un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

«

»

Cum sa-ti faci pasaport rapid, simplu si modern

12 Jul 2010  ·

TURISM  ·

3 comentarii

“Unde se fac paÅŸapoarte în BucureÅŸti?” Majoritatea ar răspunde la această întrebare zicând “numai pe lângă PiaÅ£a Romană, pe strada Nicolae Iorga, la DirecÅ£ia Generală de PaÅŸapoarte”. Până acum o lună aÅŸa a fost, iar acolo, în acea clădire mică ÅŸi veche era o aglomeraÅ£ie cruntă, înghesuială la toate ghiÅŸeele de înscriere ÅŸi eliberare paÅŸapoarte, lipsă de locuri de parcare, scurtături secrete, dar pe care le ÅŸtia de fapt toată lumea (“mergi în corpul E, acolo nu prea e nimeni, că e mai dosnică intrarea”). Urât rău.

ghiseeCam de o lună se pot face paÅŸapoarte electronice ÅŸi în sediul din Pipera, cel al PoliÅ£iei Rutiere, acolo unde se eliberează permise de conducere sau plăcute de înmatriculare pentru maÅŸini. Nu ÅŸtie multă lume, dar se fac ÅŸi paÅŸapoarte acolo. Åži nu oricum, ci există 8 ghiÅŸee la care poÅ£i depune actele pentru paÅŸaport ÅŸi un ghiÅŸeu de la care Å£i se eliberează acesta, după cele 14 zile calendaristice de “fabricaÅ£ie”. Programul e de la 8:30 la 16:30 ÅŸi sunt foarte puÅ£ini oameni pe acolo. Dacă ai una sau două persoane în faÅ£a ta se cheamă că ai avut ghinion. Eu am fost pe la ora 13 într-o zi ÅŸi am avut o persoană în faţă, iar când mi-a venit mie rândul ofiÅ£erul de servici mi-a zis că i se pare că era foarte aglomerat în acea zi. Veneam de la Romană, unde la toate ghiÈ™eele erau minim 20 de oameni.

Ce trebuie să faci ca să obţii paşaportul?

  • PlăteÅŸti taxele de eliberare. Una de 32 de lei ÅŸi alta de 234 lei. ÃŽn avizierul de informare scria că trebuie plătite la CEC ÅŸi la Trezorerie, dar de fapt e vorba doar de contul Trezoreriei, aÅŸa că poÅ£i merge la prima agenÅ£ie CEC ce-Å£i iese în cale, le spui că vrei să plăteÅŸti taxele de paÅŸaport ÅŸi ÅŸtiu ei ce trebuie să facă ÅŸi câţi bani să-Å£i ceară. Å¢i se dau două chitanÅ£e ÅŸi ai terminat cu plăţile.
  • Mergi în Pipera, L-V 8:30-16:30. GhiÅŸeele sunt pe partea dreaptă a clădirii, acoperind geamurile, față în faţă cu ghiÅŸeele la care depui actele pentru plăcuÅ£e de înmatriculare. Ca să ceri paÅŸaport trebuie să prezinÅ£i buletinul în original, cele două chitanÅ£e ÅŸi paÅŸaportul vechi, în caz că ai. Asta e tot. Semnezi acolo pe un cititor electronic, Å£i se iau două amprente cu un scanner digital (adică nu te murdăreÅŸti pe mâini), È›i se face fotografie, îţi declari înălÅ£imea ÅŸi culoarea ochilor ÅŸi asta e tot. Durează 5 minute în total, iar la sfârÅŸit primeÅŸti un bon pe care scrie în ce dată trebuie să vii ca să iei paÅŸaportul.

E curat, sunt suficiente scaune pe care să aştepţi, sunt automate de suc şi sandvişuri, iar procedura se desfăşoară rapid. E chiar şi o agenţie CEC acolo. Afară e o parcare de câteva zeci de locuri, nu e niciodată plină. Ăsta e un exemplu bun de reformă a statului şi eliminare a birocraţiei inutile.

Paşaportul simplu electronic este cel biometric, se eliberează în 14 zile calendaristice şi e valabil 5 ani. Există şi paşaport simplu temporar, pentru care trebuie plătite alte taxe, nu ştiu dacă se face şi în Pipera, se eliberează în 2 ore dar e valabil doar un an. E doar pentru cazuri de urgenţă, nu are rost să daţi banii pe el şi să expire după un an.

Informatii pasaport electronic

Informatii pasaport electronic

Informatii pasaport temporar

Informatii pasaport temporar

Rețineți că aceste informații sunt valabile acum, se pot schimba oricând în funcție de deciziile MAE si DGP. Nu dați vina pe mine dacă nu mai corespund.

«

»

    3 comentarii

  1. Un link la locatia din pipera ar fi util, asa ceva http://www.scoalasoferi.ro/images/harta_politie_pipera.PNG

      (Citează)

  2. Eu nu sunt din Bucuresti… dar as vrea sa imi fac aici pasaportul se poate??

      (Citează)

  3. Termenul de eliberare al pașaportului este de 14 zile lucrătoare sau calendaristice (incluzând sambăta și duminica)?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

«

»

sus