un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Orașul în paragină: Magheru și Calea Victoriei

26 Aug 2013  ·

GÂNDURI  ·

15 comentarii

Bucureștiului îi lipsește un bulevard central care să atragă turiști și localnici dornici de-o plimbare frumoasă.

Magheru nu-i așa ceva. Trotuarul arată ca mai jos, un șantier continuu cu lucrări prost finisate, cu copaci ofiliți cărora le-a dispărut și puținul spațiu verde de la bază. Chiar și pavajul mai elegant din zona cinematografului Patria este distrus.



Plimbându-te pe acolo riști să te zgârii în tot felul de firme metalice și capre ce anunță exchange-uri sau saloane cosmetice. Magazine de top nu există pe bulevardul central al orașului. Spațiile eliberate de acestea au fost preluate de covrigării, câteva shaormării, câteva magazine de produse ieftine și multe agenții de turism. Cred că-i singurul oraș cu shaormărie “la bulevard”.

Culmea, am văzut că s-a refăcut trotuarul în zona fostului magazin Eva/Diverta și acum se lucrează probabil în același scop în zona Lido/Magheru One. Va arăta frumos, dar pe acele trotuare vor fi doar spații comerciale neînchiriate și hotelul Lido, veșnic în renovare.

Și mai deranjante sunt alte două probleme:

  1. zgomotul foarte mare al traficului. Se merge repede, iar semafoarele sunt puține, așa că în timpul zilei urechile sunt asaltate de nivelul sonor ridicat, plus claxoanele de rigoare.
  2. poluare mare, miros constant de gaze de eșapament și praf.

Nu-i un loc pe unde să vrei să te plimbi, deși de obicei așa sunt bulevardele centrale din marile capitale.

Desigur, mai este Calea Victoriei. Arată bine, sunt multe monumente și clădiri impunătoare de văzut, dar și aici sunt probleme. Cam jumătate din spațiile comerciale sunt goale, pe geamurile murdare și mâzgălite de graffiti văzându-se semnele cu “de închiriat”.

Mă întreb ce-o fi fost în mintea celor de la Muzica atunci când nu s-au mai înțeles la banii de chirie cu Orange Concept Store. Aproape un an mai târziu, acel spațiu este în continuare gol, negăsindu-și un chiriaș după ce-a plecat Orange. O chirie mai mică nu-i de preferat în locul a nimic?

Desigur, pe Calea Victoriei soluția este simplă. Se poate face câte un Mega Image în fiecare spațiu gol.

    15 comentarii

  1. Pe geamurile acelea nu găsești graffiti ci niște taguri amărâte făcute de niște Gigei cu o mare problemă în evaluarea sinelui. Graffiti arăta mult mai bine. Nu tocmai în legătură cu subiectul, mă întreb ce muscă i-a înțepat pe ăia care au marcat benzile prin București! Apar sau dispar benzi din senin, dacă mergi drept la intersecție te trezești o bandă mai la stânga sau mai la dreapta, în locuri unde încap lejer 3 vehicule unul lângă altul au marcat numai 2 benzi… Pe scurt, o mare zăpăceală! N-a studiat nimeni traficul înainte de a marca? Sau le cer prea mult?

      (Citează)

  2. Și să nu uităm de zona de unde începe Calea Victoriei, cu trotuarele care se termină destul de brusc si cu Casa Vernescu si casinoul aflate în paragină.

    Totuși, avem și câteva puncte pozitive: Muzeul Colecțiilor de Artă, recent finalizat, arată foarte bine. Evident, vizavi de el este o clădire a Ministerului Economiei (parcă) aflată în renovare (dar cu plase de protecție, deci cât de cât ok).

    De asemenea, zona din fața hotelului Radisson (fostul hotel București) arată foarte bine (și încă sunt magazine pe acolo).

      (Citează)

    • @horia: da, zona Casei Vernescu e ciudată rău, dispare trotuarul și nici măcar nu e o trecere de pietoni acolo, ca să traversezi pe partea opusă. Am înțeles că vor să mute clădirea câțiva metri mai în spate ca să facă loc suficient.

        (Citează)

  3. Nu cred ca nu s-au inteles la chirie, pur si simplu conceptul celor de la Orange n-a mers, firmele nu se inghesuiau neaparat la ei in showroom ca sa faca contracte (de unde ies banii) ci tot pentru un SIM de schimbat sau intrebari marunte, chestii care se puteau face in celelalte magazine Orange, in plus locatia era proasta, cu putine locuri de parcare…

      (Citează)

  4. Chestia cu chiria nu se intampla numai in Bucuresti. Si noi sunt multi cei care prefera sa stea cu spatiile goale decat sa lase un leu la chirie… Nu inteleg si nici nu voi intelege

      (Citează)

  5. Dupa terminarea Bd. Uranus se vor restrange numarul de benzi auto de pe Calea Victoriei si se vor largi trotuarele, sa speram ca va avea loc o imbunatatire a confortului pietonal pe aceasta artera.

    Exemplu: http://goo.gl/maps/6H7ZC

      (Citează)

    • @furtuna: nu-i rea ideea, am zis mereu că o plimbare pe Calea Victoriei poate fi mândria orașului https://www.nwradu.ro/2010/10/obiective-turistice-in-bucuresti/

      Din păcate, Bd Uranus e altă paragină. Segmentul Victoriei – Pârvan trebuia finalizat în iulie. Pe la Buzești pe acolo încă e ditamai groapa care trebuie umplută, asfaltată, montate șinele de tramvai etc. Poate octombrie-noiembrie, dacă sunt bani. Eu unul abia îl aștept.

        (Citează)

  6. Ăsta este Bucureştiul lui Sorin Oprescu

      (Citează)

  7. Ma mir ca nu ai zis nimic de mizeria de pavaj de la Unirii ce sta de cateva luni neterminata si zona arata ca un santier obosit unde iti pori rupe oricand picioarele .

    Inafara de o atitudine dubioasa domnul Oprescu nu vad sa fi miscat mare lucru in noul mandat .

      (Citează)

  8. Ceea ce spune @Linux chiar este greu de crezut!

    Am traversat 3 ani de zile zona de la Piata Unirii si tot timpul ma intrebam cat o sa ii lase pe cei cu tarabe de acolo… In al patrulea an , cand in sfarsit se putea merge pe acolo.. au inceput reparatiile..

    Acum am un an de zile de cand nu am mai pus piciorul pe acolo si acum incepe sa imi para rau ca o sa ma intorc peste mai putin de o luna.

    Apropo, voi ce credeti? Spatiul verde imprejmuit cu gard metalic din aceeasi zona ce rol o avea? Depozit de gunoi? Si parcarea “clandestina” din statia de RATB? (nu-mi imaginez ca s-a modificat ceva)…

      (Citează)

    • @Cristian: unde te referi? L!nux zice chiar în fața magazinului Unirii, unde se montează alt pavaj și de fapt e o mare mizerie.

      Dacă te referi la spațiu verde ca fiind Parcul Unirii, da, e cam aiurea să aibă gard. Parcarea în stația RATB se mai face doar la Hanul lui Manuc, dar acum e mai mereu poliție în zona Centrului Vechi și supraveghează binișor bunul mers.

        (Citează)

  9. @radu,

    Ma refeream de partea opusa magazinului Unirii, dinspre Dambovita si pana inspre Patriarhie…
    Nu-mi dati vestea ca s-a schimbat ceva pe acolo..

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus