un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Sfaturi pentru maratonul de programare pe Raspberry Pi

19 Apr 2013  ·

GÂNDURI  ·

1 comentariu

Raspberry HackMaratonul de programare pe Raspberry Pi începe mâine la ora 10. Din experiența de observator al ediției anterioare, iată câteva sfaturi pentru participanți, care cred că vor fi în număr de 300.

1. Veniți cu un modem 3G.
Vor fi 300 de oameni. În caz că mai șchioapătă rețeaua wifi (anul trecut au fost probleme în primele ore), veniți cu un modem 3G, ca să puteți avea un acces de bază la net pentru a căuta informații despre funcții sau știu eu ce librării.

2. Veniți cu un monitor.
Vi se pune la dispoziție un Raspberry Pi, dar nu și monitor pentru acesta. Mai mult ca sigur, orice ați programa, aveți nevoie și de un afișor măcar pentru verificare. Nu uitați că RP are ieșire HDMI și deci necesită monitor cu HDMI sau DVI și cablu compatibil.

3. Alegeți-vă bine proiectul.
În general în 24 de ore nu se poate termina cap-coadă un proiect, ci mai degrabă se punctează ideea de la baza lui și cât de departe ați ajuns cu programarea într-un timp limitat.

Primul aspect este important. Căutați ceva original și mai ales util pentru publicul larg, acestea sunt cele mai bune proiecte. Gândiți-vă la ceva nou; dacă vă vine în minte un alt proiect foarte asemănător care deja are notorietate mare, căutați altceva, nu încercați să faceti un concurent mai bun.

Anul trecut au fost câteva echipe care au vrut să facă soft asemănător cu Transport Urban (care-ți găsește rute pe RATB) sau cu Auto.ro (care iți arată parcări, ATM-uri, benzinării etc). De ce? Deja acele două programe sunt cunoscute și utilizate pe scară largă, care-i șansa să faci tu ceva mai bun?

Acum pe Raspberry Pi situația este un pic diferită pentru că presupune și integrarea cu hardware-ul, dar ideea este aceeași. Inventați ceva nou și util.

4. Prezentați-vă bine proiectul.
Acesta este cel mai important punct. Anul trecut am văzut multe proiecte interesante, idei bune în teorie, dar slab prezentate în fața juriului și a sălii. Prin slab prezentate mă refer că s-a pus codul sursă pe ecran și o pagină cu doua texte, iar apoi echipa respectivă a început să spună “și aici va fi un… iar aici opțiunea… și asta va face…”

Nu așa. Voi poate aveți ideea bine conturată în cap, dar trebuie să le-o comunicați altora. Mai mult, să le-o vindeți. Să o faceți să pară mai interesantă decât a celorlalți 299 de participanți, să-i faceți pe cei din juriu să creadă în ea.

Credeți-mă că nu se punctează doar cât de mult ați programat, ci ideea în sine. Sfatul meu este, cu vreo oră înainte de finalul timpului regulamentar de joc, să vă opriți din programat și testat și să munciți la o prezentare Powerpoint beton. Ceva interesant, cât mai bine făcut, care să convingă rapid publicul privind ce vreți să faceți și cât de util va fi respectivul proiect.

5. Veniți mai devreme.
Anul trecut intrarea în sală a durat aproape o oră. Se completa un formular la intrare și până își trecea fiecare datele din buletin și întreba unde trebuie să semneze…
Câștigați niște timp fiind între primii care intră în sală, ca să vă găsiți și pregătiți locul (apropo, sala cel mai probabil va arăta ca la nuntă, cu mese rotunde de câte 6-8 persoane), să beți o cafea, să discutați cu ceilalți participanți sau cu cei de la Robofun.

6. Veniți cu o pereche bună de căști.
E gălăgie în sală, zumzet de la calculatoare etc. Chiar dacă nu ascultați de obicei muzică, poate e timpul să o faceți, decât să vă deranjeze zgomotul de la alții.

7. Socializați.
Căștile sunt pentru a nu fi deranjați atunci când lucrați. Din când în când mai dați-le jos, ieșiți la un ping-pong și un suc, vorbiți cu alți concurenți, vedeți ce mai fac și alții și cum.

La un astfel de eveniment ar fi indicat să cunoașteți cât mai multă lume pentru ca în viitor să faceți o echipă frumoasă și să lucrați la ceva frumos. Poate cineva are o idee bună și mai caută colegi de programare. Poate că o idee apărută acum dintr-o discuție la o cafea și o felie de pizza va fi următorul “big hit”. Chiar și o mică aplicație dezvoltată ulterior pentru un client extern poate fi mai bănoasă decât premiul în sine al concursului.

    1 comentariu

  1. mai bine isi cumpara un microcontroller si fac un neurostimulator. ah, proiectul de licenta, ce vremuri…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus