un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Restaurantul IKEA este la fel de plin și în magazinele din străinătate?

6 Oct 2017  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

42 comentarii

N-am fost niciodată la un IKEA în străinătate, dar dacă ați fost voi, recent, v-aș ruga să-mi spuneți dacă și acolo restaurantul magazinului este la fel de bine dezvoltat sau doar în România a prins atât de bine acest fenomen.

Aici, IKEA pare un restaurant ce vinde și mobilă. De câțiva ani, restaurantul este constant în top 3 cele mai mari încasări din București (și probabil și România).

Țin minte acum câțiva ani o discuție amuzantă la casa de marcat a restaurantului: cineva a întrebat dacă au caserole ca să ia mâncare la pachet și vânzătoarea i-a răspuns că nu, pe un ton ce voia să spună “de ce-am avea așa ceva?!”. Acum, IKEA nu doar că are pungi și caserole, dar au și “meniul zilei” și inclusiv anunță ce va fi în următoarea zi.

Zona de jos, unde altădată luai un hotdog și un suc, acum are vreo 10 preparate, inclusiv cartofi prăjiți, burgeri, deserturi, cârnați și diverse meniuri în diverse combinații, ca un fast-food veritabil. Plus o zonă în parcare unde se vând mici, pulpe de pui și alte preparate făcute la grătar.

Apreciez, însă, orientarea lor spre mâncare mai sănătoasă. De exemplu tradiționalele chifteluțe includ acum și fasole verde, plus o versiune de chiftele vegetariene. Au eliminat de multă vreme sucurile, acum bei acolo apă cu aromă de lămâie sau merișoare sau cola, despre care ei spun că are cu 50% mai puțin zahăr. Nu-i ceva ce abia aștepți să bei, ci un fel de sifon aromat, dar mă bucur că au făcut schimbarea.

Apropo, cineva mi-a spus că blogul meu este blocat din rețeaua wifi gratuită din IKEA. Am trecut întâmplător pe acolo și am zis să verific și asta. Chiar este blocat! Dacă treceți prin IKEA, conectați-vă la wifi-ul gratuit, accesați nwradu.ro, apoi apăsați butonul Complain, selectați că nu este un site de tip Adult și alegeți că-i un blog. Poate-l va debloca cineva. Poate nu. L-or fi blocat chiar cei din IKEA, care știu că aștept o comandă lansată online pe 30 august și nelivrată; or fi vrut să mă ignore de tot.

 

    42 comentarii

  1. Da, e la fel și in Spania.

      (Citează)

  2. Pentru comenzile nelivrate, trebuie mers cel putin de 1-2 ori pe saptamana si vorbit, pana cand te tine minte tot managementul de acolo.

      (Citează)

    • Da, dacă merg acolo deja nu mai are rost comanda online, că le-aș putea ridica eu.

      Am vorbit de două ori cu suportul clienți. Ultima oară eu le-am făcut transferul de bani la 20 de minute după încheierea conversației și după 5 zile am primit un răspuns de genul “mulțumim, am primit și am dat mai departe”. Așa că pur și simplu aștept acum să văd cât timp mai durează totul.

        (Citează)

  3. In Irlanda e lejer, poate 20% din ce e in Romania.

    Dar aici lumea nu se duce la Ikea de plictiseala sau ca sa dea 15 lei pe un pranz/persoana

      (Citează)

    • La fel de aglomerat și în Munchen…

        (Citează)

    • Ce-i drept nu am fost decat o singura data, dar ala din Dublin, Ballymun era plin ca naiba! Nu omor, dar intrarea in magazin trece prin restaurant, si era o mare demostratie acolo!
      Bine ca l-au deschis pe ala in sud cu order and collect si am scapat de placerea de a ma plimba printre mamici cu carut de copil plus carut de cumparaturi ambele lasate in mijlocul drumului cat se uita mamica doar un pic la un rahat.
      Unele produse sunt chiar ok, dar sa ma plimb prin magazinele lor e pedeapsa maxima pentru mine! De aia am fost doar in 2 magazine cate o singura data ;)

        (Citează)

  4. Asta ti se trage de la toate pozele NSFW !

      (Citează)

  5. In Spania, Murcia am fost de cateva ori si era pustiu.

      (Citează)

  6. 30 august? e proaspata bos, la mine a stat 15 zile pana s-a uitat careva pe ea.

      (Citează)

  7. E la fel de aglomerat, se bat si altii pe chiftelute nu numai romanii!

      (Citează)

  8. La fel si in Berlin in weekend, dar poate mai putin aglomerat. In timpul saptamanii e ceva mai lejer. Vorbesc de magazinul care este “cel mai in oras”, ca sunt 3 IKEA aici.

    In schimb mi se pare ca lumea vine sa cumpere mobila si nu doar pentru mancare, meniurile fiind cele clasice – chiftele si somon, nu adaptat la ce se cere aici. La aceeasi bani sau mai ieftin poti sa mananci un kebap sau la un asiatic la tine in cartier, fara sa bani drumul pana la IKEA.

      (Citează)

    • Păi nu zic, și aici se cumpără mobilă în draci. În weekend e coadă mare la toate casele, duduie treaba. Restaurantul eram curios dacă-i doar la noi așa sau peste tot.

        (Citează)

  9. In Paris e subtire bine. Nici nu e foarte dezvoltat, doar un bar cu niste chestii si niste masute sa stai in picioare.
    Bine, eu am fost in zona Velizy, stiu ca sunt mai multe.

    In Romania e chestie de socializare, vii sa te plimbi la ikea, cumperi 2 solnite de sare la 4 lei, iei pranzul, s-a dus sambata. Ca daca ai veni chiar sa cumperi serios pentru ca ai nevoie de mobila, n-ai sta tu la masa. Te duci acasa, transporti chestiile, eventual le montezi. Asta daca nu vrei sa-ti nenorocesti weekendul aiurea….

      (Citează)

    • Costica: In Romania e chestie de socializare, vii sa te plimbi la ikea, cumperi 2 solnite de sare la 4 lei, iei pranzul, s-a dus sambata.

      Da, alea erau vremurile bune, la început. Acum mergi la IKEA și speri să găsești loc pentru două persoane, e un zgomot infernal în restaurant că toată lumea clăncăie farfurii și furculițe, stai la coadă… Nu cred că mai e de socializare acolo.

        (Citează)

    • In Velizy, Ikea aia e doar “baie si bucatarie”. Eu am luat o mare teapa cand am ajuns acolo si cautam “cu de toate”. Dar de acord cu tine, chiar si in cele normale nu e cine stie ce la restaurant, eu am mai fost in magazinul din Plaisir/Yvellines.

        (Citează)

  10. mi se pare normal ca ti-au blocat blogul…pui toate infractoarele in subpagina…

      (Citează)

  11. Cred ca la noi ii ajuta locatia, in timpul saptamanii venind corporatistii din zona (e mai buna mancarea decat la fastfooduri si mai ieftina decat la restaurantele din mall, sau pur si simplu le alterneaza) iar in weekend e un mix intre cei care vin sa caute diverse idei prin magazin, cei care merg la cumparaturi/filme/plimbare in mall.
    Bravo lor ca speculeaza nisa asta, am vazut ca si Kika in Militari au diversificat zona de mancare desi nu stiu ce aflux au in zilele lucratoare.

      (Citează)

  12. În Olanda e aglomerat la restaurant atunci când e aglomerat magazinul. Nu merge nimeni la IKEA ca să mănânce.

      (Citează)

    • Aici merg cei din jur la ora prânzului, că sunt multe clădiri de birouri în Băneasa. Pe la ora 12:30 poți vedea o migrație din complexul ăla de peste drum de DN1 spre Ikea, iar în paralel toate mașinile de companie merg spre IKEA.

        (Citează)

  13. In ultimii doi ani am fost in restaurantele Ikea din Barcelona, Salonic si Sofia, mi s-au parut mult mai libere. Chiar cred ca au o suprafata ceva mai mica pentru mese decat au la noi.

      (Citează)

  14. Site ul tau e blocat in mai multe retele. Problema pare sa fie de la Mediasat, cel putin asa e la mine la munca.

      (Citează)

  15. Am fost in Ikea Ungaria, Italia, Grecia, Canada. E fix la fel, stai linistit.

      (Citează)

  16. Lasa ca si Prosport e blocat..
    In Malaga e afluenta normala in extrasezon.. acum ca s-au invatat spaniolii cu bufetele chinezesti de 10 eur/pers.

      (Citează)

    • Am fost în Barcelona la unul. Era 16 sau 18 euro, dar aveau o mulțime de preparate și nu doar alea clasice chinezești, ci și fructe de mare sau pește făcut pe loc, supe șamd.

        (Citează)

  17. OK, mulțumesc tuturor. M-am liniștit, credeam că vreo foame mare aici, dar se pare că restaurantul are succes peste tot.

      (Citează)

    • restaurantul e cel mai puternic instrument de marketing pe care il are IKEA. vand mancare in pierdere, ca sa atraga lumea, iar oamenii se vor gandi ca e fain sa mergi la IKEA, in primul rand mananci ieftin si bun si apoi mai dai si o tura prin magazin.

        (Citează)

  18. In fiecare an se lauda Ikea ca au super profit dar de-abia acum au început sa construiască un alt magazin dar tot in București.
    Nu înțeleg de ce nu construiesc in provincie in Timișoara, Cluj sau Iași, din câte știu au o fabrica in Rădăuți.

    Ma rog, la fel este si cu Mega Image-ul care în afara de București mai are magazine doar in Brașov si Constanta.

      (Citează)

  19. Am fost la Ikea în Reykjavik recent, era uichend, plin ca la noi, și era chiar mai mare, aveau încă o zonă de autoservire cu altceva decât meniurile clasice, nu înțelegeam de ce nu vad chifteluțele…
    La parter fast food, un fel de minimarket și patiserie ?

      (Citează)

  20. in anglia e la fel si ce imi place aici este faptul ca produsele ikea se vand bine chiar si pe piata de second hand. Per example am luat un dulap in 2015 cu 75 de lire pe care l-am dat dupa 1 an cu 70 de lire, deprecierea nefiind mare. Acum de exemplu urmăresc sa îmi iau alt pat..și sunt deja la al 4-lea pat de la ei.

      (Citează)

  21. Da – pot sa spun ca era la fel de plin in Spania si Suedia (acolo am fost la IKEA).

      (Citează)

  22. Am fost asta-vara in Ikea in Grecia si era fix la fel. Aglomerat, zdranganit de vesela si tacamuri, etc.

      (Citează)

  23. In Suedia (Goteborg) e la fel, cel putin in weekend.

      (Citează)

  24. In Los Angeles sunt vreo 4 si in weekend e foarte aglomerat. Chiftele din poza parca sunt la 2.99$, erau free in anumite zile daca cumparai de peste 100$. Costco un fel de Metro din Romania vinde pizza de 40 cm la 10$ sau o felie la 2$, hotdog cu suc la 1$. Se pare ca strategia asta de marketing sa vinzi macarea la costuri sau sa faci profit foarte mic da rezultate bune, La Ikea la iesirea din resturant trebuie sa treci printre rafturi si tot se leaga ceva de mana oricat de mic. La Costco nu poti merge direct la mancare, e doar la iesire.

      (Citează)

  25. Gresit! Pe afara, la ora mesei sunt mult mai pline decat in Romania restaurantele de la Ikea si iti da impresia ca Ikea e de fapt un lant de restaurante care vind si ceva mobila.

      (Citează)

  26. In Israel (unde lucrez si locuiesc) sunt doua magazine – unul la Netanya si altul la Haifa. Ambele au aflux constant de consumatori la restaurant. Mai ales cand e cald afara si toata lumea vrea la A/C. Mancarurile sunt mai traditionale, fara carne de purcelus, cal sau altele gen :) Si cafea – asta e sport national la orice ora din zi/noapte.

      (Citează)

  27. La Ikea de langa aeroportul di Atena este destul de aglomerat. Acolo sunt fresh-uri de portocale si grefe. Si multi romani….

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus