un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

asus s5507

Review Samsung Galaxy Mega, telefonul cu ecran de 6,3 inchi

26 Aug 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

10 comentarii

samsung_galaxy_mega_63_18
Am folosit câteva săptămâni un Samsung Galaxy Mega, un smartphone-tabletă cu ecran de 6,3 inci. Și, poate surprinzător, mi-a plăcut foarte mult modelul, fiind reușit în toate aspectele sale. Atât doar că-i uriaș. Mega-uriaș!

Specificații Samsung Galaxy Mega GT-I9205:

  • ecran de 6,3 inchi, Super LCD, rezoluție 720 x 1280 px
  • cameră foto 8 megapixeli, frontală 1,9 megapixeli
  • chipset Qualcomm Snapdragon 400, dual-core la 1,7 GHz
  • 1,5 GB memorie RAM, 8/16 GB stocare inclusă, slot de card microSD
  • 4G, wifi, GPS, Bluetooth 4.0, NFC, microUSB cu MHL
  • baterie 3200 mAh
  • dimensiune 167,6 x 88 x 8 mm
  • greutate 199 grame

Preț: Vodafone l-a lansat în România și îl găsiți acolo începând de la 1 euro cu conectare și până la 424 euro la liber.

AMBALARE

Telefonul este livrat într-o cutie ce imită lemnul, asemănătoare cu cea de pe Galaxy S4. Înăuntru are accesoriile obișnuite, încărcătorul și handsfree-ul.

Ce vreau să vă semnalez este accesoriul care se cumpără separat Smart Cover. Acesta se montează în locul capacului spate, dar acoperă și ecranul, având o fereastră din plastic transparent. Telefonul detectează această husă inteligentă și în acea mică fereastră transparentă afișează ora și alte notificări, iar dacă te sună cineva vezi acolo numele persoanei și poți chiar și să răspunzi și să vorbești fără a desface “coperta”.

Un astfel de Smart Cover este disponibil și pentru SGS 4 și vi-l recomand.

Nu mai ai nevoie de tavă la fast-food, ceri să-ți pună mâncarea direct pe telefon.

CONSTRUCȚIE

Ca să începem direct cu “elefantul din cameră”, iată cât de mare este Galaxy Mega pe lângă un Galaxy S4, care oricum li se pare mare multor oameni. 6,3 inchi pe diagonală față de 5 inchi.

samsung_galaxy_mega_63_12samsung_galaxy_mega_63_13

Da, e uriaș. Dacă-l porți în geantă/borsetă nu mai contează așa mult acest aspect, dar îmi era imposibil să mă așez cu el în buzunar. O altă problemă apare în mașină, unde e greu să-i găsești un loc, fiind mai mare decât majoritatea compartimentelor de depozitat pahare și sticle în care mulți țin de obicei telefonul.

Este dificil și de ținut în mână. Îl ții cu o mână și îl butonezi cu cealaltă, așa este procedura corectă. În schimb, despre “râde lumea de tine când te vede cu așa ceva la ureche” vă asigur că nu se întâmplă: pe alții îi doare undeva ce ai tu la ureche, nu s-a uitat nimeni ciudat la mine când am folosit Mega-ul (și de altfel nici cu S4 Zoom).
samsung_galaxy_mega_63_17

Pe un astfel de telefon ar fi avut loc Kate Winslet ȘI Leonardo di Caprio

Iar apoi, indiferent cum se uită alții la tine, nu-ți pasă așa mult pentru că dimensiunea mare a ecranului are avantaje pentru tine ca utilizator: scrii fără greșeală pe tastatură, încap mai multe pictograme pe un rând al interfeței Android, citești lejer orice text, poți rula în split-screen două aplicații, faci click exact unde trebuie. Dacă reușești să treci peste dimensiunile sale “rubensiene” (știu, nu-i amuzant) vei descoperi tot felul de avantaje.

Ca aspect seamănă foarte bine cu clasicul Galaxy S4. Aceeași carcasă ușor texturată, aceeași margine bine lucrată, aceeași bandă argintie, același aspect elegant. Arată bine, nu am ce-i reproșa.

Este la fel de bine construit pe cât arată. Materialele sunt bune și par “premium”, îmbinările sunt bine lucrate, are butoane care se apașa exact cum trebuie și au un click bine definit și o cursă potrivită. Este greu la 200 de grame, dar vă asigur că nu veți avea această impresie atunci când îl veți ține în mână – probabil că mintea noastră se așteaptă să fie mai greu la aceste dimensiuni.

Poți face mișto prin camping-uri de cei cu televizoare Sport, arâtându-le că tu ai unul mai mare și color în buzunar.

Ca structură este aidoma SGS 4: On/Off pe dreapta, volum pe stânga, microUSB jos, jack audio sus, difuzor și senzori deasupra ecranului, butoane capacitive și unul fizic mare de Home în partea de jos. Chiar și spatele este la fel.

Sub carcasa din spate ai acces la baterie, care se poate schimba. Am apreciat și un slot dual, SIM dedesubt și microSD deasupra, ocupând aceeași amprentă pe placa de bază.
samsung_galaxy_mega_63_01samsung_galaxy_mega_63_02

HARDWARE ȘI PERFORMANȚĂ

Ecranul este de foarte bună calitate. Super LCD, nu AMOLED, dar are culori vii și o luminozitate foarte mare, iar în soare poate fi citit fără probleme. Din păcate, pe un ecran așa mare se cerea rezoluția Full HD 1920 x 1080 (Galaxy S4 o are la un ecran mai mic), dar cred că Samsung l-a făcut intenționat mai slab la acest aspect pentru a nu se apropia de specificațiile viitorului Note III.

Sunetul este de aceeași înaltă calitate ca și restul telefoanelor de top Samsung. Calitatea audio în convorbiri este foarte bună, difuzorul extern este puternic, iar notificările se aud din partea cealaltă a casei. Nu vei rata nici un apel, nici măcar într-un mediu zgomotos precum în metrou, nici măcar cu telefonul ținut în geantă. În plus, vibrează puternic.

Nu am avut probleme cu semnalul 3G sau wifi.

La petreceri, poți impresiona orice fată zicând pe un ton misterios “pun pariu că nimeni de aici nu are ceva mai mare decât mine în pantaloni”

Ca putere de procesare, chipset-ul este la fel ca pe S4 Mini și are aceeași cantitate de memorie RAM, adică 1,5 GB. Ar fi fost mai bine cu 2 GB de RAM, dar nu mi-a făcut probleme nici așa. Snapdragon 400 este un chipset bun, performant în aplicații uzuale, așa că am rulat toate programele fără probleme, am comutat foarte rapid între ele (are un task manager care face imediat asta), am rulat foarte multe programe și sincronizări în fundal și cu toate acestea nu am simțit că nu-i suficient de performant.

Iată și un test Quadrant, unde puteți vedea că-i mai rapid decât un HTC One X și diferența este făcută în întregime de memoria RAM suplimentară. Se pare că nu vorbeam prostii aici și, deși cu 1,5 GB a funcționat bine, este motivul pentru care regret că nu are chiar 2 GB.

INTERFAȚA

Aici Galaxy Mega strălucește, în opinia mea. Nu face ceva special pentru asta, ci doar e mare.

Dacă reușești să treci peste faptul că e greu de purtat și de mânuit, vei descoperi că e mult mai ușor să scrii la tastatură fără nici un caracter greșit. În orice program sau site apeși fix unde vrei, pe orice buton, și este genul de telefon pe care oricât l-ai butona și orice ai citi, nu simți că-ți forțezi ochii. N-ai avea cum, e cât un televizor.

Totuși, pe 6,3 inci vei simți în sfârșit că așa ar trebui să se miște lucrurile pe un telefon. Nu doar rapid, pentru că sunt telefoane și mai rapide, ci și natural, cu gesturi normale, fără să fii nevoit să așezi cu precizie degetul ca să nu greșești butonul pe care apeși. Din acest motiv tot spun că, dacă poți accepta dimensiunea foarte mare, îi vei descoperi rapid avantajele.

Seara, pe răcoare, îi poți spune prietenei tale “ți-e frig? vrei să aprind ecranul la telefon?”

Unul dintre ele, care funcționează foarte bine aici, este split-screen-ul de la Samsung. Ții apăsat Back și apare un “sertar” în partea din stânga a ecranului, de unde poți trage aplicațiile respective în partea de sus sau de jos a ecranului, rulându-le câte două pe același ecran. Și poți modifica proporția în care ecranul este alocat între ele. Vedeți mai jos câteva exemple.

În rest, ca la Samsung, widget-uri de-ale lor, tot felul de mici aplicații deja instalate șamd.

CAMERA FOTO

Camera foto este acceptabilă. Are 8 megapixeli, nu poți opri sunetul de declanșare decât reducând complet volumul general al telefonului, are problemele cu Instagram despre care am scris aici.

E atât de mare încât dacă-i atașezi un sistem audio 5.1 poți spune că-i home-cinema.

Fotografiile din timpul zilei, în lumină bună, arată bine, au culori naturale. Păstrează detaliile fine, dar am avut impresia că nu la nivelul lui SGS 4.

În lumină slabă Galaxy Mega îți aduce aminte ca este doar un telefon și nu poate face minuni. Fotografiile sunt mai zgomotoase, iar multe ies mișcate, așa că ar fi cazul să ții bine telefonul în mână (și, slavă domnului, e suficient de mare încât să-l poți ține și cu 3 mâini).

Ecranul este atât de mare încât poți vedea chiar și celebrul pixel albastru pe el.

AUTONOMIE

Telefon mare, baterie mare. Galaxy Mega este în categoria telefoanelor care te vor ține două zile. Într-o singură zi l-am consumat doar o dată, când l-am butonat intens și l-am ținut conectat și la wifi și bluetooth aproape mereu. Observați mai jos diverse screenshot-uri din diverse zile și vă puteți da seama cam ce ritm de descărcare are bateria.

CE E BINE

  • Ecran foarte bun.
  • Sistem de sunet de calitate.
  • Autonomie mare.
  • Dimensiunea mare te ajută să rezolvi ușor și rapid lucrurile prin interfață.

CE E RĂU

  • Ar fi fost perfect cu rezoluția 1920 x 1080

Nu trec la negative că-i prea mare. Știi cât de mare este înainte să-l cumperi și se adresează celor care vor așa o dimensiune.

UTILIZARE

  • Acest telefon este gândit pentru cei ce vor să combine un smartphone cu o tabletă, într-un singur dispozitiv. Are avantaje din ambele categorii și sigur se găsește o nisă de utilizatori dispuși să facă acest compromis la 6,3 inchi. În mediul business ar putea fi un model care să facă “ravagii teribile”, cum ar spune știrile moderne.
  • Este practic celor ce-l poartă într-un buzunar al hainei sau în genți/poșete, nu în buzunar la pantaloni. Gândiți-vă la acest aspect înainte de o eventuală achiziție.

CONCLUZIE

Galaxy Mega este unul dintre cele mai bune telefoane pe care nu le va cumpăra nimeni. Cine vrea un “phablet” va fi mulțumit de acest model, iar dacă vă gândiți să așteptați viitorul Note III probabil că trebuie să vă așteptați și la vreo 200 de euro în plus la preț.

Preț: Vodafone l-a lansat în România și îl găsiți acolo începând de la 1 euro cu conectare și până la 424 euro la liber.

Iarna nu ai nevoie de racletă de gheață și nici de lopată pentru deszăpezire.

asus s5507

    10 comentarii

  1. Trebuia sa vina cu 2 mingi de ping-pong, daca tot e mare cat paleta.

      (Citează)

    • @Gaelex: eu, în locul Vodafone, așa aș fi făcut. Dar nu cu 2 mingi, ci dădeam o masă de ping-pong. Cât costă aia, nesemnificativ pe lângă un abonament mare. Ar fi fost o promoție mișto.

        (Citează)

  2. Fara S-pen, Mega este mai mult un dispozitiv multimedia decat un produs pentru mediul business. Cu siguranta Samsung a pastrat rezolutia mai mare, un chipset mai bun si noi aplicatii/functii S-Pen pentru noul Note 3.

      (Citează)

  3. cea mai tare faza pe care am patit-o cu S3 a fost sa primesc apel, sa sune telefonul si sa nu imi apara ecranul de primire apel. deci ma uitam la telefon si nu aveam pe ce sa apas ca sa raspund. imi venea sa-l dau de perete. :)

      (Citează)

    • @gogo: cred că-i din Android problema, nu a telefonului. Mi s-a întâmplat și mie pe alte modele sau uneori se aprinde ecranul, dar un se activează senzorul tactil și oricât ai apăsa nu se întâmplă nimic. Asta e, mai sunt și bug-uri.

        (Citează)

  4. Daca tot e “phablet”, ar fi fost fain sa pui, in poza, pe langa S4 si un Fonepad (sau o tableta de 7″ cu functii de tel.).

      (Citează)

  5. Ce sa faci, daca Vodafone nu are “bile” cat sa puna mingiile de ping-pong, nu vor avea nici pentru masa :))

      (Citează)

  6. Buna,cine imi poate spune va rog unde pot gasi baterie pentru acest telefon?

      (Citează)

  7. Nu cred ca rade cineva daca te vede pe strada vorbind la un phablet,mai degraba cred ca majoritatea si-ar dori si ei unul,deci eu cred ca problema e sa nu rammai fara el in plina strada,nimic altceva.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus