un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Am un Nokia N900 la test

25 Dec 2009  ·

TEHNOLOGIE  ·

36 comentarii

nokia_n900Eu ştiam că în Ajun vine Moş Crăciun şi aduce cadouri, dar anul acesta a fost Cristi Manafu via Gadgeteer.ro care mi-au dat pentru câteva zile un model inedit de telefon: Nokia N900. Smartphone cred că e impropriu spus, deoarece Nokia îl prezintă ca pe un mini-computer ce include şi partea de telefonie.

N900 e aproape de vârful tehnologiei disponibile. Spun aproape pentru că procesorul este un ARM la 600 MHz, iar alte modele actuale deja au Snapdragon la 1000 MHz, dar în rest N900 are ecran de 3,5 inci la 800×480 pixeli (rezistiv însă), are tastatura reală QWERTY (dar mică şi înghesuită, nu se compară cu cea de pe N97 şi N97 Mini), are 32 GB de stocare internă şi acceptă şi card microSD, browser cu Flash integrat, GPS, cameră de 5 MP care şi filmează 848×480 (wide-VGA adică) la 25 fps, flash LED care luminează şi când filmezi, TV out, bineînteles WiFi și HSDPA. Se încarcă de la o mufă micro-USB. Este de asemenea primul dispozitiv care utilizează noul sistem de operare al celor de la Nokia, numit Maemo 5 (eu pronunţ Memo, ca la robotul din Cartea Cărţilor), bazat pe Linux şi asemănător cu Android-ul celor de la Google la prima vedere a interfeţei.

Ce nu îmi place

  • N900 e foarte gros, aproape 2 centimetri. Şi celelalte dimensiuni sunt generoase, îl ţii în mână cu toată palma deschisă şi e şi foarte greu la aproape 200 de grame. E o cărămidă în adevăratul sens.
  • Are senzor de auto-rotate ca să adapteze interfaţa în funcţie de cum ţii telefonul, pe verticală sau pe orizontală, dar nu funcţionează tocmai în ecranele principale “Home”. Acelea sunt mereu în poziţie landscape.
  • Mă aşteptam la un procesor mai rapid decât 600 MHz şi la mai mult de 256 RAM. Ţineţi cont că nu se vrea doar telefon, ci mini-computer.
  • Tastatura e prea mică şi prea înghesuită (tastele sunt ca cele de pe E71). Îţi faci treaba cu ea, dar îţi loveşti mereu degetele în ecranul culisant atunci când vrei să apeşi primul rând de butoane.
  • Bateria are, conform specificaţiilor, doar 1320 mAh. Puţin pentru un aparat aşa mare şi pentru consumul pe care probabil îl are.
  • Camera foto mă aşteptam să fie mai nouă. Cred că este acelaşi modul care a apărut prima oară pe N95, acum ceva ani.

Şi partea cea mai nasoală: nu se poate face hard-reset. Nu e implementat. Am citit o întreagă discuţie pe forumul Maemo.org, lumea sugera update de firmware, ştergerea unor fişiere de la nivelul de bază al Linuxului, dar totul e complicat şi poate strica şi mai tare lucrurile şi nici măcar nu se şterge totul. Nu ştiu ce poţi face când vinzi aparatului către altă persoană sau când i-l voi înapoia eu lui Cristi. Culmea e că această funcţie era implementată într-o versiune iniţială, dar a fost înlăturată în cea finală, după cum se plânge cineva pe Maemo Central. În fine…

Ce îmi place

  • Maemo se mişcă bine. Este “snappy”, după cum ar zice străinii, ferestrele se mişcă bine, animaţiile sunt rapide, cât să te bucure la ochi fără a te enerva că trebuie să aştepţi sfârşitul lor.
  • Browserul este, ca şi la N97, excelent la capitolele viteză şi randare exactă a paginilor.
  • Are 3-4 ecrane pe care poţi aranja widgeturi cum vrei tu, ca la Android.
  • Task switcherul este bine făcut, cu thumbnails-uri pentru fiecare aplicaţie deschisă.
  • Ecranul e clar şi rezoluţia mare se face simţită.
  • Buton dedicat pentru fotografiere, cu auto-focus la jumătatea cursei. Ah, de-ar avea şi Hero-ul aşa ceva.
  • Are stylus și un suport rabatabil, ca să-l sprijini de birou cand îi deschizi tastatura.

Lista este însă una proviziorie. Chiar şi aspectele rele le spun doar după un timp mic de butonare şi privind din perspectiva unui telefon. Încă nu ştiu dacă bateria chiar este insuficientă sau dacă nu cumva noul procesor consumă foarte puţin. Camera foto, chiar dacă veche, e foarte bună. Mă aştept deci că aceste puncte să se mai schimbe până la sfârşitul testului, acum eu prezentând doar impresiile de moment.

Vodafone îl vinde la 549 euro fără conectare, iar pe eMag un Nokia N900 costă 2.289 lei.

    36 comentarii

  1. super-funny: “paginilor” ţi-a ieşit scris “păgânilor”. Poate o să înveţi să scrii nativ cu diacritice că dacă nu…

      (Citează)

    • Am corectat. Pot sa scriu rapid cu diacritice, dar prefer sa faca AutoCorect jumatate de treaba si apoi doar sa mai modific eu unde nu am inteles bine.

        (Citează)

  2. craciun fericit ,radu!:)

      (Citează)

  3. Procesorul e un Cortex A8 care e cel putin la fel de rapid ca un ARM11 (cum ai tu la Hero) la 900Mhz. În ziua de azi contează mai puțin frecvența procesorului și mai mult arhitectura, cache-ul, tipul și viteza memoriei, perifericele, etc.

      (Citează)

  4. N-am la 900, la 525 MHz parca este. As fi zis ca la telefoane conteaza si procesorul, poate la desktopuri sa fie mai putin importanta viteza cat arhitectura si celelalte elemente.

      (Citează)

  5. Florin Axente

    26/12/2009 la 1:42 PM

    Am cumparat si eu un Nokia n900 si am nevoie de sprijin pentru setarile de internet.

    Poate ma ajuta si pe mine cineva.

    Astept un semn, eventual la florinaxente@yahoo.com.

    Multumesc anticipat

      (Citează)

  6. Dacă ar fi la 900 tot ar nu avea performanța unui Cortex A8 la 600. Vezi testele între Iphone 3G care are ARM11 și 3GS care are Cortex A8. 3GS e și de două ori mai rapid în unele aplicații.

      (Citează)

  7. Ce anume nu iti merge la setarile de Internet? Cum te conectezi, la ce, ce probleme ai? Poate te pot ajuta acum, cat am dispozitivul pe mana.

      (Citează)

  8. Nu pot seta pe N900 sau mai degraba nu stiu, spre exemplu formez pentru control la vodafone *123# si imi spune ca este numar incorect, pe orice alt telefon pot dar pe acesta nu…Am observat ca sus in stanga este ceva de genul Call Type -cellular. Sa fie oare asta vre-o setare pe care nu am facut-o?

      (Citează)

  9.   (Citează)

  10. Nu pot sa fac upgrade la N900 meu cu varianta imbunatatita a lui Maemo, am descarcat de pe site-ul Nokia updater-ul , l-am instalat pe PC, imi recunoaste telefonul, imi arata ce sistem am si imi recomanda acela mai nou, si cand ii dau drumul incepe sa se instaleze, iar dupa cateva minute dispare de pe ecranul tel. tot si ramane blocata acea liniuta formata din puncte care clipeste atunci cand porneste tel., iar dupa aprox. 15 min. imi spune ca nu s-a putut instala si ca sa verific cablul usb. L-am verificat de x ori si tot asa. Dupa ce imi da eroarea asta, tel este blocat, nu mai raspunde la nici o butonare, sunt nevoit sa scot bateria si sa o bag la loc, atunci porneste si merge fara probleme. Astfel n-am reusit sa updatez softul si nu stiu cum sa fac. Poate imi dai tu un sfat?

      (Citează)

  11. Din pacate nu, la telefoanele primite nu le fac update la soft pentru ca nu stiu cat de incantati ar fi cei care mi-l dau in custodie.

    Asigura-te ca urmezi la litera toate instructiunile de update. Vezi si pe forumul N900/Maemo, unde e o sectie mare despre telefon si se discuta lucruri utile. Fiind un telefon adresat profesionistilor, de obicei sunt raspunsuri pertinente pe acolo.

      (Citează)

  12. Daca Nokia nu a integrat in N900 serviciul USSD, voi nu incercati sa cautati pe “gogul” sa intrebati in pe site-uri ce si cum? sau macar sa cititi, totul se poate rezolva ,nimeni nu-si pune munca de programator pe un site unde toata lumea sa descarce ca la instalare de jocuri , e ceva de munca.
    Eu pot sa va spun ca am vorbit aproape 2.5h pe tel cu un asemenea om si care ma pus pas cu pas sa fac ceea ce-mi doream adica problema unui windget cu care sa pot apela *123# si am reusit si am fost tare fericit.
    La sfarsit imi era rusine de omul de la celalalt telefon care ma ajutase pe “moca” ,dar el mi-a zis ca cine se chinuie si invata reuseste, nu da totul mura-n gura(gen download-intall-ok). Dupa atata poveste va indemn la calm, rabdare si va spun ca veti gasi rezolvarea

      (Citează)

  13. Si apropo de upgrade fa-l direct de pe netu din telefon nu cu cablu o sa ai probleme
    si pt cei care vor net de la vodafone la cartela:
    Vodafone Internet pe Mobil – Prepaid
    Pentru configurare se acceseaza:

    Menu – Settings – Internet connections – Connections – New

    Connection name: VF Internet pe Mobil
    Connection type: Packet Data or GPRS (depinde de upgrade), nu conteaza
    Access point name: live.pre.vodafone.com
    User name: live
    Password: vodafone
    Prompt password at every login: Debifat
    No proxy
    Auto IP address (DHCP)/DNS
    Save

      (Citează)

  14. La Nokia N900 problema cu modul *123# am rezolvat .Aici ai linkul —http://www.youtube.com/watch?v=kvDgBG9xQzc sau

    http://talk.maemo.org/attachment.php?attachmentid=5446&d=1262733515

    then:
    1. First, install http://maemo.org/downloads/product/Maemo5/rootsh/ to enable root access on xterminal.

    2. Open X Terminal on the Nokia N900, type sudo gainroot and press enter. This will not work if you skipped the first step.

    3. I find it easier to go into the same folder where the .deb is located. The cd TheNameOfDirectoryHere command changes your location to that directory. Therefore, if you downloaded the file in the default folder, type cd MyDocs

    4. Check if the .deb file is in your current folder by typing ls. This command lists the contents of your current folder. You know youre in the right folder if you see the .deb file on the list.

    5. Now that were in the same folder as the .deb file, we can install it using the command dpkg -i TheNameOfFileHere.deb

    6. Thats it! Thats how you install .deb files on the Nokia N900.

    **only install deb files form trusted sources!**

    how it works to you

      (Citează)

  15. salutare la toata luma !!!

    am urmat pasii care sunt postati aici pt a rezolva si eu problema cu *123# si pur si simplu mi-a mancat nervii nu am reusit imi da o eroare tot timpul..dc:(?

    Va multumesc si astept un raspuns

      (Citează)

  16. Si mie mi-a mancat nervii,faceam o greseala la ultima comanda care introduci in x-terminal inainte de -i faci pauza,poate acolo este problema.Uite id meu de mess si te ajut sa facem pasi inpreuna idd–mander4tm2000,bafta.

      (Citează)

  17. baieti, acest telefon este o mare farsa, astfel :
    – cartela duala nu functioneaza;
    – nu se poate schimba scrisul pe negru si fond alb, eu unul port ochelari de vedere si este incomod scrisul alb pe fond negru;
    – nu se pot marii scrisul si cifrele;
    – bateria te tine pana in cur la foisor;
    – smecheria este sa nu se comercializeze prin magazine Vodafone sau altele, ci sa-l comanzi sa-ti vina acasa, sa nu stii ce cumperi, altfel daca era in magazine se stia ce poate sa faca si ce nu poate sa faca acest Nokia N900, etc.
    – am sunat, am fost, la magazinele Vodafone si Nokia pentru lamuriri dar cei de acolo nu cunosc despre acest telefon absolut numic, deci setarile sunt execrabile.
    CE SA FAC ACUM, O SA-L LEG DE MASINA MEA SI CAND MERG PRIN BUCURESTI O SA-L TRAG LA REMORCA SA-I FAC RECLAMA BUNA.
    cam asta e cu trasul pe sfoara…
    cu bine,
    Marius

      (Citează)

  18. “mihai kgs”-ceva ai gresit,altfel ar trebuii sa mearga.
    Marius:ceea ce spui nu este adevarat,cerceteaza bine telefonul si scrisul nu se poate mari dar imaginea in sine da,bateria intr-adevar tine cam o zi/doua.
    Telefonul este de fapt un minilaptop ,aberezi cand spui ca nu se comercializeaza prin magazinele Vodafone,iata un exemplu ca da :https://www.vodafone.ro/shop/nokia-n900/7470213.7720020.pr ;iar ca sa stii altadata nu mai induce lumea in eroare.Probabil si tu ai habar de acest telefon cum au aia de la vdafone sau nookia,Sunt marea majoritate niste analfabeti care n-au habar cu ce se maninca telefonia mobila,angajati de sora,fratele,tata, si lista poate continua

      (Citează)

  19. salut,
    sunt putin off topic dar as vrea sa stiu si eu daca as putea deveni tester de telefoane mobile la nokia,adica daca cunosti pe cineva sau daca stii unde ar trebui sa merg.
    Stima

      (Citează)

    • Nu cunosc pe nimeni la Nokia. In toate cazurile de pana acum, au venit ei la mine, nu m-am dus eu la ei. In majoritatea cazurilor totul a fost aranjat de Cristi Manafu, ca el organizeaza astfel de campanii pentru Vodafone sau Nokia sau cine o mai fi.

        (Citează)

  20. ok mersi de raspuns

      (Citează)

  21. SALUT BAIETI!
    v-as ruga frumos daca stie cineva cum rezolv prob cu *123# sa-mi spuna si mie ca eu nu am reusit eventual sa lase un id de mail ceva sa vb multumesc anticipat

      (Citează)

  22. ttp://www.youtube.com/watch?v=kvDgBG9xQzc asta dupa ce ai salvat fisierul-(le)
    spor la tst

      (Citează)

  23. Rezolvare la n900 *# 123,descarcati programul *#Starhash Enabler si din Dialling pad va merge *123#…Descarcarea o faceti din telefon la App manager-Download dar trebuie sa aveti catalogues toate 3 la adresa—-http://www.nokian900applications.com/repositories-extras-extras-devel-and-extras-testing-for-nokia-n900/

      (Citează)

  24. merita 190 euro la mana a doua …. cum imi dau seama daca e original ? ce tre sa verific prima data

      (Citează)

  25. Salut Cristiano,mai intai uitate pe youtobe cum arata originalul,softul Maemo si pe urma te uiti la nokia n900 fake si ai sa vezi care este diferenta,pana acuma nam vazut nokia n900 fake cu softul Maemo doar cu un soft ca si la nokia n97.–http://mynokiablog.com/2010/01/26/youtube-advertising-counterfit-nokia-n900-clones-fake-n900-unboxing/ ASA ARATA CLONAT :http://www.youtube.com/watch?v=yLC8OIDqsso&feature=player_embedded SI ASA ESTE ORIGINALUL.Nu merita 190 de euro la mana a doua,se vand si cu 100 euro:http://www.publi24.ro/anunturi/electronice/telefoane-mobile/nokia/anunt/vand-nokia-n900/7b08637f78616756.html.Bafta:))

      (Citează)

  26. multumiri prietenilor … am ales un n97 mini 8 gb garantie un an la 150 euro nefolosit

      (Citează)

  27. se pare ca ai ales ce ai vrut dar nu avea cum sa fie un n900 khiar si la sh doar 190 euroi,mai mult trebuie cercetat in amanuntit mai ales la fisiere si la conexiuni, in alta ordine de idei poti vedea ca textul(adica fontul)la fake-uri este diferit de nokia original,mai sunt si altele, holograma de pe baterie tot la fel este verzuie si care ar trebui sa aiba toata paleta coloristica…cine stie.
    Aveti grija cu fake-urile ca au ajuns chinezii la o perfectiune cu copiile telefoanelor de aproape 90%
    In rest bafta la softuri bune pt telefoane

      (Citează)

  28. Salut tuturor,am un nokia n900 de 1 an jumate si am o problema de soft cred dupa vreo 10 sms primite imi zice ca nu mai e spatiu si sa mai sterg din sms-uri inainte sa se strice cred ca aveam 1000 de sms stocate nu e posibil am 36 de gb ma ajuta cineva cu un sfat? Multumesc!

      (Citează)

  29. sa cauti inati daca sms-urile se salveaza pe cartela sim ori in telefon

      (Citează)

  30. Salut.am si eu o problema cu n900. il am de jumatate de an si acum 2 zile sa inchis pur si simplu.si azi de 2 ori. odata in timp ce vorbeam si o data in timp ce scriam un mesaj.ma poate ajuta cineva?

      (Citează)

  31. Sall. Am si eu o pb.cu nokia n900.L-am scapat pe jos si s-a inchis,cand sa il repornesc,nimic,se aude ca porneste dar pe ecran nu apare nimic. Daca sunt sunata se face apelul dar din tel.nu se aude ca ar suna. In schimb alarma a sunat la ora setata.Un sfat as dori sau o idee despre ce poate fi vb. Daca il pun la incarcat imi arata ledul galben ca incarca. Multumesc.

      (Citează)

  32. salut am un nokia n900 si am uitat codul de securitate ce pot face astept un rz ms moolt

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus