un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ai noștri și ai lor

19 Feb 2012  ·

GÂNDURI  ·

4 comentarii

Zilele trecute a murit în Siria un jurnalist al New York Times. Anthony Shadid câştigase două premii Pulitzer pentru reportaje din Iraq, iar acum trecuse graniţa în Siria, fără o acreditare oficială, pentru a scrie despre revoltele stradale de acolo şi miile de oameni ce sunt ucişi de guvernul sirian.

A murit din cauza astmului de care suferea, nu direct din cauza problemelor din Siria. Ca o paranteză, eu nu ştiam că se mai poate muri de la astm în momentul în care ai medicamente împotriva unei crize, dar iată că se poate.

Totuşi, reţineţi ce făcea jurnalistul. A intrat în Siria pe furiş, trecând graniţa cu ajutorul unor ghizi călare, urmând să vadă cu ochii săi realitatea şi să scrie un articol care probabil i-ar fi adus vreun alt premiu important. A murit în timp ce părăsea Siria în acelaşi mod.

Ce făceau jurnaliştii noştri în acest timp? “Fundul lui Boc”, “VEZI AICI”, “Camera ascunsă: spray-ul care îţi face sânii ca ai Nicoletei Luciu” (nu glumesc), “Citeşte despre ce vedetă…”

Nu zic că ai noştri ar fi trebuit să fie şi ei în Şiria. Nu e problema noastră. Dar scuză că la noi nu există un New York Times nu ţine. Nici o ţară nu e curată, România nu face excepţie şi ar fi destule investigaţii de făcut şi la noi, destule afaceri murdare şi destulă corupţie de arată ţării. Poţi face asta sau poţi să alegi calea mult mai simplă a tabloidului. Se vede ce-a ales fiecare, nu?

detalii pe CNN.

    4 comentarii

  1. La fel nici A-listații lor nu-și consuma talentul cu campanii inutile http://www.petreanu.ro/2012/02/viata-noastra-science-fiction/ ,

    Și nici B-listaților lor nu le e lene să pună un editor funcțional de comentarii ;)

      (Citează)

  2. ziaristii nostrii nu știu ce e Pulitzer și se gândesc că ei oricum primesc destule (P), ce rost mai are oficializarea …

    la noi multe valori s-au pierdut.

      (Citează)

  3. Articolul asta cred ca merita un titlu mai relevant, vad ca nu multi l-au citit/ comentat. Rareori vezi jurnalism profesionist in ro si e destul de frustrant. Daca ar fi un post care sa prezinte stiri cu adevarat importante politice/ economice/ evenimente din Romania, cat si la nivel international, atunci poate as deschide mai des televizorul.

    Nu-mi place sa fiu chiar asa deconectata de ce se intampla in tara. Pe de alta parte nu ai la ce te uita sau ce citi fara sa te enervezi… Si apoi incep “talk showurile”, unde vezi numai oameni plictisitori care isi impun punctul de vedere tipand.

      (Citează)

  4. Problema ar fi că şi ei au, probabil, jurnalişti c(an)canieri, însă noi nu avem reporteri serioşi, de investigaţie şi reportaj.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus