un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Trebuie să apreciem mai mult libertatea de exprimare pe care o avem

7 Mar 2022  ·

GÂNDURI  ·

10 comentarii

Știi cum recunoști o țară care merge prost? Autoritățile trebuie să cenzureze presa independentă și libera exprimare, că altfel se plâng oamenii prea mult de cei de la conducere.

Exemplul perfect este Rusia acum. Putin tocmai a băgat o lege care pedepsește cu până la 15 ani de închisoare și amendă de până la 14.000 de dolari răspândirea de fake news despre politica și armata rusească.

Și este nevoie de o astfel de lege, altfel rușii de rând ar putea afla adevărul despre războiul din Ucraina. Altfel, ei văd doar ce apare pe presa controlată de Putin. Acolo nu se vorbește despre război, ci de o operațiune militară în Ucraina, ceva subțirel de vară, cum ar fi. Motivul? Păi este vina ucrainenilor, care fie au amenințat Rusia cu arme nucleare (nu au deloc arme nucleare) sau au tras cu rachete în teritoriul rusesc. Ucrainenii au provocat rușii să deschidă focul la o centrală nucleară, sperând să dea vina pe ruși pentru un accident de proporții.

Ucrainenii și-au distrus propriul Antonov AN225. Rușii doar sunt arătat pe televiziunile de partid doar aducând provizii ucrainenilor care-i așteaptă cu brațele deschise, iar în Harkov copiii sunt arătați mergând liniștiți la școli, bucurându-se probabil de noua lor viață sub ruși. În fond, rușii s-au dus în Ucraina doar ca să elimine naziștii de la conducerea țării, iar bulangii de străini au sărit pe ei cu sancțiuni și îi fac viața grea rusului de rând. Putin luptă din toate puterile pentru rusul de rând, le este tată și mamă, iubiți-l în continuare. Asta li se spune rușilor de rând.

Există presă independentă, dar se închide. Znak.com se închide. TV Rain s-a închis la rândul său, ultimele cuvinte fiind “no to war” înainte ca reporterii să iasă din studio, forțați de autorități. Cică apoi au difuzat baletul Lacul lebedelor. Așa s-a întâmplat în 1991, când televiziunea rusească de stat a difuzat pe repeat acest spectacol în timp ce Gorbaciov era înlăturat de la putere pentru ca oamenii să nu afle ce se întâmplă.

Legea afectează și jurnaliștii străini pe care Rusia poate pune mâna. CNN nu va mai transmite în Rusia, BBC și Bloomberg își suspendă activitatea. Radio Europa Liberă, DW, Vocea Americii și altele erau deja blocate de ruși.

Rețelele sociale clasice au fost blocate în Rusia, zicea o știre. Facebook și Twitter are off, că discriminau poporul rus. Oricum erau atent controlate și cenzurate de stat. Iar rușii care află ce se întâmplă de fapt prin Ucraina și restul lumii nu prea au ce să facă. Au fost proteste prin Rusia, dar au fost arestați mii de oameni. Iar de astăzi, dacă spui că armata rusă a bombardat școli sau spitale sau că omoară copii, păi este fake news, răspândești informații false despre armata patriei, ia de aici 15 ani de închisoare!

Toate acestea nu sunt o mirare. Rusia este țara unde oponentul politic al lui Putin este otrăvit pe față, unde alți critici cad în mod suspect de la balcon sau se sinucid cu 8 focuri de armă.

Ce trebuie noi să facem, însă, este să observăm toate acestea și să apreciem și mai mult ce libertate avem și cât de prețioasă este ea. Aici în România putem spune orice. Putem spune că Iohannis este om de paie, putem spune că generalii noștri nu știu să recunoască imagini reale de unele dintr-un joc video, că autoritățile sunt corupte, că cei din PSD și PNL sunt niște  hoți șamd. Putem să le urăm pe rând toate cele bune și cele rele. Avem libertatea aceasta și este prețioasă.

Chiar și Facebook, așa ridicol și controversat cum este, este o platformă excelentă atunci când o ai și poți spune ce vrei tu acolo, fără teamă. Aș fi zis că în 2022, în anul telefoanelor mobile și al rețelelor sociale, nu se mai poate pierde libertatea de exprimare, dar uite că lucrurile încă nu stau așa.

Meanwhile, in Russia, acestea sunt titluri uzuale:

    10 comentarii

  1. Putem vorbi liber pentru că porcilor de rasă de nimic nu le pasă.

      (Citează)

  2. E unul din putinele lucruri ale democratiei, care INCA functioneaza in Romania. Sa poti spune ce vrei, ba chiar mai mult – sa faci cum iti vine la gura pe politicieni, vedete, si pe oricine ai chef. Sunt tari in UE unde se face puscarie pentru “insultarea monarhiei” – https://newsweek.ro/international/rapper-spaniol-condamnat-la-inchisoare-dupa-ce-a-insultat-monarhia-pe-twitter

    Nici nu suntem departe de asta. Deja vedem ca trebuie sa spui si sa scrii numai ce este corect din punct de vedere politic, altfel iti bate politia la usa. Plus niste legi care numai democratice nu sunt, precum cea tocmai adoptata, cu firmele de net, telefonie, hosting care trebuie sa permita si sa ajute interceptarile.

      (Citează)

    • Parcă in Canada voiau să pedepseaca pe cei ce nu folosesc pronumele “corecte”, pentru ca violează drepturile omului. Cam asta era ideea

        (Citează)

  3. A fost o vreme când il urmaream pe Mălin Bot pe Youtube, si se plângea că are probleme pe facebook. El spunea că rolul de fact-check este facut in Romania de o firmă care primeste fonduri de la politicieni din PSD. Nu am investigat, deci nu sunt 100% sigur care este realitatea. Dar situatia scoate in evidență pericolul de a delega adevarul unei entități.
    Il admir totuși pe Putin că a rezolvat problema Covid in lume.

      (Citează)

    • Mînca rahat Malin Bot, ca de obicei.
      “Fact checking” se face numai dintr-o singura direcție, aia “buna”.
      De-aia e mulțumit Radu si nu i se pare ca e cenzura, fiindca sint cenzurati doar “ceilalti”.

        (Citează)

  4. Te-ai uitat aseara la Gavrilka pe twitch :)

      (Citează)

  5. “Chiar și Facebook, așa ridicol și controversat cum este, este o platformă excelentă atunci când o ai și poți spune ce vrei tu acolo, fără teamă.”

    Facebook cenzureaza aproape la fel de rau ca Putin doar ca pe invers. Nu cred ca FB e chiar un exemplu de bune practici. La poze cu pisici si catelusi e ok dar in rest nu prea e libertate de exprimare pe FB.

      (Citează)

  6. Și în Rusia este libertate și în China doar ca realitatea lor este creată de stat… Îmi aduce aminte de Madara care a trăit o drama în copilărie, a vrut pace și ce mod mai bun de a face pace a găsit? A creat o realitate fictiva pentru toți, în felul asta fiecare ii fericit în lumea lui… Trist. (pentru cine nu știe Madara este un personaj din naruto)

      (Citează)

  7. Nu apreciază nimeni, Radu. Doar atunci când nu mai ai libertatea, o vei prețui.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus