un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cele 4 gadgeturi mari pe care mi le-am cumpărat în 2022

10 Jan 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

16 comentarii

Iată cele mai importante electronice și electrocasnice cumpărate în 2022.

MACBOOK PRO

Varianta de 14 inci cu procesor M1 Pro 8-core, 16 GB RAM, 512 GB stocare. Am luat laptopul de Black Friday cu 9.000 lei, față de un preț de 9.700 lei în cea mai bună ofertă de până în acel moment.

So far, so good. Laptopul este evident foarte performant, foarte bine construit, are un ecran remarcabil și o autonomie foarte bună a bateriei. Este perfect? Nu. Mă așteptam chiar la mai bine de la MacOS. Are și acesta diverse probleme, dubioșenii și alegeri ilogice făcute de dezvoltatori, la fel ca și Windows. Are și avantaje, nu neg asta, și peste vreo lună o să scriu niște pro și contra mai bune.

De ce am trecut la MacBook? Pentru că stau tot mai mult la laptop, nu la desktop, de când cu Alice, și aveam nevoie de unul performant și cu autonomie mare. Practic inabilitatea Intel (sau AMD) de a construi un procesor performant, dar și cu autonomie bună într-un laptop, m-a făcut să trec în ograda Apple. Anul trecut un iPad Mini, acum un MacBook Pro, cine știe ce mai urmează…

Inițial așteptam lansarea modelelor cu M2 Pro doar ca să iau un M1 Pro și mai ieftin, însă zvonurile spun că abia prin martie vom vedea noi laptopuri de la Apple. N-am mai așteptat, oferta de Black Friday a fost suficient de bună. Era să uit, difuzoarele sunt extraordinare. Păcat că nu le utilizez, că nu am de ce (pentru editare video pun căști), dar difuzoarele acestea montate de-o parte și de alta a tastaturii, plus ecranul super-frumos, fac o pereche multimedia de zile mari.

SONY ZV-E10

Am trecut de la APS-C pe A6000 la un senzor de 1 inci pe RX100 m7 și acum din nou la senzor APS-C și obiective detașabile pe ZV-E10. Nu regret drumul, dar trebuie să valorific cumva camera RX100 ca să mai îmi recuperez din costuri.

Oricum, noul ZV-E10 de la Sony este o cameră gândită pentru filmare stil vlogging. Nu-i perfectă, dar este cea mai bună în bugetul său, iar de Black Friday am luat-o cu vreo 2.600 lei față de prețul uzual de 3.600 lei. Avantajul senzorului mare l-am văzut din prima, imaginile sunt mai luminoase, cu mai puțin zgomot, iar faptul că pot folosi vechile mele obiective îmi dă acces la niște imagini bune cu un 35mm/f1,8, de exemplu. Ca bonus, se potrivește și pe gimbal-ul meu mai mare.

SAMSUNG S22 ULTRA

Încă sunt de părere că acest Samsung S22 Ultra este cel mai bun telefon cu Android al anului 2022. Are un ecran superb, camere foto excelente, stylus integrat, baterie care mă ține două zile. Autonomia este atât de bună încât i-am activat funcția de battery protect care o încarcă doar până la 80%. O dezactivez doar dacă știu că urmează vreo zi super-complexă și vreau să o pornesc cu telefonul la 100%, nu 80%, dar oricum întotdeauna m-a ținut până la finalul zilei, indiferent de activități.

Este și foarte performant, dar asta deja nu mai contează. Inclusiv procesoarele de acum 2-3 ani pot să ruleze toate aplicațiile moderne fără ca utilizatorul să simtă vreun sughiț.

În 2021 nu mi-am cumpărat un telefon nou, deși de obicei făceam acest lucru în fiecare an. Să vedem ce aduce 2023. Sunt curios de noul S23 Ultra, am devenit un fan al seriei și vreau să văd dacă trecerea la Snapdragon 8 Gen 2 va aduce vreo îmbunătățire sesizabilă față de ce am eu în telefon. Chiar și atunci, va conta ce oferte de buyback sau flip.ro sau OLX există pe piață, că de fapt n-am vreun motiv temeinic să fac upgrade dincolo de plăcerea de a avea ceva de ultimă oră.

ROBOTUL DE GĂTIT LIDL MONSIEUR CUISINE

Îl avem pe Monsieur Cuisine de mai puțin de o lună, dar deja pare util pe termen lung. Am făcut câteva rețete la el până acum și avantajul principal este că gătește aproape simultan toate componentele unei mese, deci petrecem mai puțin timp în bucătărie. Al doilea avantaj este că face singur o mulțime de lucruri, deci folosim mult mai puține oale, cratițe și ustensile pentru pregătit ingrediente (călit ceapa, făcut sosul etc), ceea ce per total înseamnă mai puține de spălat la final de zi.

Îmi place și că ne scoate din zona de confort. De exemplu, zilele trecute a făcut Matilda un pui cu sos de peanut butter pe deasupra. Nu sunt eu mare fan al untului de arahide, dar sosul acesta a fost foarte gustos și vom mai repeta rețeta. Cu siguranță noi n-am fi gătit prin forțe proprii așa ceva, că nu ne-ar fi venit idei, plus că sosurile necesită efort, în timp ce robotul învârte singur 5-10 minute la ele pentru a le reduce și îngroșa.

Acestea ar fi cele mari. Mai sunt și alte mențiuni mai mici: noi căști, noi becuri Hue cumpărate de BF și încă neinstalate, instalații mai bune de pom de Crăciun. Am primit un fierbător electric Xiaomi Electric Kettle și l-am instalat în bucătărie. A venit la fix, că facem ceai aproape zilnic (sau vin fiert sau cafea V60) și mă saturasem să aștept o grămadă ca să fiarbă apa în oală. Fierbătorul acesta fierbe 1,5 litri de apă în vreo 2-3 minute.

Puteți vedea lista din 2021 aici. Vine și articolul legat de tehnologiile pe care am început să le utilizez în 2022.

    16 comentarii

  1. Si eu sunt curios de S23 Ultra cu Snapdragon 8 Gen 2. In functie de recenzii si de pret poate o sa fac si eu trecerea la el, momentan este doar pe lista de achizitii. Acum folosesc un S21 simplu luat in iunie 2021 dupa multi ani de HTC. M-am obisnuit cu interfata de la Samsung, chiar daca imi mai lipseste cateodata interfata SENSE de la HTC.

      (Citează)

  2. Eu am trecut anul acesta pe un nou laptop cu i7 si are autonomie de 6-8 ore, in functie de ce fac pe el. Da, nu-l folosesc la procesare video. Mie mi se pare super decent si a costat totusi jumatate din pretul unui Macbook.
    Nu contest, nu arata nici pe jumatate la fel de bine.
    Dar mi-e greu sa cred ca doar bateria a fost singurul lucru care a contat in alegerea ta. Eu as paria mai degraba pe design, pe factorul trendy care te-a facut sa-l alegi. Iar ca mai si merge bine, a fost bonus. De mers bine merg multe acum :)

      (Citează)

    • Altfel iti bei cafeluta in centrul vechi, cu un Macbook in fata.

        (Citează)

    • Salut! Sotia are de la munca acelasi model de Mac ca si Radu. A fost 2 zile la mama ei, in alt oras, fara incarcator. A muncit 2 zile aprox 5-6 ore pe zi cu video calls si tot ce trebuie si la sfarsitul celei de a doua zi mai avea 16% baterie. Cei drept, primise laptopul cu vreo luna inainte, deci bateria era 100%. Mi-e greu sa cred ca exista laptop care sa aibe asa autonomie.

        (Citează)

    • Cam asta este si estimarea Apple pentru acest model de laptop. In jur de 11 ore pentru browsing de internet conectat la o retea wireless.

        (Citează)

    • Am 4 laptopuri in casă și macul tine cel mai mult desi are vreo 4 ani. Asta pt că ei construiesc și hardware și software. Daca pui Windows sau Linux pe mac, tine aproape la jumate.

      Dar OS-ul Apple e absolut mizerabil, deși hardware-ul e f bun.

        (Citează)

  3. Vin fiert la fierbator electric?

      (Citează)

  4. Apple e foarte departe de competitie la laptops. Am primit de la munca un Dell nou model business cu i7-11850H 32GB 512SSD si ma tinut bateria 50min de la 100% la 2% in mod Better Performance(adica la mijloc in Windows, nu Best) si cu luminozitatea destul de mica. Mi s-a parut incredibil de prost. Il am de vreo luna si in continuare il cosider foarte slab/lent ca si performanta si se incalzeste mai rau ca un calorifer(il tin pe cooler ca sa pot lucra pe el).

      (Citează)

    • i7-11850H e procesor de acum doua generatii, nu mai deloc un model chiar nou. Nu e nici vechi, dar nu poti spune ca e nou. Intamplarea face ca respectivul sa fie chiar un procesor bun. Acum, tu compari un procesor x86 cu TDP de 45W cu ARM-uri de 30W sau mai putin. E cam mere cu pere. Se incalzeste tocmai pentru ca e 45W, e normal si firesc, si daca vrei asa ceva trebuie sa te impaci si cu treaba asta. Altfel exista solutii U sau P care au 15W etc. care nu se incalzesc la fel, care sunt silentioase ca un Mac, dar au si performanta mai slaba. Legat de performanta lenta/slaba, depinde ce faci cu el. Te-a tinut 50 de minute facand ce? Randare? Encodare 4K? Daca te-a tinut 50 de minute doar cu un Outlook si un browser, e posibil sa aiba o problema. Eu am un M1 Pro personal de care sunt foarte multumit, dar si un Dell cu i7-9850H, 32GB RAM si 1TB SSD de la munca, deci mai vechi cu doua generatii decat Gen 11, de care sunt foarte multumit. Se incalzeste, face si zgomot cateodata, dar il tin vertical, legat la un dock TB si aia e. Nu pot sa spun ca nu e performant. Pot spune ca se incalzeste si mai pleaca ventilatoarele cateodata.

        (Citează)

    • Zetean, și tu compari mere cu pere. 11850H e apropiat de performanta cu M1 de pe mac deci le putem compara. Adică sunt workstation -uri.

      Doar ca intel-ul se încălzește și mere mai prost.

      Și mie vor să îmi dea de la munca același Dell și momentan zic pas, lucrez pe desktop

      Eu am un Lenovo cu un i7 din seria 9 și mă ține bateria in call zoom 1:50h. Atat.
      Cu macbook Air 2015 mă ține 6h in zoom.

        (Citează)

  5. Interesantă experienta cu S 22 ultra în privința bateriei. Am doi colegi care chiar se plâng de baterie. Da, laudă telefonul dar spun că bateria lasă de dorit. Și ii vad tot timpul cu încărcătorul după ei. Eu am S 22 simplu. Și da, telefonul e foarte bun dar bateria e modestă. Și are toate setările de economie, mai ales night mod. Care oricum mi se pare un must have indiferent de posibilitățile bateriei.

      (Citează)

    • De ce v-ați cumpărat un telefon cu Exynos, doar voi știți. Practic, v-ați cumpărat un SCAMsung.

        (Citează)

    • @Claudiu, de curiozitate, ce masina conduci?
      Adica sunt curios daca este versiunea de top, cu cel mai puternic motor. Conform teoriei tale, indiferent cat de bun este un echipament, daca nu ai luat versiunea de top, ai fost pacalit.
      Sau ce laptop folosesti? Este tot versiunea de top de la producator, cu cel mai bun procesor de pe piata? Sau ti-ai luat o teapa cu un procesor mai slab cu 5-10%/

        (Citează)

  6. “Fierbătorul acesta fierbe 1,5 litri de apă în vreo 2-3 minute”. Plita cu inductie ftw!

      (Citează)

  7. Sa le folosesti cu placere :)

      (Citează)

  8. Radu, se scrie macOS, nu MacOS, daca tot vrei sa scrii corect.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus