un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cum mi s-a distrus visul de a rezolva din timp totul

4 Jan 2013  ·

GÂNDURI  ·

5 comentarii

fiscal_cliff_250Mie mi-a fost greu să mă adaptez la sistemul “facem totul în ultima clipă”, indiferent care ar fi fost respectiva acțiune, găsit la muncă. Eu sunt genul care prefer să am suficient timp de rezervă încât să mai fac o dată treaba, dacă e nevoie.

Totuși, totul în jurul meu se întâmpla pe ultima sută de metri. Licitație de milioane de euro, de care știam de o lună? O facem în noaptea dinainte! Să vedeți ce amuzant este dacă se strică imprimanta noaptea… Țin minte o dată când am gonit prin București cu plicul către depunere și era să o ratez pentru că nu aveam unde să parchez în fața sediului respectiv.

Avem 60 de zile să producem și să livrăm 15 bucăți de bogoștechere? Fix 60 de zile ne ia! Fix în ziua 60 ajungea marfa la client, ca atunci când ne-am dat seama că ne lipsesc niște nimicuri în clipa în care le încărcam în mașină (le furase cineva peste noapte) și am luat altele în drum spre beneficiar. A zis șeful că vrea până vineri un raport, că-i trebuie luni? Păi vineri îl fac! Vrei să dai prime de Crăciun oamenilor? Păi hai să scoatem banii cash chiar pe 24 decembrie, iar cei care și-au luat deja ziua liberă vor primi banii după sărbători! Lăsăm femeile să plece de 8 martie de la muncă începând cu ora 13? Hai să anunțăm asta la ora 12, ca să nu aibă nimeni timp să-și facă vreun plan special. Avem recepție la ore 12? Pe la 12 vine și meșterul să conecteze ultimele cabluri, că sigur în rest nu sunt probleme. Lansare mâine? Să aranjăm sala la 2 noaptea!

Am încercat mereu, în toate proiectele conduse, să îmi păstrez timp suficient de rezervă ca să trec relaxat prin orice situație de criză ce urma să apară (întotdeauna apare). N-am reușit. Și din vina mea, și din circumstanțe ce nu puteau fi prevăzute, dar și din mentalitatea altora de a întinde totul până pe ultima clipă și sută de metri. Până nu simți că-ți bate inima pentru că dacă nu iese bine azi, altă șansă nu mai ai, nu se cheamă că lucrezi, nu?

Mereu am considerat că treaba terminată cu o secundă înainte de termenul maxim este “sloppy work” și am luptat cât am putut pentru a elimina acest obicei. Rareori am reușit pentru că este dificil să-i orientezi pe toți cei din echipă spre acest țel.

Dar dacă nici Obama nu reușeste, mai pot zice eu ceva în viitor? Când întreg Congresul american s-a războit inclusiv în noaptea de Revelion pe subiectul “fiscal cliff”, deși de luni, ba chiar ani de zile, știau că va veni momentul nasol 1 ianuarie, ce le pot cere eu altora? De la realegerea lui Obama din noiembrie se ocupă activ de acest subiect și negocierile le-au finalizat abia în noaptea anului nou, în, la propriu, ceasul al 12-lea. Dacă cei mai puternici oameni ai planetei s-au zbătut înclusiv în ultima zi a anului, în loc să plece în concediu, însemnă că eu visez la o utopie nerealizabilă.

    5 comentarii

  1. /part #job???

      (Citează)

  2. practica asta e var primar cu “las-o asa, ca merge-asa”. Eu am avut ceva succes impartind totul in felii mai mici, fiecare cu deadline-ul ei.

      (Citează)

  3. Se pare ca nu numai eu am aceasta problema :) Simt cum pur si simplu nu imi ajunge timpul sa rezolv totul cand trebuie :) Sper ca in 2013 sa se schimbe in bine si aceasta problema :) Va doresc o zi excelenta !

      (Citează)

  4. păi sînt atîtea de făcut, încît treaba care are deadline ACUM va fi terminată ACUM şi nu mai devreme, pt. că nu numai la asta s-a lucrat…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus