un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Articole interesante de citit astăzi – 6 martie 2022

6 Mar 2022  ·

GÂNDURI  ·

30 comentarii

Primele 60 de zile cu Hyundai Ioniq 5. Mircea Meșter povestește despre noua sa mașină.

Ce înseamnă să minerești bitcoin. Sau să minezi bitcoin, deși a mina înseamnă a pune explozibil, dar majoritatea așa zic în loc de minerit, care pare varianta corectă. Anyway, este cea mai bună explicație pe care am citit-o până acum, fiind scrisă în limbaj mai ușor de înțeles dacă știți engleză.

De ce iodul uzual din farmacii nu este bun și nu trebuie luat preventiv. Ministerul Sănătății va distribui pastile de iod în caz că avem nevoie, cu concentrația potrivită.

Hong Kong este în situație de criză din cauza covidului. Rată mare de vaccinare generală, dar destul de mică în rândul populației în vârstă, iar Omicron face ravagii în ciuda politicii zero-Covid. Spitale pline și tot restul.

Proprietarii unui castel au fost dați afară pornind de la o datorie de 230 de lire. Englezii se pare că nu se joacă atunci când ai taxe neplătite.

Echipa Haas l-a dat afară pe Nikita Mazepin. Au renunțat și la sponsorul rusesc Urakali. Bine, Mazepin nu era vreun pilot strălucit oricum.

Microsoft a blocat un malware care a atacat Ucraina în același timp cu tancurile rusești. Centrul de intervenție al Microsoft a văzut o mulțime de atacuri de atunci.

Citiți despre rachetele Stinger. Una a fost probabil folosită pentru a distruge elicopterul Mi-35 din deja celebrul clip. Interesant cum funcționează sistemul de detecție în infraroșu, are acel conical scan care face racheta să oscileze pe traiectoria ei. Este complicată descrierea, citiți cu atenție dacă vă interesează. Probabil contribuia la asta și sistemul de ghidaj care face corecții periodice de traiectorie pentru că și ținta se mișcă.

Cum Trump l-a încurajat pe Putin. L-a lăudat cu fiecare ocazie. A refuzat să vândă arme Ucrainei pentru că aceștia nu-i dădeau mizerii despre Biden. A luat partea rușilor când propriile agenții de informații americane spuneau că intervenit în alegerile din SUA. Și acum oameni mor.

Pe de altă parte, Putin a revitalizat spiritul democratic în Europa. Și a oferit țărilor europene un dușman comun, aș zice eu, ceea ce le apropie mai mult.

Fotografii din Ucraina: Kyiv Independent, metroul din Kiev. Ucrainenii pun pe internet fotografii cu soldați ruși răniți sau morți, dar asta ar putea ridica alte probleme.

Teaserul de la Drive to Survive. Noul sezon apare vineri:

Noi metode de tratare a cancerului au făcut tumorile să dispară într-o săptămână. Momentan la șoareci.

Sfaturi despre încadrarea fotografiilor. Nu ceva neobișnuit, dar bine explicat.

Statistici din SUA la început de martie. Harper’s face un index ciudat.

Încordatul mușchilor o dată pe zi are un efect notabil. Aș putea fi convins să fac asta.

Polițistul care a omorât-o pe Breonna Taylon în martie 2020 a fost găsit nevinovat. Taylor dormea în apartamentul ei. Polițistul a tras gloanțe la întâmplare prin ușă, crezând că se ascunde cineva acolo. Nici măcar nu era judecat pentru această crimă, ci pentru că gloanțele au intrat și în apartamentul vecin, unde puteau lovi alte persoane.

Sephora, Bloomingdale și Nordstrom încep să vândă vibratoare și alte produse de intimate care.

    30 comentarii

  1. Mazepin este băiatul lui taică-său, care este miliardar

      (Citează)

  2. Mda, nu am deloc incredere ca daca e vreun atac nuclear bat autoritatile la usa si imi aduc pastile de iod pt. copil intr-o ora de la inceperea radiatiilor, ca sa fie protejat in timp util.

    Asta cu Sephora stiu ca e de ceva timp, explodase pagina lor de facebook cand au inceput sa vanda, a fost o miscare de marketing foarte curajoasa, care i-a ajutat.

    E incurajatoare stirea cu cancerul, ma bucur cand citesc astfel de informatii in special pt. ca ne-am confruntat si noi in familie cu asta si a fost cu happy end pt. ca in ultimii ani protocolul pt. cancerul respectiv a fost optimizat. Din pacate in tara cererea pt. servicii medicale de oncologie depaseste cu mult oferta, chiar si la privat stai cu orele la cozi ca bolnav, la Fundeni nu mai zic.

    Zilnic plang cand vad articole cu copii morti si alte nenorociri din Ucraina, insa ma bucura solidaritatea imensa din perioada asta.

      (Citează)

    • Da, chiar sunt curios cât iod are MS și câte puncte de distribuție ar face în București. Dar n-ai ce face.

        (Citează)

    • E cum sa nu, gasesti o combinatie sa iti dea din alea bunele sa tii sub perna.

      Daca vrei sa mori sigur, bazeaza-te pe stat, care o sa fie prea ocupat sa dea la armata, securisti, militieni, membrii partidului conducator si poate la final sa ajunga ceva si la muritorii de rand.

        (Citează)

    • O să distribuie iodul fix ca vaccinul anti covid: încep cu muncitorii esențiali din ministere & alte sedii cu acces monitorizat, apoi STS va face o platformă unde tinerii pot programa bătrânii să primească pastila undeva prin țară.

      Eu am încredere.

        (Citează)

  3. Miniesterul Sanatatii e impotent in fata covid, si asta dupa 2 ani de pandemie. Ministerul Sanatatii nu are nici scutece pentru adulti in sectia boli gastrice sau film pentru aparatele de facut radiografii.

    Ministerul Sanatatii a fost impotent dupa Cernobal in ’86, pastilele s-au dat cu o saptamana intarziere, noroc ca nu prea a venit norul radioactiv peste Romania.

    Ca de obicei trebuie sa ne gasim singuri pastilele necesare, nu e asa de greu sa afli de cat ai nevoie petnru a umple tiroida cu iodul necesar blocarii asimilarii celui radioactiv.

    Nu stiam de filmarea cu elicopterul, war is hell, putem doar spera ca ucrainenii sa ii convinga pe rusi ca nu merita pierderile de oameni si echipamente.

    Trump este un bou, din pacate populatia de rand din SUA nu intelege asta.

    S-a umplut F1 de baieti ai lui tata, care le platesc loc in echipe in dauna unor piloti cu adevarat talentati. Si aici il includ pe noul Schumacher, care are locul pentru numele de familie.

      (Citează)

    • Gaelex: Trump este un bou…

      Pana una alta cât a fost Trump presedinte a fost liniște. Plus că a incurajat membrii NATO să investească in aparate.
      Actualul nu a fost on stare să organizeze retragerea din Afganistan. Ce efect crezi că are asta asupra imaginii USA?

        (Citează)

    • Cam așa e….
      No offence dar Trump cam i-o pus stupus lui Putin..

        (Citează)

    • Trump nu a vrut sa fie doar SUA care baga bani în NATO. Și prostul a fost fascinat de Putin și tratamentul pe care l-a primit când a fost la Moscova.

      Trump a tras foloasele după Obama și a stricat tot ce a putut din ce a găsit făcut.

      Biden trage ponoasele după Trump și are de reparat ce a stricat nebunul cu zidul lui și negat încălzirea globală și ieșit din tratatele de reducere a poluării.

        (Citează)

    • Trump e un idiot. America e bogată pentru că e polițistul planetei. Dacă toate țările se înarmează corespunzător atunci nu mai au nevoie de SUA și atunci ei nu mai profită de poziția asta. Dar na, poate așa se duc toți pe apa sâmbetei și România își face câteva zeci de focoase nucleare defensive și gata. Nu mai trebuie să ne împrietenim cu dracu (SUA) ca să scăpăm de tată-su (Rusia).

        (Citează)

    • Gaelex: Trump a tras foloasele după Obama și a stricat tot ce a putut din ce a găsit făcut

      Crimea nu a fost anexata pe vremea lui Obama? Cum il face asta pe Obama un mare strateg?

      Am mai auzit teoria ca economia USA merge bine din cauza masurilor luate de Obama. Daca era așa poate că ar fi mers bine in primii ani, dar progresiv trebuia să se vada efectele masurilor lui Trump. La fel si pentru Biden, ar trebui ca să înceapă să își facă simțite rezultatele măsurilor.

        (Citează)

    • @nea_caisă, sigur Romania are tehnologia necesara pentru a produce cateva zeci de focoase nucleare.
      Si daca prin absurd chiar ar putea produce 1-2 focoase, cu ce le-am trimite in tarile vecine? Avem rachete balistice? Sau bombardiere care ar putea trece de apararea antiaeriana a Rusiei?

        (Citează)

  4. Ref bitcoin, asta e cea mai buna explicatie pe care ai gasit-o? :))
    Pacanele, bravo inginerule…

      (Citează)

  5. Am scos gantera de sub pat, trebuie sa incep iar fac cele 5 minute zilnice la care am renuntat de lene. Pentru incordarea de rigoare…

      (Citează)

  6. Orasul se numeste Kyiv. “Kiev” ii spun doar rusii.

      (Citează)

  7. etk:
    Orasul se numeste Kyiv. “Kiev” ii spun doar rusii.

    Si Bucuresti-ul este denumit in gura tuturor Bucharest
    Asta era problema, cum se numeste un oras?

      (Citează)

    • Adrian, e greu cum intelesul unei situatii, nu?
      E ca si cum strainii ar spune Brasovului Brasso, sau Clujului Koloszvarojos sau cum mortii lui se scrie in limba mongoloizilor.

        (Citează)

    • Apropo…”Bucuresti-ul”, nu ti-a placut deloc pe la scoala, nu ?

        (Citează)

    • Inteleg ca “Kyiv” este denumirea in engleza a orasului. La fel cum pentru Bucuresti de numirea in engleza este Bucharest. Acum, intrebarea este cum se traduce Kyiv in romana? Cam peste tot vad ca ar fi Kiev.

      @Boris, ai vreo sursa care spune ca traducerea ar fi alta?

        (Citează)

    • Andrei si in engleza era Kiev, dar ucrainienii au cerut ca orasul sa fie cunoscut ca Kyiv dupa denumirea din ucraniana asa ca acum in engleza este Kyiv.
      Asa cum Beijingul azi e Beijing si nu mai e Pekin cum de exemplu am invatat eu la scoala. Este vointa lor si ar trebui sa o respectam.

      In rest situatia e f. simpla, in rusa este Киев in ucrainiana este Київ (apropo alfabetul rus nici nu are acel i cu umlaut), care dupa cum vezi se si scriu si se si pronunta diferit.
      Regulile de translitereare din alfabetele chirilice in romana sunt clare (si daca e sa le respecti in romana nu da Kyiv, ci Kîiiv, dar oricum nu da KIEV care este transliterarea versiunii ruse). Deci fie preiei din engleza asa cum este astazi “Kyiv” fie transliterezi varianta ucrainiana si iti da ceva gen K(i)iiv.

      Este ca si cum in romana ai spune Kishinev, pentru ca (afaik) asta este inca denumirea din engleza (preluata din rusa) a Chisinaului. Dar daca sa zicem ca si in engleza s-ar trece la ceva gen “Kishinau” si tu ai continua sa ii zici Kisinev, ar fi chiar absurb.

        (Citează)

  8. de ce pe radarbox orasul tulcea e denumit emanuela? no joke

      (Citează)

  9. da, clar trebuie sa asteptam statul sa ne livreze iodul necesar in caz de apocalipsa. in niciun caz stocul extrem de limitat pe care il are e rezervat pentru politicieni, sinecuristi, armata si amante. e ok, ne descurcam, am cumparat din timp iodura de potasiu de pe emag, singurul loc in care se gasea (offline si online).

      (Citează)

  10. Așa bine la încurajat Trump pe Putin încât pe mandatul lui Nord Stream 2 a fost blocat. Tot Trump este cel care a forțat statele NATO să își respecte angajamentul de a aloca 2% in PIB pentru forțele armate. În timpul lui Trump a fost lichidat Daesh/ISIS, Qasem Soleimani și vreo 200 de “melomani” din compania privată Wagner prin Siria. Atât s-a putut! În timpul ăsta predecesorul lui frau Merkel numitul Gerhard Fritz Kurt Schröder și-a încasat liniștit dividendele de la Gasprom și Rosneft.

      (Citează)

    • Iancule, baga de citeste cand s-a terminat fizic NS2, de blocat ce a fost de trump si de “mooerea” lui putin, madam merkel.

        (Citează)

    • Cata vreme a fost Trump presedinte, Putin n-a atacat.

      A fost un moment de liniste dintre 2 presedinti slabi:
      Obama, Putin a luat Crimeea nepedepsit
      Biden, Putin incearca sa ia toata tara.

        (Citează)

    • Vlad a făcut joc de glezne ca să pară că idiotul de serviciu e puternic în timp ce-și distruge propria țară. Cu ceilalți trebuie să facă ceva activ că altfel nu merge.

        (Citează)

  11. Legat de iod, uite aici informatii oficiale: https://www.nuclearelectrica.ro/cne/relatii-publice/ghid-pentru-situatii-de-urgenta/protectia-la-radiatii/. Sau sunt fake news?

    Sau e ca la masti la inceputul pandemiei – nu le cumparati ca nu ajuta.
    Sau ca la vaccin – cu centre speciale?
    Iar asta cu luatul preventiv, cine e prost e prost, dar cum sa zici ca stii “tu” (presar) ca toti romanii il cumpara ca sa il ia preventiv? Tu cand cumperi la farmacie ii povestesti aluia ce planuri ai cu pastilele.

      (Citează)

  12. da stie el desteptul ala de CTP de ce au golit farmaciile, off in cap l-as impusca

      (Citează)

  13. Boris:
    Adrian, e greu cum intelesul unei situatii, nu?
    E ca si cum strainii ar spune Brasovului Brasso, sau Clujului Koloszvarojos sau cum mortii lui se scrie in limba mongoloizilor.

    Boris, rusnac de serviciu
    Esti si prost, pe deasupra. Te repeti degeaba, strainii vor pronunta in limba lor numele unui oras, este normal… Si la Moscova, de unde iti vin rublele, se zice Москва
    “Intelesul situatiei”, bleah

      (Citează)

  14. Andrei G:
    @nea_caisă, sigur Romania are tehnologia necesara pentru a produce cateva zeci de focoase nucleare.
    Si daca prin absurd chiar ar putea produce 1-2 focoase, cu ce le-am trimite in tarile vecine? Avem rachete balistice? Sau bombardiere care ar putea trece de apararea antiaeriana a Rusiei?

    Andrei, cred ca minimalizezi eficacitatea sacosei de rafie in combinatie cu autocarul Atlassib ca vectori nucleari strategici.

    In felul asta poti livra cu mare subtilitate nucleara pana sub fustele lu’ tanti Saveta de la Buchingam.

    Singurul neajuns este ca e originea atacului devine usor trace-able, sacosa de rafie fiind trademark national.

    Hai sa avem noi nuclearele alea micile. Gasim noi un ia-ma nene sau shutim un B52 de la americani ca aia au avut incredere in noi si cand ne-au dat rezerva de combustibil pe mana la kogalniceanu iar conceptul “sa oferim a doua sansa gresitilor nostri” e inventia lor, so…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus