un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

O faptă bună cu o mică jucărie

26 Dec 2017  ·

GÂNDURI  ·

8 comentarii

Pisica din clipul de mai jos a avut mult noroc în viață. A găsit-o Matilda undeva în zona Bran când era pe moarte din lipsă de mâncare. Era de două ori mai mică decât fratele ei, maică-sa nu o îngrijea, sătenii nu o hrăneau.

I-au dat ei mâncare și nu avea putere nici să o mănânce. Au dus-o la veterinar și acesta i-a făcut câteva injecții de revigorare; spunea că probabil ar fi murit în câteva zile.

A început să mănânce, au adus-o a doua zi la București și a ajuns la noi acasă. Aici mânca din oră în oră. Se vedea, de la oră la oră, cum devine mai vioaie, ba chiar la finalul zilei escalada canapeaua ca un alpinist. Atunci am făcut clipul de mai jos, pe care vă invit să-l vedeți:

Cookie și Dobby erau speriați rău de el. Cookie îl sâsâia și apoi fugea de el, de a stat numai sub pat în acele două zile. Dobby era circumspect, fugea doar când se apropia micuțul de el. Micuțul voia să exploreze prin casă, inclusiv să intre în dormitorul unde se refugiaseră pisicile noastre. El venea entuziasmat, mieunând puternic ca o trompetă; pisicile noastre se speriau și fugeau, supărate că le-a fost încălcat chiar și teritoriul sfântului dormitor.

Am dat-o după o zi, că îi găsisem casă. Acum este o pisică ceva mai mare, mai vioaie, mai activă, trăiește într-o casă mare cu curte și are și compania altor animale cărora le mănâncă mâncarea și pe care le caftește, deși sunt mai mari decât ea.


Acestea se întâmplau pe final de octombrie.

Eu inițial nu voiam să o aducă Matilda la București, spunându-i că ne complicăm, că nu o putem ține noi, că nu poți salva orice animal îți iese din cale. Și totuși, după ce am ținut-o în palmă și am văzut-o mieunând ca un pui vioi, ba chiar alergându-i pe ai noștri prin casă, mi-am regretat cuvintele.

Și mai târziu, când am văzut-o la casa ei, chiar discutam cu Matilda despre cât de bine te simți salvând o viață. Chiar și una mică, a unui animal cum mai sunt milioane la noi în țară, dar o viață oricum. Ne-am simțit împliniți și fericiți. Nu pot decât să mă gândesc cât de împlinit se simți salvând o viață omenească.

Și apoi cum se simt cei care au salvat nu una, ci zeci sau sute de vieți. Și apoi nu pentru că ești, să zicem, medic (nu că ar fi cu ceva mai prejos activitatea lor), ci dintr-o poziție în care ești singurul ce poate salva acea viață, chit că-i vorba de tras pe cineva din fața unei mașini în viteză, de Nicholas Winton sau de omul care a insistat pentru folosirea antisepticelor deși nu l-a crezut nimeni. Sunt multe niveluri în orice chestiune, deși în aceasta chiar și primul este deosebit de important.

Dacă aveți ocazia să faceți o faptă bună, nu stați pe gânduri. O faptă bună modifică în bine și autorul ei, nu doar subiectul ei.

    8 comentarii

  1. Nu pot sa zic decat: Jos palaria!

      (Citează)

  2. Ce tare!!! Review la pisica. Inginerul tot inginer.
    Felicitari pentru ca ati salvat pisicuta! :)

      (Citează)

  3. Cersit cu pisica in brate, la asta a ajuns omul. Nu-i mai pasa de puiul de om, nu se mai reproduce,in ci se uita cu drag la puiul de.. Orice.
    Imi plac pisicile, dar a doua zi de Craciun [o sarbatoare religioasa, in care Isus va spune sa cumparati Coca-Cola], va urez sa va bantuie pui de om. Unii cu cancer, unii cu leucemie, unii vagabonzi, unii abuzati sexual…
    Cred ca am terminat cu comentariile si pe aici. Sa fiti fericiti.

      (Citează)

    • @ipo: ce-ai fumat, bre? Cred ca ai o viata tare trista, daca asta ai inteles din ce a scris Radu mai sus. Mi se pare mie sau incerci sa ne faci pe noi vinovati pentru relele pe care le indura niste pui de om? Daca din: “Dacă aveți ocazia să faceți o faptă bună, nu stați pe gânduri” tu ai inteles salveaza pisica si ignora puii de om, cred sincer ca ar trebui sa cauti urgent un psiholog.

        (Citează)

  4. E fain cand ajuti animale, sa vezi ce fain e cand ajuti oameni.
    Donezi 15 lei inainte de craciun pentru o asociatie de copii orfani ceva si te simti bine cu tine tot sezonul de sarbatori, in timp ce bagi la matz si stai la televizor.

      (Citează)

  5. ipo:
    Cersit cu pisica in brate, la asta a ajuns omul. Nu-i mai pasa de puiul de om, nu se mai reproduce,inci se uita cu drag la puiul de.. Orice.
    Imi plac pisicile, dar a doua zi de Craciun [o sarbatoare religioasa, in care Isus va spune sa cumparati Coca-Cola], va urez sa va bantuie pui de om. Unii cu cancer, unii cu leucemie, unii vagabonzi, unii abuzati sexual…
    Cred ca am terminat cu comentariile si pe aici. Sa fiti fericiti.

    da-te-n plm

      (Citează)

  6. Bravo Matilda, bravo Radu !
    A salva o viata nu-i chiar usor, sunt foarte putini care se incumeta sa renunte la confort si au timp pentru a ingriji un suflet. Rasplata este insa pe masura, sufletelul te va iubi neconditionat toata viata lui.
    https://www.facebook.com/thedodosite/videos/1380511735416831/

      (Citează)

  7. Am salvat mai multe pisici, dar cea mai mică a a fost una care nu avea nici ochii deschiși. Mai mult de câteva zile nu avea.
    Am cumpărat un biberon pt ea, ii dădeam când cerea, asta înseamnă și de vreo 3-4 ori pe noapte. Am avut noroc ca viitoarea soție avea pisicăa acasă care încerca să aibă grijă de ea.
    Pana la urmă a crescut mare, am dus-o la mine la țara unde a făcut o alta grămadă de mâțe.
    Pe vremea aia aveam vreo 17-18 ani, asa că aveam și vreme de stat noaptea sa dau de mâncare la pisici :)).

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus