un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Prezentare Intel NUC, un mini PC ce-ți poate sta în palmă

18 Jun 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

24 comentarii

intel_nuc_14
Acesta este un PC întreg și se numește Intel NUC (Next Unit of Computing – probabil era ziua lipsei de inspirație). Matilda a crezut că-i doar un media player, având în vedere că avem unul aproximativ la fel de mare, iar după ce-am lămurit-o m-a întrebat “adică este un PC și face același lucru precum desktop-ul tău de 30 de ori mai mare?”.

Cam da. Sigur, diferă performanța, iar pe NUC nu poți pune o placă video dedicată, dar dacă nu aș avea nevoie de placă video sau de mai multe unități de stocare, aș alege un astfel de mini-PC, este mult mai ușor de manevrat. NUC include în cutie până și un suport cu care-l poți monta direct pe spatele unui monitor.

Specificații Intel NUC5i3RYH, varianta văzută de mine:

  • procesor Core i3-5010U la 2,1 GHz dual-core
  • grafică HD Graphics 5500 inclusă în procesor
  • sloturi dual-channel pentru memorie RAM tip DDR3L de 1,35 V, maxim 16 GB, 1333/1600 MHz
  • slot pentru stocare SSD pe conector M.2
  • port SATA 3 pentru o unitate de 2,5 inchi SSD sau HDD
  • conectivitate rețea 10/100/1000 Mbps pe cablu sau wireless inclusiv tip AC
  • Bluetooth, Wireless Display, mini HDMI 1.4a, mini DisplayPort 1.2, jack audio combinat microfon/căști
  • 4 porturi USB 3.0
  • port infraroșu (CIR) pe față, pentru o eventuală telecomandă
  • sunet 7.1 pe ieșirea HDMI sau DisplayPort
  • dimensiuni 115 x 111 x 48,7 mm

Gama NUC este destul de mare și include procesoare de la Celeron la Core i3 și până la Core i7, cu diverse variante video integrate, inclusiv Iris 6100. Există unități chiar mai mici decât cea testată de mine ce nu permit instalarea unei unități de stocare de 2,5 inchi, ci doar un SSD pe mSATA intern. Detalii, specificații și comparații găsiți pe site-ul Intel.

Preț: începând de la 699 lei la PC Garage și eMAG.
Găsiți la aceste magazine și componente, dar atenție că memoria trebuie să fie DDR3 la 1,35 V, iar pentru stocare internă unele au în placa de bază mSATA și altele M.2, pe lângă portul clasic SATA 3 pentru care ai nevoie de HDD sau SSD de 2,5 inchi.

AMBALARE, ACCESORII, CE NU INCLUDE

Să vă zic întâi ce nu include Intel NUC: memoria RAM, unitatea de stocare și sistemul de operare se achiziționează separat, folosești ce vrei tu. Practic primești carcasa, placa de baza, procesorul lipit deja în ea și sursa de alimentare.

Unitatea desfăcută de mine includea memorie și stocare, că le pusese altcineva acolo ca să vedeți cum ar arăta totul, dar nu vă luați după fotografiile mele, ci după ce scrie pe cutie.

În pachet găsești unitatea NUC, adaptorul VESA și încărcătorul de priză. Nu include nici un cablu mini HDMI sau mini DisplayPort, așa că luați separat unul.

Adaptorul VESA este această tablă cu care poți prinde NUC-ul pe spatele unui monitor sau televizor prevăzut cu prinderi VESA (adică 4 șuruburi în pătrat de 10 cm latura). Asta îi permite să funcționeze și ca o soluție de display în spații comerciale, cu unitatea ascunsă după monitor.
intel_nuc_05

CONSTRUCȚIE ȘI DEZASAMBLARE

Unitatea NUC este mică și ușoară. Are un singur buton pe carcasa neagră de deasupra, care se și aprinde albastru în lucru. Dimensiunea ei redusă o face excelentă pentru birouri unde nu se cere performanță deosebită pe PC (deși te poți juca World of Tanks pe NUC sau alte jocuri Free-to-play la modă) pentru aplicații Office sau ERP, însă câștigi mult spațiu prin înlocuirea unei carcase ce poate fi de 5-20 de ori mai mare decât un NUC.
intel_nuc_08intel_nuc_09

Este greu de spus care-i partea frontală, dar Intel insistă că este cea cu două porturi USB 3.0 și jack-ul audio. Cel galben s-ar putea să încarce alte dispozitive chiar și cu NUC-ul oprit, este bănuiala mea.
intel_nuc_06intel_nuc_07
intel_nuc_10intel_nuc_11
intel_nuc_12intel_nuc_13

Partea din spate are două porturi USB 3.0, mini HDMI, mini DisplayPort, portul Ethernet RJ-45, portul de alimentare și două guri de ventilație. Pe laterale nu ai nimic în afară de alte fante pentru ventilație și un blocaj Kensington.

Capacul negru poate fi înlocuit cu altele, spune Intel. Spatele include patru piciorușe de cauciuc ce reprezintă chiar șaibele șuruburilor ce închid unitatea.

Am desfăcut NUC-ul primit. Unitatea de stocare de 2,5 inchi are loc în baza NUC-ului și se conectează pe portul SATA 3 în interior. Ai acces rapid și la memoria RAM.
intel_nuc_15intel_nuc_16
intel_nuc_placa_baza

Dacă demontezi și placa de bază din șuruburile ei, vei găsi pe spate un ventilator Sunon și un radiator cu un mic ghidaj ce suflă aerul spre fantele din carcasă. Sub ele undeva se află procesorul. Nimic spectaculos aici, ba chiar eu unul cred că generația curentă este pusă un pic în dificultate de noile procesoare Core M, care nu necesită răcire activă și deci ar putea fi integrate în carcase și mai mici.
intel_nuc_18

UTILIZARE

N-am utilizat NUC-ul, nu a fost timp. Oricum eram interesat mult mai mult de cum arată și ce mațe are în el, că Windows am mai văzut, iar hardware-ul îmi spune că este la fel de rapid ca un laptop sau ultrabook cu hardware similar.

NUC se potrivește perfect pe acele birouri unde ai nevoie de cât mai mult spațiu, așa că nu dorești o carcasă mare de desktop, ci un mini PC. De ce nu un laptop? Nu știu, politica firmei sau poate că ai nevoie de un monitor mare, că ții contabilitatea și asta te ajută în Excel. NUC încape sub monitor sau poate fi prins pe spatele unui monitor sau pe lateralul biroului. Sunt o grămadă de companii unde este nevoie de PC-uri pentru Office și ERP și email, sunt bune și în licee sau universități sau la părinți acasă.

Poate fi un bun media-server. Poți monta un HDD de 2,5 inchi și capacitate mare (există și de 2 TB) și poți ține aici filme, fotografii, muzică și ce mai vrei tu. Un sistem de operare Windows îți oferă o flexibilitate mare, iar dacă te pricepi pui un Linux și XBMC și ieși mai ieftin.

Rețeaua rapidă, procesorul rapid și conectica fac din NUC și un media-player online bun pentru conectare la Netflix, Amazon și altele. Mai greu la noi, dar în străinătate sunt sigur că-l utilizează și așa.

Jocuri? Merg. Cele free to play (League of Legends, Heroes of the Storm, DOTA, World of Tanks șamd) rulează pe un procesor Core cu placa video inclusă, câtă vreme renunți la rezoluție sau detaliile maxime. Nu perfect, că e clar că nu comparăm cu un sistem cu placă video dedicată, dar partea video HD Graphics sau Iris a ajuns destul de performantă, iar un SSD ajută. Nu l-aș recomanda fix pentru jocuri, dar poate fi utilizat și aici.

Controller pentru digital signage, adică afișaj comercial sau informativ în spații publice. Unitatea este mică, poate fi ascunsă după monitor sau în alt loc, are conectivitate wireless și pe cablu.

Supraveghere video. Un fel de funcție inversă față de un media player, poți înregistra camere video IP pe NUC, iar Windows îți dă ceva flexibilitate în alegerea programelor de înregistrare și în accesarea lor de la distanță.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Configurabil ca stocare și memorie, în funcție de aplicație și buget poți alege marca preferată de componente.
  • Folosești ce sistem de operare, suportă câteva versiuni de Windows și Linux.
  • Mic, ușor.
  • Poate fi prins de monitor.
  • Trebuie să te pricepi să montezi memoria RAM și unitatea de stocare.
  • Mă tem că generația următoare, cu Core M, va fi mai importantă deoarece nu mai necesită răcire activă.

CONCLUZIE

Mic și performant, Intel NUC arată că există o nișă pentru mini PC-uri, iar soluția Intel îți permite să alegi tu ce stocare și ce memorie vrei, în funcție de buget, pe când alte soluții mini PC de la producători de computere nu oferă același grad de libertate.

Preț: începând de la 699 lei la PC Garage și eMAG.
Găsiți la aceste magazine și componente, dar atenție că memoria trebuie să fie DDR3 la 1,35 V, iar pentru stocare internă unele au în placa de bază mSATA și altele M.2, pe lângă portul clasic SATA 3 pentru care ai nevoie de HDD sau SSD de 2,5 inchi.

    24 comentarii

  1. Mda, deci cel prezentat de tine este pe la 1600 de lei si nu are HDD si RAM, practic il faci lejer 2100 dupa ce ii pui SSD si RAM. Intrebarea mea este de ce ai da atatia bani pe un miniPC care sa-l folosesti pe post de dongle TV cand ai atatea variante mult mai ieftine ? Raspberry PI mai nou suport si windows 10 pe langa linux, iar pretul nu suporta comparatie…

      (Citează)

  2. @nwradu:

    Se zice Kodi nu XBMC. In ce secol traiesti?

    @L!nuX
    Ca dongle tv, Raspberry PI e destul de incet pentru Kodi (XBMC pe limba lui @nwradu). Da, merge, insa te cam rogi de el cu toate ca versiunile care ruleaza pe el sunt usurate substantial. Bine, are si avantajul ca se alimenteaza din portul USB al televizorului si il poti comanda din telecomanda TV ului prin HDMI/ARC

    Ce-i drept, nu stiu cum e cu versiunea lansata acum cateva luni dpdv al vitezei.

      (Citează)

  3. Ca mini PC mi se par cele mai OK cele Vensmile sau Ainol. Au si baterie integrata, sunt cat un smartphone de mari, vin cu Win 8.1, pret de pe la 89 de USD transport inclus pe AliExpress.

      (Citează)

  4. Ce model este acel mouse ?

      (Citează)

  5. Mi se par foarte utile pentru firme, care au nevoie spatiu liber pe birou, de redus consumul de curent electric.

      (Citează)

    • AragazCuBuleDeAer

      06/10/2015 la 7:37 PM

      Pentru firme poti folosi o virtualizare a PC-urilor, practic ai doar sobolanul tastatura si monitorul.

        (Citează)

  6. Gaelex:
    Mi se par foarte utile pentru firme, care au nevoie spatiu liber pe birou, de redus consumul de curent electric.

    Mie nu, si cum zice si @L!nux nu prea vad cum se justifica banii. E misto procesorul, nu zic nu. Dar de ce nu un AIO? Sau un laptop decent pentru office work in 2500+ lei cat te costa numai hardware complet pentru asta.

    E okish ca o statie grafica pentru munca usurica pt ca 4k, dar te cam costa restul de hardware sa il aduci up to par pt asta.

      (Citează)

  7. alxzen: Dar de ce nu un AIO? Sau un laptop decent pentru office work in 2500+ lei cat te costa numai hardware complet pentru asta.

    AIO sunt destul de scumpe, iar multe firme nu vor să ia laptopuri, au ecran mic sau alte probleme. Există o piață pentru desktopuri, deci bănuiesc că există și una pentru mini desktopuri.

      (Citează)

  8. razorsbk:
    Ce model este acel mouse ?

    Logitech G700. Mare, multe butoane configurabile, dar software oribil și consumă o baterie sau un acumulator pe zi.

      (Citează)

  9. nashu_mare: Se zice Kodi nu XBMC. In ce secol traiesti?

    Ai pus și tu mâna pe un Raspberry și deja ești expert :P

      (Citează)

  10. L!nuX: Mda, deci cel prezentat de tine este pe la 1600 de lei si nu are HDD si RAM, practic il faci lejer 2100 dupa ce ii pui SSD si RAM. Intrebarea mea este de ce ai da atatia bani pe un miniPC care sa-l folosesti pe post de dongle TV cand ai atatea variante mult mai ieftine ?

    E un computer, nu un dongle TV. Poate fi și media server, dacă vrei (nu doar media player), dar rămâne un computer pe care inclusiv te poți juca astea f2p de-s la modă acum.

      (Citează)

  11. @alunelu de unde pot cumpara ce ai prezentat tu mai sus? As fi foarte interesat:).

      (Citează)

  12. Pi nu ruleaza filme hd.

    L!nuX:
    Mda, deci cel prezentat de tine este pe la 1600 de lei si nu are HDD si RAM, practic il faci lejer 2100 dupa ce ii pui SSD si RAM. Intrebarea mea este de ce ai da atatia bani pe un miniPC care sa-l folosesti pe post de dongle TV cand ai atatea variante mult mai ieftine ? Raspberry PI mai nousuport si windows 10 pe langa linux, iar pretul nu suporta comparatie…

      (Citează)

  13. aaaaaaaa:
    Pi nu ruleaza filme hd.

    Ba din contra, ruleaza full HD

      (Citează)

  14. Cred ca cel mai bine se potrivesc pt firme, pt acasa nu le vad nicio intrebuintare. Daca vrei media server, cu ~2200 (modelul prezentat de tine + storage + ram) iti iei o carcasa cubetower (~250), placa de baza (format mATX, un Asus sau Gigabyte ~ 250-300), procesor i3 (~500, desi ceva din seria GXXX isi indeplineste scopul si mai scade si din pret cu 150-200ron), sursa (~200), 4Gb ram (~200), 3 x 1Tb HDD (sau orice alta combinatie, dupa cum considera fiecare: 1 x SSD + 2 x HDD), Debian + Plex. Pe viitor ai si posibilitatea de a face upgrade.

      (Citează)

  15. Eu am un mini-PC Gigabyte de genul acesta. L-am cuplat la un TV FullHD de 40″. Duce Steam, Popcorn Time etc. Are sens şi acasă, nu doar la birou.

      (Citează)

  16. Dan:
    Eu am un mini-PC Gigabyte de genul acesta. L-am cuplat la un TV FullHD de 40″. Duce Steam, Popcorn Time etc. Are sens şi acasă, nu doar la birou.

    Depinde de nevoile fiecaruia. Cat storage ai pe acel mini-pc (poate tu vezi serialele online, eu le am stocate pe toate si depasesc deja 2Tb doar serialele) ? Cat ram ? Poti sa-l upgradezi in viitor ? De asta nu vad NUC-ul ca fiind OK pt un media server, pt ca e sub nevoile mele.

      (Citează)

  17. George Jipa: Depinde de nevoile fiecaruia. Cat storage ai pe acel mini-pc (poate tu vezi serialele online, eu le am stocate pe toate si depasesc deja 2Tb doar serialele) ? Cat ram ? Poti sa-l upgradezi in viitor ? De asta nu vad NUC-ul ca fiind OK pt un media server, pt ca e sub nevoile mele.

    Exact asta poți upgrada oricând: RAM-ul şi storage-ul. Nu poți upgrada procesorul (eu am un i5 Haswell) şi grafica integrată (Intel Iris Pro). BRIX-ul meu are spațiu pentru un HDD şi un SSD simultan, şi două sloturi de RAM. Deocamdată îmi fac treaba cu 1TB (HDD) şi 8 GB RAM. Nu stochez filme pentru că rareori le văd şi a doua oară.

      (Citează)

  18. L!nuX:
    Mda, deci cel prezentat de tine este pe la 1600 de lei si nu are HDD si RAM, practic il faci lejer 2100 dupa ce ii pui SSD si RAM. Intrebarea mea este de ce ai da atatia bani pe un miniPC care sa-l folosesti pe post de dongle TV cand ai atatea variante mult mai ieftine ? Raspberry PI mai nousuport si windows 10 pe langa linux, iar pretul nu suporta comparatie…

    Il iei pe ala cu celeron, care costa doar 700 de lei si-si face treaba.

      (Citează)

  19. Pai, ar fi bun… nuc asta. Sunt fan amd so :>
    Chiar am nevoie de o unitate de genul asta dar sa vedem, poate imi iau pe ddr4, care e un must daca vrei sa fii in trend.

      (Citează)

  20. Tim:
    Pai, ar fi bun… nuc asta. Sunt fan amd so :>
    Chiar am nevoie de o unitate de genul asta dar sa vedem, poate imi iau pe ddr4, care e un must daca vrei sa fii in trend.

    Nici o sansa de mini-pc cu amd. Pai ce, vrei sa ti se topeasca????

      (Citează)

  21. Între carcasele “uriaşe” şi aceste mini-PC-uri există şi categoria intermediară: PC-uri cam cît un A4, care folosesc microATX şi componente standard, şi au preţuri standard (jumate din preţul specificat de tine). Pt firme, şcoli, universităţi cum spui tu, nu e problemă că nu ai loc de o carcasă cît un A4 – poţi să o pui sub monitor sau agăţată sub birou.

      (Citează)

  22. Duby:
    @alunelu de unde pot cumpara ce ai prezentat tu mai sus? As fi foarte interesat:).

    De pe Aliexpress. Cauta un furnizor care ti le trimite cu Swedish Post sau Netherland Post si le primesti acasa.

      (Citează)

  23. AragazCuBuleDeAer

    06/10/2015 la 7:42 PM

    Bine ca nu l-au denumit Mini Unit Computing, iesea o prescurtare faina. Lasand gluma la o parte se preteaza perfect langa un Tv LCD cu un panel de calitate pe care sa rulezi HD sau 3D.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus