un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Obsesia de a proteja obiectele casei

13 Sep 2010  ·

GÂNDURI  ·

9 comentarii

Observ la foarte multă lume un comportament ilogic şi care mie mi se pare destul de enervant. Mă refer la tendinţa de a proteja diverse obiecte personale cu tot felul de huse şi carpete şi protecţii care, deşi utile pentru acest scop, îţi răpesc farmecul acelui produs.

Am văzut o maşină care avea ambele scaune din fata “îmbrăcate” cu nişte pânza albă, probabil un cearceas rupt în două. Moşii din ea protejau astfel scaunele de murdărie. Am vrut să-i întreb care este rostul. De ce au acele scaune frumoase, dacă ei nu le văd niciodată? Le ţin pentru viitorul proprietar? O vor duce aşa la REMAT, o rablă dar cu scaune netocite şi curate?

Mulţi oameni refuza să-şi smulgă folia de protecţie de pe ecranul noului lor telefon. O mai lasa câteva zile, poate şi mai mult, până când pică ea singură. Au un telefon bun şi scump, dar nu se pot bucura cu adevărat de culorile ecranului din cauza foliei.

În bucătărie am o gresie foarte frumoasă. Mi-a plăcut când am ales-o, îmi place şi acum. Ai mei vroiau să pună nişte linoleum pe ea, în zona chiuvetei şi a aragazului, ca să nu se murdărească. De ce am mai luat-o pe aia frumoasă atunci, dacă o acopăr cu ceva?

Mulţi oameni fac acelaşi lucru cu canapelele şi fotoliile din casă, acoperindu-le cu vreo cuvertură ca să le protejeze. Le scot când vin musafirii, ca să fie atunci frumoase şi să se laude cu ele. Cu alte cuvinte, eu care le-am cumpărat şi stau zi de zi pe ele nu mă pot bucura de respectivul material şi model, dar nişte invitaţi care vin câteva ore în vizită au parte de toată plăcerea?

Sunt multe alte exemple similare. Oameni care ţin anumite haine pentru ocazii speciale, atât de speciale încât de multe ori hainele se demodează sau se strică în dulap, în loc să fie purtate. Oameni care nu circula cu maşina aia bună pentru că e scumpă de întreţinut, ci cu rabla nasoală pe care au vrut să o înlocuiască. Farfuriile şi furculiţele alea bune sunt ascunse undeva, pentru ocazii speciale, iar zi de zi mănâncă din vreo strachină nasoală. Oameni care au un ceas de lux, dar nu-l poartă, că dacă îl zgârie, îl pierd sau le este furat?

Cu toții cred că știti astfel de exemple. Ce naiba se întâmplă? Oamenii sunt atât de ilogici încât nu-şi dau seama că protejează nişte lucruri atât de bine încât nu apuca niciodată să se bucure de ele. Mereu îmi vine să râd când văd astfel de exemple, dar lumea e serioasă şi face astea ani în şir, poate toată viaţa. O fi vreo obsesie rămasă de pe vremea comunismului, dar cred că unii au nevoie de ceva consultaţii psihiatrice.

    9 comentarii

  1. Românisme…

      (Citează)

  2. ataaat. turbez cand vad huse pe scaunele de la masini. wtf? daca nici cand e noua nu te bucuri de scaunele alea… mai sunt aia cu piele si cu huse, ffs.

      (Citează)

  3. Eu mi-am luat o canapea verde deschis… dupa care am remarcat cum arata canapeaua verde deschis cu pete pe ea :D (Si am calcat niste rufe direct pe ea, deci are si-o urma de fier de calcat.) Dupa cele doua experiente, mi-am luat o husa pentru ea – culmea, de aceeasi culoare.

      (Citează)

  4. Nu uita de folia de plastic in care se imbraca telecomanda, e exemplul suprem!

      (Citează)

    • Da, desi in apararea lor, trebuie sa zic ca n-am mai vazut de mult telecomenzi imbracate in ceva. Dar ai dreptare, era un obicei serios la inceput.

        (Citează)

  5. Pentru ca in mare parte chestiile in cauza costa o caruta de bani si lumea e inca rupta in fund sau are sechele. Asta e explicatia, cred. Atat timp cat multi au salariile astea de mizerie, o canapea noua e 2 salarii. Pe la altii, iei canapeaua cu 10% din salariu, nu cu banii pe doua luni. La fel cu masina si ustensilele, sa nu mai zicem de haine, ca o pereche de blugi ca lumea costa aici de 5 ori cat la altii. Cand lumea va avea venturi “proportionale” cu preturile si nu va durea o pierdere sau murdarire, vor zice si ei “so what” si vor lua ceva nou :D

      (Citează)

  6. speedy.gonzales

    19/06/2015 la 12:52 PM

    asta e ramasa din comunism, cand produsele bune se gaseau foarte greu si de aceea preferau sa le protejeze si sa le pastreze.
    acum cand gasesti orice vrei si la orice calitate (doar bani sa ai), un asemenea comportament este ilogic.

    eu cam toate lucrurile le am folosite, nu am ceva care sa il tin ptr ocazii speciale. uneori ii ma lovesc de chestia asta la ai mei cand imi zic “de ce folosesti chestia aia, ca o zgarii sau se uzeaza”. Raspunsul meu e “si ce daca, daca se strica cumpar alta”.

      (Citează)

  7. speedy.gonzales

    19/06/2015 la 1:02 PM

    add:
    ataaat. turbez cand vad huse pe scaunele de la masini. wtf? daca nici cand e noua nu te bucuri de scaunele alea… mai sunt aia cu piele si cu huse, ffs.

    daca e ceva ce urasc la culme, asta cu husele pe masina o urasc la culme. si chestia asta vine din copilarie cand ai mei au pus huse pe dacia 1310 iar de fiecare daca cand ma suiam in masina, husele alunecau si stateau prost de trebuia sa le aranjez de fiecare data.

    de copil mi-am jurat ca atunci cand o sa imi cumpar masina nu o sa imi pun niciodata huse pe ea. si cand am luat masina, ai mei insistau sa imi cumpar huse, dar am refuzat categoric. daca se murdaresc scaunele, acum exista echipamente de curatare cu abur si solutii cu spuma activa si le curata de zici ca sunt noi.

      (Citează)

  8. speedy.gonzales

    19/06/2015 la 1:12 PM

    BobbyR0:
    Nu uita de folia de plastic in care se imbraca telecomanda, e exemplul suprem!

    asta cu telecomanda vine din preistorie, cand vopeaua de pe telecomenzi era de rahat si se stergea dupa cateva luni de utilizare. la telecomenzile moderne asta nu mai e o problema si inclusiv au mei au renuntat sa mai bage telecomanda in punga ptr LED TV-ul nou.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus