un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cum se anunță Mobile World Congress 2017

24 Feb 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

7 comentarii

Duminică plec spre Barcelona, la MWC, a 5-a mea participare ca blogger la cel mai mare eveniment dedicat tehnologiei mobile și celor adiacente ei.

O mare parte din interesul pentru ediția 2017 a dispărut atunci când s-a aflat că Samsung nu va mai lansa vedeta lor la MWC, ci cândva în martie, la un alt eveniment. Mai mult, nici alte companii nu mai prezintă o avalanșă de produse noi și interesante. În opinia mea, 2017 pare a fi mai degrabă un an al faceliftului pentru dispozitive mobile, nu al revoluționării lor, facelift ce va fi mai degrabă vizibil în partea de software; în plus, va fi un an al involuției pentru multe alte dispozitive mobile.

Chiar și așa, iată ce se anunță interesant la MWC 2017:

NOUL HUAWEI P10

Nivelul calitativ al telefoanelor Huawei a crescut constant de-a lungul anilor începând cu, aș zice eu, modelul P6. P9 a venit cu cele două camere de pe spate. P10 le va avea tot acolo, dar să vedem ce altceva mai pregătește Huawei.

Zvonurile spun că vor fi două modele, unul normal și unul Plus, ambele de 5,5 inchi diagonală, dar cu specificații diferite. Sunt mai curios ce vor anunța pe partea de hardware și asistenți virtuali.

NOUL LG G6

Despre noul G6 v-am mai spus ce zvonuri se cunosc. Între timp, LG a dat indicii că telefonul va fi rezistent la apă și praf, probabil IP68, iar cele două camere principale s-ar putea să permită efectuarea de fotografii wide pătrate.

TEHNOLOGIE 5G

Avem logo pentru 5G, dar nu și specificații clare. Cred că acum voi vedea mult mai multe propuneri de tehnologie pentru noua generație de comunicații mobile.

Am văzut multe propuneri în 2015 și apoi, în 2016, mult mai puține. Acum, în 2017, sper că vor reveni, în special cu prezentări practice.

O DIRECȚIE PENTRU HARDWARE-UL ȘI SOFTWARE-UL TELEFOANELOR

Sunt curios ce trend va reieși privind toate lansările noi de telefoane pentru că, pe lângă cele anunțate mai sus, toți producătorii mari și mici vor prezenta noi terminale. Sunt hale întregi cu companii chinezești de care pe aici abia dacă au auzit câțiva oameni, dar la ei în țară vând cu camionul.

Direcțiile la care mă refer sunt, cel mai probabil, 6 GB memorie RAM, stocare internă mai mare, poate modemuri măcar 600 Mbps. Pe partea de camere foto, vom vedea o stagnare a rezoluției maxime, dar focalizare și declanșare mai rapidă.

Ca software, cred că vom vedea introducerea de asistenți virtuali în mult mai multe dispozitive. Marii producători lucrează la propriile lor versiuni. Personal sper să văd tehnologia Google implementată în cât mai multe telefoane deoarece acolo avem cele mai multe șanse să vedem și limba româna 100% activă în viitor.

NOI GADGETURI

Bine, dar ce anume?

Acum câțiva ani toată lumea prezenta noi tablete; anul trecut abia dacă au mai fost 2-3 nou-introduse. Un an mai târziu, ceasurile inteligente erau peste tot, acum numărul le-a scăzut dramatic. În ultimii doi ani, VR-ul a fost marea vedetă, dar este o nișă foarte mică momentan.

Personal mă aștept la mult mai multe gadgeturi legate de smart home, la drone mici, tot felul de roboței de casă, difuzoare inteligente, aparate micuțe conectate la IoT șamd.

O zonă plăcută de fiecare dată a fost cea numită Innovation City, unde de-a lungul vremii au văzut tot felul de idei năstrușnice de la oglinzi de baie ce-ți afișează programul zilei și până la noi sistem de mașini electrice sau navigare inteligentă prin oraș.

Mai sunt interesat și de micii producători ce vin cu câte o idee bună. De exemplu, acum câțiva ani am văzut Shoulderpod-ul prezentat la MWC, apoi e-day.ro a început să-l importe și de atunci îl folosesc cu plăcere.

ALTE TEHNOLOGII

Aici mă refer în principal la ce vor prezenta Qualcomm și Intel, care întotdeauna vin cu tot felul de propuneri pentru viitor. Acum câțiva ani am văzut la Qualcomm o tehnologie super-tare de recunoaștere a conținutului imaginilor; nu știu dacă este cea din Google Photos sau nu, dar important este că ceea ce-am văzut la MWC s-a introdus în viitor.

Alte tehnologii apar de la operatorii de telefonie. Orange, Vodafone, Telekom, NTT, SK Telecom, Telefonica și alții investesc în tot felul de companii mici sau finanțează cercetări în universități și vin la MWC pentru a demonstra sau măcar arăta ce-au mai inventat. Am văzut, de-a lungul anilor, de toate de la spectrometre pentru telefoane și până la idei de modificare a frecvențelor de comunicație pentru a compensa viteza mare a trenurilor (străinii au astfel de probleme).

Sunt curios, de exemplu, ce se mai spune despre încărcarea wireless; tehnologia promitea atât de multe, dar majoritatea telefoanelor populare din prezent nu mai integrează așa ceva.

Bluetooth 5? Wireless mai rapid? Un modul GPS pe care să văd și sateliții Galileo? Telefoane multifuncționale, cum a fost anul trecut acel CAT S60 cu cameră cu termoviziune? Tricicleta electrică pe care Ford a anunțat că o va expune acolo, parte din conceptul lor pentru mobilitate urbană în orașele viitorului?

Sigur, aștept și restul lansărilor de la numele mari din domeniu. Samsung va prezenta tableta Galaxy Tab S3; am un Tab S2, este un model excelent. Huawei vine cu Watch 2, apare ceva nou de la Nokia, Sony lansează telefoane noi, poate și o tabletă, LG va prezenta ceasurile noi cu Android Wear 2.0, Lenovo și Motorola revin cu o mulțime de dispozitive.

Trăgând linie,


nu sună foarte interesant, nu? Așa mi se pare și mie. V-am spus, e un an al stabilizării pe piață, al întoarcerii spre dispozitive ce mișcă volume mari, o parte din avântul gadgeturilor adiționale fiind oprit după anii trecuți.

Voi vedea, însă, la fața locului.

Ca în fiecare an, încerc să călătoresc cu cât mai puține chestii. Anul acesta nu mai merg cu mirrorless-ul după mine. Majoritatea fotografiilor generice le fac oricum cu telefonul (un Galaxy S7 Edge), iar pentru detalii sau standurile fără lumină puternică am la mine un Canon G9 X, o compactă avansată. Am cumpărat aparatul de Black Friday, are senzor de un inchi, obiectiv F/2, zoom optic 3x și aceleași funcții și programe ca mirrorless-ul meu. Pentru fotografii pe la standuri, va fi suficient.

Perechea asta mă scapă și de baterii și încărcătoare suplimentare. Canon-ul are propriul său încărcător de tip dock pentru baterie, dar se poate încărca și de la microUSB. O singură baterie externă bună (am una din asta cu fast charge) poate încărca și telefonul, și aparatul foto. În plus, e mic și ușor, poate să facă și filme.

Vedem ce-o ieși.

 

    7 comentarii

  1. Eu aștept cu interes Huawei Watch 2 mai ales că am înțeles că vine cu suport pentru nano SIM și poate ajunge și pe la operatorii noștri telecom. Succes la târg și poate faci niște poze și spui câteva impresii și despre ceas. O zi bună.

      (Citează)

  2. Sper ca de data asta te duci la Cerveceria Catalana, as da link de pe Trip advisor dar mi-e teama ca iar nu mi-e aprobat comentariul.

      (Citează)

  3. Poate afli ceva de Oneplus 4/5 sau de Oppo Find 9, tre’ să-mi schimb MotoG-ul.. ☺

      (Citează)

    • Dacă nu-i la stand, n-ai ce afla. La MWC standurile sunt populate cu supraveghetori sau cu hostese, nu ai cu cine vorbi despre alte produse dincolo de ce-i afișat acolo și ce scrie pe cartonașul de lângă ele.

        (Citează)

  4. Drum bun si asteptam noutatile.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus