un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cele 5+1 gadgeturi cumpărate de mine în 2021

26 Jan 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

21 comentarii

Fac și lista aceasta, nu doar cea a tehnologiile pe care am început să le utilizez în 2021.

iPAD MINI 6

De la eMAG, 2.700 lei. De departe cel mai util gadget cumpărat, că îl utilizez zilnic și sunt în continuare mulțumit de noua tabletă. Fun fact: am dat precomanda în ziua în care s-a născut Alice, că scăpasem singur și nesupravegheat acasă :P

So, tableta. Știu că nu am scris un review încă. Voi scrie unul. Pe scurt, aveam nevoie de o tabletă foarte portabilă, gen 8 inci, iar iPad Mini 6 a rămas cam singura din piață. Aș fi cumpărat una cu Android dacă ar fi existat un model performant. iPad Mini 6 este exact ce-mi trebuie: învârte de minune orice program (și oricâte programe), dimensiunea este perfectă pentru mine, pot desfășura cam orice activitate de pe ea și de multe ori chiar am făcut asta “din deplasare”.

Poate ar fi trebuit să cumpăr modelul cu conexiune mobilă. N-am făcut-o, dar mi-am făcut hotspot de pe mobil de câte ori a fost nevoie. N-a fost nevoie chiar de atât de multe ori încât să justifice până acum diferența de preț către varianta 5G.

Așadar, este ușoară, de dimensiuni rezonabile, foarte performantă. Ecranul este doar LCD, nu OLED. Nu-i un dezavantaj real, nu m-a deranjat asta, dar ar fi fost o experiență mult mai plăcută cu ecran OLED la bord. iPadOS nu-mi place, are diverse buguri, diverse limitări, m-aș fi înțeles mult mai bine cu Android în tot ce fac eu. Din fericire, am instalat majoritatea programelor Google (folosesc Chrome pe toate celelalte dispozitive, așa că doar nu era să trec la Safari pe iPad și atât, similar și pentru Gmail, Calendar și altele) și funcționează bine, chiar dacă integrarea lor nu este la fel de bună precum a programelor Apple.

Per total, însă, good job Apple, este o tabletă foarte bună și mă bucur că am luat-o. Am luat și stylus pentru ea, tot atunci. Eu îl folosesc în utilizarea normală, îmi place mai mult decât să dau degetul pe ecran. Este însă ușor de pierdut, că se prinde magnetic pe lateral și cade rapid de acolo. Husele Apple sunt proaste, nu protejează stylusul de pierdere, dar am luat tocmai de pe Amazon DE husa aceasta și sunt mulțumit de ea.

GOPRO HERO 10

De pe GoPro.com, 1.500 lei. Un cititor s-a oferit să-mi ia camera cu un discount pe care-l avea la dispoziție și am acceptat, că prețul a fost foarte bun (plus extra baterie!). Mulțumesc din nou! Mi-am cumpărat și Media Mod pentru el, ca să am microfon mai bun la dispoziție.

Hero7 al meu a decedat în concediu. Hero 10, cu care l-am înlocuit, este excelent. Stabilizarea este extraordinară, calitatea video mi se pare că a mai crescut, bateria oferă o autonomie rezonabilă și oricum am luat de Black Friday un pachet de încărcător și încă o baterie. Sunt foarte mulțumit de cameră până acum. Ca și Hero9, are interfață mai bună decât camera mea veche, fiind mult mai simplu să schimb unghiul de cuprindere sau rezoluție.

Nu sunt multe de zis. Este un Hero9 cu procesor mai bun—primul upgrade de procesor în multe generații, de fapt—, stabilizare excelentă, imagine foarte bună. Simt că nu folosesc această cameră așa de mult precum aș vrea și nici nu o duc în situațiile în care ar excela ea (gen sărit din elicopter printre munți cu aterizare pe o placă de snowboard care să mă ducă până pe o plajă tropicală unde niște foci să mă aștepte cu un cocktail), dar cu siguranță aș avea această viață dacă nu ar fi pandemia! Cu siguranță!

RODE WIRELESS GO generația 2

De la Westbuy, 1.400 lei. Am cumpărat acest kit de lavaliere chiar pe final de an. Pentru cei care nu-l știu, sunt două lavaliere wireless și un receiver. Transmit chiar și la 200 de metri distanță, au autonomie de multe ore, fac și înregistrare în memoria internă a fiecărei lavaliere.

Le-am luat pe impulse buying după ce am văzut că cei de la HaiHui în 2 folosesc același sistem și îmi place ideea de a te filma de la 20 de metri distanță, dar cu sunet perfect prins. Momentan le-am folosit doar în casă, dar sunt mai bune decât vechea mea lavalieră cu fir (tot un model Rode, dar care inducea un pic de zgomot în înregistrare). Vor fi de mare ajutor în alte situații, de exemplu nu mai trebuie să stau cu recorderul în buzunar pentru lavaliera mea cu fir atunci când filmez o mașină sau mă filmez făcând ceva.

În plus, fiind două unități în pachet, merg bine pentru situații viitoare de interviuri/podcast sau ceva asemănător. Ar fi fost foarte bune, de exemplu, în clipul filmat la Comic-Con împreună cu Cătălin Nițu.

GOOGLE NEST HUB generația 2

De la eMAG de Black Friday, 380 lei. Aparatul acesta ne încântă în fiecare zi. Are ecran de 7 inci și difuzor inclus. A înlocuit o boxă Google Nest Mini pe hol, în centrul casei, așa că îl vedem foarte des (iar boxa s-a mutat în bucătărie).

Faptul că are ecran este principalul său avantaj și asta pentru că arată continuu fotografii dintr-un album Google Photos ales de noi. Schimbă fotografiile la fiecare 30 de secunde, așa l-am programat eu, iar în acel album am pus noi fotografiile care reprezintă amintiri plăcute. Iar acum, de câte ori trecem pe hol pe lângă el, vedem o astfel de amintire foarte plăcută.

De multe ori chiar ne strângem amândoi în fața lui și zicem “uite, mai știi când ne-am plimbat cu trotinetele prin Viena?” sau “uite poza aia de la Gârda de Sus” sau “uite ce mică era Alice când am adus-o acasă!”. Foarte bună investiția.

În plus, ia comenzi din Google Assistant, rulează muzică din Spotify, ba chiar ar putea arăta și YouTube sau Netflix pe ecranul său, dar nu suntem genul care se uită pe hol la filme. Avem aripa de est a casei pentru sala de cinema.

SAMSUNG WATCH4 CLASSIC

De la eMAG, 1.550 lei. Încă o achiziție bună. Văd pe ceas notificările din telefon, îmi măsoară activitatea, ține socoteala la chestiuni de sănătate. Este un ceas foarte bun.

Mă bucur că blogul îmi permite să testez astfel de gadgeturi. După ce am testat varianta mai mică a lui Watch4 am cumpărat-o pe cea mare. Dacă nu aveam blogul și deci ocazia să butonez astfel de dispozitive timp de mai multe zile, probabil nu l-aș fi cumpărat.

Mă bucur și că am luat suplimentar cureaua roșie și cea galbenă. În general o port pe cea roșie. Aduce acea pată de culoare care mă face să pun zilnic ceasul la mână, în timp ce cureaua neagră din cutie l-ar fi făcut să pară mult mai banal.

LG NANOCELL 55NANO813

De la eMAG, 2.800 lei. LED, nu OLED, dar stăm prea puțin timp în sufragerie ca să conteze asta. Televizorul este bun, sunt mulțumit de el per total, dar câtă vreme îi închizi din start orice formă de local dimming, dynamic contrast sau cum se numește tehnologia aceasta în el. Motivul? Introduce un blooming atât de puternic încât devine de neurmărit (cel puțin pentru mine, Matilda nici nu știa ce mă nemulțumește până nu i-am arătat). În rest, însă, e bun pentru filme și general TV.

N-aș pune că-l recomand, însă, acum după aproape un an. Între timp au apărut alternative mai bune. Mai bine încă niște bani până la LG OLED seria A1 (diferențe aici) sau acel Philips 8536 testat pe final de an.

    21 comentarii

  1. Cele mai bune achizitii sunt cele pe care le folosesti, sa te bucuri de ele :)

    Eu ma inteleg OK cu M5-ul meu de 10″ luat din Viena, poate si din cauza ca e din vremuri mai bune. Nici zilele trecute cand era Tab 7 FE la promotie pe Altex, si rezulta cam la 2000 de lei, tot nu merita sa renunt la tableta mea.

    A fost in diverse promotii varianta de M5 de 8″ pe Amazon UK pe vremea cand inca erau in UE.

    Hai hui in 2 ma enerveaza, imi aduc aminte de fabula cu Greierele si furnica, astept partea in care vor ingheta in frig. Preferabil live pe canalul lor de youtube >:)

    NanoCell sunt foarte misto, am sarit peste ele, trecand direct la OLED. Mi-aduc aminte ca pe vremea cand mi-am luat 43UJ701V-ul costa on NanoCell cam 1000 de Euro si nu concepeam sa dau atatia bani pe un TV. Erau practic mai scumpe decat sunt acum OLED-urile.

      (Citează)

  2. Am luat de BF un LG seria A1, la 3300, redus de la 3500, nu puteam justifica 5000 pentru același ecran din seria C1. E OK tv-ul, dar e un pic de reclamă falsă in prezentări. Imaginea de la posturile tv e ABSOLUT LA FEL CA PE UN ECRAN LCD. Adică lipsită de contrast și culoare, pentru că așa e. Orice ecran LCD e bun pentru consumul de programe TV, pledul nu justifică investiția.
    Videourile de prezentare sunt special făcute pentru a arata capabilitatile ecranului la contrast și culoare, însă cu excepția lor și a unor videouri de pe YouTube, restul e bleak. Chiar și filmele și serialele de pe sistemele de streaming folosesc puțin din capabilitatile acestor ecrane OLED. Nu regret achiziția, însă pentru multi nu e justificat.

      (Citează)

    • La mine la BX si C1 este diferenta mare de imagine intre Netflix unde intra Dolby Vision si Prime unde intra doar HDR fata de HBO care nu are de nici unele, nici macar skip intro.
      Si toate sunt mult peste culorile TV, doar canalul 4K al Digi se apropie, in rest emisia TV nu are nici o sansa.

      L-ai setat corect? Sunt multe optiuni de dezactivat sau modificat. Daca vrei sa scoti mai mult din ce poate, eu am urmat in general sfaturile din acest video:
      https://www.youtube.com/watch?v=qSpzw0HXxRw
      cu o mare EXCEPTIE: am lasat energy saving pe auto, pentru ca “off” mareste luminozitatea si consumul de curent dar si sansele de burn-in.

        (Citează)

    • Cătălin Tănase

      26/01/2022 la 9:33 AM

      Eu am luat tot A1. Pe posturile tv e fix cum spui, dar pe Netflix, filmele cu Dolby Vision se văd bestial!

        (Citează)

    • Confirm și eu ce zice Cătălin Tănase, la TV, într-adevăr, nicio diferență față de LCD. La Netflix (în funcție de film) diferențele încep să se facă simțite.

        (Citează)

  3. Asta am spus și eu în ultima propoziție din comentariu (probabil nu ai citit tot), că unele filme de pe sistemele de streaming folosesc capabilitatile ecranului OLED, altele nu. Unele sunt cu Dolby Vision, altele nu, scrie clar în bara cu detalii, Dolby vision, HD, 4KUHD. La Amazon Prime, că sunt abonat, scrie HDR. Da, am setat in toate felurile ecranul, conform indicațiilor, rahat pe băț. Film maker mode șterge de tot contrastul. Așa o vrea regizorul, dar nu așa vreau eu sa vad imaginea filmata in 2021, cu aspect de film anii ’70. Vivid sau AI enhanced scoate un pic de contrast in evidenta. Poate că seria A1 are ecranul prost, că de aia costă puțin? Anyways, videourile reclamă OLED sunt wow, filmele cu orice Dolby/HDR/shit sunt fara ceva evident fata de un LCD clasic.

      (Citează)

  4. “ iPadOS nu-mi place, are diverse buguri, diverse limitări”
    @Radu, ai tot zis asta, dar niciodata care sunt problemele exact. Poti da cateva exemple ?

      (Citează)

    • si eu sunt curios

        (Citează)

    • Până să vină el cu review-ul amintesc eu câteva lucruri. Transferul pe/de pe și gestiunea fișierelor încă nu sunt cum trebuie. Cel mai ușor transfer e prin AirDrop sau iCloud, dacă ești în așa zisul ecosistem, altfel o să ai bătăi de cap.

      Multitasking-ul încă nu e grozav și nici intuitiv, chiar dacă toată lumea simte că hardware-ul ar duce mai mult.

      Apple Pencil nu e gândit pentru a naviga cu el (deși se poate, evident), ci ca un creion electronic pentru grafică și notițe. Cred că e intenționat felul în care se atașează de marinea tabletei, în sensul că e doar pentru încărcare, nu să-l cari oriunde cu tine lângă tabletă. Îl încarci doar când tableta stă undeva și îl ții cu restul intrumentelor de scris.

      Erau niște limite ale portului (la început nu recunoștea orice mediu de stocare), nu știu dacă s-a schimbat asta între timp.

      Navigarea în aplicații cred că e altfel față de Android, deci dacă folosești preponderent varianta de Android probabil că e iritant.

      În acel dock de obicei rămân ultimele aplicații folosite, nu-l poți seta cum vrei ca pe MacOS.

        (Citează)

  5. Am un tovaras damblagiu cu deviceurile. Cumpara a prost fara sa fie nevoie. Bani aruncati aiurea. Acu’ ani de zile isi luase samsung note 3. Scula. Dupa vreo 4 luni mi l-a donat ptr ca a trecut la iphone. Dupa ceva ani a revenit la samsung S7 edge. Cap de serie. In 3 luni era la mine ptr ca el si-a luat samsung note ultima varianta. Schimba televizoare la 2 ani. Are un sertar plin de smartwatchuri si tablete. S-a certat cu nevasta ca si asteia ii schimba telefonu din an in an. Cand a aparut nintendo kinect sau ceva gen, acu multi ani, a fost moț sa-si ia. Distractiv. Ne-am jucat un weekend apoi la sertar, unde e si acu. Si-a luat boxe cu asistent vocal….aduna praf pe raft. Laptopuri are vreo 5. Tot ce e nou, slim, oled cacaled, tre sa-si ia. Omu e efectiv damblagiu. Din tot ce-si ia, foloseste cam 5%. In rest e doar placerea de-a butona cateva zile produsu. Apoi la sertar.

      (Citează)

    • Se poate spune că ești norocos cu an astfel de prieten, dacă îți tot donează sau vinde ieftin un device nou. Omul are clar o problemă cu “impulse purchasing”, dacă tot cumpăra absolut tot ce e nou fără sa fie necesar. Eu știu din proprie experiență că dacă tot amîni o achiziție, pe motiv de preț sau performante/necesitate, ajungi după ce trece impulsul inițial să nu mai vezi necesitatea absolută a device-ului. Problema lui e că are bani. Cred că atunci cînd a fost mic nu i-au luat părinții jucăriile dorite, acum compensează cu jucării de oameni mari.

        (Citează)

  6. Ai putea sa ne spui cam cat tine bateria la ceasul samsung?

      (Citează)

  7. Google hub ala pare interesant, pacat ca pe partea de smart home google a devenit atat de prost incat e inutilizabil. Singurul motiv pt care nu l-am aruncat la gunoi e ca il ma folosim sa ne gasim telefoanele prin casa, ca Alexa evident nu poate. Si chiar si la treaba asta tot da rateuri google.

      (Citează)

  8. Am cumpărat o grămadă de gadget-uri anul trecut, inclusiv TV+soundbar, controllere Stadia etc. Dar, ciudat, cel mai mult îmi place un cuțit.

      (Citează)

  9. Stie cieva de ce ipad mini nu mai e in stoc pe nicaieri in Romania? Criza chipurilor, sau a intarziat pur si simplu vaporul?

      (Citează)

    • E criza chipurilor și nu suntem nici prima stație a vaporului. Pentru un iPhone poți aștepta chiar 2-3 luni, încă se fac precomenzi. Stocurile (când sunt) se duc repede, nu apucă nici să le treacă pe site-uri (magazine ca iStyle). Dacă chiar vrei să cumperi, și ai acces la selleri autorizați, ar trebui să mergi direct în magazine atunci când primesc marfă.

        (Citează)

  10. Si eu m-am innoit un pic anul trecut: TV CX, Philips Hue in toata casa + balcon + o lampa de podea, espresor automat, bicicleta noua.
    Dintre toate, cel mai incantat sunt de bicicleta, apoi de aparatul de cafea iar tehnologia (gadgeturile) au luat-o la vale de tot in topul preferintelor.
    Samsung S9 inca merge perfect pentru ce am eu nevoie. Ma gandeam la iphone 12 mini, am amanat ca nu tinea bateria prea mult, a aparut 13 mini si am realizat ca la fel cum am stat un an fara sa-mi iau 12 mini, mai pot sta inca unul fara 13.
    TV-ul l-am luat pentru ca nu aveam deloc TV in casa, foloseam un proiector, dar ziua nu puteam.
    In rest, ma lasa un pic rece noile tehnologii, cum ziceam la un articol anterior legat de filmarea ProRes (300GB pentru 40 de minute de video): mi se pare ca producatorii doar se flexeaza sa scoata chestii cat mai tari dpdv tehnic, dar nu neaparat sa rezolve o problema a utilizatorilor.

      (Citează)

  11. Ce expressor ai luat?

      (Citează)

    • Philips 5400 Lattego.
      Initial voiam ceva mai manual si mai profi, rasnita separata etc, dar mi-am dat seama ca e mai important comfortul de a apasa un buton dimineata si apoi sa iasa un cappuccino.

      Il recomand, face cafeaua chiar buna buna si spumeaza laptele bine bine (mai ales cel integral) In schimb, are nevoie de atentie la intretinere – trebuie scos grupul saptamanal si spalat, uns in fiecare luna etc.

        (Citează)

  12. Daca mai are cineva vreun cupon de discount pentru site-ul gopro, m-ar ajuta si pe mine.
    Multumesc!!

      (Citează)

  13. Mi-am luat set complet de bricolat pe acasa de la Einhell (fierastrau sabie, bormasina, flex)cu 3 acumulatori PXC (1 de 2.5Ah si 2 x 4Ah), un GSR 12 LI de la Blackfriday, vreo 4 RaspberryPi si niste dracii de pe la Lidl din gama Parkside (Pistol aer cald)

    Fitbit IONIC dupa 4 ani de utilizare si un update a inceput sa aiba battery drain , l-am pus la cutie (impecabil ca-l foloseam pentru plati cu NFC FitbitPay) fara telefon sau alte minuni .

    Ca laptop replacement pentru sotia mea in loc de Lenovo G580Ah din 2012 care inca functioneaza bine (i-am pus RAM si SSD acum vreo 5 ani si nu are lipsuri) i-am luat un Dell 7706 , 2in1 de 17″ la care i-am mai pus eu niste RAM .
    Mi-am vandut placa video cu 2100 lei (dadusem pe ea acum 3 ani aceiasi bani) si nu mai aveam timp sa ma joc ca aparut si al doilea copil) si restul PC-ului cu 2800lei si din banii aia mi-am luat un Xbox Series X si un Lenovo M70q 32GB RAM :)) . Si cam aia e …

    Copilului i-am luat Switch , nu mai am prize pentru cate chestii am de conectat :)))

    Am vrut sa iau si un mesh la promotie de BF , dar s-au epuizat instant si apoi erau toate pe olx pentru x3 pretul . Jenant . Deranjant popor .

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus