un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Balaurul a fost învins doar în poveste

11 May 2015  ·

GÂNDURI  ·

17 comentarii

Sf Gheorghe, diavolul, sulița, unicornul dubios de la parter sau ce era ăla – toate au dispărut sub trafaletul sfânt al bisericii.

gheorghe_1gheorghe_2

Povestea întreagă este aici, dacă nu o știți deja.

În loc au apărut meme-uri și glume, că să facem haz de necaz ne pricepem. Pe când însă o acțiune ceva mai amplă împotriva influenței pe care biserica o are în societate? Când se va dezbate serios faptul că politicienii și primarii sunt la mână bisericii, pentru că dacă nu le mai fac pe plac, nu mai pupă susținere la următoarele alegeri?

Da, România este o țară religioasă, dar e o diferență între a găsi un confort personal în credința în Dumnezeu și a lăsa preoțimea să capete o putere tot mai mare în societate, de parcă am mai trăi în Evul Mediu când toți pupau piciorul papei și mergeau la cruciadă la ordinul său. Cred că nici Papa de la Roma n-ar fi șters peretele ăla, acum în 2015.

Când se vor pune aceste probleme în societate? Probabil niciodată. Așa cum s-au nimerit lucrurile la noi, avem destul de des tot felul de alegeri unde Biserica este importantă. Le-am avut în 2012, apoi în 2014, în 2016 vin unele locale și parlamentare, în 2019 din nou prezidențiale. Când să faci ceva, dacă cei de la putere sunt în acest joc continuu cu popii?

surse foto: Alex Mihăileanu și Dan Perjovschi.

    17 comentarii

  1. Daca BOR nu putea sa doarma noaptea de grija acelui desen, cred ca era mai intelept sa ceara permisiunea de a face altul mai frumos peste el si nu mai indignau atata lume. Privelistea nu e deloc placuta acum, peretele ala alb sare in evidenta si da impresia ca acolo s-a sectionat jumatate de cladire. Jumatate de vina o poarta si primaria ca executa aceste cereri. Sunt convins ca daca eu ma duc la primarie si le spun sa varuiasca niste pereti mazgaliti cu prostii ma voi lovi de o mare ignoranta.

      (Citează)

  2. Normal, tu nu le aduci voturi, doar ceri bani.

      (Citează)

  3. Stirea reala este ca pictura nu a fost acoperita la insistentele Biserii Ortodoxe Romane, ci la rugamintea, si nu insistentele, celor ce treceau in zona (o buna parte fiind persoane ce se duceau la o Biserica aflata in vecinatate).

    ————————————
    “În acest context, Emil Nedelea Cărămizaru, parohul Bisericii Sfântul Gheorghe-Nou din Capitală, a declarat pentru MEDIAFAX că a primit sesizări din partea Consiliului Parohial şi a credincioşilor din zonă, “care au avut o discuţie amiabilă cu domnul Thomas (George – n.r.), proprietarul clădirii, şi s-au înţeles să schimbe desenul de acolo”.

    “Discuţia a fost a asociaţiei de locatari, ei s-au înţeles. Nu înţeleg de ce apare balamucul acesta, de ce pun Biserica într-o discuţie care nu îşi are sens şi nu îşi are loc. Biserica nu a avut nicio discuţie cu nimeni”, a spus Cărămizaru.

    “Nu i-am cenzurat pe domnii care au pictat, Biserica nu cenzurează pe nimeni, dar, în acelaşi timp, şi biserica, şi credincioşii pot avea opinia lor”, a completat Emil Nedelea Cărămizaru.” s. Mediafax
    ————————————

    Deci care cenzura si care inchizitie?

    Petreanu si altii ca el, au de multa vreme un cui pus pe BOR si prin urmare lovesc in aceasta institutie ori de cate ori au ocazia.

      (Citează)

  4. gigi:
    Stirea reala este ca pictura nu a fost acoperita la insistentele Biserii Ortodoxe Romane, ci la rugamintea, si nu insistentele, celor ce treceau in zona (o buna parte fiind persoane ce se duceau la o Biserica aflata in vecinatate).
    …….

    Deci care cenzura si care inchizitie?

    Petreanu si altii ca el, au de multa vreme un cui pus pe BOR si prin urmare lovesc in aceasta institutie ori de cate ori au ocazia.

    Si noi trebuie sa credem ca exact asa a fost ? Vreau sa vad si eu sesizarile acelea primite, unde au fost depuse, asa vorbe poate spune oricine, orice.

      (Citează)

  5. Ciprian: Si noi trebuie sa credem ca exact asa a fost ? Vreau sa vad si eu sesizarile acelea primite, unde au fost depuse, asa vorbe poate spune oricine, orice.

    Pai din perspectiva aceasta si eu as vea sa vad dovada ca reprezentatii BOR au amenintat sau obligat in vreun fel pe proprietarul cladirii sa acopere acea pictura.

      (Citează)

  6. mircea (primul)

    11/05/2015 la 1:15 PM

    iar am un comentariu la moderare, am uitat ca postez pe un blog de pudici.

      (Citează)

  7. gigi:
    Stirea reala este ca pictura nu a fost acoperita la insistentele Biserii Ortodoxe Romane, ci la rugamintea, si nu insistentele, celor ce treceau in zona (o buna parte fiind persoane ce se duceau la o Biserica aflata in vecinatate).

    Si metrorex-ul a scos abonamentul de 62 de calatorii tot la `rugamintile` calatorilor , dar nimeni nu a vazut aceste rugaminti .

      (Citează)

  8. Nu cred ca proprietarul cladirii putea fi in mod real “obligat”sa acopere pictura. Cu siguranta a putut opta. Pana la urma nu ar trebui sa judece nimeni – nici biserica, nici noi, ce ar trebui sa fie pictat pe cladirea lui.

      (Citează)

  9. Ne agitam degeaba, nu reisese de nicaieri ca acel desen era aprobat de vreo autoritate si ca avea voie sa fie facut pe acel perete.

    Din partea mea, sa le secularizeze averile manastiresti cum a facut Cuza si sa ii execute de impozit pe profit si TVA. Dar sa se respecte legea, nu sa ne agitam pentru orice tampenie a BOR.

      (Citează)

  10. Off topic! Popii dau bon fiscal la lumanari si alte cele in Biserica sau pe ei ii lasam in pace pentru ca ne bate Dumnezeu??

      (Citează)

  11.   (Citează)

  12. De cand consiliul ala parohial vorbeste in numele BOR? ca asa ai impresia citind presa din Romania subjugata de inchizia ortodoxa si proaspat scapata de dictatura lui Basescu. singura solutie e ca toti ziaristii din Romania sa-si picteze peretii din casele proprii cu grafiti pentru a protesta impotriva cenzurii.

      (Citează)

  13. Radu, ma asteptam sa fii impartial, dar aici ai dat-o in bara. Vii sa ne prezinti ce spune unu pe blog in loc sa ne prezinti declaratiile oficiale ?
    Nu iau apararea bisericii, dar modul in care este exagerat subiectul aici, n-are treaba cu realitatea.
    Pana acum verificai stirea chiar la sursa, acum ai preferat sa transmiti o prostie pentru ca prinde ?

      (Citează)

  14. Da mah, bine ca sunteti voi destepti si sustineti toate desenele de gradinita amplasate pe unde li se nazare artistilor moderni de doi lei (da, stiu, mult apreciati si peste hotare!).
    Si ii dadeau unii inainte cu libertatea de expresie (iesit in strada si alte alea).
    Intre timp altii modifica Codul de procedura penala..

      (Citează)

  15. Sunt lucruri mult mai importante care merita discutate si indreptate.Haosul domneste in media platita si condusa de in totalitate de cei coroiati.Se incearca discreditarea Bisericii Ortodoxe prin tot ce este posibil.Desenele in acest caz erau exact ca cele din cartierele ghetouri de emigranti.Pe metrouri la fel sunt kitsch-uri afro americane.Daca era desenat chipul lui Codreanu?Oare mai statea o ora acolo?

      (Citează)

  16. mircea (al treilea)

    11/05/2015 la 11:10 PM

    Ce mare caz de pictura asta? ONG-ul BOR a cerut autoritatilor stergerea picturii si a ontinut-o. Alte ONG-uri ca si CutCutu cer scutirea cainilor vagabonzi de eutanasiere si o obtin. Unde-i conspiratia?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus