un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Obiective turistice in Bucuresti

25 Oct 2010  ·

GÂNDURI  ·

37 comentarii

Am făcut această listă pentru că m-am săturat de aud că în străinătate ai ce vedea, dar la noi nu. Şi imaginile sunt toate ale mele.

Piaţa Revoluţiei. Comunismul a căzut în cel mai frumos loc din Bucureşti. În această piaţă poţi admira Ateneul Roman, Palatul Regal (cu tot cu Sala Palatului şi micul parc al Sălii Palatului), Biblioteca Universitară şi Monumentul Eroilor Revoluţiei împreună cu statuia lui Maniu şi fântânile din spatele ei. Biserica Crețulescu, una din cele mai vechi din Bucureşti, este situată chiar lângă Palatul Regal.

Ateneul Roman

Ateneul Roman

Biblioteca

Biblioteca Universitară

Cladire speciala

Cladire speciala

Parcul Cişmigiu. Mic, dar bine întreţinut, Cismigiul trebuie vizitat primăvara şi vara, când este înfrumuseţat de flori de toate culorile şi când aproape în fiecare weekend sunt diverse evenimente culturale sau muzicale. Poţi da la vâsle pe lac, poţi să bei o răcoritoare la una din terasele de pe marginea sa, poţi admira complexul aranjament floral de la intrarea dinspre Primărie şi te poţi odihni pe una din băncile de la “statui”, lângă scriitori celebri ai României. Lipit de parc este Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr, numit după întemeietorul învăţământului modern în România şi al doilea cel mai vechi liceu al capitalei, iar în partea de nord a parcului este de admirat Palatul Crețulescu, în prezent sediu UNESCO.

Cismigiu

Cismigiu

Centrul vechi (Lipscani). Cu toate că încă e în praf şi o oarecare ţigănie, Centrul Vechi nu degeaba este considerat a avea potenţial imens. Clădirea BNR, biserica Stavropoleos, restaurantul Caru’ cu Bere, o clădire în stil neogotic cu o sală frumos decorată, în stilul berăriilor bavareze (şi mâncare foarte bună), Hanul lui Manuc, toate merită văzute şi fotografiate. În plus, acum există numeroase terase şi restaurante şi cluburi în care să vă petreceţi timpul. La limita dintre Calea Victoriei şi zona Lipscani se află două palate impozante: Palatul Poștelor, azi Muzeul Naţional de Istorie, şi Palatul CEC, în continuarea străzii Stravopoleos.

Biserica Stravopoleos

Biserica Stravopoleos

Palatul CEC

Palatul CEC

Muzeul de Istorie

Muzeul de Istorie

In Centrul Vechi

In Centrul Vechi

Carul cu bere

Carul cu bere

Bulevardul Unirii. Cea mai plăcută metodă de a ajunge la Palatul Parlamentului este pe Bulevardul Unirii, plecând din Piaţa Unirii şi urmând fântânile spre Piaţa Constituţiei, unde dacă aveţi noroc nimeriţi în timpul unui festival al berii sau al altei sărbători.

Fantani

Fantani

Patriarhia. Din Piaţa Unirii se poate urca Dealul Mitropoliei pentru a vedea Biserica Patriarhiei şi Palatul Patriarhiei de lângă ea. La doar 5 minute de mers pe jos puteţi ajunge şi la Biserica Sf Spiridon, celebră pentru marmura ei verde.

Palatul Parlamentului. Acest obiectiv nu cred că mai are nevoie de vreo prezentare, fiind a doua cea mai mare clădire administrativă din lume. Interesaţi-vă pe site-ul oficial şi despre orarul şi costul unei vizite interioare, merită făcută o dată în viaţă.

Palatul Parlamentului

Palatul Parlamentului

Muzeul Naţional de Artă Contemporană. Merită admirată priveliștea deasupra Bucureştiului. Într-un oraş destul de plat, locurile de unde ai o panoramă asupra oraşului sunt rare. Muzeul se găseşte în cadrul Palatului Parlamentului.

Piaţa Victoriei. Una din cele mai întinse pieţe din Bucureşti, chiar dacă în prezent sufocată de trafic. Puteţi vedea Palatul Victoria (actualul sediu al Guvernului) şi Muzeul Grigore Antipa, care se poate şi vizita. În imediata vecinătate se afla Muzeul Țăranului Român şi clădirea impozantă a Muzeului Naţional de Geologie.

Muzeul de Geologie

Muzeul de Geologie

Parcul Kiseleff. Un alt parc mic şi foarte frumos al capitalei, este împărţit în două de către Bulevardul Kiseleff. Pe-o parte sunt alei bine îngrijite cu aranjamente florale şi decorative, de cealaltă parte sunt spaţii mai mari şi locuri de joacă pentru copii. Este o oază de relaxare în căldura verii.

Bulevardul Kiseleff, de la Piaţa Victoriei la Arcul de Triumf. Pe străduţele ce dau în acest bulevard pot fi zărite case vechi, vile ale Bucureştiului de altă dată, iar Arcul de Triumf este la fel de impresionant ca şi cel din Paris şi este locul în care se desfăşoară tradiţionala paradă militară de Ziua României.

Vila Kiseleff

Vila Kiseleff

Herăstrăul este cel mai mare parc al capitalei şi începe de la Arcul de Triumf. Vă recomand să intraţi în el din zona Pieţei Presei Libere, de unde puteţi ajunge rapid la lac şi la debarcaderul de unde pleacă croaziere sau se inchirieaza bărci. Hard Rock Cafe-ul de aici atrage foarte mulţi turişti străini, obişnuiţi cu prezenţa acestui lanţ de restaurante în toate marile oraşe ale lumii. La 3 minute de mers este aşa numita Insulă a Trandafirilor, cea mai frumoasă zonă a parcului, amenajată cu flori, pietriş colorat, bolte şi statui. Tot în Herăstrău se găseşte şi Muzeul Satului, un obiectiv vizitat de mulţi români şi străini dornici de a vedea construcţii tradiţionale din diversele zone ale ţării.

Calea Victoriei, de la Piaţa Victoriei şi până la Piaţa Revoluţiei. Pe acest traseu veţi vedea extraordinarul Palat Cantacuzino unde acum este Muzeul Enescu, vila imensă a Casei Grădișteanu, Casa Vernescu şi zona comercială din jurul hotelului Radisson Blu.  În intersecţia cu Griviței se afla Palatul Romanit care acum găzduieşte Muzeul Colecţiilor de Artă (piese rare şi valoroase de la boierii romani).

Palatul Cantacuzino

Palatul Cantacuzino

Casa Gradisteanu

Casa Gradisteanu

Calea Victoriei, de la Piaţa Revoluţiei până la Piaţa Naţiunilor Unite. Veţi trece pe lângă noul hotel Novotel, a cărui intrare este făcută după cea a vechiului teatru naţional, distrus la război. Alte clădiri legate de istoria Bucureştiului sunt cele ale hotelului Continental, teatrul Odeon şi restaurantul Casa Capșa (la cofetăria de aici a fost inventată prăjitura Jofra, cu ocazia unei vizite a mareşalului francez cu acelaşi nume). Vizavi de acesta se află Cercul Militar Român, o altă clădire bine întreţinută. Dacă vreţi să beţi o cafea bună şi să admiraţi elemente de arhitectură, intraţi în galeria Villacrosse, aflată în faţa magazinului Victoria.

Hotelul Continental

Hotelul Continental

Cercul Militar

Cercul Militar

Teatrul Odeon

Teatrul Odeon

Novotel

Novotel

Biserica Cretulescu

Biserica Cretulescu

Capsa

Capsa

Calea Victoriei

Calea Victoriei

Monumentul Revolutiei

Monumentul Revolutiei

Piaţa Romană. Clădirea veche a ASE-ului atrage privirile aici. Mergeţi pe jos în jur de 10-15 minute pe Bulevardul Dacia şi veţi ajunge pe strada Polonă, admirând vechile clădiri boiereşti din această zonă, acum ambasade ale ţărilor străine. Parcurile Ioanid şi Grădina Icoanei sunt tot aici, la fel ca şi Biserica Anglicană. Părăsiţi zona prin strada Arthur Verona, în capătul căreia se afla Librăria şi ceainăria Cărturești.

Parcul Ioanid

Parcul Ioanid

Cladirea veche a ASE-ului

Cladirea veche a ASE-ului

Bulevardul Aviatorilor, de la Charles de Gaulle la Piaţa Victoriei. Aici puteţi intra un pic în Herăstrău, pentru a vedea intrarea cu coloane şi zona Expoflora, apoi porniţi pe bulevard, treceţi de Crucea Secolului din centrul rondului, admiraţi unele din cele mai scumpe vile ale oraşului de-o parte şi de alta a bulevardului şi statuia Aviatorilor din centrul său.

Palatul Cotroceni. Sediul Administraţiei Prezidenţiale se găseşte în palatul construit de regele Carol 1, iar turiştii pot vizita camerele şi expoziţiile ce fac parte din Muzeul Naţional Cotroceni – expoziţii permanente şi temporare de pictură, în special pictori valoroşi. În 15 minute de mers pe jos puteţi vedea şi vilele cartierului Cotroceni, cel mai scump din Bucureşti, Facultatea de Medicină şi zona Pieţei Operei.

Piaţa Universităţii. Ignoraţi traficul aglomerat din centrul capitalei şi admiraţi Teatrul Naţional, clădirea Hotelului Intercontinental, mulţi ani cea mai înaltă construcţie din Bucureşti, Spitalul Colțea, care momentan este în renovare tocmai pentru a prezenta lumii aspectul acestei clădiri istorice, Universitatea din Bucureşti şi în spatele ei Facultatea de Arhitectură, decorată cu modele sculptate în piatră. Tot aici se afla şi Muzeul Municipiului Bucureşti, în clădirea palatului Suțu, o altă bijuterie a Micului Paris, cu fresce frumos pictate, iar în spatele său este Biserica Rusească. Pentru o panoramă frumoasă a oraşului, merită să beţi o cafea în restaurantul Hotelului Intercontinental, aflat la unul din ultimele etaje. Terasa La Motoare, de pe acoperişul Teatrului Naţional (intrarea prin laterală stânga) este un alt loc bun de relaxare.

Biserica Ruseasca

Biserica Ruseasca

Spitalul Coltea

Spitalul Coltea

Facultatea de Arhitectura

Facultatea de Arhitectura

Shopping. Românii sunt adepţii mall-urilor, cele mai mari din Bucureşti fiind AFI Palace Cotroceni Mall (nu departe de Palatul Cotroceni) şi Băneasa Shopping City, lângă aeroportul Băneasa.

Prin această listă (incompletă) vreau să arăt că există destul de văzut, fotografiat şi vizitat în Bucureşti. Problema noastră e alta: lipsesc parcările, indicatoarele, pliantele şi prea puţine din ce am enumerat mai sus pot fi vizitate şi în interior, ca să nu mai zic că informaţiile disponibile pe Internet lipsesc. Aici trebuie să lucrăm.

Acum întrebarea mea este: cine face ceva asemănător pentru alte orase turistice? Sibiu, Constanța, Brașov, Cluj și altele?

    37 comentarii

  1. frumos
    ce este si mai frumos e ca lista asta nu atinge decat o mica parte din ce poti vedea. in ciuda distrugerilor continue din Bucuresti raman inca multe lucruri de vazut.
    cand vin urmatoarea data in tara poate ne intalnim sa iti arat un proiect cu panorame de la inaltime, am cateva zeci :)

      (Citează)

  2. foarte bine realizat “ghidul” :)

      (Citează)

  3. wow. erai bun de ghid. Limbajul de lemn e acasa :D
    dar, probabil asta atrage majoritatea turistilor, deci nu o lua ca pe o ofensa, toate ghidurile din orase sunt identic de lafel de plictisitoare.

    tot ce ai aratat aici ia cam 10 minute de pozat si vizitat. Parcurile sunt plictisitoare, iar unul dintre lucrurile importante le-ai pus ca la “altele”. Vorbesc de muzeul satului.

    Lipscaniul este o gluma proasta. Cismigiul e cochet dar mic. Herastraul este un parc mare si banal.

    majoritatea cladirilor sunt la “le vezi de afara si atat”, plus ca totalitatea lor face cam cat un cartier mic de prin centrul parisului sau vienei.

    trecand de aceste lucruri, poate si subiective, cum bine pui la final “infrastructura” lipseste, cu mentiunea (totusi) ca problema parcarilor este aceeasi in toate capitalele mari.

    Principala caracteristica pozitiva a bucurestiului este berea ieftina :D

      (Citează)

    • Nu chiar, am vizitat foarte multe orase si putine au cu adevarat multe de oferit si de vazut. In majoritatea in care am fost exact asta ai de facut, sa vezi niste case, niste muzee, sa faci poze in piata mare si gata. E important sa nu ne compatimim si sa nu ne desconsideram chiar noi.

      Nu-ti ia 10 minute sa vezi toate astea, ci minim 2-3 zile daca vrei sa o faci ca turist, la pas si cu camera foto la gat, sa mai te opresti si la o cafea si un KFC. In 10 minute trecem noi pe langa ele. Eu cand trec pe Calea Victoriei nici macar nu ma uit in stanga si in dreapta, atat de obisnuit sunt cu toate. Dar ca turist sau acum cand le-am gandit si le-am scris la rand sunt o gramada.

        (Citează)

    • FFFF bine descris, animaloo. Este, dpmdv, un chin sa faci pe ghidul, sau sa fii macar un dragut local guide pt niste straini simpatici care vor sa vada si ei ceva in Buc. asta. Tot timpul trebuie sa te lovesti, fara sa vrei, de chestii care te vor impiedica sa vizitezi un loc sau altul, ba e inchis, ba e in constructie, ba iti ia o groaza sa ajungi la acel loc din cauza traficului si transportului public groaznic – si cand ajungi la destinatie vezi ce loc mic, deplorabil dar cu preturi “interesante” este, ba sunt oamenii de pe strazi care vor sa ti ia tot – haine, mancare, bani, orice.
      Trist.

        (Citează)

  4. felicitari pentru initiativa si implementare – dar asta nu schimba din pacate faptul că în străinătate ai ce vedea, dar la noi nu. Comparativ cu majoritatea (inca n-am vazut exceptii) celorlaltor capitale europene, orase comparabile ca marime Bucurestiul are mult mai putine de oferit, la cel putin un ordin de marime distanta – si ma rezum aici doar la considerente arhitectonice. Din perspectiva asta avem o tara modesta si prafuita si o capitala reprezentativa.

    Cu atat mai mult trebuie sa facem eforturi in a oferi alte lucruri turistilor (ex nightlife, cultura, inedit est-european) si sa promovam cat mai mult putinul pe care-l avem (fara sa ne batem cu pumni’n cutia toracica).
    Felicitari & multumiri.

      (Citează)

  5. Sunt de acord cu @pax. Bucurestiul e departe de un oras turistic. Zi-mi te rog ce muzeu / palat poti vizita timp de o zi, poate doua? Muzeele noastre (poate cu exceptia celui de arta) sunt niste glume. Traficul iti strica toata placerea iar daca esti cu masina proprie si nu stii ce inseamna parcarea in Bucuresti e crima.
    Uite cateva orase: Paris, Roma, Praga, Londra, Istanbul, Firenze, Viena, Cracovia. Zi-mi repede pe care il depaseste Bucurestiul. Si nu am pus orasele din Spania(de ex) pe care nu le-am vazut. Aaa..daca vrei sa faci un Top 20 Europa, da, poate Bucrestiul poate gasi un loc. Desi tiganii de la iesirea din Aeroportul Baneasa te cam fac sa te razgandesti.Insa cine are timp de ‘al douazecelea cel mai inalt munte din Europa’?. Cine a iesit pe locul 20 la maraton?

      (Citează)

  6. @bogdan: un oras “turistic” sau “frumos” nu e definit de numarul de metri patrati de muzeu. poti sa incerci sa iei Budapesta si Praga si ai vedea ca sunt perfect comparabile cu Bucurestiul la acest capitol. Se diferentiaza net prin grija cu care isi trateaza tesutul urban vechi si prin marketing-ul puternic, caci mult din ceea ce se vinde ca “extraordinar” si “superb” si mai ales “vechi” :) este de un banal dezolant. Insa bine vandut.

    Cat pentru restul va invit sa va plimbati prin orasul in care (poate) locuiti si sa observati ca exista (inca) multe bijuterii de arhitectura si multa arhitectura buna. doar ca trebuie sa stiti sa le cautati si sa le priviti, nimeni nu s-a obosit sa le “vanda” imaginea, sa le reabiliteze, etc. Partea cu prafuit si gri e adevarata, potentialul este inca imens, Bucurestiul fiind un oras foarte special ca arhitectura si mai ales ca tesut urban.

    Citind tot ce se scrie prin blogosfera despre Bucuresti si mai ales citind comentariile mi se pare foarte trist ca, desi nu mai locuiesc in Romania de circa 6 ani, cunosc cu mult mai bine orasul asta decat 99% din oamenii care il locuiesc si frecventeaza zilnic. In general toti sunt preocupati sa arunce cu noroi (nu vorbesc de discutia de aici, extrem de civilizata si ok pt webul romanesc) dar nu stiu cati dintre cei “revoltati” ar plati pentru o reabilitare a fatadei cladirii in care stau. In fine, vina principala e a autoritatilor, alese insa tot de bucuresteni.

      (Citează)

  7. Un oras turistic trebuie sa ii ofere ceva vizitatorului in care sa piarda timpul. Muzeele pot fi f bine o solutie. Arhitectura din bucuresti e o gluma la nivel global. Da, sunt locuri frumoase (unele mentionate de voi aici, cred ca ati uitat de Palatul Mogosoaia). Intercontinentalul in schimb arata ca un c… Nu vad nimic la el. iar amestecul asta de cladiri de sticla /case frumoase/ case in paragina / blocuri gri e jalnic. Uitati-va in Grecia, in Anglia, unde sunt permise case noi numai cu arhitectura specifica zonei, in culorile deja stabilite. Toate orasele mari au cartierele de business, cu cladiri de sticla, intr-o zona specifica. La noi, unde i se scoala, face unu un bloc sau o vila cum vrea el. Chiar crezi ca cineva, ca turist vorbind, care are 2-3-4 zile, are chef sa caute frumusetea prin amestecul de gri?
    bucurestiul nu are nici macar un centru pietonal vechi. ai vazut cum arata strada Lipscani in ultimii 3 ani? Si ce vezi acolo ca turist? rochii de mireasa. F traditional…
    Spui de marketing… Corect. Noi ce vindem,? Ce suveniruri? Ce simbol?

      (Citează)

  8. Problema e că, pt ca o clădire să merite să mergi pînă acolo doar ca s-o vezi pe exterior, şi asta la nivel mondial, nu numai în Bucureşti, ar fi doar 2 situaţii:

    – să fie ceva cu totul remarcabil, cum ar fi Sagrada Familia din Barcelona sau Turnul Eiffel etc; astea ar merita şi dacă ar fi închise vizitării şi plasate în periferii greu accesibile, dar din păcate noi nu avem aşa ceva (nu, casa poporului NU este un obiectiv care să merite să-l vezi doar ca arhitectură)

    SAU

    – să fie situată într-un ansamblu mare de clădiri care să merite văzute, şi într-o zonă pietonală care să merite parcursă, în general prevăzută şi cu bănci de stat cu fundul pe ele, cafenele, etc; exemplu: centrul vechi din majoritatea oraşelor, pieţe gen Grand Place din Bruxelles sau piaţa din Madrid, o grămadă de cartiere din Paris etc. Dar să mergi pînă acolo doar ca să pozezi clădirea Kiseleff din Bucureşti sau clădirea ASEului sau altele din lista ta, nu prea merită; sînt în zone aglomerate, relativ poluate sonor şi “gazos”, nici n-ai loc să le pozezi din cauza forfotei, şi sînt înconjurate de clădiri banale şi mai ales nenumărate.

    Adică, dacă ai treabă în Bucureşti, e OK să dai o raită dacă ai o zi liberă, dar nu vii în Bucureşti ca turist în mod special pt asta, cum vii în să zicem Amsterdam să vizitezi centrul vechi, şi în atîtea alte oraşe. Şi mă refer la turistul obişnuit, care nu recunoaşte stilurile şi nu e profesionist în ale arhitecturii, ci vrea doar să se plimbe prin zone frumoase unde să facă poze şi să se simtă în vacanţă.

    Centrul vechi din Bucureşti a început să arate mai bine decît acum 5 ani, dar mai e mult de lucru:

    – în multe locuri caldarîmul nu a fost reparat şi calci în gropi; asta era o chestie ieftină de rezolvat şi e jenant că o lălăie atît (dacă o vor face-o vreodată !!!)
    – prea puţine magazine, şi prea puţine cu specificul aşteptat în centrul vechi; cabinetele de avocatură şi magazinele de feronerie nu prezintă interes
    – faţadele aflate în stare avansată de decrepitudine ar trebui măcar mascate dacă nu au bani să le repare; acum e o succesiune de “una rece, una caldă”
    – a fost excavată acum vreo 2 ani o porţiune extensivă de ruine de acum cîteva sute de ani, care arătau interesant, dar au lăsat vizibilă (şi acoperită cu sticlă, aşa cum era normal) o singură porţiune de circa 10m x 20m, în rest au re-acoperit tot; la greci, peste tot unde găsesc ruine, le pun în valoare; la noi, după ce că nu prea sînt, le ascund.
    – peste tot un aspect neîngrijit; de exemplu pasajul Vilacrosse are mult potenţial, dar e murdar, o grămadă din plăcile de sticlă colorată ale acoperişului (care fac o mare parte din farmec) au fost înlocuite cu sticlă ordinară, albă, iluminatul e insuficient, ca de obicei sînt magazine şi localuri abandonate şi cu faţada vizibilă în întreaga ei degradare, etc etc.

    Pe scurt centrul vechi arată în mod clar ca un “centru vechi de categoria a 3-a” la nivel european, nu atît ca potenţial, ci din cauza detaliilor de acest gen. Se vede că primăria nu are voinţa de a schimba acest lucru în bine (şi nu e vorba de sume enorme de bani aici!)

      (Citează)

  9. @Bogdan:
    “Arhitectura din bucuresti e o gluma la nivel global.” poti sa sustii afirmatia asta? :) nu.
    cat despre restul, foarte corect, este exact ceea ce spuneam: restaureaza si vinde imaginea orasului. Asa au reusit si altii, asa ar trebui sa fie si la noi. Realitatea se reduce insa la “bagat cat mai multi bani in buzunar”.
    @alias:
    de acord cu Casa Poporului :D. Dar e acolo, nu avem cum sa scapam de ea, macar sa o folosim. Faptul ca ne mandrim putin cam mult cu ea e alta problema.
    Si tie iti raspund acelasi lucru: refacut>intretinut>promovat. Atat, orice poate fi vandut ca ceva extraordinar. Si cladirile acelea “unice” se gasesc usor, depinde cum faci poza.
    Marea problema in Bucuresti e ca toata lumea s-a axat pe profit din afaceri imobiliare, gandit foarte “romaneste’, pe termen scurt. Nimanui nu ii pasa ce se va intampla cu cladirea pe care o detine in urmatorii 10 ani. Nici macar proprietarii de apartamente, direct impactati de relatia pret-calitate cladire. Asa e acum si pana acest lucru nu se va schimba, sau nu vor fi impuse reguli stricte, gen renovarea unei cladiri odata la 10 ani… nimic nu se va intampla.
    In plus, nimanui nu ii pasa de oras, ala e al tuturor, in Romania (de maniera generala) singurul lucru care merita intretinut e cel ce iti apartine, de ce e al tuturor se ocupa statul/primaria/altii/etc. Asa ca responsabilitatea fata de mizeria actuala e de impartit intre imbecilitatea/coruptia administratiei si cei care il populeaza, absolut deconectati de orice grija fata de oras.

    PS: vin de 5-6 ori pe an in Bucuresti doar ca sa ma plimb si sa “fac poze”, asa, ca turistul, dar eu sunt mai ciudat :)

      (Citează)

  10. Mesaj pentru pulimea care știe doar să critice:

    Scopul articolului era să arate că NU E CHIAR AȘA RĂU. Bucureștiul nu o să depășească niciodată marile orașe ale Europei dar nici nu e complet lipsit de atracții.
    Pentru fiecare dintre voi ăștia blazați care au văzut tot ce se putea, există 1000 de oameni simpli și mai puțin umblati care rămân impresionați de un Carrefour la o oră de vârf. Și toți aia 1000 au și ei câțiva lei de cheltuit (sau yuani, rupii, pule, etc). Acum dacă atunci când intră pe interneți văd doar fataliști care descriu Bucureștiul ca pe un Beirut+Sodoma+Gomora+Copșa mică, normal că o să stea acasă și n-o să mai cheltuie banii ăia.
    Mai mult, dacă cel mai mare cârnat din lume, pe numele lui de scenă Oprescu e incapabil să facă ceva în sensul ăsta și Nuți se dă în elicopter, bine măcar că a apărut forma asta nouă și mișto de promovare numită blog unde se poate face chiar mai mult decât ar vrea/putea păcălicii de la putere. Dar o voce în pustiu combătută de toți nu ajunge nicăieri.

    Așa că mai ușor cu criticatul pe scări că devine plictisitor.

      (Citează)

  11. apropos de întrebarea asta: “Acum întrebarea mea este: cine face ceva asemănător pentru alte orase turistice? Sibiu, Constanța, Brașov, Cluj și altele?”

    eu am făcut ceva similar pentru Craiova şi planurile se întind pe câteva luni de-acum înainte :)

    cât despre Bucureşti, de când m-am mutat aici nu visez decât la o săptămână cu temperaturi peste 30 de grade (cât să-mi permită să ies în pantaloni 3/4 şi tricou) în care să iau oraşul ăsta la pas: N – S; E – V.

      (Citează)

  12. @nea_caisa Asta cu ‘pulimea’ sa o inghiti,ca era vorba de civilizatie. Iar asta cu oamenii ce raman impresionati de un carrefour la ora de varf e banc nu?
    @afaith Dupa prima vara in Buc la 40+ grade, nu vei mai astepta o saptamana cu peste 30grade. Nu critic Bucurestiul din cauza asta, sunt multe orase (Atena, Roma) in care in orice ghid te indeamna sa nu te duci vara

      (Citează)

  13. @Bogdan am văzut ce înseamnă Bucureştiul vara, dar nu mă aranjează deloc deloc vremea ploioasă pe străzile capitalei ;)

      (Citează)

  14. si daca din gresala un turist mai “prost” ajunge aici : http://wikitravel.org/en/Bucharest#Stay_safe
    ce citeste? …dar mai bine citit voi ce scrie acolo.
    intradevar e frumos sa ne promovam orasele si tara ,dar din pacate nu prea putem ,avem initiativa dar ne opreste ….sistemul turistic ,jegul ,oamenii de proasta calitate …si multe altele.
    intai trebuie noi sa avem incredere in orasul nostru ca sa-l putem promova si daca apar contradictii sa putem venii cu argumente logice si sa contrazica denigrarea orasului.

      (Citează)

  15. Intotdeauna m-am mirat cat de corecte pot fi unele caracterizari de pe wiki :) Cred ca intelegi ce vrei: fie “Bucharest is a far safer city than its western European counterparts”
    fie fugi de frica cand auzi ca sunt caini vagabonzi si soferii nu opresc la culoarea rosie a semaforului :))

      (Citează)

  16. si ar mai fii una la Stay healthy: “It is generally NOT recommended to drink tap water, mostly because of the old pipe network that the city has at its disposal, and the huge amounts of chlorine added into the water. ”

    asta e chiar superba

      (Citează)

  17. “ar plati pentru o reabilitare a fatadei cladirii in care stau”
    in mod normal, daca ai o cladire istorica, tre intai 100000 de aprobari.

    radu: eu nu zic ca bucurestiul nu poate fi facut turistic. dar altfel. Prezentat ca orasu cu carutze rustice, orasul in care langa cladiri istorice sare un zgarie nor, orasul in care daca vorbesti straineza agati pitzi in bodegi.

    scopul turismului e cam in 3s (soare, sport si sex). noi tre sa ne bazam pe sex si bautura :D

      (Citează)

  18. Uitați-vă în continuare la jumătatea goală a paharului și nimic nu o să se schimbe vreodată.
    http://www.youtube.com/watch?v=DvmVYNr0lk0#t=3m48s

      (Citează)

  19. Poti sa te uiti cat vrei, in principiu ca sa schimbi ceva ar trebui sa pui mana sa faci. Asa cum zicea Stefan, ar trebui sa existe legi care sa te oblige sa faci anumite lucruri (reparat fatada de ex) pentru ca putini fac de placere, in orice tara. Restul trebuie obligati.
    Iar daca tu crezi ca daca spui ‘Bucurestiul este frumos’ si ai rezolvat problema poti sa te iei de mana cu Boc, sunteti pe acelasi nivel.
    @Stefan. ‘Arhitectura in Bucuresti este o gluma la nivel global’ Am vrut sa spun ca daca mergi in tot Bucurestiul, incluzand Titan, Rahova, 9 din 10 cladiri sunt niste blocuri gri sau case de la tara.

      (Citează)

  20. Studiu de caz: vizitat Bratislava (ptiu) si Bucuresti cu aceiasi amici francezi
    Faceam o excursie prin Europa, de la Viena am plecat la Bratislava cu scopul de a dormi acolo si a doua zi sa continuam spre centrul Slovaciei la amici slovaci. Saracii ei ne avertizasera.

    Gara din Bratislava. Piata Ferentari arata mai bine. Drumul de la gara spre centru, pe jos. Bucurestiu este mai curat si cu mai putine gropi in trotuar. Centrul orasului, cam cat Lipscani ul dar e drept, renovat mult mai bine. Locuri de distractie mai putine ca pe Lipscani(am iesit si in Bratislava si in Bucuresti cu aceiasi prieteni). Am continuat tot asa pana spre autogara si am pelcat in aceeasi seara.

    Nimic de vazut. Ba chiar am vazut atractiile maxime in drumul nostru, o plimbare cam de doua ore. Si de atunci am mai fost in acest oras de vreo 3 ori, nu am vazut nimic mai mult decat ce am vazut prima oara : centrul cu zona pietonala, radioul, o biserica. Ce e in jur, arata ca la noi, ba chiar mai infricosator pe alocuri. Nici slovacilor nu le place capitala lor (mai ceva ca noi). Conluzia, si eu si francezii speram sa nu ne mai intoarcem prea curand acolo.

    Acum Bucurestiul. Plimbat cam pe la 70% din ce a zis Radu intr-o singura zi. Nu am avut timp de muzee iar casa Poporului doar pe afara (dar se intorc special pentru asta). Anul asta au vrut iar Bucuresti ba chiar au vrut Transilvania. Si inca mai vor si vin cu altii.

    Nu va mai plangeti degeaba de capitala noastra, mai bine faceti ceva pentru ea si pentru voi.

      (Citează)

  21. @bogdan: pai tocmai asta e problema :) : 9/10; nu.
    – uita-te pe google maps sa vezi suprafata de blocuri vs. restul.
    – unele din blocurile alea (doar unele) erau bine gandite, mai prost realizate; cu o reabilitare abila s-ar putea face multe;
    – multe din casele de la tara au farmecul si calitatile lor; majoritatea distruse de modernizari cretine. in general cartierele de “case de la tara” sunt cele mai fermecatoare in Bucuresti.
    – marea problema e ca MULTI oameni comenteaza fara sa fie la curent ca Bucurestiul e un oras mare, cu multe locuri interesante si ca exista cu mult mai multe lucruri de vazut decat centrul si blocurile.
    – cu totul de acord la partea cu “Bucurestiul e frumos”. cel mai corect e “Bucurestiul e interesant si ar putea fi foarte frumos”, acel “ar putea” depinde insa numai de oamenii care locuiesc orasul.

      (Citează)

  22. Sunt multe lucruri frumoase de vazut in Bucuresti, doar ca trebuiesc mult mai bine promovate ca atractii turistice. Potentialul e inca nexploatat la maxim, dar ne bucuram ca mai sunt unii care au inceput acest lucru. Bravo, felicitari!

      (Citează)

  23. Hai, ma, lasati glumele, ca mai este pana ajunge civilizatia in Rromanika. Pana atunci, Bucurestiul ramane groapa nr. 1 de gunoi (din toate pdv) a tarii. Probabil ca voi astia, aplaudacii lui, traiti intr-o realitate paralela sau sunteti de-a dreptul prosti. La fiecare pas dai de mizerie, gunoi, indieni autohtoni, caini vagabonzi, aurolaci, soferi retardati si alte specii de-astea candidate la eugenie. Hai, lasati-o balta!

      (Citează)

    • Cred ca am vizitat vreo 50 de orase mari prin strainatate. Gunoaie sunt peste tot, nu e totul roz. Important e sa ai ce arata lumii, ca gunoaiele, soferii, cainii si alte asemenea sunt probleme rezolvabile cu un pic de efort.

        (Citează)

  24. Poza numarul 3 se numeste Casa Paucescu dupa numele ministrului Grigore Paucescu, pana in 1989 a fost sediul directiei a V-a a securitatii iar acum este sediul Uniunii Arhitectilor din Romania

      (Citează)

  25. Radule, ai prezentat tu totul intr-o maniera “blogoteasca”. Insa…lucrurile nu stau chiar asa. Am vazut si vizitat si pe dinauntru si pe din-afara…cam tot ce ai expus tu mai sus. Pozele sunt cele ce “infrumuseteaza” aspectul orasului descris de tine. Dar…gandeste-te, ai surprins niste clariri (noroc ca au fost renovate), probabil cele mai multe fotografii fiind realizate in anotimpurile primaverii / verii. Trebuia sa fotografiezi, asfaltul si oamenii si locurile inconjuratoare. “Degeaba ai cel mai frumos palat din sat, daca restul in jurul tau arata deplorabil…” :)

      (Citează)

  26. Ateneul Roman e superb :)

      (Citează)

  27. Stiu ca e vechi articolul, o sa incerc eu sa fac tot asa o lista cu poze pentru Brasov :)

    Sper sa iasa ceva frumos.

      (Citează)

  28. Eu am plecat din Bucuresti de mult timp la Ramnicu Valcea . O plimbare pe valea Cheii la schitul Pahomie(30 minute cu masina din Rm.Valcea), nu se compara cu o plimbare prin Bucuresti ca sa vezi cladirile prezentate mai sus .

      (Citează)

  29. Anul acesta au aparut pe Android doua programe foarte interesante: Bucuresti Centrul Vechi si Bucuresti Calea Victoriei care prezinta un traseu pietonal prin Centrul Vechi respectiv Calea Victoriei.
    La prima vedere programele sunt succinte si foarte bine documentate.
    Pentru cei interesanti le gasiti gratuit in Google Play.

      (Citează)

  30. Dan Spataru Jr.

    09/02/2013 la 4:50 PM

    Bucurestiul pentru turistul strain :
    Turistii straini petrec maxim 3 zile in Bucuresti. In aceste 3 zile ei viziteaza in prima zi orasul, cu ghid din autocar si vad obiectivele mentionate de Radu mai sus. Cu observatia ca nu sunt interesati de muzee, cel putin nu pe dinauntru.
    Seara merg in club, Bucurestiul avand o viata de noapte foarte bine dezvoltata fata de multe alte orase ale Europei.
    A 2-a zi merg in mall si seara in Centrul Vechi.
    Iar in program, daca sunt doar barbati, merg la saloane de masaj erotic si cazinouri.
    Dupa ce termina cu Bucurestiul, daca mai au timp de stat in Romania, merg pe Valea Prahovei, ajung maxim pana in Sighisoara.
    Apoi se intorc la ei in tara.
    Langa bucuresti se pot face excursii de o zi la Palatul Brancovenesc de la Mogosoaia, se pot plimba cu Barcuta in delta de la Comana (40 km de Bucuresti), sau se pot duce la salina de la Slanic Prahova.
    Turismul dezvoltat nu se face cu straini. Mai intai trebuie romanii sa isi viziteze statiunile, sa le faca rodajul si apoi vor veni si turisti din alte tari.

      (Citează)

  31. Sincer sa fiu nu am fost decat o singura data in Bucuresti si nu mi-a placut deloc, nu stiu cum sunt altii dar mie unul nu imi place sa vad aglomeratie, lume prea multa la un loc..Bine ca am fost acum mult timp, dar am sa incerc si in zilele de azi sa vad daca s-a schimbat cu ceva :)

      (Citează)

  32. Foarte bun articolul! e deja la moda, din pacate, sa mergem in vacanta in strainatate si sa laudam ce am vazut fara sa stim ca avem locuri mult mai frumoase chiar la noi in tara…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus