blog demisec cu note fine de tehnologie

Urmăriți-mă pe Instagram și pe YouTube!

Nu mai dați share previziunilor lui Sagan

Clock icon

10 Aug 2017

Tag icon

TEHNOLOGIE

Comments icon

13 comentarii

Am văzut o mulțime de share-uri pentru textul de mai jos, în care Carl Sagan prezice atât de bine în 1996 cum va arăta America în 2017.

Nu mai dați share că n-a prezis nici o mare scofală.

Carl Sagan a fost un om foarte inteligent, dar societatea în 1996 era deja așa cum o prezice el pentru 2017, deci tot ce-a zis a fost un fel de “lucrurile vor continua pe același făgaș ca acum”. E ca și cum aș prezice eu că peste 20 de ani vom controla mult mai multe lucruri din telefon sau că în România infrastructura va fi în continuare la pământ, tot mai mulți tineri vor pleca în străinătate, iar cei rămași în România vor trăi într-o țară în paragină. No shit, Sherlock!

Dacă vă uitați sub partea subliniată cu roz, inclusiv Sagan dă ca exemplu Dumb and Dumber și Beavis and Butthead pentru “entertainment cu idioți”. Dacă vă uitați pe ce filme au fost populare în acei ani, veți vedea și titluri precum Ace Ventura Pet Detective, Mars Attacks și alte asemenea producții, iar pe piața serialelor erau populare Xena și Hercule. Baywatch, pe ideea “să ne uităm la femei frumoase care aleargă pe plajă”, începuse în 1989 (da, suntem foarte bătrâni).

Nu uitați și că Sagan era prezent în cercuri înalte în care se întâlnea cu diverși vizionari și antreprenori, având o perspectivă mult mai bună asupra roadmap-ului de viitor. De asta i-a fost mult mai ușor să spună că SUA va deveni un “service and information economy” și că “awesome tehnological powers are in the hands of the very few”: nu făcea o predicție, ci știa clar în ce direcție vor evolua companiile și tehnologia, având acces la astfel de informații.

Ca un exemplu, poate că în 2007 noi nu intuiam cât de complexe și populare vor ajunge smartphone-urile, dar cei care le planificau și construiau la acea vreme aveau deja un plan în minte.

Opinia sa cinică despre viitorul tehnologiei și cine o controlează reiese un pic și din procesul intentat companiei Apple pentru o cauză destul de stupidă. Cât despre restul afirmațiilor, producția se muta deja în alte țări începând cu 1970, numărul americanilor angajați în producția de bunuri fiind în scădere constantă an de an, iar în 1994 a intrat în vigoare NAFTA, o mulțime de joburi mutându-se în Mexic (Trump vrea acum să retragă SUA din NAFTA, de exemplu).

Sagan a fost un om foarte inteligent, dar dacă e să citiți ceva despre el și viața sa, mai bine citiți cum a contribuit la mai multe programe spațiale NASA și la popularizarea științei în rândul oamenilor obișnuiți, acolo sunt marile sale merite. Wikipedia e un punct bun de pornire.

  13 comentarii

 1. Neil deGrasse Tyson e mai simpatic.

    (Citează)

 2. Prostimea da share la ce vede ca restul prostimii a dat share. Fa un reportaj de 2500 de semne despre incalzirea globala, cu date si interviuri, si vei lua 5 like-uri. Pune un rahat cu previziuni si nostradamusuri, te suna Mark ca ii pica serverele…

    (Citează)

  • Dacă n-aș fi scos pluginul ăla de comment rating, ți-aș fi dat Like.

     (Citează)

  • Incalzire globala? Ce e asta? Daca avem gratarele & bere la rece, nimic nu mai conteaza.

     (Citează)

  • Aia care dau share la previziuni si nostradamusuri, aia care dau share la multele tampenii scrise la misto sau nu (ex: marele laser cu care am topit noi tancurile rusesti dar despre care nimeni nu vorbeste), aia decid soarta tarii, DIN PACATE.

     (Citează)

  • Incalzirea globala e un mare hoax de pe urma caruia sug bani nenumarate organizatii guvernamentale si non-guvernamentale. Pe langa asta, e si un subiect exploatat la maxim de catre mass-media pentru a induce panica in randul maselelor. Panica tine captiv consumatorul de (dez)informatii in fata tembelizorului sau a ecranului de telefon/laptop, asta inseamna audienta=PROFIT.
   Cu ceva ani in urma se vorbea mult despre gaura din stratul de ozon. Acum ca stratul de ozon s-a refacut, mulgem cat putem subiectul “incalzirea globala”.
   Astept reportajul de 2500 de semne despre incalzirea globala, cu date si interviuri.

     (Citează)

 3. Share! Share! Share! Share Sagan! Acum!….asta nu e un ciclist din Turul Frantei?!

    (Citează)

 4. sefu, la faza cu pop culture o cam dai cu dreptul in stangul, sau invers.

  E o diferenta intre entertainment cu idioti, pentru idioti. Si social commentary sau alte forme artistice de a expune ceva din societate. Bine ca South Park e mai nou, si a scapat la mustata, ca ziceai si de ala.

  Sagan, e ca Plesu al nostru cu Despacito, coboara capul dintre stele si era lovit de niste chestii dubioase pe care nu le intelegea.

    (Citează)

 5. A prezis Sagan prima autostradă din România? Naaah

    (Citează)

 6. in plus, nu era nimic “inevitabil” in plecarea fabricilor afara.

  stim asta pentru ca germania, care a refuzat sa se arunce in trend, in loc sa dea faliment, a mers mai bine decat ceilalti.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verifică ce-ai scris. Dacă vrei să mai adaugi ceva, lasă un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite.

sus