un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Location History din Google Maps: de bine sau de rău?

11 Aug 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

13 comentarii

Acum câteva zile am văzut mai mulți oameni pe Facebook aflând cu surprindere că, dacă-l lași, un telefon cu Google îți monitorizează poziția și o salvează doar pentru ochii tăi la maps.google.com/locationhistory

Treaba asta se întâmplă de minim doi ani, că eu atunci am activat opțiunea. Dacă unii abia acum află de acest lucru, deși butonul ei On/Off este mare în Android… ce să zic, asta e.

În cazul meu, de exemplu, în ultimele 30 de zile Google știe că am fost în Azore și în Bruxelles, ba chiar m-a prins în Lisabona cum am mers la Cais do Sodre pentru a lua feribotul până la statuia cea mare a lui Iisus. Foarte bine, poate că eu uit ce și când am făcut, dar le ține minte Google pentru mine.

location_1location_2

Să vă zic o poveste, apropo de toată spaima că Google mă urmărește. La un moment dat îi vine unui coleg de muncă o amendă de radar. Stă el supărat, contemplând suma de plată, și se gândește că parcă n-a mai fost de mult spre Clinceni. Cum de a luat radar acolo cu 3 săptămâni în urmă? E ceva ciudat la mijloc.

Îi vine ideea să se uite pe Location History, că avea un smartphone cu Android ca telefon de muncă. În ziua cu amenda, cam pe la ora din “vederea” de la Poliție, Google îi spunea că el era la Piața Victoriei, nu la Clinceni. Imediat îi pică fisa: “ah, păi dacă eram la Guvern înseamnă că e ziua când am fost cu șefu’ acolo, cu mașina lui, iar pe a mea i-am dat-o lui X, că mi-a zis că are treabă pe undeva”. Și s-a dus la X și i-a înmânat amenda, să o plătească el.

Uneori te scoate din belele Location History asta. Alteori te bagă. Dacă aveți nevoie de un alibi că faceți o crimă, nu uitați să-l dezactivați.

    13 comentarii

  1. L-am pus sa ma trackuiasca, m-am speriat, i-am dat disable. Daca chiar o fi fost.
    Nu e perfect si o mai da in balarii mai ales cind nu are semnal gps si se bazeaza pe celulele gsm pentru localizare. Imi spunea ca am fost prin nus ce sate prin Prahova desi nu am calcat pe acolo niciodata.

    Acum e la loc. Doar ca zice ca in ultimele 30 de zile nu am parasit localitatea de resedinta.

      (Citează)

  2. Sau daca te “plimbi” pe la Cotroceni :D
    Ca tot sunt la moda “plimbarile”.

      (Citează)

  3. Io tin dezactivate toate optiunile care tin de locatie. le activez doar daca trebuie sa chem taxi, in rest, sa fie sanatosi.

      (Citează)

  4. Mi se pare naiv sa crezi ca daca telefoanele au tehnologia necesara atunci cine vrea sa ne monitorizeze nu o face deja chiar daca activam noi sau nu optiunile. In rest macar Google imi ofera mereu ceva la schimb pentru informatiile mele pe care le vinde mai departe.

      (Citează)

  5. E cam sinistru, dar eu pe WP8 tin optiunea similara pe On, ajuta la stabilirea nivelului de trafic.

      (Citează)

  6. Cea mai mare prostie sa il dezactivezi daca vrei alibi pentru o crima. Nope, eu il dau altcuiva sa se plimbe cu el in celalalt capat de Bucuresti.

      (Citează)

  7. Google mi se pare prea invaziv când vine vorba de colectarea de date personale. Chair si in gmail, iti scaneaza continutul mailurilor ca sa iti dea apoi reclame targetate mai bine. E cumva de inteles pentru ca singura lor sursa serioasa de venit e vânzarea de reclame, dar totuși exista alternative mai rezonabile – greu de crezut, dar Microsoft.

      (Citează)

  8. Stiti cumva daca merge smecheria prin aplicatiile google de pe IOS?

      (Citează)

  9. Google e invaziv? Mi-am facut cont de facebook strict pentru a schimba mesaje cu un prieten. Nu am adaugat in lista pe nimeni altcineva, nu dau like-uri, nu am activitate. in schimb primesc sugestii cum ca poate ii cunosc pe astia – si intimplator imi arata mecla unui coleg de munca, dar cu care nu am schimbat niciodata mailuri sau mesaje. Sau, cind nu intru pe facebook vreo doua saptamini primesc si de doua ori pe zi: mircea, de cind nu ai mai intrat pe facebook s-au intimplat atitea – numai ca neavind activitate e acelasi mesaj repetat, nu s-a intimplat ceva nou intre timp, motiv sa imi trimita o noua notificare. E ca si cum tigara s-ar ratoi la tine de vreo doua ori pe zi: “baaa, da nu ma mai cunosti, ce naiba…?”

    On topic – faina optiunea. Ma mai baga gps-ul in balarii si uit sa vad traseul, sa vad ce puteam face mai bine. Uite acum am inregistrarea… Sa fim seriosi, nu ma simt amenintat ca imi stiu altii locatia. Mai cunosc un amic care nu foloseste gps-ul din telefon din acelasi motiv. Si ma tot suna pe mine sa ii caut trasee…

      (Citează)

  10. Buna ziua! Ma poate lamuri cineva in legatura cu aceste erori? De exemplu ieri, 24.01.2015 am stat in permanenta in casa si spre uimirea mea utilizand google maps history am ramas muta de uimire vazand ca am fost prezenta in mai multe zone din oras! Repet ca nu am iesit din casa! Cum de este posibil asa ceva, ma poate lamuri cineva? Multumesc!

      (Citează)

  11. jules:
    L-am pus sa ma trackuiasca, m-am speriat, i-am dat disable. Daca chiar o fi fost.
    Nu e perfect si o mai da in balarii mai ales cind nu are semnal gps si se bazeaza pe celulele gsm pentru localizare. Imi spunea ca am fost prin nus ce sate prin Prahova desi nu am calcat pe acolo niciodata.

    Acum e la loc. Doar ca zice ca in ultimele 30 de zile nu am parasit localitatea de resedinta.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus