un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Exact ce sărbătorim?

27 Dec 2011  ·

GÂNDURI  ·

16 comentarii

În mijlocul zlei de Crăciun, chiar în momentul în care alergam spre tradiţionala masă la care eram ultimul întârziat, m-am oprit pentru o secundă şi m-am gândit “totuşi, eu ce sărbătoresc azi?”. Pur şi simplu m-am oprit, ca în scenele acelea siropoase din filme, în care un personaj se opreşte şi se citeşte pe faţa lui dramatismul situaţiei, firul gândurilor şi indecizia drumului de urmat.

Mai exact, noi ce sărbătorim de Crăciun?

Eu nu sunt o persoană religioasă, aşa că se poate spune că nu sărbătoresc naşterea lui Iisus. Mai mult, sunt destul de sigur că nici voi nu sărbătoriţi fix acest lucru, altfel Crăciunul ar fi o sărbătoare cu tentă mult mai puternic religioasă, aşa cum este Paştele. Desigur, privindu-l pe Iisus ca pe un om (şi ignorând “natura divină” a acestuia, aşa cum o propovăduieşte Biserica, deoarece e mult mai dificil de demonstrat şi eu am făcut ingineria) care a schimbat masiv cursul omenirii, introducând noi concepte într-o religie pe care a schimbat-o din temelii, care 2000 de ani a stabilit evoluţia socio-politică a lumii şi care astăzi este principala religie a planetei, îl pot admira pentru asta şi îi pot sărbători naşterea și viața.

Dar Crăciunul este mai degrabă despre cadouri, brad, colinde, familie şi Moş Crăciun. Ştim cu toţii că s-a născut Iisus, dar nu simt că asta sărbătorim cu adevărat, nu ca de Paşti. Şi atunci, eu ce sărbătoresc?

Când eram mic, sărbătoream Crăciunul pentru că urma să primesc cadouri. Copil fiind, era un moment magic al anului. Acum, mai degrabă dau eu cadouri decât primesc sau cel puţin simt că partea cu “găsit cadoul potrivit pentru fiecare” este mult mai lungă, problematică şi stresantă decât partea cu “bucuria de a primi un cadou de la cineva”. Când eram mic, Crăciunul era acea perioadă magică în care puteam primi ceva ce îmi doream cu ardoare tot anul sau altceva mare şi pe care altfel nu puteam să mi-l procur singur. Acum, dacă îmi doresc ceva anume încerc să fac rost prin forţe proprii şi indiferent de data calendaristică; dacă reuşesc, mă bucur chiar atunci.

Ce sărbătoresc? Când eram elev-student, Crăciunul însemna şi o vacanţă de iarnă şi am vaga idee că de fapt de aici venea bucuria principală. Acum Crăciunul este doar un weekend mai lung. Am o zi în plus de odihnă, lunea dată prin lege. Privind lucrurile la modul matematic, o zi în plus de odihnă (deşi extraordinară atunci când o ai) nu este totuşi buricul pământului. Eu am de exemplu vreo 15 zile de concediu încă ne-efectuate, aş putea să-mi iau lunea liberă de acum şi până în luna aprilie, dacă asta m-ar bucura.

Mai mult, Crăciunul acesta a fost un weekend prelungit, dar ziua suplimentară de odihnă şi petrecere vine cu restricţiile ei. Masa tradiţională, aglomeraţia de dinaintea Crăciunului în magazine, ştirile despre sărbători, emisiunile specifice înseamnă că de fapt este un weekend ce se desfăşoară în anumite constrângeri bine impuse de societate şi familie. Nu pot să merg să mănânc când şi unde vreau eu, că doar facem masa tradiţională cu toată familia; nu pot să ies la o cafea, că e închisă cafeneaua. Vreau două beri şi o ciocolată? Trebuie să aştept la o coadă kilometrică la orice supermarket. Ideea este că nu e doar distracţie, sunt şi constrângeri. Văd asta cl mai bine în cazul cuplurilor care de fapt sunt despărțite de Crăciun, deoarece el e dintr-un oraș și ea din alt oraș, fiecare ducându-se la familia sa.

Ar trebui notat şi că, dacă am chef să stau, să zicem, în casă şi să dorm, nu pot, că e masa tradiţională de Crăciun şi aproape niciodată nu se întâmplă acasă la tine. Când eşti copil, te duci la bunici de Crăciun, cu toată familia. Când mai creşti un pic, te duci la părinţi. Nu zic că n-ar fi bine, că am văzut pe net statusuri cu “vai cât de bine e acasă!” cât să-mi ajungă până la Paşte, când o luăm de la capăt, dar eu am impresia că abia când îmbătrânim ajungem să petrecem Crăciunul şi la noi acasă, nu la cea a părinţilor sau bunicilor. E ca o măsură a maturităţii unui om, ba chiar a vârstei a treia.

Mâncare tradiţională? Eu nu mănânc tobă. Dacă nu mă înșel se face din organele porcului. Înţeleg necesitatea de a prepara ceva şi din ele, că doar nu le arunci, dar cum eu nu cresc şi nu tai porc, ci locuiesc la bloc în Bucureşti, nu princep conceptul de a cumpăra toba sau organe pentru a-ţi face propria toba. Adică, dacă tot cumpăr carnea, de ce să nu cumpăr doar muşchi sau ceafă şi să mănânc friptură de cea mai bună calitate?

Nu mănânc nici piftie. Mi se face gura pungă de la ea. Sunt mişto diverse aperitive făcute special pentru Crăciun, ca şi cozonacii, dar nu un motiv suficient.

Aşa că de asta m-am oprit şi mă gândeam “totuşi, eu ce sărbătoresc?”. Partea religioasă nu, timpul liber nu, cadourile nu, mâncarea nu… de ce mă agit aşa?

Am ajuns la concluzia că sărbătoresc Crăciunul pentru că nu vreau să stric plăcerea celor pentru care acesta este ceva cu adevărat extraordinar, fie că sunt copiii din familie care se bucură de cadouri şi vacanţă, părinţii care se bucură să vadă tot clanul la un loc sau bunicii care se bucură că fac un cozonac şi sunt lăudaţi pentru cât de bun a ieşit. Am rămas un pic surprins de concluzia introspecţiei mele, că nu ştiam că sunt aşa bun la suflet, dar cred că dacă analizaţi la rece lucrurile şi le cuantizaţi pentru a determina importanta fiecărui element al Crăciunului, veţi ajunge la aceeaşi concluzie.

    16 comentarii

  1. excelenta analiza. si foarte adevarata.

      (Citează)

  2. Societatea in care traim ne-a impins sa “sarbatorim” Craciunul in acest mod. In esenta este o sarbatoare pur religioasa fara atatea chestii complicate si de marketing pe langa ea. Cu tristete constat ca (aproape) toata lumea a uitat cu adevarat insemnatatea acestei zile.

      (Citează)

  3. Eu am sarbatorit lunea libera. Si linistea de la birou, pentru ca toata lumea si-a luat liber si am putut respira si eu linistita putin.

      (Citează)

  4. Poti privi Craciunul ca pe un fel de Thanksgiving cu cadouri :) e despre familie, prieteni, apreciezi tot ce ai (si nu refer doar la bunuri), preferabil ajuti si pe altii less fortunate. siiii…. Desigur, party! Acel moment al anului in care excesele sunt temporar permise. Si da, stiu cat de romaneste suna asta cu excesele, but I still approve.

      (Citează)

    • @Matilda: mersi, dar nu sarbatoresc nici Thanksgiving :P Si in plus, la cat ai scris despre dulciuri pe twitter, cred si eu ca aprobi.
      Petrecerile (ca si a noastra cu Secret Santa) de fapt sarbatoresc sfarsitul anului, nu neaparat Craciunul.

      @Jen: si la mine e liniste totala.

      @George: sunt curios cum se sarbatorea acum 200 de ani, cand Mos Craciun nu exista.

        (Citează)

  5. Nu stiu ce ai schimbat de vreo 3-4 zile la blog, dar varianta mobile are diacriticile busite

      (Citează)

    • Toate? Ca la mine arata ok, exceptie facand cateva ț-uri pe care le introduc eu manual si probabil ca e alta manevra pe undeva, dar asa era si inainte.

        (Citează)

  6. Poti sa privesti craciunul ca pe o zi in care e ziua tuturor, ziua de nastere adica. Toata lumea primeste cadouri. Toata lumea petrece, mananca, bea altceva decat de obicei.

      (Citează)

  7. La mine (Galaxy S, browserul default) diacriticele arata ok. In Google Reader pe PC n-au aratat niciodata bine, dar probabil e de la XP-ul meu.

      (Citează)

  8. Da, toate, + o eroare dubioasa cand am postat comentariul de mai sus, ceva erori pe liniile 1612, 95, 97 din wp_comment_post, si 866 din wp_pluggable. Eu evident nu am schimbat niimc la softul blackberryului, deci probabil e o modificare pe care ai facut-o tu de curand pe la blog.

      (Citează)

  9. Telefoane mobile

    27/12/2011 la 7:10 PM

    @ipo
    Mda..Toată lumea mănâncă şi bea, nu neapărat altceva, dar cu siguranţă mai mult decât de obicei…până ajung la spital. Că aşa ştie românu’ să se distreze de sărbători.

      (Citează)

  10. @Geo: mersi, o sa verific.

      (Citează)

  11. 200 de ani? ha!ha!ha

    copy-pashte de pe wikipedia:

    Santa Claus, also known as Saint Nicholas, Father Christmas and simply “Santa”, is a figure with legendary, mythical, historical and folkloric origins who, in many western cultures, is said to bring gifts to the homes of the good children during the late evening and overnight hours of Christmas Eve, December 24.[1] The modern figure was derived from the Dutch figure of Sinterklaas,[2] which, in turn, may have part of its basis in hagiographical tales concerning the historical figure of gift giver Saint Nicholas. A nearly identical story is attributed by Greek and Byzantine folklore to Basil of Caesarea. Basil’s feast day on January 1 is considered the time of exchanging gifts in Greece.

    adica civilizatia greaca e de acum 200 de ani :D rofl

      (Citează)

  12. modul cum arata e de cca 200 de ani, da’ asta n-are nimic de a face cu faptul ca in traditie exista.

    uite despre mos craciun:
    Moș Crăciun este versiunea mai nouă a Sfântului Nicolae care și-a făcut apariția în secolul III. El apare ca un om bătrân prietenos care împarte cadouri tuturor copiilor în noaptea de Crăciun (de 24 spre 25 decembrie).

    (secolul 3 da?)

      (Citează)

  13. Cam ai surprins ideea: te face sa fii mai bun :), macar atat mai ramane din esenta acestei sarbatori. Dincolo de concluzia asta de poetesa, cea mai sanatoasa abordare inclin sa cred ca e sa privesti totul ca in intreg si sa te bucuri de el, fara a analiza fiecare element. Enjoy :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus