un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Uniunea Europeana promite un nou GPS in 2014

11 Jan 2010  ·

TEHNOLOGIE  ·

6 comentarii

Sistemul curent de localizare globală, aşa cum îl utilizăm noi, este o creaţie a americanilor. Ei au pus constelația de sateliţi pe orbită pentru a fi utilizată de armata SUA în diverse conflicte. După 1983, când ruşii au doborât “din greşeală” un avion de pasageri [KAL 007], Reagan a dat ordinul ca sistemul GPS să fie făcut disponibil pe gratis şi pentru aplicaţii comerciale. Din acest motiv avem noi acum chip-uri GPS în telefoane, în navigatoare şi în diverse altele şi îl utilizăm gratuit. Sistemul funcţionează pe două frecvenţe, cea militară permiţând determinarea locaţiei cu o precizie foarte mare, probabil în jur de 1 metru (americanii o folosesc pentru a ghida bombe şi rachete), cea gratuită comercială fiind în mod special modificată pentru a oferi o precizie mai mică, de 15-30 de metri.

Întrucât GPS-ul şi-a arătat imediat beneficiile în viaţa de zi cu zi, multe state au decis că nu vor să depindă de bunăvoinţa SUA pentru localizare. Uniunea Europeană vrea să lanseze un sistem similar, numit Galileo, iar ştirea de pe Engadget spune că firmele ce îl realizează au primit fondurile suficiente pentru a continua cu lansarea sateliţilor, urmând ca în 2013 să aibă 22 de sateliţi gata şi în 2014 să dea drumul la întreg sistemul cu minim 27 de sateliţi. Şi Rusia pregătea ceva asemănător, numit Glonass, dar cred că au rămas în urmă.

Ce înseamnă asta pentru noi? E posibil ca din 2014 să vedem chip-uri Galileo şi nu GPS în telefoane mobile sau avioane. Nu mai vom vorbi de “navigator GPS”, ci de “navigator Galileo“. Cel mai probabil fabricanţii vor pune la punct chip-uri care să lucreze şi cu GPS şi cu Galileo, după cum vrea utilizatorul. Mă aştept ca americanii să le bage sula în coaste europenilor şi să-i oblige să nu ofere prin Galileo o precizie mai mare decât oferă ei prin GPS-ul comercial, pentru că se tem de terorism sau războaie în care şi duşmanul se coordonează prin aceste sisteme. Şi SUA şi UE vor avea evident la îndemână un buton cu care să oprească întreg sistemul în caz de război, pentru ca doar armata lor să beneficieze de el.

    6 comentarii

  1. Păi şi dacă Galileo nu va avea precizie mai mare decât GPS-ul comercial, cu ce scop să-l mai lanseze?

      (Citează)

    • Ca sa nu depinda de americani. Precizia poate fi foarte buna, sub 1 metru, dar cum SUA nu a permis aceasta precizie pe sistemul comercial, pentru ca se tem ca state dusmane l-ar folosi pentru a ghida rachete sau altele, ma indoiesc ca ii vor lasa pe europeni sa ofere o precizie mai buna.

        (Citează)

  2. Independenta fata de GPS-ul american, in primul rand. Actualmente SUA detine monopol in domeniul navigatiei, iar daca ne gandim ca totul, de la masini, la avioane, la marina opereaza cu GPS e lesne de imaginat ca asta inseamna hegemonie (atat pe timp de pace cat si pe timp de razboi).
    In plus, sistemul GPS are probleme semnificative, expertii avertizand ca s-ar putea sa inceapa sa dea rateuri importante din 2010, o situatie la care s-a ajuns datorita imbatranirii satelitilor si neinlocuirii lor de catre USAF. Ok, e prea important ca sa-l lase sa moara, dar daca s-a lasat sa ajunga in stadiul in care e posibil sa clacheze asta trage un semnal serios de alarma la nivel mondial. Doar o defectare a sistemului GPS, adica sa transmita coordonate eronate sau cu o precizie mai mica de 15-30 m (sa zicem 500-1000m) poate conduce la pagube serioase, nu doar materiale ci si umane. O prabusire totala a sistemului ar conduce la paralizarea intregului sistem de transport maritim si aerian.

      (Citează)

  3. Tot lucreaza la Galileo de cativa ani si tot nu-l mai termina…

      (Citează)

  4. Nu eşti foarte bine documentat. Glonass nu e un sistem nou, ruşii l-au lansat de mult, cam în aceeaşi perioadă cu GPS, doar că din lipsă de fonduri nu a ajuns niciodată să fie complet, şi acum a decăzut chiar şi mai mult, acoperirea nefiind asigurată pe tot globul (ultima dată cînd citisem, ei asigurau acoperire 100% în zonele unde aveau trupe ruseşti, în special în Cecenia). Glonass e foarte similar cu GPS doar că foloseşte FDMA în loc de CDMA, şi cum nu l-au oferit şi civililor, nu poate face concurenţa GPS-ului.

    Frecvenţa militară a GPS permite precizie mai mare pentru că putătoarea e modulată la 10.24MHz în loc de 1.024MHz (punctul în notaţie americană, deci partea întreagă e 10 respectiv 1 – ce ţi-e şi cu notaţiile astea; dacă scriam 1,024 iar apărea confuzie) şi asta determină rezoluţia cu care determini numărul de cicluri ale întîrzierii fată de referinţă, deci timpul şi de aici distanţa. Deci dacă nu ai acces la codul (numit P) de pe frecvenţa militară, nu te poţi folosi de el, nu ştii unde începe şi unde se termină o secvenţă, iar codul e secret şi se schimbă des şi se distribuie aliaţilor. Dar nu mai e adevărat că codul de pe frecvenţa civilă (numit C/A de la Coarse/Acquisition) e “modificat” pt a degrada precizia, asta a fost pînă în 2000 cînd Clinton a ordonat să se scoată această degradare (Selective Availability). Practic erau introduse intenţionat nişte variaţii de fază în codul C/A. Şi practic din 2000 s-a îmbunătăţit precizia disponibilă civililor, de la circa 100m la circa 10-20m (în funcţie de mulţi factori şi de modul în care măsori precizia, CEP sau 2D RMS sau mai ştiu eu ce, e ca la boxe, fiecare fabricant raportează puterea după ce standard doreşte).

    De fapt, cînd a fost lansat sistemul, cele 2 coduri C/A şi P au fost introduse pt a face o localizare rapidă şi grosieră cu primul cod şi apoi a face localizarea de precizie cu al doilea cod într-un timp mai lung. Nu s-au gîndit că îl vor da la civili. Iar cînd a fost să îl dea la civili, au dat doar codul C/A. Deci nu au fost “by design” 2 coduri unul pt militari şi unul pt civili, ci ambele militare şi unul a fost “dat” şi civililor odată cu Reagan.

    Galileo e un proiect destul de vechi, au lansat vreo 2 sateliţi de test dar au probleme financiare şi probleme administrative avînd în vedere că e un consorţiu foarte mare, mai nou pînă şi China are o parte în el (au inclus ţari ne-europene din motive de fonduri). Este un sistem bazat pe mai multe servicii, unele free altele cu abonament, la cele din urmă precizia ajungînd sub un metru. Într-adevăr există discuţii asupra unor acorduri ca în caz de război să se poată cere întreruperea serviciului în anumite zone, dar bineînţeles totul e negociabil, una e ce se cere şi alta e ce se obţine în caz că se ajunge la animozităţi între SUA şi UE. Ideea e că Europa vrea ca SUA să nu aibă un avantaj unic şi SUA nu au ce să facă la faza asta, nu prea există o “sulă” de băgat în coaste.

      (Citează)

    • N-am vrut sa mai bag si frecventele in discutie pentru ca putini ar fi interesati de modul prin care creste precizia. Pana la urma astea nu conteaza decat daca vrei sa faci vreun bruiaj pe 1,57 GHz sau ceva asa.

      Pe Wikipedia scris si de alte sisteme, gandite si de indieni, chinezi si japonezi. Fiecare vrea unul. Evident, toate sunt vechi ca si conceptie.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus