un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Va fi Firefox pierzătorul pe termen lung?

13 Mar 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii

Cândva în decembrie Google Chrome a depăşit Mozilla Firefox la cota de piaţa globală şi i-a furat locul 2, în timp ce Microsoft Internet Explorer este pe primul loc, mult în faţă. Asta în statisticile StatCounter. Alte studii de piaţă spun că luna aceasta va fi momentul în care Chrome va depăşi Firefox.

Putem considera schimbat clasamentul, care acum este IE, Chrome şi apoi Firefox. Îmi aduc aminte de nişte vremuri când Firefox era considerat Mesia al browserelor, venit să înfrunte IE în vremurile sale de glorie de la versiunile 1.5, 1.6 sau 2.0, al extensiilor de toate felurile şi a bucuriei unei alternative solide la IE6. Bine, eu îmi aduc aminte şi vremurile când IE era o alternativă solidă la Netscape Navigator, la care nu vroiam să renunţ deşi mergea tot mai greu şi prost.

Firefox de acum este slab. Am trecut la un moment dat de la versiunea 3.6 la versiunea 6. Mergea ok. Câteva săptămâni mai târziu, deja apăruse Firefox 9. Am făcut upgrade-ul şi am regretat instant, că mergea de două ori mai greu, comuta încet între tab-uri şi randa cu pauze mari paginile. Am revenit direct la versiunea 6, că n-am avut răbdare să văd unde s-a stricat situaţia, dacă la 7 sau la 8, cert fiind că s-a stricat.

Mă gândesc că pe termen lung Firefox, cândva acel Mesia emblematic, va fi un perdant. Microsoft este un gigant ce îşi permite să investească mulţi bani în produsele noi şi pot recupera terenul pierdut. Internet Explorer 9 deja este un produs solid, ale cărui probleme sunt că nu rulează şi pe XP, că nu vine preinstalat cu toate versiunile de Windows 7 sau că “poate a apărut prea târziu”. IE 10 se anunţă şi mai bun.

Google este un alt gigant plin de bani. Chrome, oricât aş face eu mişto că a ajuns la versiunea 17 în doar câţiva ani, câştigă tot mai mult teren, are reclame pe la Superbowl, Angry Birds şi altele. De mers, merge bine, nu i se poate reproşa ceva.

Firefox pe cine are în spate? Mozilla Corporation cu siguranţă nu are puterea Microsoft sau Google, ba chiar o mare parte din veniturile lor vin tocmai de la aceştia din urmă, care plătesc acum 300 de milioane de dolari anual pentru ca Firefox să caute pe net folosind Google. Să le fie asta o vulnerabilitate pe termen lung?

    5 comentarii

  1. Eu cred ca Google plateste sa existe si Mozilla si din cauza ca vrea sa evite tot felul de investigatii despre pozitie dominanta pe piata. Mai bine sa aiba Microsoft probleme din astea :D.
    offtopic: “sa cauta pe net” nu bun

      (Citează)

  2. Am fost fan Netsecape, Opera si inca mai sunt fan Firefox. Orice mi se pare mai bun decat IE. Nu folosesc Chrome din cauza ca unele plugin-uri functioneaza diferit fata de cum merg pe Firefox, dar il am instalat si probabil ca intr-o zi ma va convinge sa-l folosesc.

      (Citează)

  3. Am fost pe FF, am trecut pe Chrome, am cochetat cu Opera si m-am intors la Chrome..in momentul de fata este cel mai bun browser pentru utilizatorii de rand.

      (Citează)

  4. Am folosit Opera in vremurile de glorie dial-up, la un moment dat am trecut la FF si am ramas la el pana in prezent cu perioade in care am folosit exclusiv Chrome, dar nu am rezista cu el mai mult de o saptamana, doo. Se misca putin mai rapid dar nu intr-atat incat sa il folosesc exclusiv.
    M-am obisnuit cu FF, toate extensiile functioneaza bine. Daca am putea scapa de jegul de flash ar fi perfect.

      (Citează)

  5. nu ştiu în ce măsură banii contează aici, sau deciziile programatorilor care fac “ceva” cu versiunea X de începe să meargă prost. Şi eu am renunţat la FF pt că mergea tot mai încet, chinuia efectiv calculatorul. Am trecut la Chrome, care era mai rapid, nu pt că ar fi avut Google mai mulţi bani, ci pt că în FF s-au făcut nişte schimbări care nu ar fi trebuit făcute.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus