un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

George R.R. Martin despre fanfic

16 May 2010  ·

GÂNDURI  ·

5 comentarii

Singurul post cu adevărat interesant pe care l-am găsit în cele 2000+ ce mă aşteptau necitite este de pe blogul lui George R. R. Martin, scriitorul SF-Fantasy cunoscut în special pentru seria A Song of Ice and Fire. Postul despre care vorbesc se referă la fanfic, adică fan-fiction, acele povestiri scrise de fani ai unor cărţi celebre, povestiri ce au ca personaje tot eroii şi au loc tot în universul creat în original de un scriitor celebru.

Eh, Martin e împotriva fanfic-ului şi, citindu-i argumentele, îi dau dreptate. În primul rând, dacă ai talent la scris, mai bine îţi creezi propriul univers şi propriile personaje, nu le copiezi pe ale altuia. Să gândeşti o lume interesantă, organizarea ei şi legile ce o guvernează sunt probabil cea mai dificilă parte a unui roman SF bine scris. Mă gândesc la cărţi precum Amber sau Lord of Light de Roger Zelazny, unde sunt sigur că toţi cei ce le-au citit şi-au zis “bă eşti nebun, ce idei a avut şi asta!”. La fel pot spune şi despre lumi şi idei mult mai cunoscute, precum întreaga mitologia pe care se bazează Stăpânul Inelelor (cei care au citit Silmarillion au văzut o mică parte din ea) sau criza cauzată de căderea imperiului din Fundaţia lui Asimov sau navele Rama ale lui Clarke sau Ringworld-ul lui Niven. Recent am dat peste acelaşi factor “wow” în cărţile lui Hamilton (Steaua Pandorei, trilogia Void, trilogia Night’s Dawn).

Da, am fost trist când am terminat aceste cărţi. Aş fi vrut să mai fie ceva, să mai citesc aventurile lui Sam sau Corwin, să văd cum va evolua Fundaţia în continuare sau să mai citesc despre lumile noi explorate de Joshua. Dar fanfic-urile ce fac tocmai acest lucru nu mi se pare că au vreo valoare. Nu am citit nimic care să se ridice la înălţimea originalului şi e şi normal: sunt ferm convins că un alt Zelazny sau un alt Tolkien nu va fi niciodată. Fanii pot să descrie orice aventuri noi şi orice evoluţie a personajelor, dar toate par lipsite de substanţă şi nu au aceeaşi forţă ca cele puse pe hârtie direct de către scriitorul ce le-a făcut celebre în primul rând. Miile de povestiri cu Harry Potter sunt cel mai recent exemplu.

Un alt motiv foarte bun este chiar cel descris de Martin mai jos:

Marion Zimmer Bradley had been an author who not only allowed fan fiction based on her Darkover series, but actively encouraged it… even read and critiqued the stories of her fans. All was happiness and joy, until one day she encountered in one such fan story an idea similar to one she was using in her current Darkover novel-in-progress. MZB wrote to the fan, explained the situation, even offered a token payment and an acknowledgement in the book. The fan replied that she wanted full co-authorship of said book, and half the money, or she would sue. MZB scrapped the novel instead, rather than risk a lawsuit.

Tare, nu? Citiţi întreg postul lui Martin pe blogul său [Someone Is Angry On the Internet].

Deşi laud acest post, sunt destul de enervat de faptul că Martin stă să scrie pe blog despre sport, filme şi altele, în loc să lucreze la cartea 5 din seria A Song of Ice and Fire. Nu de alta, dar seria are 7 cărţi plănuite şi n-aş vrea să dureze încă un deceniu până se termină.

În același timp, blogurile scriitorilor sunt mereu o lectură plăcută. Talentul la scris nu se maninfestă doar în cărțile publicate, ci și pe Internet.

    5 comentarii

  1. mie mi se pare ca exagereaza. cata vreme oamenii aia nu se apuca de facut bani cu personajele lui, care e problema? toata lumea o sa stie ca e o poveste scrisa de un fan, nu de autor. eu nu inteleg fanfictionul (de ce as vrea sa citesc ceva care nu e ‘real’*?), dar nici incrancenarea asta impotriva lui.

    * stiu nu exista nimic ‘real’ intr-o poveste inventata, dar pentru mine imaginatia autorului e singura care conteaza, deci ce spune el devine real.

    inca o chestie pe care n-o inteleg e legatura intre blog si asoaif. o insemnare se scrie in jumate de ora. nu cred ca progresa prea mult cu scrisul in perioada aia…

    p.s. candva, cand o sa am rabdare, o sa citesc prequelurile la amber. nu ma astept la mare lucru, dar sunt dispusa sa-i dau o sansa. tot un soi de fan fiction…

      (Citează)

    • Pai daca se apuca de facut bani ar fi nedrept (vezi exemplu cu MZB). Daca nu fac bani si e cum zici tu, nimic “real”, atunci nu vad rostul… mai bine respectivii ar incerca ceva original si sunt sigur ca dintre atatia practicanti s-ar ridica si cativa scriitori de succes.

      As vrea sa-l vad scriind pe blog si despre carti si stadiul lor. In continuare e totul confuz. A pornit de la o trilogie si a ajuns la 7 volume. Daca scoate unul la trei ani, ne apuca batranetea (sper sa o apuce si el) pana se termina totul. S-ar intampla ca la Dune sau alte serii unde autorul a murit si a ramas totul in coada de peste.

        (Citează)

  2. Pe mine m-a innebunit cu post-urile despre fotbal american. Dar asta pentru ca nu-mi place subiectul. Daca ar fi scris despre soccer, nu m-ar fi deranjat.

    Pana una alta, abia astept serialul :D

      (Citează)

    • Mie nu prea imi place directia in care a dus cartile. Din familia Stark au ramas doar copii: Arya e o fetita, sor-sa mai mare e enervanta, fratii mai mici sunt… si mai mici, doar Jon ce mai salveaza treaba. Mai mult ma intereseaza ce fac altii ce nu sunt personaje principale, gen Tyrion, Jaime sau Onion Knight ala. Le-am si uitat numele…

        (Citează)

  3. pai da, nici eu nu vad de ce si-ar pierde un fan timpul cu asa ceva. dar nu inteleg nici de ce se agita autorii… asa cum comenta cineva (parca pe site-ul dianei gabaldon?), o sa se supere si daca se gandesc la alte povesti cu personajele inventate de ei? mi se pare ridicola discutia.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus