un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Sony ZV-E10 este o cameră de vlogging cu senzor APS-C

27 Jul 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

10 comentarii

Sony RX100 mark 7 și ZV-1 sunt camere foarte bune pentru vlogging. Filmează 4K, au focalizare ultra-rapidă, au ecran mobil exact cum trebuie, intrare de microfon, alimentare live pe USB și alte funcții ce dau bine. Fac și fotografii, dar sunt gândite video-first (în special ZV-1, de fapt).

Acum Sony a lansat ZV-E10… și aceasta a devenit cea mai bună cameră de vlogging. De ce? Pentru că celelalte două au senzor de aproximativ 1 inch în diagonală, dar ZV-E10 folosește senzor APS-C, un senzor mult mai mare, ceea ce înseamnă calitate mai bună și adâncime de câmp plăcută, exact cum trebuie în blogging. Este ca un a6000 (și restul seriei) gândit pentru vlogging. 343 grame body, 24 megapixeli senzor, face și fotografii, desigur.

Are și funcțiile introduse cu ZV-1, adică Product Showcase Mode, în care focalizează imediat pe un obiect pe care-l arăți în fața camerei, exact cum se face în vlogging static (review-uri de produse, machiaj etc). Ecranul se rotește în lateral, ca la ZV-1, nu vertical ca la RX100; are însă tot interfața veche.

Camera folosește montura E de la Sony, deci îi poți pune ce obiectiv vrei. Mi se pare că acum devine cea mai bună cameră de vlogging în special pentru cel static, iar prețul de 3.700 lei fără obiectiv inclus este bunicel. Pentru vlogging din mișcare, cu camera în mână, RX100 și ZV-1 sunt în continuare idei bune pentru că sunt camere mai mici, mai ușoare, mai portabile.

    10 comentarii

  1. De ce se fereste Sony de GPS, habar n-am. Pentru mine, un neprofesionist, are importanta gps-ul fiindca imi place sa ridic pozele pe google photos- care le clasifica si dupa locatie. Am un sony rx100 generatia 4 care desigur nu are gps si este munca multa sa-l adaug in exif.

      (Citează)

  2. Am avut acum 10 ani o compacta Sony și avea gps inclus, și nu era ceva mega premium, deci nu e scump modulul GPS. Probabil nu cere lumea și s-au zgârcit sa mai pună chiar și pe modele scumpe.

    Andrei G:
    @dam167, ideea nu era ca Sony sa îți vândă un modul extern supraevaluat. Eu mă întrebam cât de mult ar costa implementarea unui chip GPS direct în cameră. Nu cred că ar fi mai mult de 10-20 de dolari, adică undeva la 1-2% din valoarea camerei.

      (Citează)

  3. Eu folosesc geosetter (https://geosetter.de/en/main-en/). E numnai pentru PC. din pacate autorul s-a imbolnavit si nu mai lucreaza la program. Alternativa propusa de tine are dezavantajul ca trebuie folosit mobilul in timp real pentru ca sa poti lucra pe PC.

      (Citează)

  4. Brx:
    Alternativa propusa de tine are dezavantajul ca trebuie folosit mobilul in timp real pentru ca sa poti lucra pe PC.

    Nu trebuie folosit mobilul in timp real. Daca ai bluetooth pe camera, le imperechezi din imaging edge si apoi o sa iti salveze coordonatele direct in exif. Deci, practic, ca si cum ai avea gps incorporat in camera.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus