un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Presa, un pic șifonată

15 Jan 2012  ·

GÂNDURI  ·

5 comentarii

Din toate protestele acestea mă bucur că presa a ieşit un pic şifonată. Mi s-a părut că ei încearcă să fie de partea manifestanţilor, dar aceştia nu-i vor de partea lor, dacă e să mă iau după scandările şi înjurăturile ce au răsunat pe acolo.

Nu mă refer la cameramanul Antenei 3 lovit în cap cu o piatră de către un protestatar. Trebuie să fii cretin să loveşti un cameraman cu o piatră şi asta din mai multe motive:

  1. Trebuie să fii cretin ca să loveşti pe oricine cu o piatră.
  2. Cameramanul e doar un slujbaş ce cară o cameră şi filmează ce se întâmplă. Nu este el vinovat pentru politica postului.
  3. Un cameraman este un simbol al presei libere. E o idioţenie să strigi “libertate! libertate!” şi să dai în primul simbol al libertăţii, presa liberă, chiar în timp ce îți transmite mesajul tău de protest către restul țării.

Dincolo de acest incident nefericit, protestatarii au cam înjurat televiziunile. Mă gândesc că oamenii, deşi anti-Băsescu, anti-Boc, guvern, legi, impozite şi hoţie, nu văd în televiziuni un partener, deşi canalele de ştiri sunt împotriva aceloraşi lucruri.

Eu cred că lumea a conştientizat că realizatorii TV sunt plătiţi cu mii de euro pe lună ca să plângă pe postul TV despre cum alţii mor de foame. Nu sunt toţi în aceeaşi oală, şi vedetă TV şi protestatar. Oricât ar plânge Dana Grecu, Gâdea, Badea, Stan despre abuzurile la care “ne” supune guvernul, ei încasează mii de euro lunar. A înţeles şi lumea că, în timp ce realizatorii TV deplâng cu lacrimi de crocodil soarta pensionarilor, aceiaşi realizatori TV sunt plătiţi pe drepturi de autor şi până acum nu plăteau nici un ban contribuţie la pensiile bătrânilor pe care îi plâng.

Noi ceilalţi, angajaţi normali la stat sau privat, indiferent de salariul mic sau mare pe care îl încasăm, plătim contribuţii la pensii, sănătate şi asigurări de stat. Cei plătiţi pe drepturi de autor nu o fac (poate acum s-a mai schimbat ceva, dar ştiţi ce sume înseamnă ani de zile de neplată). E atât de simplu. Eu n-am simţit niciodată că cei de la televiziune ar fi alături de mine în problemele pe care le raportează şi le dezbat. Poate că n-a simţit nimeni asta.

    5 comentarii

  1. piatra aia nu a avut ca tinta cameramanul ci jandarmii care tocmai luasera pe cineva. cum raportul presa/jandarmi era egal acolo unde ‘se intampla’ ceva, era firesc sa nimereasca camera si nu cascheta.

      (Citează)

  2. gresesti. contractele DDA au fost mereu impozitate. mai putin decat salariile, dar asta nu e o chestie de care se fac “vinovati” jurnalistii ci patronii de presa si lacomia statului care, la 10 lei dati in mana pe cartea de munca, cere ca angajatorul sa plateasca aproape dublu.

      (Citează)

    • Stiu sistemul, am si eu un PFA. Dar impozitul este pe venit, 16%, insa cei cu drepturi de autor nu platesc suplimentar inca 5,5% la sanatate si 1% la asigurari sociale (sau invers, am uitat).

      Ceea ce nu este o problema a jurnalistilor, daca asa e legea, dar m-a mirat mereu ipocrizia de a plange soarta pensionarilor in momentul in care tu profiti de o astfel de lege pentru a tine mai multi bani in buzunarul tau.

        (Citează)

  3. nu jurnalistii prefera asta, ci patronii de presa. jurnalistii ar fi mai protejati daca ar avea intreaga suma cu care sunt platiti trecuta pe cartea de munca.

    din 2009 se platesc contributii sociale si pe contractele DDA. si ghici daca patronii au ales sa suplimenteze sumele sau sa scada contributiile din veniturile existente.. :D

      (Citează)

  4. Scurt si cuprinzator:
    1. pina la 1 ianuarie 2011, drepturile de autor erau considerate venituri complementare si se impozitau cu 16%, cu amendamentul ca 40% din drepturile de autor erau considerate cheltuieli forfetare, deci neimpozabile. Asa se face ca la 1.000 de lei din drepturi de autor, impozitul era de 10 la suta, adica un pic peste 100 de lei. Asta ar fi avantajul. Dezavantajul este ca bancile, pentru credite, iau in considerare 75% din veniturile nete din drepturi de autor. Teoretic, asta ar insemna 750 de lei dintr-un venit net de 100 de lei. Practic, e 75% din venitul net impozabil, adica 75% din 600 de lei, respectiv, la un venit net de 1.000 de lei din drepturi de autor, bancile luau in considerare fix 400 de lei.
    2. de la 1 ianuarie 2011, dispar cheltuielile forfetare de pe drepturile de autor, deci impozitul pe venit este de 16%. tot de la 1 ianuarie 2011, s-a introdus obligativitatea platii CAS pentru drepturile de autor care nu reprezinta plati singulare. Mai exact, daca eu iti fac un template pentru blog si tu ma platesti pe drepturi de autor o singura data, iar eu nu mai am de-a face cu tine, nici eu ca prestator, nici tu ca platitor, nu sintem obligati sa platim CAS. In cazul in care tu vrei sa ma platesti lunar pentru mentenanta, nemaifiind plata singulara, ci repetata, esti obligat, ca angajator, sa platesti CAS.

    In concluzie: la 1.000 de lei, ca “angajator” care plateste pe drepturi de autor, platesti statului app 35% din cit ii dai “angajatului”, in fiecare luna, adica vreo 320 de lei in loc de 100 de lei, cit era pina la 1 ianuarie 2011. Impozitele pe care le platesti statului pentru un angajat cu contract de munca sint undeva pe la 40%, deci diferenta e un mizilic, ceea ce face ca plata prin drepturi de autor sa nu se mai justifice.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus