un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ce bârfe știți despre farmacii?

11 May 2015  ·

GÂNDURI  ·

40 comentarii

Ce știți despre lanțurile farmaceutice de la noi? Am un interes personal aici și caut informații despre ce se mai întâmplă în piață.

De exemplu se mărește văzând cu ochii lanțul Punkt, care de fapt aparține tot de Sensiblu și vreau să fie un lanț low-cost. Personal nu văd ce mari diferențe de preț poți face în farmacii, dar poate că le fac în regim de drogherie, adică o farmacie ce doar vinde produse și nu are nevoie de farmaciști angajați pentru a face asta (doar de asistente farmaceutice, altă treabă).
farmacie_punkt

Din ce aud, Centrofarm se apropie de faliment. Știți mai multe detalii? S-au închis deja diverse farmacii, inclusiv unele din mall-uri, unde spațiile comerciale sunt foarte vânate, contractele se încheie pe termen lung și cu mari penalități de reziliere și, în general vorbind, dacă e să renunți la vreo farmacie, cele din mall sunt ultimele la care vrei să faci asta, pentru că toate vând bine. Așa că situația e nasoală. Am auzit că ar fi vrut să vândă întreg lanțul spre un alt mare lanț, dar nu le-a vrut niciunul și pe bună dreptate, că pare un domeniu în care cumperi concurența doar pentru a-ți crește poziția pe piață; când concurența ta merge în jos, mai bine aștepți să se închidă și să le ocupi locul. Au fost vândute doar vreo două farmacii, iar restul se închid treptat, după ce scapă de marfă.

Mai există un lanț, Richter, despre care se aude că se va închide în curând.

Dona trece printr-un rebranding micuț, cu o nouă siglă. M-au amuzant niște reclame de-ale lor din oraș, care spun că “halatul de farmacist nu se primește, ci se merită” sau ceva așa. În principiu, halatul de farmacist se primește prin absolvirea Facultății de Medicină și Farmacie, care nu-i tocmai simplă. Dona poate vrea să spună că-l merită doar cei care reușesc să aibă câte două produse vândute pe fiecare bon fiscal, că altfel pe angajați îi spună conducerea și urmează un dialog de genul “aveți astăzi 10 bonuri fiscale pe care ați vândut un singur medicament, de ce? -Păi clientul voia doar unul singur… -Și ce dacă, trebuie să-i vindeți și vreun pansament gastric, vreo altă pastilă, ceva la ofertă! -Păi dacă nu avea bani decât pentru pastilele alea de inimă… -Nu contează, trebuie să-i mai vindeți ceva, targetul este de minim două produse pe bon!”
farmacia_dona

Pe termen lung, rămânem doar cu lanțurile mari Catena, cu vreo 500 de farmacii, Sensiblu, Dona, Helpnet și, mai timid așa, Belladona. Problema este că, deși nu se poate numi monopol, farmaciile independente sunt practic eliminate de pe piață deoarece nu pot negocia cu furnizorii precum un lanț cu sute de farmacii și nici nu-și pot permite să suporte termenele lungi de decontare a rețetelor. Așa că pe termen lung farmaciile independente vor dispărea și ele, poate cu excepția celor făcute cu multe manevre chiar în spitale sau vizavi de spitale, unde este un vad deosebit de bun, apoi treptat vor urma lanțurile mici.

    40 comentarii

  1. Dupa ceva experienta (de nevoie) cu farmaciile in ultima vreme pot sa spun ca majoritatea farmaciilor au pe stoc doar nurofen, plasturi si strepsils. Cum vrei ceva mai specific s-a terminat smecheria. Poate doar Helpnet in care am mai gasit, dar in care urasc sa intru ca e scumpa si ca imi tot baga pe gat cardul ala al lor.

    Nu stiu de unde cacat iau drogatii seringi, ca nu gasesti nicaieri d-astea mici.

    Batutul drumului juma de oras si statul la coada la Tei merita daca ai de luat ceva mai scump.

      (Citează)

  2. Centrofarm tocmai si-a construit un mare sediu pe la pta rosetti (de fapt e in constructie inca) si cand spun mare, ma refer la o cladire de >10 etaje.

      (Citează)

  3. Pe aceasta piata nu este o concurenta reala. Dovada: la Tei gasesti unele produse uneori si la jumatate de pret fata de majoritatea farmaciilor, este in permanenta coada, dar farmaciile nu reactioneaza! Intr-o piata concurentiala, ar exista imediat un raspuns.

      (Citează)

  4. Despre ce “Tei” vorbiți?

      (Citează)

  5. Ia de aici barfe de la Sibiu:

    Încă 100 de Farmacii Polisano

    La conducerea Sibpharmamed ce operează o reţea de 67 de farmacii sub brand-ul “Reţeta”, a fost adusă Mirela Elena Jumanca, cu o experienţă de 12 ani în distribuţia de medicamente, în această perioada fiind Director Vânzări la Tamisa Trading (Montero) şi director regional la SIEPCOFAR (“Farmaciile Dona”).
    Jumanca are că obiectiv imediat rebranding-ul lanţului de farmacii şi achiziţia de noi puncte farmaceutice. Din februarie 2015, “Farmaciile Reţeta” se vor schimbă în “Farmaciile Polisano”.
    Până în 2017, se intenţionează achiziţionarea a încă 100 de farmacii, astfel încât cele 2 lanţuri de farmacii din cadrul grupului, operate de Polisano Pharma şi Sibpharmamed, să depăşească 200 de unităţi.

    Sursa: http://www.tribuna.ro/stiri/actualitate/borza-schimb%C4%83-conducerea-a-trei-firme-din-polisano-urmeaz%C4%83-achizi%C5%A3ia-de-noi-farmacii-produc%C5%A3ie-de-medicamente-oncologice-%C5%9Fi-deschiderea-de-noi-clinici-103173.html

      (Citează)

  6. Lanturile mari te jecmanesc …
    Un produs pe care l-am luat cu 15 lei din Bucuresti de la Belladona in Campulung – AG la Catena era 21 de lei.
    Faza cu cardul este o mizerie de marketing si evit la maxim aceste farmacii.

      (Citează)

  7. farmacia tei are cele mai bune preturi, dar tot timpul e aglomeratie ca la Carrefour in ajun de Craciun

      (Citează)

  8. Aghid:
    Lanturile mari te jecmanesc …
    Un produs pe care l-am luat cu 15 lei din Bucuresti de la Belladona in Campulung – AG la Catena era 21 de lei.
    Faza cu cardul este o mizerie de marketing si evit la maxim aceste farmacii.

    Belladona se poziționează în general ca fiind mai ieftină.

      (Citează)

  9. alunelu:
    Ia de aici barfe de la Sibiu:

    Ce drăguț, dar investigațiile cu evaziunea fiscală și manevrele cu medicamentele de cancer și sinuciderea patronului cum s-au terminat?

      (Citează)

  10. Belladona se poziționează în general ca fiind mai ieftină.

    Belladona se pozitioneaza bine de tot, if ya know what I mean…

      (Citează)

  11. Farmacia Tei nu are absolut niciun rival la preturi.singurul inconvenient este ca stai la coada și 30 min deși au vreo 15 case.au produse și cu 40 sau 50 la suta mai ieftine decât sensibil care oricum sunt cei mai scumpi din piata

      (Citează)

  12. Te-a trimis mami la “pescuit”? Miroase un pic a faliment, dar poate mi-se pare mie.

      (Citează)

    • thundermar:
      Daca dai comanda online la Farmacia Tei si o ridici din farmacie, trebuie sa stai la coada cu ceilalti ?

      Nu, exista o casa de marcat”ridicare ghiseu,unde pot fi ridicate comenzile efectuate online.

        (Citează)

  13. hana:
    Farmacia Tei nu are absolut niciun rival la preturi.singurul inconvenient este ca stai la coada și 30 min deși au vreo 15 case.au produse și cu 40 sau 50 la suta mai ieftine decât sensibil care oricum sunt cei mai scumpi din piata

    Tare ar merge acolo o coada unica, bonuri de ordine, dar n-ai cu cine ca clientii sunt in general persoane in varste obisnuite cu cozile si tinutul randului.

    Daca n-ai compensate e o coada unica la 3 case, dar si acolo e haos cateodata ca vine lumea si se aseaza in frunte.

    Poate cu cacatul ala de card de sanatate sa se reduca hartogaria cu compensatele. M-as mira totusi.

      (Citează)

  14. Andra:
    Te-a trimis mami la “pescuit”? Miroase un pic a faliment, dar poate mi-se pare mie.

    Da, e un mare complot pe undeva. Un pic? Miroase peste tot, mai puțini la cei mari.

      (Citează)

  15. cred ca cei mai scumpi sunt totusi Centrofarm, chiar si peste Sensiblu.

      (Citează)

  16. Si eu am apelat la farmacia Tei, am cumparat online pt ca nu sunt din bucuresti, 15 lei livrarea parca. Unele produse care au valoare peste 50 lei le-am luat cam cu 50% mai ieftin decat la sensiblu de unde luam de obicei, lanturile mari investesc mult in reclama si pozitionare buna a farmaciilor, plus carduri de ‘reducere’. O mare teapa in final, platesti marketingul.

      (Citează)

  17. Ah, apropo de marketing, mi-am facut asigurare de viata la allianz si am gasit in plic si un card Catena. Sa si-l bage undeva…

      (Citează)

  18. Farmacia Tei ruleaza fin, la 8 lei transport in Bucuresti si livrare a doua zi, e super ok ca optiune la alergat si cozi.

      (Citează)

  19. Daca o farmacie dintr-un cartier Bucurestean isi permite sa vanda medicamente la jumatatea pretului practicat de marile lanturi binecunoscute de farmacii din tara, inseamna ca pe piata farmaceutica din Romania exista un monopol si o cardasie asemanatoare celei dintre samsarii pietelor agroalimentare.

      (Citează)

  20. Pai sinuciderea cum sa se termine: cu moartea subiectului.
    Despre restul dosarelor n-am mai auzit nimic. Ultima oara a scris in ziare prin septembrie ca au fost trimisi in judecata.

    nwradu: Ce drăguț, dar investigațiile cu evaziunea fiscală și manevrele cu medicamentele de cancer și sinuciderea patronului cum s-au terminat?

      (Citează)

  21. Daca dai comanda online la Farmacia Tei si o ridici din farmacie, trebuie sa stai la coada cu ceilalti ?

      (Citează)

  22. Cam asa se intampla cu farmacistii, te duci dupa o pastila de gat si iti mai da si una pentru spate, ca cica isi face efectul mai repede, sau alte chestii. Si astazi au un pret, maine altul…

      (Citează)

  23. Bogdan Stanciu:
    Cam asa se intampla cu farmacistii, te duci dupa o pastila de gat si iti mai da si una pentru spate, ca cica isi face efectul mai repede, sau alte chestii. Si astazi au un pret, maine altul…

    Asta se intampla pentru ca farmacistii trebuie sa acumuleze un punctaj la sfarsitul zilei, punctaj care se va regasi sau nu in leafa lunara. Deci scopul lor principal nu este neaparat sa te faci tu bine cat acela de a vinde cat mai multe medicamente si mai ales medicamentele care apartin unor companii farmaceutice ce platesc taxe de raft si alte cele.

      (Citează)

  24. Dona cam seamănă cu Dorna. Zic și eu.

      (Citează)

  25. thundermar:
    Daca dai comanda online la Farmacia Tei si o ridici din farmacie, trebuie sa stai la coada cu ceilalti ?

    e o casa speciala de ridicat comenzile online, la noroc, daca vin mai multi in acelasi timp sa ridice comenzi…..

      (Citează)

  26. Tot de tei zic si eu, dar de bebe tei (tot a lor dar pt bebelusi) unde sunt la fel de imbatabili la pret (gen pampers cu pret similar cu promotii din hipermarket, lapte praf mai ieftin – doar la noriel am gasit comparabil anumite chestii) iar daca faci aprovizionarea mai rar e rentabil drumul. Plus site cu stoc online sa nu faci drumul degeaba daca vrei ceva specific. Si sunt vechi, gen 10 ani, era un articol printr-un ziar de business de cand au deschis si in militari un bebeshop mai mare.

      (Citează)

  27. Daca imi este permis, un banc cu farmacia Catena: intreaba un client la farmacie daca au medicamente pentru inima, avem, perfect – Catena farmacia inimii, intreaba de ceva medicamente de ficat, da, Catena farmacia ficatului, intreaba si daca au medicamente Viagra, da, sigur ca avem, mirat clientul trage concluzia: Catena farmacia p… !

      (Citează)

  28. Am o Belladona lângă mine și e foarte prost aprovizionată.

    Dona are de curând și magazin online http://www.donaonline.ro/

      (Citează)

  29. E greu daca nu chiar imposibil sa mai lansezi o farmacie sau chiar un lant farmaceutic de dimensiune mica sau medie. Nu poti negocia cu furnizorul cot la cot cu Catena, volumul lor imens de vanzare le permite sa obtina preturi foarte buna. In plus, marketarea ar costa destul de mult ca sa iti poti face simtita prezenta printre preferintele cumparatorului.

      (Citează)

  30. Am incercat si eu sa dau o comanda la Tei dar multe medicamente pentru care nu-ti trebuie reteta tot nu le livreaza si trebuie sa le iei de la ei. Gen Ibuprofen, paracetamol si altele.

      (Citează)

  31. FARMACIA IN ROMANIA NU ESTE A FARMACISTULUI CI A UNORA CARE AU MULS FICTIV BANI DE LA CNAS CU SPRIJIN POLITIC ACEST FENOMEN TRANSFORMAND PROFESIA LIBERALA A FARMACISTULUI IN SCLAVIE SI INGRASAND CONTURILE LANTURILOR CARE AU STIUT SA SCOATA BANII DIN TARA SI SA II INVARTE INTRE PROPRIILE DEPOZITE ///////// OARE POT JUSTIFICA PROVENIENTA IN MARE PARTE A BANILOR INCASATI DE LA CNAS DE LA INFIINTARE PANA AZI…………NU PENTRU CA AU CONSTRANS SI CORUPT MEDICI SI FARMACISTI PENTRU A PUTEA SUPRAVIETUI IN ROMANIA PE SALARII DE SCLAV

      (Citează)

  32. Eu cred ca viitorul este in mainile farmaciilor online! Acestea au costurile mai mici, te poti informa singur despre fiecare medicament si preparat in parte si sa alegi pe cel cu consitenta potrivita si la pretul cel mai bun. Farmacistii s-au transformat in niste sales-mani in halate!

      (Citează)

  33. basil grigore

    10/09/2017 la 3:50 PM

    „Credeam că măcar farmaciștii nu-și înșeală clienți,,
    Neputându-mă deplasa(handicap gr.0 cu însoțitor) și având și necazul apariției unui ulcer varicos) la recomandarea doctorului am rugat pe cineva să-mi cumpere pansamente HydroClean® Plus cavity. Primind telefon că nu au, având numai HydroClean® Plus, am spus persoanei să-mi cumpere ce au din gama respectivă dar fiind scumpe nu mi-am permis decât 4bc. La a doua schimbare după 72 de ore, am văzut că de fapt acesta trebuie schimbat la 24 și eeste
    HydroClean®.
    Verificând bonul surpriza a fost că m-a taxat la valoarea de HydroClean® Plus. Știu că nu aveți vină dar vedeți prin cine distribuți că numele HARTMANN și DONA este în joc.
    Păcat de reclamă o farmacie cum toate ar trebui să fie
    ÎN REST NUMAI AM COMMENATARI….,,ȘI FARMACIILE AU DEVENIT KAUFLAND,,
    HydroClean®
    Pansament superabsorbant, care creeaza in combinatie cu solutia Ringer un mediu umed pe plaga pana la 24 de ore. HydroClean indeparteaza necroza si depozitele de fibrina, absoarbe exsudatul si accelereaza curatarea plagii; stratul hidrofob previne adeziunea, iar pansamentul se poate indeparta fara iritarea plagii.10 x 10 cm Cod produs 6093070

    HydroClean® Plus
    Pansament activat cu solutie Ringer, gata de utilizare; contine un antiseptic PHMB (polihexametilen-biguanida) in straturile interioare, avand efect antibacterian si inhiband proliferarea microbilor la interiorul pansamentului. Pansamentul este adecvat pentru terapia umeda, avand o durata de utilizare de pana la 72 de ore.
    Benzile de silicon aplicate pe stratul de contact cu plaga previn lipirea pansamentului de aceasta; PSA-ul (polimer super-absorbant) utilizat in straturile interioare ale pansamentului HydroClean plus inhiba activitatea metaloproteinazelor; aceasta rezulta in reactivarea unui proces stagnant de vindecare a plagilor cronice. 10 x1 0 cm Cod produs 6095941

      (Citează)

  34. @basil grigore : Farmaciile au devenit un fel de kaufland deoarece vin zilnic tot felul de idioti, agramati cu 2 clase care se cred la piata, comenteaza daca stau mai mult de 1 minut la coada, in timp ce farmacistul explica pacientului informatii vitale. Sa nu uitam ca farmacistii isi sacrifica 5 ani din viata pentru o facultate cu o dificultate mai ridicata decat majoritatea facultatilor din romania, si pentru ce? sa se confrunte zilnic cu “pacienti” care mai de care mai imbecili si cu patroni care-i privesc ca pe niste sclavi ?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus