un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Freemium funcționează

27 Dec 2011  ·

GÂNDURI  ·

15 comentarii

O dovadă că modelul de business freemium (în care oferi gratuit produsul sau serviciul tău, dar pentru funcţionalităţi avansate trebuie să plăteşti) este şi faptul că ieri am cumpărat un joc de pe Android Market.

De obicei nu mă joc pe mobil. Am desktop pentru asta, am Playstation 3… Cu toate acestea, ieri am auzit că un joc “celebru”, Where’s My Water?, are acum şi o mică versiune gratuită şi după ce am încercat-o 10 minute pe telefon am fost cucerit de crocodilul simpatic care vrea să facă baie şi nu are apă, aşa că trebuie să i-o aduci tu într-un joc ce seamănă cu o combinaţie dintre Lemmings şi The Incredible Machines.

Versiunea free are doar vreo 20 de niveluri, iar la sfârşitul lor am exclamat “omfg vreau să mai fie! vreau să mai fie!“, aşa că am cumpărat imediat varianta full, pe bani. 140 de niveluri. Crocodilul simpatic e fericit şi ud!

Ideea este că soluţia merge şi ar trebui aplicată de mai multe firme de software (bine, m-a costat 3,2 lei, dar ideea contează). Pe vremea mea, astfel de chestii se numeau shareware sau demo. Jocurile aveau un sfert din ele gratuit, ca la Quake 1 cu întreg episodul I în demo. Ce s-a întâmplat cu acest sistem? Că veni vorba, de ce nu-i mai zicem shareware?

    15 comentarii

  1. Freemium înseamnă mult mai mult decât “doar 20 de nivele”.
    Este extrem de folosit, in diverse forme. Google it. Sau eventual încearcă aplicații pe telefon, altele decât Facebook si Twitter. Android Market-ul e faimos pt asta.

      (Citează)

    • @Cireasa: pai ce inseamna? Zi-mi tu daca vrei sa corectezi ce-am zis, ca eu ce sa caut pe Google, “freemium is extremely used in many types”?

        (Citează)

  2. versiunea full e free pe amazon azi pana la 11.00

      (Citează)

  3. Freemium e atunci cand tu cumperi ceva dintr-o aplicatie care a fost oferita gratis. Nu platesti aplicatia in sine ci prostioare gen “valuta”, upgrade-uri, +20 nivele, etc. De exemplu Robotek. Jocul e gratis dar tu cumperi energie(suna stupid in romana).

    Nu doar pe vremea ta se numeau demo. Asa se numesc si acum. Daca vrea developer-ul schimba demo version cu lite version.

    Iar faza cu appstore-ul de la Amazon(Free App of the Day) merge doar pentru americani.

      (Citează)

  4. Ah, si eu am “Where’s My Water?”. Doar ca eu am dat 0,32 lei pe ea :)

      (Citează)

  5. da…. si eu sunt american atunci :p

      (Citează)

  6. Si eu am dat tot 0.32(+0.01 comision BCR :)) ), in zilele de reduceri in android market.

      (Citează)

  7. De fiecare data cand incercam pe Amazon imi spunea ca “Not available in your region”.

      (Citează)

  8. Uite, site-ul appstore-ului in care scrie ca nu e disponibil decat americanilor.

    http://www.amazon.com/mobile-apps/b?ie=UTF8&node=2350149011

      (Citează)

  9. http://idante.ro/cum-accesezi-android-amazon-appstore-din-afara-us/
    asta daca cauti un pic pe google….
    repet ceea ce zice autorul: nu abuza si nu incerca sa cumperi ceva cu contul astfel creat.
    foloseste-l doar pentru aplicatiile free.
    acum poti spune ca esti american :p

      (Citează)

  10. Deah. La mine nu a mers chestia aia ca am incercat-o :D

      (Citează)

  11. Shareware-ul il puteai folosi un numar de zile dupa care erai obligat sa il stergi sau cumperi licenta pentru varianta full. Inca mai e folosit pentru soft-urile de Windows, de exemplu WinRar. La Freemium poti utiliza aplicatia cat vrei tu iar daca nu te intereseaza alte facilitati nu te costa nimic.

    PS: Cred ca in curand o sa cumpar si eu varianta full de la “Where’s My Water?” :)

      (Citează)

  12. E genial jocul asta, mai ales dupa nivelul 3…

      (Citează)

  13. Ai mai facut o victima, azi noapte la 3 l-am cumparat si eu. E bun cand ai insomnii.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus