delivering Happiness.

Eu mă gândesc, în timp ce discutăm acestea de pe două fotolii puse față în față acasă la el, că experiența de manager se vede și în noul său domeniu de activitate. Lângă noi sunt două table (whiteboard-uri) mari, pe ele scrise notițe și planuri pentru alte evenimente Delivering Life (astăzi pleacă spre Brașov și apoi Cluj), ordonate pe priorități, legate prin săgeți, ba chiar unele scrise cu verde. Un calendar a fost desenat de mână pe această tablă, un altul se găsește printat A1 pe peretele opus, în ambele diverse zile sunt încercuite cu culori diferite.

L-am întrebat cum se descurcă și cu smartphone-ul Galaxy S5. Îl ajută foarte mult, îmi spune. În primul rând pentru că-i oferă o soluție rapidă și mereu în buzunar de a face fotografii la toate aceste evenimente, majoritatea spontane (s-a fotografiat și cu mine, de altfel, cu o zi înainte în metrou, înainte să mă prezint, fără să știe că venisem acolo ca să-l caut chiar pe el). Și anterior, când a organizat o stropeală cu sticle cu apă la care putea veni oricine, un telefon rezistent la apă a fost de mare ajutor, îmi spune glumind (sau nu, nu mi-am dat seama).

Totuși, din ce trăiește? Andrei este exemplul perfect că gândirea de antreprenor te ajută să reușești în orice domeniu. Renunțând la firma lui și făcând acest downshift, a fost totuși nevoit să găsească o sursă de bani. Așa că Delivering Life are două aspecte.

Prima activitate este cea legată de astfel de evenimente precum cel din metrou sau bătaie cu apă din parc. Se bazează pe voluntari, oameni care anunță că vor să ajute și Andrei îi organizează și le dă diverse sarcini: “tu faci poze”, “tu faci rost de un banner” șamd. Vrea să facă un număr mic de astfel de evenimente pe an, dar unele care să atingă un număr mare de oameni (iar la metrou cred că au trecut câteva mii, poate zeci de mii, în acea oră).

A doua parte este un business. Are diverse acțiuni, unele legate de “cutia albastră” (o cutie mare în care intri și vezi un film de prezentare a unui produs sau o altă experiență), pe care o poate adapta diverselor companii care vor o prezentare inedită în spații publice, și apoi teambuilding-uri speciale pentru companii și alte evenimente memorabile, iar cei ce-l ajută la organizare sunt, evident, plătiți.

Aici îmi spune că tot el a fost în spatele unei idei numite “Evadează cu noi”, prin care apela la marele public pentru a găsi parteneri de distracție sau sport. Pur și simplu anunța pe net că se caută 20 de oameni pentru o expediție în munte sau pentru mers cu caiacul pe râuri și se putea înscrie oricine. De aici a căpătat ceva experiență ce i-ar putea folosi pentru teambuilding-uri.

Legat de experiențe memorabile, îmi spune ca uneori oamenii vor sa organizeze ceva cu totul special pentru o zi de naștere sau alt moment important și vin la el pentru idei și punere în practică. Eu l-am întrebat dacă este ceva asemănător cu ce se întâmplă în filmul The Game, cu Michael Douglas; nu-l știe, dar îl notează cu un marker într-un colț al tablei.

Îl mai întreb cât de mult îl ajută un SGS 5 în activitatea de zi cu zi. Smartphone-ul este foarte important, îmi spune. Ca om de IT oricum este pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră, chiar dacă nu mai lucrează în acest domeniu. Să ții legătura cu multe persoane și să-ți organizezi ziua și să te asiguri că totul decurge bine este foarte ușor de realizat când totul este făcut din smartphone.

La plecare, când încheiam, îmi arată că până și planul scris cu markerul pe tabla de pe perete îl “sincronizează” cu smartphone-ul: scoate telefonul, fotografiază o secțiune a tablei și gata, a luat totul cu el. Afară ne despărțim și-mi urează un inedit “să-ți meargă bine!”

Este primul meu articol jurnalistico-relatare; go easy on it, cum s-ar spune. Și am mai rămas cu o idee spusă de Andrei pe care vă rog să o aplicați și voi: întrebați-vă și gândiți-vă la exact ce anume vă face fericiți. Știți asta? Dar cu exactitate, nu așa în general “să fiu sănătos”. Poate fi să-ți toarcă pisica în brațe, să bei cafeaua privind răsăritul la malul mării, să petreci timp cu copilul tău; important este să faci această listă, să le conștientizezi și apoi să creezi cât mai des acele momente pentru tine.

Apropo, a trecut cineva dintre voi prin metrou pe la Unirii atunci? Ați prins covorul roșu?

andrei_tudose

    4 comentarii

  1. La Unirii nu dar țin minte că Gala Oamenilor a fost organizată și în Pipera acum câteva luni. Am văzut mult mai multe fețe zâmbitoare decât mă așteptam, mai ales pentru tărâmul corporatiștilor.

      (Citează)

  2. Chiar ma gandeam pana sa citesc disclaimerul ce frumos ai scris, relatat. Cursiv. Mai vreau, do it again :)

      (Citează)

  3. Din cate vad eu. asta nu este o relatare, este un advertorial pentru un telefon mobil. Pentru ca daca nu era, nu i se pomenea numele de 4-5 ori.

    Referitor la actiune, eu care ma duc destul de impacat si chiar fericit la birou acum observ cum multi oameni din metrou sunt suparati, incrancenati, prost dispusi. Nu cred ca ii inteleg.
    Dar pe astia care organizeaza flash mob-uri in cinemauri, in statii de metrou, care ma abat de la scopul meu si ma impiedica din drum, pe astia i-as trage pe roata ca in Game of Thrones si n-as avea remuscari.

      (Citează)

  4. Şi pe măsură ce înaintezi pe covor să se audă refrenul de la Aloe Blacc – The Man :D

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus