un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Muntele e gratuit doar atunci când nu merg oamenii acolo

20 Nov 2013  ·

TURISM  ·

15 comentarii

Nu mai fiți scandalizați de decizia autorităților de a introduce o taxă de acces la traseele din munții Bucegi. Chiar nu este o problemă.

Să analizăm un pic datele:

  • cifra înaintată, aproximativ 5 lei de persoană, este o nimica toată dacă o comparăm cu suma cheltuită pentru a ajunge la munte (transport, cazare, mâncare șamd).
  • banii rămân la bugetul local și vor fi folosiți pentru lucrări pe munți. Marcarea traseelor, renovarea adăposturilor, hrănirea urșilor, curățarea gunoaielor, ce-o fi nevoie. E clar că de la stat nu vin suficienți bani pentru astea.
  • plătim taxe de stațiune și acum, incluse în cazare. Nu știu ce se întâmplă cu ele, dar bănuiesc că banii nu sunt utilizați și pentru îngrijirea metodelor de “distracție” din acele stațiune, care de multe ori sunt parcurile naturale și trasee de kilometri întregi. Iar de sutele de pensiuni care nu emit bon fiscal nu mai zic acum.

Chiar nu mi se pare sfârșitul lumii, ci o chestie normală. O taxă pe care deja o plătim când mergem la mare, dar care la munte nu este suficientă și nu este adaptată situației de acolo, adică trasee, coclauri, marcaje, salvamont și totul restul elementelor specifice muntelui.

Pe site-ul antena3.ro e plin de înjurături. “sa ramana natura asa cum este ea!ce bancute???ce dreaq ..podulete?e gradina zoo!!furati din alta parte!!!!“, “Cubanezii, care traiesc intr-adevar din turism (!), investesc in SALBATICIREA arealelor naturale (tocmai pentru a sterge orice urma a activitatii umane!), iar TERORISTII si TICALOSII care au ocupat amarata asta de tara vor sa “investeasca” in DISTRUGEREA naturii in numele “turismului”?!” și “daca tot platesc taxa si ma intalnesc cu ursu ma despagubiti?” și “o sa merg mereu asa cum am mers si pana acum si nu o sa platesc nimic!!!HOTILOR!!!!

Ce nu înțelege lumea este că inclusiv “sălbăticirea” naturii pe unde totuși trec zeci de mii de oameni pe an costă și banii trebuie să vină de undeva, eventual de la cei care se bucură de respectiva natură. Sau că Salvamontul, care merge zilnic să salveze turiști care uneori urcă în șlapi pe munți sau se rătăcesc pe acolo, are nevoie constantă de bani.

Muntele e gratuit doar atunci când nu merg oamenii pe el.

De fapt, cum spunea cineva pe net, riscul mai mare este ca după introducerea acestei taxe să crească mormanele de gunoaie aruncate de mârlani în pădure. “Lasă bă, am plătit cei 5 lei, să vine altul să le strângă după mine!”.

Încep să cred că țara asta nu merge prost doar pentru că este condusă mereu de incompetenți, ci și pentru că oamenii se împotrivesc din start oricărei idei. Poate că politicienii chiar sunt asemănători cu oamenii pe care-i conduc și care-i aleg. Și ei se împotrivesc oricărui lucru și nu reușesc să formeze un plan coerent pentru viitorul țării, plan care evident că ar include niște mici sacrificii înainte de a curge lapte și miere.

2012_04_29_fagaras

sursa: antena3.ro

    15 comentarii

  1. Eu m-am convins de mult ca fiecare tara are conducatorii ce si-i merita. O tara de marlani va fi condusa tot de marlani. Marlanul de pe strada se identifica cu marlanul din parlament, asa ca tot pe el va pune stampila, nu pe unul cult, citit si cu bun simt.

      (Citează)

  2. Cei mai suparati sunt probabil cei care se duc cu masina sus la Trei Brazi ca sa faca un gratar…

      (Citează)

  3. La Durau de exemplu, unde exista o astfel de taxa de mult timp, e mult mai curat.
    Nu stiu insa daca are neaparat de a face cu taxa sau cu numarul/tipul de persoane care ajung pe-acolo

      (Citează)

  4. Problema e ca in Romania prea mare parte din taxele pe care le platim ajung in buzunarele hotilor ( de la conducere si nu numai ).
    Din acest motiv, ORICE taxa e primita cum e primita.

      (Citează)

  5. Stai asa, astia var sa puna o taxa de acces pe traseele montane? Serios? Ar fi delicios de absurd si de imbecil daca-r fi adevarat

      (Citează)

  6. E super fotografia ! cat despre taxa,as da 5 lei pentru ce vor ei sa faca.

      (Citează)

  7. Trebuie sa recunosc, ai un punct de vedere foarte bun. Dar cu privire la amenajarea potecilor de catre autoritatile locale… am ceva de adaugat. In muntii Fagarasi, un grup de voluntari a marcat si a amenajat peste 100 km de poteci. Iar asta a fost o actiune de voluntariat, nu stiu exact de unde au venit banii dar cu siguranta autoritatile locale intarziau cu mult aceste lucrari.

    Nu ma numar printre acei voluntari, dar in 2014 vreau sa fiu si eu printre ei si cred ca tot treaba mai buna vor face niste oameni pasionati de munte si natura decat autoritatile locale cu a lor taxa de intrare..

      (Citează)

  8. In Ceahlau administreaza niste straini mi se pare. e 5 lei taxa pe trasee, peste tot este curat si ingrijit, marcaje noi, panouri metalice, portiunile mai dificile au trepte cu balustrade, sunt peste tot bancute si mese de lemn, s-a amenajat cu cap, fara sa se strice peisajul.
    In Harghita am fost ajutati de salvamontisti dupa ce ne-am ratacit iarna si am dormit la o stana parasita, pe viscol. Baieti de nota 10. Ne-au coborat de pe munte si ne-au dus cu masina lor vreo 30 km pana la gara, desi nu aveau nici o obligatie. si ne-au spus ca le e greu, investesc mult din banii proprii. de ex. masina salvamontului de acolo era o Dacia papuc, dar ce mari interventii poti face cu ea? asa ca baietii au luat cu bani proprii un Land Rover din Anglia, masina cu care chiar poti urca pe munte.
    deci, da, sunt total pentru taxa, dar sa fie folosita cu cap si sa existe controale.

      (Citează)

  9. Nu sunt de acord, decat la nivel teoretic.
    In practica, nu o sa fie asa. Chiar deloc. O sa poti intra si cu 2lei lasati la “paza”, numai sa nu-ti dea bon. Sau iti da un bon care a mai fost folosit de n ori, gasit probabil intr-un cos de gunoi.

    Repet, daca ar exista o transparenta totala si daca s-ar si vedea investitiile ulterioare, atunci da.

      (Citează)

  10. De ceva vreme, in Retezat e 5 lei/persoana pentru o saptamana si 7 lei pentru masina. E o suma modica, la care nu vad rostul sa ma targuiesc ca sa scap cu 2 lei sau sa risc o amenda.

    Banii ar trebui sa ramana obligatoriu pentru investitii in parcul respectiv. In primul rand pentru marcaje (cred ca majoritatea marcajelor din tara sunt intretinute de voluntari). Urmeaza pubele in zonele de campare, pentru acei oameni deosebiti care pot cara o conserva plina sau o bere sus pe munte, dar nu pot aduce ambalajul gol la vale. Ultima chestie si cea mai scumpa ar fi niste WC-uri eco (as plati 5-10 lei pentru o toaleta eco, cand te loveste no.2) sau adaposturi.
    De animale se ocupa ocoalele silvice.

    P.S. “turiști care uneori urcă în șlapi pe munți”… cuvantul pe care il cauti e “pantofari” :D

      (Citează)

  11. In Bulgaria am platit 4 leva, la noi as pune taxa 10 lei iar sus la cabana sa primesc un ceai daca predau biletul, sau in cei 10 lei as oferi o arta.

    Apropo, stie cineva care este programul Centrului Turistic din Pasajul de la Universitate ? De fiecare data cand am trecut pe acolo era inchis si nu era afisat nici un program.

      (Citează)

  12. @Vlad – pai nu te targuiesti tu… ti se propune sau iti zice direct… 2 lei… treci.
    mi s-a intamplat asta in hunedoara, la rezervatia de zimbri. biletul era 4 lei. 4 nenorociti de lei. mi-a cerut 4 lei pentru 2 persoane si nu mi-a dat bilet.
    si uite asa, la 10 oameni el strange ~20 lei.

    evident, i-am cerut biletele si i-am platit cat facea. mi se pare prea meschin sa te bucuri la 2lei… dar, e fapt real.

      (Citează)

  13. Foarte Adevarat!

      (Citează)

  14. Hai sa luam un exemplu din afara: Austria. Intrarile la obiectivele turistice naturale (cascada, chei etc.) sunt de la 3 Euro in sus. Potecile sunt clar delimitate, balustrade de lemn, santuri de scurgere a apei din poteca (pentru a evita eroziunea), poduri de lemn si pe jos o piatra macinata marunt; poti merge si pe ploaie fara sa aluneci si fara sa te murdaresti; si din loc in loc panouri cu “va rugam nu mergeti decat pe poteca pentru a pastra natura intacta”. Si ce credeti? toata lumea se conformeaza. Civilizat si curat.

      (Citează)

  15. De acord cu taxa daca banii se folosesc pentru marcarea traseelor, renovarea adăposturilor, hrănirea urșilor, curățarea gunoaielor si alte cele. Dar autoritatile ar trebui sa fie verificate periodic daca intr-adevar i-au folosit in acest scop. Ar trebui sa existe un site unde sa scrie periodic si sa adauge si fotografii cu lucrarile facute.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus