un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Momentul pentru o discuție serioasă despre diabet a fost ignorat cu succes

30 Sep 2016  ·

GÂNDURI  ·

16 comentarii

Au început șase anchete la serviciul de Ambulanță, după ce au apărut la iveală niște ciudățenii legate de intervenția lor în cazul Ioan Gyuri Pascu.

Nu comentez asta. Intervențiile s-au făcut în timp rezonabil, iar diversele lipsuri fac obiectul anchetei. Poate e neglijență, poate e doar un caz de diagnostic greșit, iar asta ține de talentul medicului și, uneori, de noroc.

Intenționam oricum să scriu despre un alt aspect: într-o țară normală, moartea unei vedete la doar 55 de ani, prin atac de cord, ar fi declanșat o amplă campanie de informare despre diabet, că înțeleg că pe fondul acestuia a survenit decesul.

Diabetul este foarte periculos și, din păcate, afectează tot mai mulți oameni. Majoritatea consideră că e doar o boală unde trebuie să evite zahărul, dar riscurile asociate bolii sunt mult mai mari, cu complicații serioase ce pot ajunge și la orbire, amputații, insuficientă renală și chiar deces.

În mod normal, în aceste zile am fi devenit cu toții “doctori” în diabet, am fi știut mai multe despre boală, ce o produce, cum se tratează, ce riscuri are, cum poate fi evitată. S-ar fi vorbit despre creșterea obezității, despre creșterea numărului de cazuri de diabet în rândul copiilor (în SUA, 30% dintre copiii de sub 12 ani suferă deja de diabet – dintr-un articol mai vechi), despre ce măsuri se pot lua.

Cu alte cuvinte, s-ar fi dat sfaturi importante celor care suferă de această boală și poate nu o iau în serios precum trebuie, s-ar fi deschis ochii părinților care poate prea ușor cumpără o ciocolată copiilor. Încă nu suntem la nivelul la care să interzicem vânzarea de sucuri de mari dimensiuni, ca-n New York, că nu avem genul acela de societate și nici de probleme, dar o educație suplimentară pentru părinți se poate face.

Toate acestea lipsesc din mass media. La noi se dă cu “Dumnezeu să-l ierte” și se trece mai departe, indiferent care a fost problema.

Niște cifre:

  • vreo 2 milioane de adulți români suferă de diabet; suntem a doua țară din Europa ca prevalență. (sursa)
  • 18.000 de români mor anual din complicații cauzate de diabet. (sursa)

 

    16 comentarii

  1. Mananci prea multe dulciuri!

      (Citează)

  2. Doar in Romania exista medici diabetologi .

      (Citează)

  3. Lasati bre diabetul. De criza v-ati pregatit? Provizii ati facut? Winter is coming. Fiti cu ochii pe Deutsche Bank. The shit’s gonna hit the fan.

      (Citează)

  4. Din pacate inca se poate muri de diabet, pentru ca se fac dozele gresite de insulina, pentru ca sunt complicatii, pentru ca diagnosticurile inca se stabilesc la inspiratie…

      (Citează)

  5. Diabetul e o boala a intolerantei la carbohidrati. Si nu doar zaharul e responsabil – asta e o noua chichita inventata de industria alimentara ca sa arunce vina si sa lase celelalte gustari bazate pe cereale/cartofi in pace.
    Eu, de exemplu n-am nici o problema cu dulciurile. Daca mananc insa o felie de paine sau un pumn de chpsuri imi creste glicemia la cer. Dar fiecare om reactioneaza diferit si ar trebui sa isi dea seama singur care sunt mancarurile dainatoare pentru el.

      (Citează)

  6. Americanii se lăudau săptămână trecută că în țară s-a eradicat pojarul, singurele cazuri au apărut doar la turiști, asta după 50 de ani de vaccinuri intense. În timp ce în România e epidemie …

    E clar că e ceva putred cu ambulanțele si pregătirea medicilor, Pascu a fost tratat superficial deși e o persoană cunoscută, nu pot decât să-mi imaginez care ar fi fost tratamentul dacă ar fi fost un simplu pensionar.

      (Citează)

  7. Total de acord, lumea trebuie sa constientizeze ca diabetul chiar e un pericol real. E de tot cacatul sa te distrugi pe viata de la 30 de ani, pentru ce?

    Eu chiar nu sunt ipohondru, dar la cat alcool si grasimi bag in mine, sunt destul de ingrijorat. Norocul meu e ca nu mananc dulciuri si fac destul de mult sport, dar nu`i suficient.

    Anul trecut aveam trigliceridele 500 si ceva (fata de maxim 150), am facut sport ca nebunul si dieta 5 saptamani si am ajuns la vreo 120. Sper sa am ambitia sa incep din nou un cantonament de asta cat mai curand, a se citi de maine, ca azi o sa fiu mahmur.

      (Citează)

  8. Sunt de acord cu tine, diabetul ar trebui abordat diferit in Romania.
    Asocierea cu zaharul insa nu e singulara. Din ce stiu produsele de panificatie cresc destul de mult riscul de a face diabet tip 2. De asemenea exista factori genetici favorizanti, iar unele rase fac mai mult decat altele.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus