un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Recensământul laptopului la Hackathon 2012

6 Nov 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

14 comentarii

La maratonul Hackathon, cândva pe la 2 noaptea, împreună cu Sorin de la laptopnews.ro am făcut recensământul laptopurilor din sală. Erau peste 200 de programatori prezenţi, aşa că am trecut pe la fiecare şi am notat ce marcă de notebook folosesc.

Rezultatele recensământului sunt cele de mai jos, de pe hârtie în Excel şi de acolo în acest grafic:



Dell pe primul loc, deşi diferenţa faţă de Asus este “în toleranţe”. Oarecum surprinzător, având în vedere că în România Dell are parte de foarte puţină publicitate şi practic trăieşte din renumele brandului în piață internațională.

Asus este pe un meritat loc 2, a produs modele foarte bune în ultima perioadă, foarte echilibrate. N-am văzut nici un ultrabook, ceea ce nu mă miră la o competiţie pentru programatori, care în general au nevoie de multe porturi şi ecrane mai mari pe calculatoarele lor.

Sau nu au? Spre surprinderea mea, Apple a ieşit pe locul 3 în top, cu multe unităţi pe mesele din sală. Multe erau chiar Macbook Air, subţiri, mici, fără porturi prea multe. Iată ce înseamnă să ai un brand dorit de toţi.

Acer este pe următoarea poziţie, ceea ce nu mă miră, având în vedere că au unele dintre cele mai ieftine laptopuri de pe piaţă şi mulţi le iau tocmai pentru asta. HP abia pe 5, iar Toshiba pe 6, probabil şi un rezultat al campaniei cu garanţie la orice. Lenovo, care are multe modele ieftine şi bune, stă surprinzător de jos în clasament.

Sony, cu doar 6 bucăţi, parcă nici n-ar fi. Cred că se cunoaşte faptul că modelele lor ieftine, adresate tinerilor liceeni şi studenţi, nu sunt percepute că având un raport bun preţ/calitate. Ar mai fi de lucrat aici.

Printre ciudăţenii, un Gericom, un NEC, dar acel Alienware m-a făcut să mă gândesc că “you’re doing it wrong”.

    14 comentarii

  1. Nec? Gericom? what in the world…

      (Citează)

  2. Dell parca nici nu exista pe piata din RO. Intru pe dell.com, vad un XPS 15 superb, model nou nout lansat acuma ca tot a aparut Windows 8. Intru pe eMAG si gasesc doar XPS de acum 2 generatii.

      (Citează)

    • @acsel: exista Dell, am fost eu la un eveniment, e distribuit de mai multe firme la noi. Ideea este ca acei distribuitori comanda ce cred ei ca se va vinde, nu toate modelele disponibile, asa ca de asta uneori nu gasesti ceea ce vrei.

        (Citează)

  3. Toshiba este incadrat corect. Ei au cam 10% din cota de piata. Surprinzatoare este pozitia Acer care, cel putin teoretic, este lider de piata.

      (Citează)

  4. Am un Alienware si il folosesc pentru programare. 16 GB RAM, i7. Daca ai stii cat de rapid compileaza programele, sigur ti-ai schimba parerea. Si apropo, e facut tot de Dell.

      (Citează)

  5. Programatorii au nevoie de procesor puternic si multa memorie RAM.
    Eventual tastatura mare si la care sa apesi tastele f usor, ceea ce ar duce la un laptop cu ecran mare.
    De multe porturi are nevoie un admin de retea.

      (Citează)

  6. Am si eu un P4 Gericom acasa.10 kilograme de laptop…As fi curios ce modele aveau cei prezenti la hackathon

      (Citează)

  7. A fost un ultrabook – un ASUS S56

      (Citează)

  8. Eu eram curios să știu câți aveau Windows pe Mac, cum spuneai în articolul trecut.

      (Citează)

    • @Flo: Si eu, dar cand m-am dus sa numar si asta nu i-am mai gasit pe toti. Ce-am gasit era pe Mac OS, iar inainte vazusem minim 2 pe Windows.

        (Citează)

  9. Sunt mandru sa vad ca este macar unul cu Samsung :D, in schimb ma asteptam ca Lenovo sa ocupe treapta 3 macar.

      (Citează)

  10. Alienware nu e tot Dell? Parca au fost integrati in Dell acum cativa ani.

    Iar in opinia mea Vayo-urile au pe buna dreptate o imagine proasta, cam 50% din Vayo-urile care mi-au trecut prin mana fie se miscau nejustificat de prost fie aveau ceva defect (doua harduri defecte, o placa de baza, ceva probleme la placa video parca).

    Legat de ultrabook: cand mi-am schimbat laptopul in martie luasem in calcul si ultrabook-uri de 13.3” (erau la limita bugetului dar eram dispus la un mic ‘sacrificiu’). Am renuntat imediat la categorie cand am constatat ca la un pret acceptabil nu gasesc nimic care sa aiba taste Home/End/PgUp/PgDown dedicate. Nu cred ca un programator poate sa stea cu ele accesibile prin ‘Fn’ (vorbesc din perspectiva unui programator web (html/php/python) si android(java))

      (Citează)

  11. Sirbu Nicolae-Cezar

    09/11/2012 la 12:16 AM

    Cu ce “i’m doing it wrong” frate, pot sa codez pe ce vreau eu. Am impresia ca, te oftici ? Problemo amigo ? #Alienware

      (Citează)

    • Da, mereu mi-am dorit un Alienware si ma oftic ca nu am…

      @Daniel: ba da, tin de Dell acum, si Compaq de HP, parca si Gericom au ajuns la unii.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus