un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Microsoft ar trebui să insiste mai mult pe gama proprie de laptopuri

2 May 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

23 comentarii

Mă bucur să văd că Microsoft investește tot mai mult în hardware sub brand propriu, chiar dacă în particular zvonurile despre un viitor Surface Laptop spun că va veni cu Windows S, o versiune simplă, un concurent pentru gama Chromebook de laptopuri.

De ce cred că Microsoft ar trebui să construiască mai multe laptopuri? Pentru că au șansa să iasă mult mai bine decât cele clasice de pe piață. Am testat multe laptopuri de-a lungul timpului și, de câte ori am avut probleme cu experiența de utilizare, aș putea spune că au fost cauzate de drivere prost scrise și de o integrare superficială a diverselor componente.

Nici nu are cum să fie altfel. Un producător de laptopuri (uitați aici un top orientativ) produce simultan zeci de modele. Ia de la diverși furnizori componentele interne și integrează driverele acestora la grămadă, în Windows, în opinia mea fără suficientă testare în diverse situații. Merge? Merge, dă-l pe piață!

Mai mult, deși Windows include o mulțime de funcții pentru gestionarea hardware-ului, de multe ori producătorii de laptopuri simt nevoia să le dubleze cu ale lor. Un overlay complicat ce apare atunci când modifici volumul sunetului? Sigur! Un utilitar cu care să pornești și să oprești wireless-ul și bluetooth-ul dintr-o fereastră colorată? De ce nu!

Și poate că ați văzut cum se întâmplă. La o primă vedere merg toate, dar problemele încep să apară de a doua zi. Apeși tastele, volumul crește, overlay-ul care arată asta apare după 3 secunde. Tastele tip Fn uneori merg, uneori nu. Dai cu două degete pe touchpad și uneori face scroll, alteori zoom. Update-urile mai degrabă lipsesc.

Apple a demonstrat că se poate face o treabă foarte bună dacă hardware-ul și software-ul sunt bine alese și integrarea lor este atent testată. Iese un produs ce oferă o experiență unitară, nu un soi de monstrul lui Frankenstein. Și, din păcate, pe Windows uneori nici laptopurile foarte scumpe nu au parte de această atenție pe care ar merita-o.

Așa că dacă Microsoft vrea să-și asume toate trei părțile, software, hardware și testare, foarte bine, să o facă. Cred că recepția foarte bună de care au avut parte dispozitivele Surface până acum ar trebui să-i încurajeze pentru viitor. Păcat că nu sunt disponibile oficial și la noi pe piață.

Vedem zilele următoare ce-o fi cu acest Windows S.

    23 comentarii

  1. i would buy that. caut de multa vreme un laptop decent cu windows.

      (Citează)

    • Da, arată bine, dar ca și în cazul MacBook-urilor, nu e o afacere bună. La 2400 $ ai un i7 dual core și o placă video dedicată într-un șasiu de 13 inchi – nu e foarte practic. Abia acum realizez că la banii ăia iei un MacBook Pro de 15, cu 16 GB RAM și placă video dedicată dar, ce-i drept, fără experiența touch.

        (Citează)

    • Pe mine oricum mă atrag versiunile fără placă video dedicată, că nu plănuiesc să mă joc pe laptop. Dacă aș face-o, aș lua ceva de 15 inchi, deși la fel de bine poți lua un laptop mai ieftin și o consolă de jocuri.

      Surface-ul perfect pentru mine are măcar 256 GB stocare și mult RAM.

        (Citează)

  2. Microsoft e pe val la hardware innovation. Surface Book, Surface Studio, Xbox One S si viitorul Scorpio (care are racire cu vapor chamber).
    Chiar si la telefoane au avut un as in maneca cu seria Lumia, dar n-au stiut sa-l joace.

      (Citează)

  3. E foarte bine că vor face în continuare laptopuri de calitate, sper doar ca Windows S să nu fie ca și Windows 7 Starter – am avut tot felul de probleme cu el pe un netbook.

      (Citează)

  4. dam167:
    Da, arată bine, dar ca și în cazul MacBook-urilor, nu e o afacere bună. La 2400 $ ai un i7 dual core și o placă video dedicată într-un șasiu de 13 inchi – nu e foarte practic. Abia acum realizez că la banii ăia iei un MacBook Pro de 15, cu 16 GB RAM și placă video dedicată dar, ce-i drept, fără experiența touch.

    Banii dai extra pentru constructia Surface Book-ului. Are hinge-ul ala metalic unic in insustrie, si poti chiar despinde ecranul pentru a-l folosi in modul tableta. E chiar impresionant.
    Acum, daca merita e alta discutie, si spre deosebitre de Apple, Microsoft nu are o armata de maimute care cumpara orice, doar pentru logo. Dar ma bucur sa vad inovatie din partea lor, in timp ce Apple bate pasul pe loc.

      (Citează)

    • Asta cu inovațiile e puțin cam mult spus – nu prea inovează nimeni, că momentan nu au ce. Da, o fi și tabletă, dar e grea, nu te ține mult bateria, Windows încă nu oferă experiența Android sau iOs și așa mai departe.

      Partea bună e că încep și alții (în afară de Apple) să facă laptopuri elegante și construite ca lumea și na, au și prețuri ca atare. N-aș spune că e corect să spui că e o armată de maimuțe pentru că aia care știu ce cumpără nu se ciondănesc pe internet. Iar ei sunt mulțumiți și își fac treaba, e greu de crezut că atâția oameni cumpără produse proaste – dar astea sunt doar idei care circulă pe internet, extrapolate de oameni cu mult timp liber.

        (Citează)

    • dam167: N-aș spune că e corect să spui că e o armată de maimuțe pentru că aia care știu ce cumpără nu se ciondănesc pe internet. Iar ei sunt mulțumiți și își fac treaba, e greu de crezut că atâția oameni cumpără produse proaste – dar astea sunt doar idei care circulă pe internet, extrapolate de oameni cu mult timp liber.

      Corect, nici eu n-aș spune asta despre cumpărători. Nu cred că dă nimeni cu așa mare ușurință 2500 de dolari.

        (Citează)

  5. Lipseste linkul de aici: “uitați aici un top orientativ”

      (Citează)

  6. Ca fost posesor si mare “fan” de telefoane cu Windows atat ca design cat si ca utilitate, ma bucur sa vad ca mult zvonita linie Surface devine reala. Probabil peste vreun an-doi vor aparea si telefoanele.

      (Citează)

  7. M-am ars in doua randuri cu hardware-ul Microsoft. A treia oara nu va mai exista.

    Prima oara a fost cu o tastatura Sidewinder X6, pentru care driverul nu a fost actualizat corespunzator pentru Windows 7 x64.

    A doua oara cu un telefon Microsoft, din gama Windows Mobile. Acum cativa ani se jurau ca suporta platforma, cu un numar de … update-uri anual. In prezent, platforma e aproape moarta.

      (Citează)

  8. https://www.ghacks.net/2017/05/02/windows-10-s-the-new-windows-rt/

    Microsoft sunt tampiti. Incearca acelasi lucru prin aceleasi mijloace inca o data. Toti care au capul pe umeri evita mizeria aia de Windows Store. Nu, n-avem nevoie de inca un magazin virtual pentru ca asa crede un tampitel ca e bine. La fel cum nu e nevoie de 3rd Party DRM de tipul uPlay sau Rockstar Social Club.

    Oricine are un interes in a folosi Windows 10 intr-un mod adaptat fiintelor umane omoara Microsoft Store din fasa. Dar Nadella crede ca daca face inca o versiune a ceea ce a esuat deja va avea succes.

    Abia astept sa vad o catastrofa la vanzari, pentru ca asta merita :D

      (Citează)

    • Așa a zis lumea și de Chromebook, dar aparent se vând bine, ba chiar există unele de 2000 de dolari. Poate că Microsoft vede o nișă pe care să intre, indiferent dacă produsul ni se potrivește și nouă în particular sau nu.

        (Citează)

  9. Mie mi se pare că Windows-ul ăsta nou e făcut special ca să nu-ți mai pui cs1.6 pe calculator la liceu. E inchis și poate mai sigur – ios style.
    Pentru utilizatorii casnici problema se pune dacă va rula mai fluent task-uri de zi cu zi și/sau va avea cerințe de sistem mai mici.
    Iar cei ce se grăbesc să compare w10s cu Windows rt uită că acel sistem era făcut doar pentru tablete- ăsta nou e conceput în primul rând pentru laptopuri.
    P. S. Windows store-ul nu mai e la fel de sărac ca pe vremea Windows rt.

      (Citează)

  10. Eu m-am jucat putin pe Surface Book cu i7/256GB/8 GB RAM si nvidia.
    E bun. Mie nu-mi e ok tastatura, dar e chestie de obisnuinta. Altfel, daca nu iti pasa ca tine bateria doar maxim 3-4 ore e mai bun decat un MacBook Pro. Se misca la fel de bine, touch-ul e superb si ecranul e aproape la fel de glam ca ala de pe Mac. Doar Windowsul il strica, dar aia e.

    Parerea mea. Iar ala cu care m-am jucat era sub pretul unui MacBook comparativ.
    Eu cred ca daca nu o dau cumva in bara cu windowsul grav Surface va deveni noul trend in materie de computing in zona lui de buget.

      (Citează)

  11. Eu cred ca ar trebui sa faca ce stiu ei mai bine – soft.si sa il faca cum trebuie fara mii de buguri .
    Nu au nici o sansa laptopurile lor.
    Doar asa sa le dea la angajatii lor si la colaboratori
    Nu poti vinde hardware fara un suport extins etc
    La aceeasi bani exista laptopuri mult mai bune cu traditie,certificari,patente de inventie,etc (gen lenovo x1 )

    http://www.guru3d.com/news-story/renders-and-images-show-unannounced-microsoft-surface-laptop.html

      (Citează)

  12. Deci aplicatiile clasice desktop pot rula pe Windows S, daca sunt impachetate intr-un anumit fel (imi imaginez ca e vorba de UWP) si publicate in Store.

    Miscarea asta probabil o sa impulsioneze multi dezvoltatori de soft sa isi publice aplicatiile in Win Store (de unde MS ia bineniteles procent din vanzari).

      (Citează)

  13. Catalinx: E bun. Mie nu-mi e ok tastatura, dar e chestie de obisnuinta. Altfel, daca nu iti pasa ca tine bateria doar maxim 3-4 ore e mai bun decat un MacBook Pro. Se misca la fel de bine, touch-ul e superb si ecranul e aproape la fel de glam ca ala de pe Mac. Doar Windowsul il strica, dar aia e.

    WUT? Am un Surface Book de vara trecuta si nu exista sa nu ma tina bateria peste 10 ore. Ca o ametita ce sunt, am mai plecat la drumuri de 3-5 ore cu bateria la jumatate sau mai putin si nu mi s-a descarcat niciodata in timp ce lucram in tren sau avion.

    Tastatura e in regula. Am avut un Sony VAIO timp de mai bine de zece ani si nimic nu bate tastatura aia, dar asta iese pe locul 2.

    Touch-ul… nu sunt fana touch in general, dar recunosc ca e util cand mi se intampla sa nu-mi mai reactioneze la tastatua. Nu se intampla des, dar s-a mai intamplat. S-a rezolvat de fiecare data cu un restart.

    Display-ul… nu comentez pentru ca stiu ca ochii mei au putin alte cerinte decat ai altora.

    Windows. Meh toate sistemele de operare din ultimii 10-15 ani… :)) Macar Windows 10 nu e Windows 8 sau OS X (din cauza carora am avut parte de momente… um, sa zicem mai putin placute in timp ce faceam live coding pe la diverse conferinte).

    Altfel… ce-mi place mie in primul rand: e usor. Oricat de superficial as fi considerat in trecut aspectul asta, e foarte important daca te deplasezi cu el.

    Am avut un Qosmio X70-A o vreme (nu pentru gaming, a considerat creierul meu prost ca ar fi bun pentru WeBGL si ca performanta e mai importanta decat faptul ca e mare si greu). Cu incarcator, ajungea la 10% din greutatea mea. De fiecare data cand ma deplasam cu el imi facea vanatai pe umeri si pe spate. Nu-mi incapea decat in compartimentul principal al unui ghiozdan urat de piele si era o pierdere uriasa de timp si foarte stresant sa il scot in aeroport ravasind o groaza de chestii si dupa aia sa ma chinui sa il bag la loc.

    E asa o schimbare cu Surface Book, imi incape in o multime de ghiozdane si genti. Pot sa il pun intr-un compartiment secundar in care nu mai am multe alte chestii, e simplu de scos si de pus la loc.

    Ce nu-mi place: am nevoie de adaptor USB pentru cablul de internet. Ceea ce inseamna ca raman cu unul singur disponibil cat timp sunt acasa. Si cele doua mai sunt si foarte apropiate, sunt 5 milimetri intre ele. Chiar daca n-ar fi unul ocupat, nu pot avea simultan doua stick-uri in el decat daca sunt foarte subtirele. Sau pot sa folosesc un prelungitor. Pe care uit mereu pe unde l-am pus ultima data si pierd minute bune cautand-ul.

    Alta chestie care nu-mi place: balamaua. Da, stiu, aspect unic, bla, bla… Partea interioara e foarte greu de curatat de praf. Orice altceva e foarte usor de curatat, dar partea interioara a balamalei e un cosmar.

    Nu are unitate optica. Pentru mine e un mare minus pentru ca prefer sa cumpar CD-uri si DVD-uri, nu mp3-uri. Se cam bate cap in cap cu faptul ca apreciez ca e atat de usor, dar na…

      (Citează)

  14. Microsoft, in primul rand, ar trebui sa renunte la Windows. Au inviat mortul pentru al ucide la loc. Daca vor fabrica si laptop-uri dupa cum fac Windows-ul …

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus