un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Tablete!

5 May 2011  ·

TEHNOLOGIE  ·

8 comentarii

Iată mai jos ce am văzut la prezentarea eMAG. Toate tabletele sunt la vânzare la ei în magazin şi în principiu acoperă toate gusturile (iOS, Android, Windows 7) şi bugetele (de la 1200 la 2600 lei). Le trec în ordinea preferinţelor mele, bazat pe ce am văzut ieri-seară. Încep cu Asus Transformer, care m-a impresionat şi căreia îi văd un viitor foarte bun.

1. ASUS TRANSFORMER – 10 inci 1280 x 800, Android 3.0, camere foto, baterie 9 ore, Tegra 2 – 1.799 lei
Este un notebook care devine tabletă. Ca notebook arată precum mai jos, cu tot cu tastatură, trackpad cu multitouch şi tot ce te aştepţi de la un laptop.

După care îi scoţi ecranul (oricând în timpul funcţionării) şi devine o tabletă, dar nu orice fel de tableta ci una chiar reuşită. Ecran de 10 inci, Android 3.0 la bord (care arată super mişto şi se mişcă foarte bine, dar e făcut doar pentru tablete şi are alt aspect decât cel pentru telefoane), chipset Tegra 2 şi baterie de 9 ore, zic ei. Pe spate are o cameră foto, dar mai important este că are un material texturat cu un model elegant, pe culoare maro (seamănă un pic cu modelul Kalid Rashim) şi care te ajută să o ţii bine în mână. Pe lateral am văzut un HDMI şi parcă şi un cititor de carduri.

Tableta costă 1800 de lei şi tastatura se vinde separat cu vreo 400 de lei. La un total de 2200 de lei obţii o tabletă bună şi un netbook la fel de bun. Faza și mai tare este că tableta are baterie de aproape 9 ore la bord, iar tastatura are și ea o baterie suplimentară care îți oferă alte 6 ore.

2. BLACKBERRY PLAYBOOK – 7 inci 1024 x 600, BlackBerry OS, procesor 1 GHz – 2.199 lei

Probabil cea mai mare surpriză a serii şi tableta care i-a încântat pe toţi cei prezenţi. Playbook are o interfaţă foarte bine făcută, de nota 10, se mişcă foarte rapid şi ştie să facă de toate. Ecranul are cele mai bune culori pe care le-am văzut ieri seară şi un dpi excelent, încât îi dau nota 10 şi aici. Aplicaţiile native se mişcau foarte bine, inclusiv un joc NFS Undercover pe care l-am găsit instalat. Singurul ei dezavantaj este faptul că rulează un sistem de operare Blackberry, nu Android sau iOS, şi va avea un handicap la numărul aplicaţiilor disponibile.

Şi acum la grămadă:

MOTOROLA XOOM – 10 inci 1280 x 800, Android 3.0, Tegra 2, baterie 10 ore – 2.699 lei
Xoom nu m-a impresionat. Nu văd ce are în plus faţă de Asus Transfomer ca să merite diferenţa de preţ. Rulează acelaşi Android 3.0, are acelaşi hardware, dar în schimb e mai grea şi arata mai nasol. Pur şi simplu îi lipseşte elegantă.

ARCHOS 10” – 10 inci 1024 x 600, Android 2.2 – 1.249 lei
O tabletă fără pretenţii multe. Are un ecran widescreen, o laterală foarte “complicată” cu butoane, de zici că-i laterală unui laptop, iar partea din spate este inestetica. Ecranul este de calitate inferioară, deoarece cum începi să-l priveşti dintr-un mic unghi cum încep să se schimbe culorile şi negrul să devină gri. E ieftină pentru că-i făcută ieftin.

PRESTIGIO MULTIPAD – 10 inci 1024 x 600, Android 2.2, chipset Texas Instruments – 1.299 lei
O altă tabletă care se evidențiază doar prin prețul foarte mic. Ca şi Archos-ul, are picior pentru a sta pe birou ca o ramă foto (o idee excelentă, aş vrea să o aplice toţi), şi la fel ca Archos-ul are şi acel aspect foarte “wide” al ecranului. Materialele sunt ieftine şi nu impresionează prin nimic.

SAMSUNG GALAXY TAB P1010 – 7 inci 1024 x 600, Android 2.2, chipset Samsung, baterie 7 ore – 1.499 lei
Nu sunt la curent cu ce oferă acest model faţă de originalul Galaxy Tab. Mi s-a părut la fel, dar o avea îmbunătăţiri la interior. Dacă intenţionaţi să cumpăraţi un Galaxy Tab, luaţi această versiune mai bine.

ACER ICONIA – nu mi-a plăcut nici un model din cele prezentate de Acer. Modelul de laptop care în loc de tastatură are tot un ecran tactil pe care îţi este afişată tastatura este cel puţin spus bizar. E greu de utilizat, este o lumină în plus în ochii tăi şi este şi foarte gros şi greu. E un exerciţiu de proiectare, dar eu n-aş cumpăra-o.

Am văzut şi o tabletă cu Windows 7 care, la fel ca Asus Transformer, se conectează la o tastatură. Calitatea însă nu este aceeaşi. Tableta este groasă şi grea, iar Windows 7 nu este optimizat pentru aşa ceva, iar tastatura respectivă are o balama aiurea. Nu închizi ecranul peste ea, că la un laptop, ci îl scoţi de tot şi apoi îl pui peste taste. E greu de explicat, trebuie să o vedeţi, dar nu prea văd de ce aţi vrea să o faceţi, în afara cazului în care activitatea voastră este dependenta de Windows 7 şi aveţi nevoie ca şi tableta să fie la fel.

A mai fost iPad 2, dar o ştie toată lumea deja. Vedeţi-l şi pe Costin jucând Fast Tapper sub masă, iar pe YouTube e un alt clip cu meciul dintre el şi Radu Apostolescu de la eMAG. Trăgând linie la sfârşit, a fost o întâlnire foarte reuşită, cu multe gadget-uri, multe râsete şi voie bună şi distracţie inedită la concursul de Fast Tapper.

    8 comentarii

  1. Le au deja expuse in showroom?
    Asus-ul este chiar impresionat.

    La BB Playbook am vazut un filmulet de la nush-ce expozitie si ziceau ca vor sa le faca sa ruleze aplicatiile de android. Sa inteleg ca nu e cazul deocamdata?

      (Citează)

    • @Ovi: nu stiu unde e Transformer. Sper sa-l obtin eu saptamana viitoare pentru un review, ca a inceput sa ma intereseze foarte mult tableta aceasta.

      La BB nu stiu nimic, ca n-am instalat aplicatii pe ea acolo.

        (Citează)

  2. asus-ul este din punctul meu de vedere o tableta foarte reusita… ceea ce nu inteleg este urmatoarea chestie: de ce nu are un rahatel de 3g pe ea!? Faptul ca o tableta are 3g reprezinta un mare plus in viitoarea achizitie a ei… Cel putin asa vad eu lucrurile.

      (Citează)

  3. E bine daca ajunge la review si pe la tine :) Si pe mine ma intereseaza doar ca cealalta tableta eee slate 121. Sa vedem cand va aparea si la ce pret, daca va fi unul prohibitiv ma limitez la un transformer :)

      (Citează)

  4. @cetateanul – daca vorbesti de asus transformer atunci iti spun ca este si varianta cu 3G.
    Vezi in oferta la koyos.ro

      (Citează)

  5. DACA totul merge conform planului, la sfarsitul lunii vedem si Transformer la eMAG in versiunea 16/32GB. Din pacate, inca fara tastatura. Si fara 3G.

    @cetateanul: va veni si varainta cu 3G. Cand va fi gata…mai dureaza un pic.

    @zeroo slate se bazeaza pe un concept “mai dificil”. mai ales pt tari ca Romania.

    in schimb, se anunta ceva si mai interesant, Sliderul :). pe alb si pe maro. Dar despre asta nwRadu ne va scrie undeva la sfarsitul lui iunie…din nou, daca nu mai vine un tsunami undeva, sa ne mai opreasca tzeava cu componente (gen sticla Gorilla Glass, cip-uri de memorie, etc )

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus