un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Samsung a lansat noua serie Smart TV

6 May 2011  ·

TEHNOLOGIE  ·

8 comentarii

Am fost ieri seară la lansarea noilor televizoare Smart TV de la Samsung. Cred că nu e cazul să mai spun că au o calitate impecabilă a imaginii sau că dispun de iluminare cu LED-uri (în afară, evident, de plasme). Ce mi-a plăcut în mod special a fost iluminarea perfect uniformă a tuturor modelelor. M-am uitat la nişte imagini artificiale (interfaţa Skype, de fapt) şi culorile erau absolut identice de la un capăt la altul al ecranului, iar unghiul de vizualizare nu avea nici o influenţă asupra nuanţei şi contrastului lor.

Ştiu că majoritatea oamenilor gândesc la modul “ce-mi trebuie un televizor scump? Nu se văd filmele şi pe al meu?”, dar diferenţa de calitate este imensă şi o conştientizezi doar când te uiţi o vreme la un model de top şi apoi revii acasă la televizorul tău vechi de 2-3 ani, aşa cum am făcut eu astăzi.

Am admirat şi eleganța şi simplitatea design-ului. Grosimea este redusă, iar carcasa “îmbracă” ecranul pe doar 5 milimetri şi este şi de culoare argintie, astfel încât nu o observi atunci când priveşti imaginile și nu te deranjeaza o margine neagră la coada ochiului. De la distanţă pare că imaginile plutesc în aer sau ies direct din perete.

Noutatea este conceptul de Smart TV. Asta înseamnă că televizorul Samsung devine un centru multimedia, nu doar un dispozitiv pe care recepţionezi ce-ţi transmite operatorul de cablu. Îl conectezi la Internet şi te uiţi la YouTube şi ce vrei tu. Mai mult, te poţi conecta la Samsung Apps, un portal de aplicaţii pentru televizoare (da, televizoarele pot rula aplicaţii acum). Bănuiesc că de acolo iei Skype-ul pe care l-am văzut rulând pe televizor, cu o cameră video deasupra lui, sau alte programe utile cu care să faci lucruri interesante pe net. Era şi timpul ca televizoarele să mişte un pic în acest domeniu şi să iasă în întâmpinarea Internetului şi a noilor reţele sociale, nu timid că până acum.

Iată pe scurt ce s-a lansat astăzi:
LED D8000 – design minimalist, ramă 5mm, ochelari activi 3D, conectivitate WiFi şi DLNA, convertor de la 2D la 3D.
LED D7000 – ramă 5mm sidefată, Clear Motion Rate 800 Hz (da, au ajuns la 800Hz, deşi nu ştiu dacă sunt reali; un televizor normal afişează 50 de cadre pe secundă, acesta afişează 800 pentru o mişcare foarte fluidă).
LED D6500 – 3D, Wifi, browser, Samsung Apps, poţi să scrii ceva pe Twitter sau Facebook în timp ce te uiţi la televizor. Asta e mişto atunci când te uiţi la un meci şi vrei să faci şi băşcălie de el pe Twitter, că nu mai trebuie să ţii şi un calculator în preajmă.
Plasmă D8000 – contrast şi culori mai bune, 3D cu ochelari cu conexiune îmbunătăţită, Samsung Apps, browser.
Plasmă D6900 – convertor 2D la 3D, Wifi, DLNA.

De remarcat că toate modelele noi sunt televizoare 3D. Trendul este clar, zic eu. Nu cunosc preţuri, dar oricare dintre ele m-ar face fericit.

Mai jos vedeţi imagini cu televizoarele şi cu evenimentul de la Muzeul Naţional de Artă Contemporană, unde a fost şi program artistic pe măsura locului şi a brandului Samsung.

    8 comentarii

  1. cum adica televizor vechi de 2-3 ani cand deabia ti-au luat tv de 2700 de lei care acum e ce-i drept 2400 :) , evident si al meu de 2300 e acum 2000

      (Citează)

  2. Deci e vorba de televizoare mari la care sa se uite doar o singura persoana, din fotoliu… Mda! Caci altfel cum ai putea sa scrii pe twitter pe televizor? Televizorul e destinat utilizarii intr-un spatiu (semi-)public, in timp ce skype-ul si twitterul sunt, in general, private (daca nu esti sub papuc).

    Lasand la o parte calitatea imaginii, e doar o alta miscare de marketing facuta doar sa atraga atentia ca brandul X (Samsung, in cazul de fata) nu a murit, dar care permite comparatia cu modele de buget, similara cu ce ziceam saptamana trecuta. Tehnologia din spatele Skype-ului si Twitter-ului pe televizor, in afara de faptul ca este aproape inutila, e si foarte ieftina. Si cum aproape toate LCD-urile rulau o versiune de Linux embeduida… Si da, majoritatea vor lasa la o parte criteriul calitatii (pe care nu il inteleg prea bine) in alegerea unui televizor nou.

      (Citează)

  3. Bre, chiar atatea balarii spun de ma baga blogul in spam?

      (Citează)

    • @Linux: televizorul meu, un Samsung de 40 de inci, e luat acum 3 ani si oricum nu era atunci ultima generatie. Cam la fel e si situatia la tine, ca nu cred ca ti-ai luat ultima generatie, ci cea de acum 2 ani care a ajuns la pret accesibil.

      @Nashu: majoritatea tehnologiilor din orice sunt simple si de mult inventate, dar conteaza modul in care le imbini si utilizezi. Dovada iPhone-ul.
      Cat despre tehnologii… eu stiu oameni care stau mereu pe Skype. Au rude in strainatate si vorbesc cu ele etc. E chiar misto sa poti face asta pe televizor, cu ditamai ecranul si cu usurinta in utilizare.

        (Citează)

  4. Da, acum pot spune “Mr Worf, on screen!”.

      (Citează)

  5. Eu am un LG le5500 cumparat in oct 2010 si din ce citisem in chip LG a batut in 2010 Samsungul.Revenind mi-am bagat azi dolce HD. Pe programele HD alea sunt 3 la numar (mai erau cateva dar la un pachet mai scump)se vede intradevar spectacular … e ca si cum as fi acolo in studio. Exista si parte proasta restul programelor se vad mai prost ca pana acum dar cele HD sunt fenomenale.
    3D pentru mine cel putin e deja mort cu sau fara ochelari . La cinema ma tenteaza cel mai mult filmul in format Digital.
    Cred ca mai mult decat claritatea pe care o ofera tehnologia full led nu se mai poate face ceva , poate doar pe partea de productie a unui TV. Cum au facut acum noua tehnologie de prelucrare a procesoarelor.

      (Citează)

    • “Anul trecut s-au vandut putin peste patru milioane de televizoare 3D pe plan mondial, insa scaderea pretului de vanzare si diversificarea continutului dedicat va face ca numarul sa treaca de 23 de milioane anul acesta, estimeaza analistii IHS iSuppli. Vanzarile vor creste puternic in urmatorii trei ani si vor trece de 100 milioane unitati, iar ponderea televizoarelor 3D in totalul terminalelor cu ecran plat va avansa enorm”

      Mort :P

        (Citează)

  6. Eu am zis pentru mine. Sa fim seriosi si la noi s-au vandut pe timp de criza nu stiu cate unitati, cred ca si-a luat si “taranul de rand” fara ochelari doar pentru ca a auzit si el ca e misto. Chestia cu 3D e un brand care o sa dispara in urmatorii 2-3 ani zic eu. E ca apple inainte de android. Timpul o sa-mi dea sau nu dreptate :P

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus