un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Investesti bani ca sa faci bani

8 Mar 2011  ·

GÂNDURI  ·

6 comentarii

La întâlnirea 2Parale din februarie a fost şi cineva preocupat de soarta shortlink-urilor generate prin servicii precum bit.ly sau tinyurl.com. Tu pui un astfel de link prin afiliere (nu cu gândul de a păcăli utilizatorul, ci şi din motivaţia reală de a nu oferi un URL de 200 de caractere şi 10 parametri PHP), dar el expiră după vreo 3-4 ani, că nu ţi-l ţine veşnic bit.ly activ. Ce faci când expiră, iei la mână vreo 3-4 ani de articole şi produse şi le editezi şi generezi manual noi linkuri la fiecare?

(Soarta crudă a shortlink-urilor este o preocupare altruistă şi obositoare, dar zâmbetul URL-ului pitic atunci când îl salvezi de la moarte merită acest efort. Puţini se gândesc la URL-uri, la fel cum puţini se gândesc la ce se întâmplă cu răţuştele de pe lacuri atunci când vine iarna şi apa îngheaţă. Vine cineva şi le ia? Unde le duce? Ce fac toată iarna? Îi admir pe cei ce gândesc astfel de lucruri.)

La 2Parale omului i s-a răspuns simplu: întâi să ai tu linkuri care să îţi genereze comisioane timp de 3-4 ani şi atunci îţi poţi face griji de actualizarea lor. Corect.

Eu aş fi răspuns altceva, de altfel şi morala acestui post: de multe ori ca să câştigi bani trebuie întâi să investeşti tu nişte bani. V-am zis deja că prin afiliere nu-ţi vin banii doar punând un banner şi atât (link amuzant). Nu, de multe ori trebuie să cheltui bani înainte de a câştiga alţi bani şi ideea este să cheltui mai puţini decât faci ulterior.

De exemplu eu. Am fost printre primii cumpărători de Desire din România, am scris despre el ÅŸi am vândut prin afiliere alte câteva bucăţi. De ce? Pentru că oamenii au vrut să citească întâi o părere concretă, sinceră ÅŸi obiectivă despre produs ÅŸi nimic nu spune “e bun, cumpără-l” mai bine decât faptul că ÅŸi autorul acelui review a cumpărat unul din proprii bani. ÃŽn decembrie am cumpărat un televizor, am scris despre el ÅŸi apoi s-au mai vândut câteva pentru că lumea a avut încredere în mine ÅŸi în alegerea pe care am făcut-o eu însumi pentru propria casă. Åži exemplele ar putea continua cu blenderul, cu staÅ£ia meteo, cu media-playerul ÅŸi altele. Am investit eu înainte de a câştiga niÅŸte bani din asta.

Sau ca să revenim la exemplul cu shortlink-urile, păi prietene, dacă afacerea ta se bazează pe bit.ly şi nu vrei să-ţi expire linkurile, atunci pune mâna şi cardul şi cumpără-ţi un cont de bit.ly Pro. Nu-ţi oferă ce vrei? Cumpără-ţi propriul domeniu scurt (Costin avea sp2.ro, de exemplu) şi instalează pe el un script şi fă-ţi propriul scurtător de URL-uri pe care să-l foloseşti doar tu, în business-ul tău, şi astfel ai control deplin asupra acestui aspect.

Altfel poÅ£i aÅŸtepta ca tot ce-Å£i trebuie să fie free, bun ÅŸi permanent, să-Å£i dea cineva direct hostingul perfect, bannerul pus exact unde trebuie ÅŸi codul integrat perfect SEO. Tu doar să stai cu burta la soare numărând bani. Nu se poate, că nu “conspiră” nimeni să-Å£i dea bani prin afiliere. Trebuie muncă ÅŸi cheltuială.

    6 comentarii

  1. Foarte adevarat. Aceiasi problema apare si la companiile mici care aspira sa devina mari. Nu multe sunt cele dispuse sa investeasca in publicitate pentru a se face cunoscute….si se mira de ce dau kiks dupa cateva luni de functionare. Pai fara o campanie de informare ale serviciilor si fara un concurs nu prea reusesti sa te faci cunoscut.

      (Citează)

  2. Daca folosesti wordpress sunt plugin-uri care fac asta gratuit. Vezi http://wordpress.org/extend/plugins/pretty-link/

      (Citează)

  3. Din enumerarea ta ajung ala concluzia ca tu de fapt ai cheltuit mult mai mult decat ai produs, exact concluzia inversa acestui post. Sau ai scos peste 10000 de lei pana acum , cat fac produsele pe care le-ai achizitionat?
    Aaa, daca spui ca o faci din pasiune si mai obtii si o reducere pentru asta, sunt de acord. Dar profit tot nu vad unde ai facut:)

      (Citează)

  4. Bogdan, pai oricum Radu si le-a cumparat pentru el. Toata lumea foloseste un TV, un telefon sau alte electronice. Daca a scris despre ele si a castigat bani….chiar si fara profit…dar s-a ales cu produsele “gratuit” sau cu discounturi mari (bani recuperati din afiliere):)..E ceva, nu crezi?:)

      (Citează)

    • @Kriogen: sunt afiliati care investesc in publicitate ieftina (Adwords) care sa aduca vizitatori pe site-ul lor, vizitatori care apoi cheltuie bani. Dar asta e alta discutie.

      @Bogdan: din enumerarea mea ajungi doar la concluzia ca am cheltuit mult. Cat am produs n-am zis niciodata :P (nu cred ca am voie). Dar nici nu ajungem la 10.000 de lei.

      @sorin: se vede cine stie :P Da, desigur, aparatele le-am cumparat oricum pentru mine. Faptul ca apoi am si recuperat o parte din bani e un mare bonus. In timp, oamenii ajung sa citeasca blogul, mai cumpara si altele… efectul se propaga.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus