un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

And they have a plan

27 Aug 2009  ·

GÂNDURI  ·

4 comentarii

Cum se zicea în Battlestar Galactica, dar aici mă refer la televiziuni. Eu nu le înţeleg planul. Nu pricep de ce e aşa mare haos, aşa multă prostie şi un nivel atât de scăzut al calităţii în toate programele oferite de principalele posturi TV din România. Oare ei nu văd câţi oameni preferă să se uite la seriale luate de pe net? Oare ei nu se prind că dacă reiau a 10-a oară aceleaşi filme obosite, făcute în anii 80 şi 90, îşi pierd puţinii telespectatori pe care îi au?

Studiu de caz: Intact

Au postul principal Antena 1, care acum câţiva ani făcea de toate. “Bun, hai să facem posturi TV de nişă”, și-a zis Voiculescu în barbă, între doua drumuri la CNSAS. Au făcut 3 posturi TV pentru a transmite meciurile din Liga 1: GSP TV 1, 2 şi 3. Trei! Cu toate acestea, derby-ul etapei este mereu pe Antena 1. Chiar şi acum, doar cu GSP TV 1 rămas pe cablu, meciurile bune se transmit tot pe Antena 1. Şi atunci de ce s-au mai făcut canalele de sport? De ce trei la număr, când era clar că nu ai cu ce să le umpli? Eu aş vrea să aflu care a fost strategia şi cine a fost concediat pentru această risipă uriaşă de bani şi pentru acest fiasco total, dar probabil că nu a existat nici o strategie şi nici un resposabil pentru aceste tâmpenii.

S-a făcut Antena 3. Un post bunicel de ştiri, îl prefer în locul Realităţii. Şi totuşi în continuare Observatorul durează aproape o oră şi jumătate în total, cu tot cu sport şi meteo prezentat de Roxana “Ţâţe mari” Ionescu, care a devenit celebră stând dezbrăcată pe un scaun în emisiunea lui Dan Negru şi a crezut că poate deveni mare vedetă, dar probabil s-a dovedit că plafonul ei “de zbor” este să citească de pe prompter chestii simple despre nori şi temperatură. Înapoi la idee însă… 90 de minute de Observator! Iar acum citesc că au adus un nou redactor-şef şi consultaţi străini, pentru a-l relansa. Şi cu postul de ştiri nonstop ce faceţi? Mai ales că ştirile sunt aceleași, cuvânt cu cuvânt.

Un alt exemplu de debandadă e site-ul GSP. Nu pentru că într-un timp afişa şi rezultatele la bac. Eu chiar aştept cu interes momentul în care îmi voi putea plăti şi impozitele prin site-ul Gazetei, sau să comand mâncare. Dar la fel ca şi la televiziuni, au făcut o grămadă de site-uri satelit ce nu aduc nimic în plus. Steliști, dinamovişti, viola, craioveni, fiecare echipă cât de cât titrată a României are site-ul propriu. Pe care sunt acelaşi ştiri ca şi pe site-ul mare GSP, postate dublat sau eventual doar un link către satelit. Independenţa lipseşte, redundanţa e la maxim.

Alţii

La ce speră posturi precum B1 TV? Ei de ce mai sunt pe piaţă? La ce speră Prima TV? Ţin un post întreg doar pentru Mondenii şi Cronica Cârcotaşilor, dacă pleacă aceştia s-a terminat cu distracţia. Kanal D e Degeaba. Pro TV-ul stă cel mai bine, a avut mereu o conducere suficient de inteligentă încât să inoveze mereu şi să supravieţuiască fără probleme plecării oricărei vedete (de exemplu Teo) şi s-a extins exact unde a fost cazul: Acasă TV a avut piaţă mare de la lansare şi va avea până în veci vecilor, iar MTV-ul probabil că nu ridică nişte costuri prea mari încât să şi conteze. Pro TV-ul suferă însă de altă boală, cred că vor să ne țină până la moarte cu aceleași vedete. M-am săturat de Esca, Neti Sandu, Busu sau Andi Moisescu de nu mai pot.

De observat că deşi Intact s-a întins în toate părţile, deşi aşa cum spuneam mai sus, într-un mod redundant, probabil că îşi dau palme că nu le-a venit lor exact ideea care conta, aceea de a face un post de telenovele. Le-a suflat Sârbu exact lozul câştigător.

TVR, un gigant, e veșnic in faliment și e salvat cu banii noștri. Așa că s-au extins recent și cu TVR Info. Iar când în sfărșit au pus mâna pe seriale bune, cumpărate pe bani grei, precum BSG sau Lost, ce-au facut? Le-au dat la 11 noaptea iar publicitatea făcută lor a fost zero. Cred ca mulți nici nu știu că rulează la noi.

Ce îmi doresc eu

Să vină falimentele şi prin televiziuni. Aştept să se prindă companiile ce plătesc din greu publicitate că aruncă inutil cu banii: publicul ţintă probabil de mult nu se mai uita la emisiuni, ci e pe net sau nu e deloc la televizor. În locul lor aş fi fost alarmat când cu ocazia campaniei LG de pe bloguri, doi din cei patru organizatori de concursuri, dacă ţin eu bine minte, au declarat că nu se uită şi nu s-au mai uitat de mult la televizor. Aştept să-şi dea seama că tot felul de vedete sunt mult prea bine plătite pentru jafurile de emisiuni jenante pe care le realizează. Aştept să li se micşoreze şi lor bugetele, să nu mai pompeze milionarii străini sau români bani fără limită (Vântu deja s-a prins). Aştept să pună cu adevărat osul la treabă pentru a-şi merită publicitatea şi banii câştigaţi, pentru că momentan ard emiţătoarele de pomană.

    4 comentarii

  1. Un articol bine scris, din inima. :) Si eu fac parte din categoria celor care considera televizorul inutil. Chiar am renuntat vara asta la cablu si am luat alt abonament mai bun de net. Asa ca televizorul e pt un film de buna calitate.

      (Citează)

  2. foarte bun articolul, felicitari!

    si mie mi-e sila de ceea ce se intampla in momentul asta pe mai toate posturile de televiziune romanesti. efectiv nu mai ai la ce sa te uiti, daca ai un IQ peste medie e imposibil sa nu ti se faca greata de penibilul unor emisiuni, de oamenii care le regizeaza/modereaza si de invitati/problemele discutate/felul in care se pun anumite probleme.

    divertismentul nu mai e ce-a fost odata, stirile se transforma in niste povesti de adormit copiii (mai ales pe protv) si se repeta la infinit incat daca stai o zi in casa si te uiti numai la tv ajungi sa-ti rogi moartea, reporterii sunt slab pregatiti si fac gafe de te doare capul, greseli gramaticale de clasa a III-a, nu mai zic de intonatia grava folosita pe mai toate posturile TV (poate exceptie TVR) si care pe mine ma scoate din minti cateodata.

    am impresia uneori ca toti folosesc aceeasi tactica, toti vor acelasi lucru si intr-o mai mica sau mai mare masura il copiaza pe dan diaconescu care la un moment-dat spunea ca telul lui e sa OTV-izeze Romania, dand publicului ceea ce ii place. si a reusit! pentru ca publicul roman e departe de a fi unul select (vorbim de majoritati aici), care sa ceara materiale de calitate, reportaje, investigatii si anchete (atat cat permite statutul de jurnalist) care sa nu fie influentate politic, sa priveasca problema obiectiv, din toate punctele de vedere, si care sa traga niste concluzii fundamentate. nu, de ce sa vrem asta cand exista OTV, cand exista 10 “show-uri” in care PrimaTV face acelasi lucru: plateste oameni simpli sa joace un teatru penibil si in final sa iasa la montaj o emisiune de 60-90 minute care sa para credibila in fata unui public neavizat (da, de tradati in dragoste e vorba, de schimb de mame si alte asemenea)?

    ….si as putea continua sa scriu toata noaptea pe marginea subiectului, insa ma opresc aici. concluzia cred ca ar fi faptul ca televiziunile romanesti (nivelul la care se afla ele acum) nu sunt decat o oglindire a nivelului general de cultura al poporului. la fel cum se intampla si in politica, in sanatate, justitie, etc…suntem mediocri si beneficiem de servicii de toata jena pentru ca asta ne este nivelul, pentru ca nu stim sa pretindem mai mult. atunci cand vom sti sa o facem, lucrurile se vor schimba aproape de la sine, si vom numi asta evolutie…pana atunci insa, cred ca filmul Idiocracy ne caracterizeaza cel mai bine.

      (Citează)

  3. Daca televiziunea n-ar mai avea nici o importanta, nu s-ar mai scrie articole lungi pe net pe tema asta. ;)

      (Citează)

  4. Ha! Daca ar fi ceva interesant de vazut la televizor, nu s-ar mai scrie articole lungi pe net.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus