un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ce-i si cu radiatia asta

1 Apr 2011  ·

GÂNDURI  ·

11 comentarii

Radiaţia nucleară pe care o încasează corpul uman se măsoară în Sievert, o unitate numită după un cercetător suedez. Un sievert (Sv) e ceva mare, aşa că de obicei se măsoară în mili-Sv şi micro-Sv, adică de o mie şi de un milion de ori mai puţin. Doza limită pe care poate să o încaseze un om normal (eu, tu, noi, voi, chiar și bloggerii) este de 1 mSv/an; dincolo de un milisievert pe tot anul se consideră că ai fost expus la radiaţii şi e naşpa, vin o mie de autorităţi să investigheze ce şi cum. Doza limită pentru cei care lucrează în domeniul nuclear (mine de uraniu, fabrici de combustibil nuclear, reactoare nucleare) este între 5 şi 50 mSv/an, în funcţie de caz şi tipul reactorului, dar dacă ai încasat atâta deja eşti trecut pe bară şi câţiva ani nu te mai apropii de acea zonă, altfel poţi avea probleme serioase.

Cât au încasat japonezii? Pe lângă reactorul de la Fukushima radiaţia este de 1000 mSv pe oră, adică te afectează într-o oră de stat acolo de o mie de ori mai multă radiaţie decât doza maximă pe un an întreg. Chiar şi pentru cei ce lucrează în domeniul nuclear (aleşi nu pentru că ar fi mâncat plumb când erau mici, ci pentru că au acceptat să lucreze într-un mediu periculos în schimbul unor salarii mari), nivelul pe oră e de câteva zeci sau sute de ori mai mare decât doza pe 365 de zile de expunere normală. Conform unui articol, dacă stai mai mult de 4 ore în aceste condiţii eşti ca şi mort.

Nişte japonezi intră zilnic prin centrală ca să pompeze apa, inspectează reactorul, caută soluţii de evacuare a apei radioactive, iar după 15 minute pleacă şi sunt înlocuiţi de alţii care continuă munca, încercând astfel să nu stea expuşi prea multe minute. În acelaşi timp, la noi a apărut și a plecat un nor care a străbătut jumătate de planetă din Japonia şi până aici, iar deja oamenii dau năvală prin farmacii ca să întrebe dacă pot să cumpere iod şi cât de bun e acesta. Închideţi ferestrele! Dacă plouă, intră radioactivitatea în sol şi în apă şi suntem morţi!

    11 comentarii

  1. Eu credeam ca pentru bloggeri doar kriptonitul e periculos :) :)

      (Citează)

  2. Sa dea navala, sa dea navala, cea mai “buna” manevra daca tot a trecut un nor de asta este sa iei iod dupa, tocmai il fixezi bine pe cel radioactiv, atat cat este…

    Nu discut de doze si efecte, ma distreaza abordarea tip “Acest medicament se poate elibera fara prescriptie medicala…”

    Apropo de Japonia, a nu se uita ca sunt tara samurailor si a kamikaze-urilor, nu putem nici sa comentam, nici sa ne imaginam ce-i mana pe oamenii aia in lupta, dar sunt niste principii si valori care le vor permite sa supravietuiasca, sa se dezvolte si sa prospere si daca se vor scufunda insulele!

      (Citează)

  3. Poate asa o sa apara primii ghouls , ceva in genul Fallout :D

      (Citează)

  4. Eu sper doar sa apara tipa cu trei țâțe din Total Recall.

      (Citează)

  5. si sa nu uitam cea mai puternica sursa de radiatii din japonia: ninja

      (Citează)

  6. Mai nou, s-au terminat stocurile de Iod….Romanii sunt foarte preventivi…Apropo, iodul luat dupa ureche duce la chestii nasoale:)

      (Citează)

  7. cei care nu mai gasesc iod la farmacii pot sa manance multa sare iodata ca sa suplineasca…

      (Citează)

    • Nu zi din astea, ca nu se stie cine o ia de buna. A fost pe CNN un reportaj, cica trebuie sa mananci 80 de linguri de sare ca sa iei cantitatea de iod pe care ai gasi-o intr-o pastila.

        (Citează)

  8. sau mai e varianta ca vara sa dormi intr-o livada de nuci

      (Citează)

  9. Pesimistule! Cu radiatia se poate lupta si sunt si metode, iodul fiind doar una dintre ele si doar pe un anumit segment.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus