un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Pubul fără fum

4 Apr 2013  ·

GÂNDURI  ·

49 comentarii

londra_2013_38
Fotografia de mai jos este dintr-un pub oarecare din Londra, zona Covent Garden, făcută de mine în februarie. Eram cu Cabral și ne-am întâlnit și cu Piticu, venit prin Londra cu altă treabă. Nu-i nimic special în fotografie. De fapt, special mi s-a părut ceea ce lipsea de acolo: fumul.

Mi-am dat seama că nu se fuma abia în momentul în care Cristi a zis că se duce afară să fumeze. Atunci mi-am dat seama că în local nu fuma nimeni. La ei este ilegal de multă vreme, iar fumătorii ieșeau cuminți la ușă și fumau afară, cu băutura în mână și un pic dârdâind de frig.

Vai cât de bine este! Era genul de pub cu aspect de “beci”, care în România ar fi fost mereu plin de fum gros și după ce ieși de acolo îți miros a fum părul și hainele de-ți vine să te freci cu șmirghel doar pentru a scăpa de asta.

Ca nefumător mă bucur să văd astfel de localuri. Ce bine este să stai într-un bar și să bei o bere bună fără să simți nici măcar un pic de fum de țigară! Parcă este o altă lume, una în care nu simt că nu mai pot respira, una din care nu vreau să plec repede pentru că nu există nici un factor extern care să-mi strice buna dispoziție. În România nu cred că există un astfel de loc, dar abia aștept vremurile când UE ne va obliga să interzicem fumatul în toate localurile.

Vă rog să spuneți în comentarii cât mai multe localuri (cafenele, puburi etc) pentru nefumători. Locuri unde nu se fumează deloc, nu doar că au o secțiune nefumători. Încep eu cu trei:

  • Cafe Klimt – în Centrul Vechi, parte din Hotel Rembrandt, pe Smârdan lângă Cafe Van Gogh (e zona olandeză acolo?). Cafea, ceai, gofre absolut banale, dar cu diverse topping-uri pe ele, și inclusiv un meniu de ceai, cafea, apă și gofre la discreție, plus acces wifi, pentru 28 lei de persoană.
  • Camera din față – o ceainărie pe strada Mendeleev, aproape de Romană, unde am înțeles că nu se fumează.
  • Green Tea – în casă nu se fumează.

Și cam atât. Nu am mai reținut altele, nici un restaurant, nici un pub.

    49 comentarii

  1. daca e vorba de cafenele si localuri de unde poti sa iti cumperi o briosa si alte minunatii, poti sa pui pe lista si Starbucks (oricare locatie).

    mai mult, in spatiu inchis esti cuprins de miros proaspat de cafea… o minunatie

      (Citează)

    • La Starbucks e mereu plin. Așa nici la McDonalds și KFC nu se fumează, dar speram să găsesc mai multe cafenele cu un specific anume, poate chiar și restaurante sau baruri.

        (Citează)

  2. Eu merg doar aici:
    http://rembrandt.ro/food-drink/

      (Citează)

  3. Nu știu dacă s-a înțeles din link: e vorba de cafeneaua de la Rembrandt.

    +1 pt. Starbux!!!!!!

      (Citează)

  4. Nu prea inteleg obsesia asta cu “UE ne va obliga să interzicem fumatul în toate localurile”, nu inteleg de ce eu ca patron nu as putea sa aleg ca localul meu sa fie strict pentru fumatori.

    Parca in germania sunt astfel de localuri pe baza de card de membru.

    P.S. nu sunt fumator.

      (Citează)

  5. la Green Tea am dat draperia la o parte la un balcon si pe geam era un afis cu “Nup, nici aici nu se fumeaza!”.

    mi s-a parut funny rau.

      (Citează)

  6. Probabil ca vor apărea puburi cu circuit închis, strict pentru fumători. Eu fumez ocazional, cam un pachet de țigări pe luna, am mereu in geanta!

      (Citează)

  7. @Calin

    Iar discutia asta? Din acelasi motiv pentru care tu, ca patron, nu poti servi mancare stricata clientilor sau orice altceva le ataca sanatatea.

      (Citează)

  8. @nashu_mare

    deci nici alcool ? …..

      (Citează)

  9. Si la Cafe Van Gogh au jos zona de nefumatori, e chiar amuzant pentru ca e amplasata in fostul seif al bancii Agricola si mai au si usa seifului… chiar esti “protejat” :)
    Nu stiam de Cafe Klimt… sau este un advertorial de fapt?

      (Citează)

    • @vali: bine zis și cu chelnerii, nu-mi închipui cum e să lucrezi non-stop în astfel de hrube cu fum.
      Nu e advertorial. Nu mai vedeți advertoriale în orice! Nici nu prea mi-au plăcut gofrele acolo, deși personalul a fost foarte drăguț, au greșit un pic ce comandaseră și au pus alt topping și ne-au zis asta și ne-au dat din partea casei acea gofră. Aș reveni doar pentru cafea, wireless și fum-less.

        (Citează)

  10. Toata povestea cu interzisul fumatului in restaurante/cluburi/puburi a plecat, din ce stiu eu si am mai citit (corectati-ma daca gresesc), de la faptul ca au inceput sa apara cazuri de imbolnaviri grave in randul chelnerilor, angajatilor etc. Poate pentru fumatori este un loc de relaxare s.a.m.d dar pentru angajati este un loc de munca, unde se respecta ca peste tot (teoretic) normele de protectia muncii… Au tot dreptul sa lucreze intr-un mediu sanatos. Nu este vorba de un razboi fumatori-nefumatori.
    Unde se fumeaza totusi, cel putin in statele mai civilizate, angajatii au sporuri de toxicitate si un program special de lucru respectiv salarii pe masura, nemaivorbind de controale medicale periodice obligatorii si platite de angajator.

      (Citează)

  11. @Calin

    Da, nici alcool nu ai voie sa torni pe gatul clientilor.

      (Citează)

  12. @nashu_mare

    Ai inteles ce am vrut sa scriu in primul post. Ca un patron sa poata alege daca permite sau nu fumatul in localul sau atata timp cat tigarile sunt legale.

    Peste ceva ani se vor trezi alti care vor sa interzica cafeaua, carnea de vita sau stiu eu ce alta chestie care lor li se pare nesanatoasa.

    P.S. Da stiu, tigara ii afuma si pe ceilalti, dar ai oricand ocazia sa mergi intr-un restaurant/birt in care patronul a interzis fumatul.

      (Citează)

    • @Calin: la unele lucruri pur și simplu se decide că sunt dăunătoare și atunci nimeni nu are dreptul să le vândă, patron sau nu. Droguri, țigări etc. Până la urmă ești și șofer, dar statul nu-ți dă voie să merg cu 200 la ora cu propria ta mașină.
      Sunt mai multe motive pentru asta. Unul ar fi că statul suportă costurile de tratament pentru majoritatea celor cu probleme. Fă o vizită la spitalul pentru astfel de boli, e pe lângă Panduri, o să vezi ce nașpa este. Pur și simplu vor unii să aibă grijă de tine, chit că tu nu ții morțis la asta. Așa cum și Bloomberg a interzis vânzarea de sucuri mari în restaurantele din New York, ca să mai scadă obezitatea.

        (Citează)

  13. @Calin

    Exista mai multe tipuri de “legalitate” in functie de uz. Detinerea tigarilor este legala si nu se pedepseste, doar utilizarea lor in spatii publice (deschise) contravine legii. Cred ca te poti gandi la alte chestii similare. Pornachele, spre exemplu…

      (Citează)

  14. *spatii publice inchise nu deschise.

      (Citează)

  15. nene, ai atins o coarda sensibila.
    daca este un lucru care ma omoara cand vin in Romania este fumul de tigara, peste tot, in cantitati nelimitate.

    am retinut adresele “fara fum”, mersi :)

      (Citează)

  16. s-a notat! :D

      (Citează)

  17. Si eu am aceeasi problema cu fumul, de aceea ies destul de rar in pub-uri. Si mai am o problema la servici cand vin colegii de la fumat cu hainele imbacsite de fum.

      (Citează)

  18. Sunt fumator si intr-adevar cred ca ar trebui reglementata problema fumatului in baruri. Pe de alta parte intr-un bar de nefumatori eu nu as intra niciodata. Discutia e lunga si alambicata. Dar, totusi, daca atat de mare e cererea de baruri de nefumatori, cum se face ca oferta e atat de redusa?

      (Citează)

    • @ipo: pentru că în general nefumătorii acceptă să intre într-un bar de fumători, dar invers nu prea. Iar patronii știu ca o cafea sau o băutură merge doar cu țigara în mână. După un timp le va arăta UE că nu este chiar așa, după cum se poate observa în străinătate.

      Se întâmplă și invers. Duminică mă plimbam prin oraș, am intrat la City Cafe de la Aviatorilor să beau o cafea, dar înăuntru fumau toți. De obicei în weekend este mult mai liber. Am plecat.

        (Citează)

  19. @thundermar: eu am o problema cu colegii de la serviciu care vin putind a transpiratie, ma gandesc sa-i scriu o scrisoare senatorului meu in sensul asta.

      (Citează)

  20. @nwradu

    dar pot sa platesc sa ma duc pe un circuit sa ma dau cu 200 la ora.

    “Așa cum și Bloomberg a interzis vânzarea de sucuri mari în restaurantele din New York, ca să mai scadă obezitatea.”

    si pe cealalta parte populatia plateste pentru subventia de porumb pentru HFCS ;), cam ciudat avand in vedere ca “le pasa de sanatatea oamenilor”

    Tot ce vreau sa zic e ca mi-ar place o delimitare clara intre barurile de fumatori si nefumatori, daca nu iti place nu intri sa bei o cafea, daca nu vrei sa lucrezi ca barman in fum nu te angajezi acolo.

      (Citează)

  21. @nwradu si @ipo:

    Si fumatorii accepta, doar ca prefera sa spuna ca nu. Ca doar nu or fi fumatorii nostri altfel decat ai altora…

      (Citează)

  22. Apropo de ce imi va arata mie UE peste un anumit timp: de fiecare data cand am fost in localuri din strainatate in care era interzis fumatul am mancat in graba si am plecat. Nu am stat sa beau un pahar de vin sau o cafea, deci am cheltuit mai putin. Sa beau bere cu pauze de tigara mi se pare inacceptabil, chiar daca asta inseamna sa caut solutii alternative: cluburi private, baruri underground, sau pur si simplu baut berea acasa.

      (Citează)

    • @ipo: eu de câte ori am fost în astfel de localuri, lumea fuma afară, pe trotuar. Nu-i mare scofală, ba chiar le convenea că pot ieși la o vrăjeală la liniște, eventual câte doi pe “ieșim la o țigară?”.
      Mi se pare genul de chestie care se discută mult, iar în practică lumea se va adapta rapid și ambele părți vor fi fericite, nu doar fumătorii.

      Țin minte cum era în Cora sau în Plaza în zona de food-court. Fum gros ca la incendiu. S-a interzis fumatul, câteva săptămâni au mai fost “rebeli” atenționați de paznici, iar acum nu mai fumează nimeni și e totul bine.

        (Citează)

  23. @nwradu: nu vreau sa lungesc discutia, dar pentru mine ideea e sa fumez o tigara cand beau o bere sau cafea (foarte rar beau alfel de bauturi). Daca trebuie sa ma intrerup din bere si sa ies la tigara nu mai are niciun haz. Mi-e mult mai simplu sa renunt la petrecut vremea in local si de socializat cu amicii in alte locuri unde fumatul e permis. Poate sunt eu mai rigid, dar de vreme ce am optiunea de a nu intra in localurile unde nu se fumeaza, well, nu intru.

      (Citează)

    • Eu zic ca vei intra oricum pentru ca nu vor mai fi locuri de fumatori. E o mare parte din continent care isi ia paharul afara si fumeaza acolo.

        (Citează)

  24. asa cum noua nu ne place fumu, nici alora nu le place sa nu fumeze. prea multe legi d-astea inepte date sanchi, sa protejeze lumea, ca lumea nu e in stare, vai ! stupoare.

    exemplu cu masina cu 200 la ora e cam prost. ala care merge cu 200 la ora poate sa omoare oameni pe strada, oameni care nu au cum sa se fereasca. tu ca nefumator poti alege oricand sa NU intri intr-un bar de fumatori, ca doar nu se muta ca baza din starcraft sa intri accidental in el. legea lui bloomberg e iarasi cretina, majoritatea legilor de genu asta lucreaza impotriva selectiei naturale. as merge si mai departe, acuzandu-l de nazism, auzi tu, sa nu am voie sa imi iau un suc mare la masa pentru ca asa vreau eu.

    maine poimaine o sa imi interzica unu sa ma duc prea des sa fac treaba mare ca ma irit la fund de atata sters. sau poate imi interzice doar sa ma sterg.

      (Citează)

    • Eh na. Si aia care fumeaza omoara pe altii. X% din cei care mor de plamani mor de la fumatul pasiv. Pot alege sa nu intre. Si cei morti pe strada pot alege sa nu mearga pe acolo, daca nu le convine ca altii gonesc cu 200 la ora. Si tot asa la nesfarsit.

      Ideea este insa ca vorbim de o lege reala care s-a introdus deja in tarile civilizate si se va introduce si la noi. Sa ne concentram pe ce-i real.

        (Citează)

  25. @ipo: cunosc cativa oameni care ziceau exact acelasi lucru ca si tine inainte sa bage legea asta pe unde locuiesc eu.
    acum fumatul e interzis peste tot, fara exceptii si acele persoane ies la o tigara cand au chef. s-au obisnuit, cineva chiar imi povestea ca e bucuros ca nu mai miroase a tigara tot timpul.

      (Citează)

  26. @mircea

    Si pe asta cu masina ucigasa am mai auzit-o. Diferenta este ca un accident de masina se intampla mai rar pe cand santatea iti este afectata mult mai des de catre tigari. Lumea de obicei se gandeste doar la cancer pulmonar dar si gatul iritat este tot o afectiune.

    Si, in plus, presupun ca sunt multe lucruri care ne omoara dar nu le putm eradica pe toate simultan. Cu toate astea, speranta de viata creste (la noi mai putin decat la altii) deci inseamna ca trendul este pozitiv.

      (Citează)

  27. Eu unul nu as simti deloc lipsa baruririlor/restaurantelor de fumatori, asta in caz ca s-ar interzice fumatul.
    Pe de o parte cred cred ca este oarecum normal sa existe baruri si restaurante unde se poate fuma. (Mentionez ca sunt nefumator.)
    Problema oricarei persoane (fumator sau nu) care se afla intr-un astfel de local nu este faptul ca un altul fumeaza, ci ca fumul se acumuleaza intr-un spatiu inchis si ca nu exista instalatii serioase de evacuare si reimprospatare a aerului.
    Daca ar exista legi care sa (fie resspectate si sa) permita infiintarea/autorizarea unui bar/restaurant de fumatori numai daca are un anumit tip de instalatie calibrata in functie de numarul de locuri din restaurant si de suprafata lui cred ca problema ar fi oarecum rezolvata.
    In unele tari occidentale restaurantele si barurile de fumatori sunt permise, insa nu prea le gasesti pentru ca instalatiile de evacuare standard costa enorm si nimeni nu prea investeste in ele.

      (Citează)

  28. ideea e ca sunt prea multe legi date vezi doamne sa ne protejeze pe noi, ca noi suntem prosti si nu suntem in stare. da poate nu vrem, sau poate ne protejam si singuri.

    nu aud pe nimeni care sa interzica scoala pe motiv ca stai pe scaun si te cocosezi sau ca iti strici ochii citind in prostie sau ca te imbolnavesti invatand in prostie niste chestii. de asemenea, nu vad pe nimeni sa interzica boxul sau alte sporturi de contact mult mai dure pe motiv ca se ologesc aia la propriu sau chiar se omoara.

    legile astea mizere sunt niste fite si in acelasi timp o dovada a faptului ca tarile in care sunt in vigoare sunt foarte civilizate. dar nu sunt civilizate pentru ca impun asemenea legi, sunt civilizate pentru ca au ajuns la un nivel la care nu au ce alte legi sa dea decat porcarii din-astea.

    da, sunt nefumator

      (Citează)

    • @mircea: țările acelea civilizate pe care le admirăm pentru alte motive și care ne sunt date exemplu au ajuns așa prin legi și amenzi mari, nu prin faptul că fiecare cetățean e un geniu.

        (Citează)

  29. ideea ultimului post era ca nu prin legi din-astea au ajuns acolo. aste-s fite de genu hai sa ne mirosim basinile, care la ei miros destul de frumos dar la noi nu prea.

      (Citează)

  30. Si totusi un raspuns logic la intrebarea : de ce eu ca patron nu as putea de la deschiderea localului sa-mi selectez clientela in functie de fumat/nefumat, are cineva ?

    Raspunsuri de genu : ca asa vrem noi sa se faca legea ies din discutie.

      (Citează)

  31. Ok, partial iti dau dreptate, dar atunci ce cauta toate mezelurile, sucurile “naturale” cu 3% fruct sau alcoalele ieftine facute pe vapor in magazine ? daca statului ii pasa asa de mult.

    Au pus afise peste tot, pe pachete la TV, cred ca toata lumea este constienta ca tutunul nu este bun, lasama frate sa fumez in birt pe barba mea.

    Inca o data, nu sunt fumator dar o sa se ajunga sa interzica sarea cos “it’s bad for ya”

    Oricum noi discutam discutii, “alesi” vor decide pentru noi :)

    Sa trecem la ceva mai funny

      (Citează)

  32. Toate produsele care intra in componenta mancarii sunt certificate ca fiind bune pentru sanatate. Daca ai habar despre alimente in circulatie care au si alte substante, fa o plangere. Este ilegal.

      (Citează)

  33. Foarte pertinent raspunsul cu “tu ca patron nu ai ca interes sănătatea clienților tăi, pe când statul o are”.
    Acelasi lucru se aplica si in cazul protectiei muncii, nu exista “daca nu vrei sa lucrezi ca barman in fum, nu te angajezi acolo”, e ca si cum ai spune “daca nu vrei sa lucrezi ca pompier fara echipament de protectie, nu te angajezi acolo”. Statul impune, si e normal sa fie asa, mentalitatea invechita cum ca patronul face ce vrea a fost suprimata de multa vreme.
    Alegerea a fost simpla, au inceput angajati ai localelor sa se imbolnaveasca grav, din capul locului nu se justifica riscul pentru un moft, au interzis fumatul in toate aceste locuri.
    Nu este vorba de miros, bun simt, atmosfera, buna dispozitie etc… oameni pot muri din cauza asta, punct, statul e obligat sa-ti garanteze siguranta in orice loc de munca.
    Nu pricep genul asta de argumentatie in care se arata cu degetul si alte probleme, gen substante nesanatoase din alimente sau gaze de esapament etc. de parca daca scoti in evidenta alte probleme ale societatii moderne, problema fumatului dispare prin minune. Ok, sunt si alte lucruri care trebuie, evident, rezolvate, dar aici vorbim despre una dintre ele, fumatul.
    Daca exista interes deschideti alt subiect de discutie, pe alta pagina, habar n-am… “substante nocive din alimente”.
    scuze pt comentariul lung…

      (Citează)

    • Nu e alt subiect. Tu ca patron nu ai voie să folosești alimente nesănătoase, păstrate în condiții proaste etc. Pentru asta există liste de substanțe interzise. Ei bine, nu mai ai voie sa “folosesti” fum în local.

        (Citează)

  34. https://www.facebook.com/OrigoCoffee?rf=269047683228848
    alt loc in care nu se fumeaza;
    doamne ajuta pt momentul in care se va interzice fumatul;

      (Citează)

  35. Din perspectiva asta da, ai dreptate. Chiar imi place analogia.

      (Citează)

  36. Daca atatia patroni au supravietuit dupa ce in statele in care traiesc s-a dat o lege d’asta, nu vad de ce astia din Ro n-ar supravietui?! Daca pana si in Turcia este interzis… Oricum este inevitabil si astept cu nerabdare ziua aceea. Pana la urma care sunt barurile/restaurantele care se respecta si macar au sectoare clar delimitate?!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus