un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Hrana, resursa viitorului

24 May 2013  ·

GÂNDURI  ·

10 comentarii

restaurant_osho_vita_03Președintele Băsescu a zis un lucru foarte deștept: “nu știu câte autoturisme vom vinde peste 100 de ani pe piețele externe, dar știu sigur că dacă există ceva care se va vinde de acum în 1000 de ani este hrana

Asta e foarte adevărat. Populația planetei crește cu câte un miliard de oameni la câțiva ani și toți trebuie hrăniți. Industria alimentară se va dezvolta în continuu. Dacă aș avea ceva bani acum, i-aș investi în producătorii de mâncare și alimente de bază.

Mâncare și energie electrică, de acestea va fi mereu nevoie. Electricitatea din aceleași motive ca și hrana, tot crește numărul nostru și nivelul de trai și deci consumul electric. Aici viitorul este simplu, la un moment dat vor înțelege toți că putem renunța la combustibili fosili și putem genera electricitate din singura sursă cu adevărat infinită și suficientă, Soarele.

Mă uitam pe lista celor mai bogați oameni ai planetei. Gates e cu IT-ul, Slim cu telefonia, Buffet cu investiții, altul cu hainele Inditex și tot așa. Viitorii miliardari ai planetei vor veni din producția de alimente și electricitate.

    10 comentarii

  1. Se estimeaza ca mai crestem spre 9-10 MLD si atat, abia ce am implinit 7 mld acum cativa ani. In tarile civilizate nr populatiei e la stationar de mult timp. Se inmultesc foarte mult doar prin India si Africa, unde au si probleme mari cu educatia, sanatatea si mortalitatea infantila (cum era si la noi acum 60+ ani).
    Usor usor, nici la ei nu va mai fi cresterea asa mare.

    Mancare avem de ajuns, eu pariez pe energie cu urmatorii miliardari.

      (Citează)

  2. Iti dai seama, trebuia sa ne spuna Basescu asta, noi nu ne dadeam seama.
    Si intradevar, s-au facut studii, populatia nu va ajunge la 15 miliarde, peste cativa zeci de ani va scadea.
    Treaba cu producerea de hrana e mult mai complicata din punct de vedere al exportului. Sunt monopoluri, carteluri, mafie mare si in domeniul asta.

      (Citează)

    • @gogu: știi cum este, de multe ori e important cine spune ceva sau cine susține o cauză pentru a o populariza. Iar agricultura la noi are nevoie de cât mai multă susținere.

      Cred că e manevra mare cu mâncarea la nivel mondial. E și greu de transportat, dar se estimează că în SUA și Europa aprox 30% din mâncare se aruncă, în timp ce în alte țări sute de milioane de oameni sunt în foamete.
      Și de altfel chiar și la noi unii aruncă mâncare și alții nu au ce mânca. Mă uit și pe la diverse evenimente și lansări unde sunt invitat, se asigură catering și nu-l mănâncă nimeni, iar mâncarea apoi se aruncă direct. Tare mi-ar plăcea să fie vreo fundație/ONG/ceva care să o colecteze și să o ducă la cantine sociale și adăposturi.

        (Citează)

  3. Pe masura ce nivelul de trai creste, populatia imbatraneste. Rata de crestere demografica prin spor natural pozitiva scade in toate statele care au trecut de la statusul de “subdezvoltate” la “in curs de dezvoltare” (sau emergente, din punct de vedere economic).
    In alta ordine de idei, sunt dezechilibre care sfideaza orice logica. In fiecare an in UE se arunca mii de tone de legume care nu sunt “conforme” (adeca nu au latimeXlungimeXinaltime corspunzatoare pentru sortarea automata in angrouri si supermarketuri). Cu acestea s-ar hrani cateva tari africane sarace. Dar si la noi, tara cu multe posibilitati, exista exemple. Anul trecut, saracii nostri legumicoltori capitalisti au aruncat la groapa mii de tone de rosii, pentru ca nu au obtinut un pret cu 50 bani (!) mai mare decat era pe piata…S-a gandit cineva din saracii astia, cati alti saraci, conationali cu ei, din azile, spitale, orfelinate ar fi putut fi hraniti cat de cat? (puscariile nu intra in calcul, ca au norma de hrana aproape cat militarii in solda…). Mai bine aruncam hrana…

      (Citează)

  4. O estimare, a crucii rosii parca, zicea ca in momentul asta se produce hrana pentru20 de miliarde de oameni. Nu ca se arunca niste mancare, se arunca mai mult decat se mananc

      (Citează)

  5. Urmând principiul ăsta și fiind fanul unui scenariu fatalist în care economia bazată pe nevoi “sociale” și produse intelectuale va dispărea, aș spune că vor prospera cei care furnizează produse care satisfac nevoile de la baza piramidei lui Maslow.

    Mâncare, căldură, haine, case, prostituate. Plus droguri, în caz că nici nevoile de bază nu ți le vei mai putea satisface.

      (Citează)

  6. Uau, inteligent Basescu, rupe tot cu IQ-ul lui…

      (Citează)

  7. Ce spuneti, nu facem cumva sa exterminam din oameni ? Eventual din romani.

    Cei cu IQ sub 100, UN GLONT DIRECT IN CAP ! Punem pariu ca ramanem numai vreo 3 milioane ?! Si sunt generos…

      (Citează)

  8. Alin, de ce vrei sa te sinucizi? Se zice ca de multe ori sinucigasii sunt lasi apeland la un asemenea gest, simt totusi ca pe tine te mana altceva.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus