un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Despre achizitia Skype

11 May 2011  ·

TEHNOLOGIE  ·

8 comentarii

Microsoft a cumpărat Skype pentru 8,5 miliarde de dolari. Am văzut multe păreri ale unor oameni care în esenţă se întrebau ce rost are această achiziţie şi ce rol poate îndeplini Skype în marele plan de dezvoltare al companiei.

Păi e simplu: cel mai rapid lucru care îmi vine în minte este platforma de jocuri Xbox. Extensia Kinect include o cameră video bună şi infrastructura Skype s-ar potrivi perfect pentru a asigura o platformă de comunicaţii între gamerii de pretutindeni. Din câte ţin minte, Skype foloseşte un sistem descentralizat de comunicaţie, aşa că video-chat-ul ar trebui să meargă de minune mai ales între oameni care sunt apropiaţi geografic, precum tu şi prietenul tău din cartier cu care vrei să joci un Gears of War.

Apoi, Skype a început să fie inclus în tot mai multe echipamente şi dispozitive. V-am spus săptămâna trecută despre Samsung Smart TV şi cât de mişto rulează Skype pe un televizor de mari dimensiuni şi rezoluţie înaltă, de te simţi ca în Star Trek vorbind prin monitorul gigantic de pe puntea navei. Iată, acum Microsoft şi Samsung sunt parteneri. Aceeaşi tehnologie este inclusă şi în modele Panasonic şi Sony.

Numărul de “home-users” este în creştere. Nu e de mirare, având în vedere că Internetul broadband este tot mai rapid. Lumea începe să vadă beneficiile în a sta de vorbă cu cineva, adică o fereastră undeva în background prin care se primeşte şi se transmite audio, timp în care poţi face şi orice altceva la calculator, nu doar să stai şi să tastezi în mod activ fiecare frază în Yahoo Messenger sau orice alt soft IM. Gândiţi-vă doar cât timp pierdeţi tastând dacă pentru 2-3 ore staţi de vorbă cu vreo 2 persoane prin IM. Se adună ceva minute, iar acel timp ar putea fi utilizat făcând altceva la calculator (scriind pe blog, editând un film, jucând ceva) şi folosind un program de chat pentru dialog. Nu mai zic că în general este mai rapid să spui o frază decât să o tastezi.

Probabil cel mai important este sectorul business. Cred că video-conferințele sunt viitorul într-o lume în care întâlnirile față în faţă sunt tot mai greoaie din cauza traficului şi a timpului limitat. Nu mai zic de beneficiile imense aduse companiilor care au multe filiale, eventual în multiple țări. Integrarea Skype în întreg conceptul de Cloud Computing îi va da nişte aripi, iar în plus Microsoft a câştigat din această afacere deja un sistem destul de bine pus la punct pentru clienţii enterprise.

Singurul lucru care mi se pare piperat este preţul de achiziţie de 8,5 miliarde. În 2005 eBay cumpărase Skype cu 2,5 miliarde de dolari.

    8 comentarii

  1. Eh, cred că voiau să aibă și un competitor decent pentru Facetime sau Google Voice pe terminalele mobile. :)

      (Citează)

    • Nu stiu cat de multi utilizatori are Facetime, eu n-am vazut pe nimeni sa-l foloseasca. Oricum mergea Skype pe toate telefoanele. Cumperi o companie cand vrei sa o integrezi puternic in alte produse de-ale tale, iar eventual sa-i micsorezi costurile operationale pentru ca tu ai deja infrastructura si pregatire in domeniu.

        (Citează)

  2. Xbox are deja o infrastructura. utilizatorii xbox vorbesc intre ei la casca bine mersi. nu era nevoie de cheltuit 8,5 miliare de dolari pentru asta

    Sectorul business la fel, are deja solutii de comunicare video si voce, nu au asteptat sa cumpere Microsoft Skype ca sa faca video chat. De fapt sectorul business nu foloseste skype pentru ca are platforme mai sigure si mai fiabile.

    Mai interesant era de subliniat ca Microsoft este un jucator pe piata de terminale mobile chestie care chiar e interesant de vazut cum se pupa cu skype.

      (Citează)

  3. Eu folosesc Skype numai sa vorbesc cu italienii si taiwanezii iar astia au accent chiar si in emailuri, asa ca nu ii mai folosesc functia de telefon. Ruleaza doar pe telefon si pe calculatorul de la munca. Italienilor le merge si netul prost asa ca de fiecare data cand incercam sa vorbesc, se auzea dubios.

      (Citează)

    • @Dan: solutii sunt multe, dar Skype e cea mai buna. Sistemul de comunicatie e bazat pe un fel de peer-to-peer si poti avea multe avantaje asa fata de o configuratie client-server.
      Skype e destul de bine intrat in sectorul business, dar cred ca MSFT vrea sa ofere o solutie la pachet cu Exchange si serviciile cloud. Nu m-ar mira sa integreze tehnologia si in messengerul lor.
      Pentru terminale mobile nu-mi fac griji, probabil ca Skype va fi in continuare disponibil pentru toate platformele.

        (Citează)

  4. Microsoft au deja IM si conferinta si integrare cu exchange si orice alt produs M$ – se numeste Office Communicator sau mai nou Lync. Exista telefoane fixe special pentru asa ceva, ma refer la Lync si OC. Nu mi se par produse exceptionale lucrez cu ele si ca administrator si ca utilizator, Asterisk’u de pe linux mi se pare mai mijto.
    Skype probabil o sa fie folosit in continuare asa cum este, cred ca vor introduce functii de integrare si sincronizare cu restul produselor M$.

      (Citează)

    • @enzo: doar pentru ca au ceva asemanator nu inseamna ca nu vor sa ofere un serviciu mai bun, mai cunoscut dpdv al brandului, cu un alt sistem de comunicatie si din astea. Poate au descoperit ca asta le-ar permite sa adune mai multi clienti pentru ca produsul actual e considerat vreun punct slab.

        (Citează)

  5. La conferinta de presa comuna Ballmer si Bates de dupa anunt au existat intreberi referitoare la ambitiile in zona enterprise ale proiectului. Totusi Skype nu este jucator care sa conteze pe piata in ceea ce priveste utilizatorii business. Ma gandesc la Cisco ca la un jucator important in domeniu. Bineinteles ca Ballmer a raspuns cu bla-bla-urile lui obisnuite.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus